Scan Surinaamse haven levert geen extra geld op

8

PARAMARIBO, 17 jun – De inkomsten op de Nieuwe Haven zijn niet veel meer sinds de introductie van een containerscan. Dit zegt belastingbaas Tony van Dijk. De scan bij de douane werkt prima, maar veel meer aan importheffingen is er niet. Het baart zorgen, omdat het juist de bedoeling was meer geld in het laatje te krijgen. Ergens gaat er iets behoorlijk fout.

Er komt een diepgaand onderzoek door deskundigen. “Als het inderdaad ligt aan de douane, laat ik de scan overhevelen naar een aparte eenheid”, zegt Van Dijk. Hij wil het onderzoek nog afwachten voordat er maatregelen komen. Intussen blijft het onduidelijk hoeveel waarde er werkelijk omgaat op de haven. Niet alleen de inzet van de scan roept vragen op. Ook de berekeningen via het zogenaamde Asycuda-systeem zijn aan correctie toe.

Er komt daarom een modernere versie. Die zou volgens de ontwerpers minder gevoelig zijn voor geknoei. Dat werd ook gezegd van de eerste versie. Toch zagen douaniers kans er het hunne mee te doen. “We kunnen geen investeringen plegen zonder goed resultaat”, aldus Van Dijk. De regering Venetiaan nam de scan op krediet bij China. Vooral containers uit dat land moesten tegen het licht. De kosten: een slordige drie miljoen dollar.

8 REACTIES

 1. Dat is wel heel erg grappig zeg.
  Valt het niemand op. Je koopt een scan in China om chinese containers te kunne scannen om de fraude die vooral met chinese containers gepleegd wordt te kunnen oplossen.
  En je koopt het ook nog op krediet.
  Maar het mooiste is ook dat er geen resultaat mee geboekt wordt.
  Ben ik zo slim of zijn van Dijk en consorten zo naief. Ik heb geen onderzoek nodig om te kunne concluderen dat 1+1 2 is.
  Wat een ebbes toch.


  Maak melding

 2. Zo lang er nog douaniers zijn die over meerdere huizen, meerdere auto’s (en niet de goedkoopste) beschikken, weet men precies waar de schoen wringt. Als er ergens koppen moeten vallen, dan is het bij het douanepersoneel en vooral de leiding. Door en door corrupt en bovendien nog een zootje ongeschoft ook. Doe daar eens iets aan DDB. Je zult zien dat de resultaten dan vanzelf komen. Een goede douanier verdient zichxelf terug.


  Maak melding

 3. Wat baat het de uil een bril als hij toch niet lezen wil?

  Deze gladde vogels willen niet zien wat ze moeten zien, het benne graaiers van de eerste orde.

  De gegoede douaniers te niet na gesproken.


  Maak melding

 4. Suikerplek!

  Suriname kent twee belangrijke suikerplekken:
  de Duane en de Politiek. Dan lijkt het net of je in de grootste snoepjesfabriek werkt.
  Je wordt met de dag vetter en dikker.

  Als van Dijk zegt dat de scan te manipuleren is dan verdenkt hij zijn ondergeschikten van ontscannen.


  Maak melding

 5. Pinto,
  je kan inderdaad zo uitpikken wie op de foto eerlijk is en wie gaat graaien als ze straks zelfstandig gaan werken als douane.

  Cobie.


  Maak melding

 6. @2,

  De baas zal de douane opdracht geven om alles van zijn zoon en kornuiten door de douane in te vorderen en in beslag te nemen!
  Denk eens na mensen. Mensen toch dit is een een tweetje.
  Waar zijn de honden gebleven die we speciaal hebben getraind in Nederland voor drugsvangsten en koffer


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.