Suriname gaat multinational strenger controleren

17

PARAMARIBO, 18 jun – De controle op multinational Iamgold wordt strenger. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Zowel de boeken als het milieubeleid van het bedrijf krijgen een jaarlijkse check. Iamgold heeft al ingestemd en dit jaar al worden de cijfers tegen het licht gehouden.

Dat wordt het werk van onafhankelijke deskundigen. “Dat doen we omdat we geloven dat het goed is als onafhankelijke auditors de gelegenheid krijgen de boeken en het milieu te controleren, waardoor het vertrouwen alleen maar groter wordt”, zegt Hok. Hij is blij dat het bedrijf ook positief reageerde. De aandeelhouders van de Canadese multinational gaven het groen licht tijdens een bijeenkomst in Paramaribo.

Al tijdens de regering Venetiaan werd geroepen om meer controle. Suggesties over geknoei met exportcijfers waren toen niet van de lucht. De huidige machthebbers hopen nu meer te kunnen mee kijken in de keuken van Iamgold. “Het is een binnenste buiten keren van het bedrijf, zodat voor de samenleving duidelijk wordt dat we met partners werken die open en eerlijk zijn”, aldus Hok. Suriname bezit vijf procent van de aandelen.

17 REACTIES

 1. Je hoort geen enkele clini-clown meer dat 95% van de goudopbrengst voor IAM Gold is en een hele 5% voor de Surinaamse staat. De opbrengst was 425000 troy ounce oftewel 13220 kg.
  Dat is dus 661 kg goud uit de Rosebel mijn!
  En de regering gaat dit extra in de gaten houden. 661 x 34.577,36 = 22855635 euro.

  Dus 434257064,24 euro is voor dat bedrijf.
  Laat die Goslar maar in de Suriname rivier.


  Maak melding

 2. Hoogst vreemd dat je een deel van een bedrijf bezit en PUUR afgaat op de cijfers van je partner.
  Ik vind niet dat je dan als partner gezien kan worden en dat het deel dat je krijgt als schenking beschouwd kan worden en niet als je deel die je aandelen vertegenwoordigen, aangezien er totaal geen ONAFHANKELIJKE controlemiddel is toegepast.


  Maak melding

 3. Ma dang hoe dang??????
  Zelfs de meest voortvarende en zelfrespecterende regering van de meest economische bedrijvigheid en rijkste landen kunnen never nooit een multinational controleren nochthans de fiscale regels opleggen.
  De multinationals bepalen zelf wat en hoeveel zij afdragen.
  Zie bijvoorbeeld de Shell en DSM en Akzo in Nederland. Zij betalen de laagste energiekosten die er in nederland wordt doorberekend deze ligt qua eenheidsprijs op 3 keer lager dan de burgerbevolking.
  Sranang laat me niet in lachen uitbarsten.
  Je kunt hooguit zeggen “Suriname gaat in goed overleg om consensus te bereiken om het e.e.a. in zijn geheel af te stemmen


  Maak melding

 4. Deze gasten laten zien dat Suriname niet bang is voor de multinational. Bij de vorige regering was het anders.Die gaven alles gratis weg.


  Maak melding

 5. Goed zo Regering. Ik kan mij niet voorstellen dat front dit niet vanaf het begin heeft ingevoerd, het bleef zoals altijd maar bij roepen.

  Dit zou standaard beleid moeten zijn, bij elk bedrijf die met grondstoffen of bosbouw bezig zijn.

  Export cijfers knoeiers en dus belangontduikers zijn het, stuk voor stuk.


  Maak melding

 6. De boeken van mulitinationals kunnen niet all the way and all the day worden aangenomen voor zoete koek!

  Het is van de Suralco of Cambior, het is goed!

  Wat is daar de ratio van?


  Maak melding

 7. Nummer 8
  Geld jou redenering ook voor die leugens van DDB en zijn criminele bende????
  In ocer heb jij onder invloed van parbo en muziek en een bord bruine bonen alles daar als waran boru aangenomen mi boi.
  Inconsequent ding dat je bent.
  Draaikont.


