Suriname onderzoekt bejegening Wijntuin op Schiphol

34

PARAMARIBO/SCHIPHOL, 23 jun – Het ministerie van Buitenlandse Zaken, Buza, gaat informatie inwinnen over de behandeling van ex-parlementsvoorzitter Emile Wijntuin (86). De oud-politicus zegt vernederd te zijn tijdens de drugscontrole op de Nederlandse luchthaven Schiphol. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken is diep verontwaardigd.

“Ik ben het volledig oneens met wat er gebeurd is, een man van zo’n hoge leeftijd”, zegt Lackin tegenover de Times of Suriname. Uiteraard moet eerst duidelijkheid komen, vandaar ook het onderzoek. “Het moet niet in een emotionele sfeer belanden. Het is niet correct, maar ik wil eerst de informatie.” Ook moet er nog informatie ingewonnen worden bij Wijntuin zelf. Overigens kijkt Buza verder.

De drugscontrole op Schiphol moet minstens weer op de politieke agenda. “Dat ding is natuurlijk al een hele tijd een heikel punt tussen Suriname en Nederland”, aldus Lackin. Wat er precies volgt, is nog niet duidelijk. Ex-president Ronald Venetiaan heeft vaker geprotesteerd bij de Nederlandse autoriteiten na klachten over vernederende handelingen. Sindsdien is het fysiek betasten afgeschaft.

34 REACTIES

 1. Als meneer DDB ballen heeft, dan moet hij hetzelfde doen met de Blanke Nederlanders die naar Suriname afreizen. Pas dan krijg je Den Haag om de tafel anders niet! Tuurlijk ligt de schuld aan Suriname met zn bolletjesslikkers maar Nederland is nog steeds de grootste in het exporteren van new age drugs.


  Maak melding

 2. Ik ben geen voor of tegen stander van wie dan ook welk land dan ook..

  Maar ieder land heeft het recht om alle personen die zijn land binnen komen te ondervragen onderzoeken wat hij/zij in zijn land komt bezoeken,,.dat staat als een paal boven water..

  Gezien gelet op de reputatie van ons gelieft land sme,wij suris zijn algemeen berucht als zijnde drugs cocaïne specialisatie met het opperhoofd de lijder als specialist afgestudeert met het omgaan van dat spul..

  veroordeeld en wel in het buitenland hoofd verdachte in moord zaken 8-12-1982 staat op de rol om berecht te worden..

  Het is wereld wijdt bekend,kijk maar naar de top van de regering..

  Wat verwacht je van het stemvee domme volk die geen raad meer weet wat te doen,vluchten kan niet meer alle trots is naar het achterwerk gegaan..

  Die grote mond wat de suris hadden is verdampt,vandaag moeten de suri/neds weer de pakketten in stelling brengen opofferen..


  Maak melding

 3. ik wil ook niet vernederd worden, daarom ga ik niet naar NL, maar vind dat NL recht heeft om te onderzoeken naar drugs omdat wij surinamers maar niet ophouden met het transporteren van drugs naar NL.Goed zo Nederland.Het doel heiligt de middelen.


  Maak melding

 4. De alpha en de omhega van het drusvraagstuk liggen beide in- en aan het hoge noorden.

  Begint u zich maar eerst af te vragen waarom elke hoeveelheid daar welkom is. I am telling you!!!


  Maak melding

 5. Gewone Surinamers worden reeds jaren zo behandeld.Ondanks de vele protesten heeft Nederland zijn beleid niet gewijzigd.Nu wordt een VIP aangepakt door de douane en maakt een een heleboel bombarie.


  Maak melding

 6. Geweldig dat een ieder “GOED EN VAKKUNDIG” gecontroleerd wordt door de marechaussee zonder aanzien des persoon. De nederlandse authouriteiten moeten “als het zo doorgaat met de invoer/smokkel van drugs” vanuit Suriname de landingsrechten van de SLM ontnemen om op Schiphol te landen.


  Maak melding

 7. RESPECTLOOS….BEESTEN BEHANDELING….ZEER WREED VAN NEDERLAND…..Kan nooit goed zijn……deze mensen deze mensen….zijn genadeloos&zeer wreed.
  86 jaar en niet eens het respect kunnen opbrengen….VERVLOEKT….dit soort gedrag.


  Maak melding

 8. Wat een onzin. Electoraal gedreven opportunisme.

  Ik kan mij nog herinneren dat er in A’dam Oost een bejaarde man dood aangetroffen was. Zijn buik was open gesneden!!
  En wie het nieuws volgt weet dat het echt niet alleen alleenstaande jongeren zijn die booletje slikken. Recent nog een moeder en haar dochter.


