Meer controle op gebruik antibiotica in Suriname

4

PARAMARIBO, 20 jun – De controle op het gebruik van antibiotica wordt strenger. Het ministerie van Volksgezondheid komt met strengere regels voor artsen. De hoeveelheid antibiotica per patiënt wordt beperkt. Ook voor de patiënt zijn er plannen.

Patiënten willen wel eens honger naar antibiotica aan de dag leggen. Dat kan op den duur de weerstand of resistentie bij bacteriën uiteindelijk verhogen. Dus komt er een voorlichtingscampagne. “De samenleving moet worden geïnformeerd over het gevaar van resistentie door verkeerd gebruik”, zegt Sandra Hermelijn van de Commissie Antibioticabeleid in Suriname tegenover de Ware Tijd.

Surinamers spreken te veel en te snel antibiotica aan. Volgens een rapport van de regionale gezondheidsorganisatie Paho, gaat het om ruim tien procent. ook krijgt zo’n twintig procent van alle diarreepatiëntjes onder de vijf jaar het middel voorgeschreven. Zeker een kwart van alle patiënten stopte voortijdig met de kuur, wat resistentie nog meer bevorderd. De commissie wil nog dit jaar therapierichtlijnen vaststellen.

4 REACTIES

 1. Ik heb mij altijd zorgen gemaakt om het feit hoe huisartsen en specialisten zo rik raak antibiotica voorschrijven. Toen ik merkte dat een kinderarts uit paramaribo amoxiline had voorgeschreven voor nijn klenzoon van twee jaar,schrok ik mij rot . Ik heb mijn zoon toen meteen erop geattendeerd dat die kinderarts fout bezig was en onmogelijk antibiotica kon voorschrijven . Mensen en zelfs de artsen in Suriname zijn niet bewust van de gevaren wat het gebruik van antibiotica met zich kan meebrengen. Er is werk voor de belidsmakers om dit nu aan de kaak te stellen. Gaan die mensen nooit op internet om te kijken naar de ontwikkelingen in de medicinale wereld? Ik hoop dat de artsen einedelijk zullen moeten inzien dat het drinken van voldoende water, het lichaam beter reinigt en zuivert dan al die antibiotica. Hoop dat mijn woorden niet zomaar worden wegewist.

  Khan


  Maak melding

 2. wel dhr nanhikhan

  het lichaam heeft antistoffen nodig om het virus niet binnnen te laten of te verhelpen met een glas water wordt het niet verholpen
  wees toch niet zo naief beste heer

  wees reeel en let goed op de symptomen
  van de aandoening
  ben het wel met u eens dat artsen zich meer moeten verdiepen in het uitschrijven en verstrekken van geneesmiddlen

  ook de apotheek heeft een belangrijke functie op de clienten te informeren over voor om nadelen ervan (bijwerkingen van med)

  daar hoort een goed omschreven info over

  grt gladys, nl


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.