  Maak melding

 8. Lachwekkend!

  Ik moet toch wel lachen om de mensen die hierin geloven. Onverschillig en naief als ze zijn denken ze de boeken van Iamgold te gaan controleren.
  Als je niet weet hoe het bij multinationals toegaat dan ben je niet geschikt voor je funktie. Ik hoop niet dat deze minister ook zijn eigen echtgenote in zo’n commissie plaatst.
  Echte Accountants kunnen de boeken nazien maar geen enkele te vormen burgercommissie.
  Zeker geen politieke commissie. En om u alleen maar gerust te stellen: dan nog kunnen ze je bedonderen.
  Dus hou je hele controle maar op jezelf.

  En wat het milieu betreft: garimperos verpesten het milieu meer dan Iamgold. Wat doen we daaraan?


  Maak melding

 9. Het kan niet waar zijn dat Jin Hok zegt dat de staat Su maar 5% krijgt/ontvangt van I am gold.Deze mensen zouden toch ervoor zorgen dat de multinational minstens 20% zou moeten geven aan de staat Su,anders mochten ze weg uit Su.Jim Hok zal zeker 50% bedoelen. Jimmy ik zie je graag gearmd met boterzacht(DiDiBrie) lopen naar I am gpld om te vertellen dat je voor meer komt onderhandelen/halen/ontvangen/krijgen/tiki. de kant staan en met stenen gooien is heel makelijk,maar de kunst is om het zelf te doen. Volksbedriegers allemaal.En waar zijn die investeerders die stonden te springen om in Su te komen investeren.I am gold is geen nieuwe investeerder,maar die oude die voor 5% met ’t Front had gedealed.Limbo ben je er nog? Laat je horen Bun Takru Orga(BTO)
  Glenny


  Maak melding

 10. @DAS
  Exact de boeken worden al lang gecontroleerd door externe accountants dus dit is weer een broodje aap verhaal van DDB.
  Wie echt wil controlren gaaat bij de haven staan. Veel eenvoudiger en het leverd dejuiste data. 😉


  Maak melding

 11. DAS je bent echt een idioot. Er staat duidelijk onafhankelijke auditors en jij komt met je burger commissie. Ie dong moro wang kow baka futu DAS.


  Maak melding

 12. Dit is weer de zoveelste luhtballon.De kennis om met multinationals te praten heeft deze regering niet laatstaan,de boeken controleren.Dit bericht zal prima klinken in de oren van dombo’s


  Maak melding

 13. Deze minister heeft zelf controle nodig.Als hij goed wil scorenmoet hij alvast gaan beginnen in het binnenland door bomen te laten planten waar zoveel schade is aangericht in de natuur.Hij is geen slechte jongen, maar hij laat zich meeslepen

  Danitia


  Maak melding

 14. @10,

  Dank je wel DAS.
  Mijn vraag was dan ook terecht.
  Is er wel voldoende kennis aanwezig inzake fiscaal recht etc.
  Men kan het volk veel bruine bonen en witte rijst voorhouden maar vervolgens heeft men niet de kennis en de middelen om het tot een bevredigend resultaat te komen.
  Iedereen roept maar wat maar een echt plan dat goed onderbouwd is met de juiste middelen en gekwalificeerde personen dat zien we nooit terug in Suriname. Vroeger niet en nu ZEKER niet.
  Reden van zeker niet is dat de bovenlaag zo corrupt is dat er altijd gehosseld zal worden voor eigen portemonnee.

  En sabritrien als je niet weet wie de echte criminelen zijn en wie de handen en goedkeuring verlenen aan deze multinationals dan hou dan aub op met je goedkope opmerkingen!
  Een multinational zit in Suriname om :……… Vul zelf maar in.


  Maak melding

 15. What a show

  Sterker nog. Ik geloof niet dat Suriname de knowhow heeft om deze multinational te controleren. En Hoefdraad gaat er zeker niet aan beginnen want multinationals zijn ZIJN vrienden voor de toekomst.

  Maar zoals gewoonlijk blijkt het geschreeuw van deze regering alleen maar gebakken lucht te zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.