  Maak melding

 9. Nu het boven genoemde persoon van 86 lentes ( Arme ,,Verdachte” Ziel)en een Ex-Prominent dit voorval aankaart,wordt direct actie`s op touw gezet, waar ik heel erg aan twijfel.
  Herinner mij nog dat jaar of twee geleden ook een zulk voorval heeft voorgedaan met Min. Felisie.
  Heeft dat nog wat Resultaat opgeleverd?


  Maak melding

 10. nou u heb gelijk maar ook ik als bakkera krijg het zelfde volgens mij vinden zij het lekker aan ander mans ballen zitten mij is het gebeurd ik ben twee keer achter elkeer van suriname gekomen en 5 keer gepakt jullie hebben gelijk hier moeten jullie alleen die bakkeraas aanpakken kijken wat er gaat gebeuren nou het stopt meteen


  Maak melding

 11. dhr Facts. zorg nou maar eerst dat je je facts goed kent. gelukkig zijn er maar weinig blanke nederlanders die naar Suriname komen. en die ene verdwaalde mag je best onderhanden nemen als je daar voldoening uit haalt. Met prof. mr. drs. in de drugs DDB als opperhoofd van bananenrepubliek vraag je om (verscherping van) een dergelijke 100% controle. Oud, jong, man, vrouw, gewone burger of diplomaat, airline crew of niet alle moeten onderworpen worden aan deze controle…en zie het resultaat: je hebt daders in alle geuren en kleuren. geen vingerwijzingen naar anderen als je het zelf verre van voorelkaar hebt.


  Maak melding

 12. > “Nederland is nog steeds de grootste in het exporteren van new age drugs”

  Sinds een jaar of twee, drie is dat niet meer zo -> Canada en Australië hebben nu de twijfelachtige eer om de grootste te zijn, Nederland is een middenspeler geworden…


  Maak melding

 13. Wijntuin zou op basis van een arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens van 12 januari 2010 inzake Gillan & Quinton tegen het Verenigd Koninkrijk (nr. 4158/05) een rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden kunnen aanspannen. Het EHRM heeft in voormeld arrest betreffende de strekking en reikwijdte van artikel 8 EVRM (recht op privacy)beslist dat het toekennen en het uitoefenen van een ruime discretionaire bevoegdheid een ontoelaatbare inbreuk kan vormen op artikel 8 EVRM.Het EHRM bevestigt in overweging 85 nogmaals en uitdrukkelijk hetgeen reeds in eerdere uitspraken was beslist: preventief fouilleren is een inmenging in het privéleven van een burger. Een inbreuk daarop dient in overeenstemming met het recht te zijn, en daarvan is alleen sprake indien de wetten en regels waarop die bevoegdheid gebaseerd is vooraf duidelijk en toegankelijk zijn, zodat een burger zijn handelen op die regels kan afstemmen.

  Het is de vraag of het criterium op basis waarvan vluchten komende vanuit Suriname, Aruba, Curaçao (en een aantal andere landen) door Nederland als risicolanden zijn aangemerkt, toereikend is. Mijns inziens kan worden gesteld dat het uitsluitend hanteren van een geografische criterium daarvoor ontoereikend is. Daar komt nog bij dat de bevoegde ambtenaren van Justitie en de douane op Schiphol nagenoeg uitsluitend op grond van intuïtie en subjectieve inzichten handelen. En juist daarin zit naar mijn mening het risico dat naar willekeur gehandeld wordt en dus discriminatoir gehandeld wordt.


  Maak melding

 14. Ik heb er geen moeite mee.Ik weet dat ik niet meedoe met die mode.Vind het alleen maar geweldig dat ze dat doen. Laten zij het ook voor altijd afleren.Als je het niet goed vind om gekontroleerd te worden, moet je daar niet gaan zeuren.Waaron moeten ze drugs daar gaan verkopen.Bij elke vlucht ga je dit hebben.Na 12 augustus is het volk gaan pinaren dus wagen ze een kans om een paar rot rot euro’s te verdienen.Wij blijven genieten.Schiphol ga maar lekker door met de akties, ik hoop dat jullie de grootste baas eens zullen pakken.
  De koning der drugs en wapens.
  De parlementariers hebben het tegenwoordig zo druk met de criminaliteit, drugsproblemen en armoede.Suriname waar gaan we heen.
  MEXICO????????

  Danitia


  Maak melding

 15. Nederland is een raar land.Ik begrijp dit land niet.Je ziet hoe hun politieke leiders met buitenlanders omgaan.Controle mag je in je eigen land hebben maar mensen zo behandelen is een slechte zaak.Hoeveel drugsproducten worden hier vervaardig.Net als Suriname is Nederland een drugsland.Hoeveel Nederlanders zitten in het buitenland vast voor drugs.


  Maak melding

 16. Neem me niet kwalijk, maar zo word ik gecontroleerd als ik in Sur kom, wat is het verschil? Bij jullie kunnen ze ook niet met hun handen van me afblijven.


  Maak melding

 17. @mr. O.H.A. Mo-Ajok
  Heb je dat arrest ook uitgeprint zodat je dochter/zoon het kan laten zien als hij naar de disco gaat??

  Wat een onzin. Dergelijke controles vinden vandaag de dag overal plaats. In dit geval omdat iemand mogelijk drugs in of op het lichaam vervoerd, op andere plaatsen om diverse redenen.

  Bij de controles mag geen onderscheid gemaakt worden naar personen anders zou er immers sprake zijn van discriminatie. Wijntuin is in dat opzicht zelf laakbaar. Hij wenst positief gediscrimineerd te worden opgrond van zijn leeftijd en discrimineerd ook nog eens op ras door iemand voor slaaf uit te maken.

  We zullen de zaak maar gewoon afdoen met de opmerking : Die arme Wijntuin begint al aardig seniel te worden.


  Maak melding

 18. Wat een emotionele reactie van zowel de Surinaamse overheid als de heer Emile Wijntuin. Dhr. Emile Wijntuin is helemaal niet (VERNEDERD) bij de 100% controle op Schiphol. Hij is helemaal niet in bijzijn van de overige reizigers gevisiteerd.
  Het was gewoon een normale 100% controle op Schiphol. En dat Emile Wijntuin nog de euvele moed heeft, om een hardwerkende gekleurde medemens op Schiphol, als een Prototype van een Slaaf te noemen, is het laatste dat hij op deze Aardbol mag zeggen.
  Emile Wijntuin weet zelf wat het Prototype van een Slaaf is en dat kan hij nimmer ontkennen.
  Zie PSV & Emile Wijntuin!!!
  Zijn oude politieke partij van een bepaalde (kleur) en (elitairegroep).
  Maar Emile Wijntuin, wij weten dat je zelf bent (VERNEDERD) door die militairen tijdens de staatsgreep in Suriname. En dat heb je ook in je biografie vermeld.
  Heeft deze Emile Wijntuin ook de afgelopen jaren iets van zich laten horen over het drugsgebruik in Suriname en de mensen die het met elke vlucht SLM/KLM vanuit Suriname via het JAP. luchthaven naar Nederland (proberen) (te) brengen? Neen.
  Emile Wijntuin, weet u hoeveel mensen naar de verdoemenis zijn gegaan door dit verderfelijke spul?
  Kijk maar in het (swietie) Sranang om u heen, hoeveel van die criminelen/moordernaars zich met het verderfelijke spul hebben verrijkt.
  Dus Emile Wijntuin, laten wij elkaar niet voor de gek houden.
  In Suriname moet de zaak goed worden aangepakt op de JAP. Luchthaven.
  Wij weten dat Nederland over de gehele wereld in de gaten wordt gehouden met hun (drugs) activiteiten.
  In Nederland met hun eigen criminele organisaties verdienen miljarden euro’s aan dit verderfelijke spul. Wietplantages, XCT-labs. enz.
  Maar Emile Wijntuin, wenst aandacht voor z’n bezoek aan Nederland en is zo emotioneel geraakt op Schiphol, dat hij met zo,n verhaal naar buiten komt.
  Succes met je vervolg procedure.


  Maak melding

 19. alle voorgaande meningen zijn juist. wijntuin is onheus bejegend of bejegend zoals vele surinamers ook worden. mijn mening is dat een grote groep surinamers onheus bejegend worden omdat een kleine groep SURINAMERS het verpest heeft voor die grote groep. ik vind het groep als welke overheid dan ook inspanning pleegd om drugs buiten de deur te houden. de surinaamse overheid zou ook op zanderij een zero tolerance beleid kunnen voeren. maar goed, suriname heeft zelf geen last van de export drugs en het houd een schijn welvaart in stand. niet te vergeten, moet ddb of ronni (beide met een drugs gerelateerde veroordeling) zich inzetten voor een antidrugs beleid. we zullen nog lange tijd darmonderzoek krijgen op schiphol, daarvoor dank aan mijn mede surinamers


  Maak melding

 20. Wat een gekletst!!

  Iedereen behoort gecontroleerd te worden, ongeacht de maatschappelijke status. Tenzij je diplomaat bent, en dan nog. Suri-Ned is een risico-vlucht.

  Ik ben een voorstander van Australische controlemethoden.
  Dat zal ze leren, dan kunnen ze een klacht indien bij het Haagse Gerechtshof.

  Man, man man, die suri-douane blijft niet achter, die betasten alles wat een rokje aan heeft, dus shut up!!!

  Paraman je kletst weer; geen aanbod geen vraag.


  Maak melding

 21. Leagelise it!

  Bob Marley zong een hele poos geleden deze simpele maar herkenbare tekst.
  Weet u hoeveel ellende we elkaar besparen als we dit spul uit de criminele sfeer halen?
  Neen? Columbia, Mexico en VS kost het jaarlijks bijna een miljoen doden door geweld in de onderwereld van de drugs.
  We geven meer geld uit aan bestrijding van de handel dan dat de handel zelf oplevert.

  Legaliseren houdt in dat het product net als komkommer of tomaat op de markt komt en wie het wil kopen, koopt het. Besmet of niet!
  De criminalitiet er omheen lost zich dan vanzelf op. De enorme financiele besparing die het niet meer bestrijden dan oplevert kan voor andere doelen gebruikt worden zodat de mensen die “niet gebruiken” daar voordeel van hebben. Anders is het weggegooid geld en moeite.

  Een SLM vlucht uit Suriname kan dan zonder oponthoud worden afgewerkt en de Duane op Schiphol kan voor andere criminaliteit worden ingezet. Op den lange duur wordt het spul net zo goedkoop als Taugee.

  Drank is veel erger dan dit spul en vernietigt meer dan je denkt. Maar drank gaat men niet verbieden omdat dan heel de economie van het Westen in elkaar valt. Franse, Duitse, Spaanse, Portugese en Amerikaanse wijnboeren gaan dan protesteren en de biefstuk zal nooit meer zo lekker smaken zonder een fles Ginja uit Serra de la Estrela. Ook restaurant eigenaren gaan de barricades op omdat de omzet erg daalt.
  Toeleveranciers van vlees en groenten vallen om omdat er geen afzet meer is, werkloosheid gaat omhoog en ziedaar de val van de Euro en het Westen.
  De UZO heeft Griekenland niet kunnen redden maar het Westen vreest de countdown.

  Door drugs te legaliseren besparen we de zin waarom Lackin een dure drugsreis naar NL moet maken.


  Maak melding

 22. wijntuin moet niet klagen,,onlangs is een opperhoofd van dé s.l.m. ook aangehouden met zoveel kg drugs in zijn billen gat en koffer.

  die man heeft alles geaccepteerd en zit momenteel met vakantie in de bijlmer opvang centrum alwaar onze ddb in de toekomst ook zijn intrek zal nemen..

  je kunt niet verwachten dat je vrij en blij je dingen gaat doen,terwijl je weet dat je gevolg gepakt kan worden,,je weet van te voren wat de gevolgen zijn..

  waarom doe je het tóch,,, en vervolgs boos worden,blijf toch weg..en lul niet..


  Maak melding

 23. Dit alles is te danken aan de zgn revolutie van DDB. Voor de revolutie had ik NOOIT over cocaine in Suriname gehoord. Jammer dat er ook niet NDP’ers gecontroleerd worden maar wat mij betreft mogen zij alle NDP’ers'(lees DDB ers) de toegang tot Nederland weigeren.


  Maak melding

 24. 213 Mo-Ajok.
  De nederlandse staat hanteert niet uitsluitend het geografisch criterium zoals U aangeeft.
  Op basis van bewijzen over de afgelopen 10 jaar? blijkt dat er sprake is van grote aantallen bolletjesslikkers uit de door U genoemde regio’s, zijn er verscherpte maatregelen genomen. Gelukkig maar want ik heb geen behoefte aan die rotzooi van de slikkers.
  Bent U echter van mening dat Nederland zijn boekje te buiten gaat waarom klaagt U nederland dan niet aan? U zult in aanzien stijgen. Bij sommigen. Verliest U dan hebben we deze discussie ook weer gehad. Wint U dan verliezen U en ik en vele anderen, de weg voor de slikkers wordt weer een stuk gemakkelijker


  Maak melding

 25. voor een ieder die met een schone lei naar Nl gaat blijft het vervelend.
  kan een ieder gebeuren.
  hoort er eenmaal bij zolang er geen fatsoenlijke oplossing ervoor gevonden is.


  Maak melding

 26. Wat bewren jullie dan? Zou deze man ,ondanks zijn leeftijd geeen drugs kunne smokkelen.
  Het zou zo kunne dat een ander drugs in zijn kiffer zou kunnen verstoppen.
  Het had mij ook kunnen overkomen dus die controle is terecht.
  En nogmaals hoe wreed zou deze man zijn behandeld.
  Ik daar mijn vraagteken.
  A tang so


  Maak melding

 27. Zo ga je toch niet om met een 86-jarige burger, die ook nog op een dag van zijn leven voorzitter was van het Surinaamse parlement.

  De lafheid van de Neerlandse-leeuw ten voeten uit.

  Ik was net zolang op Schiphol gebleven als noodzakelijk voor mijn terugkeer naar Suriname. Sang wi e lul drape!


  Maak melding

 28. De keerzijde van die medaille is natuurlijk dat hier een batterij drugsuitschot rondhobbelt, die evenzovele koffieshops in Holland bedienen.

  Hoe doe ze het ook weer in het midden Oosten?
  Juist ja, voor mijn part!


  Maak melding

 29. Tja, we moeten niet nederland kwalijk nemen maar de bolletjesslikkers die aanleiding hebben gegeven voor de 100% controle op schiphol. Ik blijf het zeggen: 1000% controle op JAP = 0% controle op Schiphol.


  Maak melding

 30. De realiteit is dat er wekelijks nog altijd passagiers uit Suriname worden aangehouden met bolletjes cocaine in hun bezit.Zie ook recente berichten uit de media.

  Een purser van de SLM die zich schuldig maakt aan smokkel van cocaine, een moeder met kind maar ook mensen die als een maatschappelijk rolmodel bekent staan in de samenleving maken zich hieraan schuldig.

  Ondanks de bekendheid met de 100% controle / het betasten van de passagier dat ook in Suriname plaats vindt, denkt men zich het risico te kunnen permitteren. Het is danook de hypocrisie ten top wanneer sommigen de vinger alleen naar Nederland wijzen.

  Honderd procent controle impliceert een gedegen onderzoek zonder aanziens des persoon en dit regardeert beide fronten.
  Het is ook niet anders omdat het moet.

  De tijden zijn veranderd en ethische normen staan in het geding, jammer genoeg ook plaats gemaakt voor de onveiligheid op straat alsook de verharding en verruwing van de criminaliteit. Dit behoort curatief maar vooral ook preventief aangepakt te worden omdat niemand het over zijn kant mag laten gaan dat zijn zorgzame samenleving aan verloedering ten onder gaat.

  En wat is dan nu mis met controle/ preventie als het in dit verband een ieder betreft, rijk of arm, jong en oud met status of geen status.

  Meneer Wijntuin de samenleving zijn wij met z’n allen. Sta dan ook hierbij stil.


  Maak melding

 31. @ meneer para-pinto alias pinasie.
  Weet je wat laf is ? Laf is hoe jou president de oudjes in suriname bedonderd.
  Laf is jou dubbele moraal die jij laat zien wanneer het over drugs gaat en andere overtredingen van wetten en regels, jou president is veroordeelde drugshandelaar en daar ben jij heel er trots op, je ziet hem als voorbeeld.


  Maak melding

 32. wil je echt aan de lijve ondervinden hoe er op drugs en andere verboden goederen word gecontroleerd, reis dan een keer naar Australie en dan ga je mij vertellen wat je hebt meegemaakt. Vergeleken met Australie is Schiphol nog niks.

  Khan


  Maak melding

 33. #28.Paraman je kletst alweer met je Nederlandse -leeuw

  Wie geeft de namen van de passagiers door, die extra gecontroleerd moeten worden? ja,ja, je eigen kondremangs.
  Die zgn “aardige” pursers die zelf koeriers zijn.
  Het zijn deze mensen die doorgeven:als je te lang slaapt, niets eet, te veel drinkt, te vaak reist, of gewoon om je hak te zetten!

  Dus het koloniale gedachtegoed viert nog steeds hoogtij in Suriname.
  Ze verraden hun eigen kondremangs. Schiphol krijgt gewoon een lijstje gepresenteerd, ze hoeven echt niets te doen hoor…

  Het zal me niet verbazen als de lijst een afleidingsmanoeuvre is om de echte koeriers ongemerkt voorbij te laten gaan.
  ook dat nog…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.