Ontwikkeling Suriname stuit op enge belangen

30

PARAMARIBO/NICKERIE, 17 jun – Suriname’s ontwikkeling wordt gestuit door enge groepsbelangen. Dit zegt president Desiré Bouterse. Coalitiepartners Volks Alliantie en A Combinatie ondersteunen het beleid onvoldoende. “Zowel Volks Alliantie als A Combinatie heeft geen notie van ontwikkeling.”

Niet bepaald een compliment aan het adres van de partners voor de komende vier jaren. “Bij hen gaat het erom binnen het machtscentrum te blijven en mensen te accommoderen. Dit heeft niks met ontwikkeling te maken”, zegt Bouterse. Het is ongeveer dat waar de vorige regering mee kampte. Beide partners zaten toen rond het nu oppositionele Nieuw Front. Deze combinatie had het niet makkelijk.

De kritiek van ook Bouterse’s NDP was dat het Nieuw Front te veel toegaf aan chantage vanwege de partners. Bouterse is nu wijzer: “Het gaat erom: ik moet per se in de combinatie zitten, ik moet per se in het machtscentrum en ik moet mensen kunnen accommoderen.” Het staatshoofd was in Nickerie voor overleg met de partners. Dat verliep overigens vrij gemoedelijk.

30 REACTIES

 1. Een politicus denkt aan tjoekoes, grond en de volgende verkiezing, wijl een staatsman ontwikkeling en de volgende generatie op het oog heeft.


  Maak melding

 2. Eindelijk!

  Eindelijk heeft Desi door hoe het in de Surinaamse politiek toegaat. Dat hij het nu pas door heeft geeft aan hoe onnozel en naief hij is. Politiek ongeschoold!
  Hij wist wat deze Aasgieren in de FRONT regering hebben aangericht en toch heeft hij ze als partner genomen om te gaan regeren. Dat deed hij puur om eigen belang. President worden om ongestraft verder te kunnen leven.

  Als deze uitspraken van Desi geen gevolgen hebben bij de twee genoemde partijen, dan heeft geen van beide een ruggegraat. Want je partij wordt door de president neergezet als nietszeggende accomodatieclubje. Als je dit als partij slikt, dan kun je net zo goed poep slikken.

  Zowel VA als AC zal hiermee wat moeten doen en de president om opheldering van zijn uitspraken vragen. Een splitsing is mogelijk aanstaande; of is accomodatie belangrijker?


  Maak melding

 3. Goed zo President, deze twee partijen zaten bij front en hebben dat verwerpelijk gedrag geïmiteerd.

  Voor het gros van de Surinaamse politici is politiek de weg naar rijkdom vergaring, het land ontwikkelen, ho maar.

  Dit alles moet ons natuurlijk niet verbazen VHP en NPS de twee oudste partijen van Suriname hebben het slechtste voorbeeld gegeven.


  Maak melding

 4. Als je een klein beetje respect hebt voor je zelf,dan accepteer je deze uitspraak niet en verbreekt de verbintenis,houdt de eer aan je zelf..

  Maar in het land der blinden moet je bij zitten en je slag slaan,ookal wordt dagelijks vernedert,beledigt..schaamteloos toch..


  Maak melding

 5. Je bent zo slim geworden dat je jou zelf in het zelfde probleem hebt gemanoeuvreerd,
  Ben jij niet de persoon die ten koste van alles president moest worden, ben jij niet de monster die perse in het machtscentrum moest komen.
  Als ik de keuze moet maken tussen de waarheid vertellen en herhalen, of de waarheid geweld aan te doen, dan is mij keuze duidelijk de waarheid herhalen en vertellen al heeft mijn langspeelplaat krassen zal ik het blijven draaien. Bericht hierboven geeft aan waarom ik dat zal blijven doen.


  Maak melding

 6. Er bestaan geen coalities zonder fricties het is maar compromissen en compromissen om wat te bereiken.Daarom gaat het beter bij een majoriteit regering voor het besturen van het land.


  Maak melding

 7. Alle politici die nu in de coalitie zitten hebben enkele eigenschappen gemeen: machtswellust 100%, principes 0%, regeer inzicht 0%, accommodatie-lust van eigen niet gekwalificeerde achterban 100%. Voor de verkiezingen zei Bouterse dat hij nooit zou samenwerken met Somo en Brunsie, maar ter wille van macht slikte hij deze uitspraak na de verkiezingen meteen weer in. Somo beweert nu dat hij de uitspraken van Bouta formeel niet heeft gehoord en als hij ze wel gehoord heeft dan classificeert hij ze als podiumtaal, principeloos laat hij zich en zijn gehele partij beledigen door Bouta, zonder er consequenties aan te verbinden. Brunswijk heeft tot nu toe niet gereageerd op de uitspraken van Bouta (tenminste, ik heb niets vernomen).


  Maak melding

 8. Toen ik dit las op Starnieuws, vond ik het zeker niet netjes van DDB richting de coalitiepartners Volks Alliantie en A Combinatie. Zo ga je niet met elkaar om.

  Maar toen las ik even later wederom op Starnieuws dat Somo zich er niet druk om maakt. Sterker nog, hij beweerde zelf dat hij formeel van niets weet. Dan denk ik bij mezelf, wat ben jij een L*L. Bouta zijn woorden en jouw reactie geven aan dat hij gelijk heeft over in ieder geval Volks Alliantie.


  Maak melding

 9. Meneer somo wil deze uitspraken afdoen als podiumtaal. Belachelijk ! Bij de verkiezingen zou je dat kunnen zeggen, maar nu is de man president en hij weet wat hij zegt.Deze uitspraak doet hij na een jaar regeren.Het is dan ook zeer en zeer ernstig.


  Maak melding

 10. Heel jammer maar dit is 100% waarheid deze twee gasten zijn met kontje in boter gevallen.
  En lopen doelloos rond met oude politiek denken uit het verleden rond …..REGELEN …..zit mi kon.(accommoderen)
  Maar denken aan een toekomst, zaken voor de nakomelingen klaar zetten…nee….echt zeer domme achterlijke politiek in Su…..dit wordt echt lopen richting KATIBO……vooral AC als zij zo dom blijven doen.


  Maak melding

 11. Somo denkt laat hem maar praten,want zijn doel is toch zich verreiken,maar tegerlijkertijd is hij ook angstig omdat hij weet dat Bouterse onberekenbaar is.Bouterse heeft de broer van Brunswijk gebruikt van wege zijn geldgierigheid om de boel naar zijn kant te doen overlopen en heeft hem toen gewoon laten vallen puur om aan de macht te komen.Hij laat tenminste die domme Somo en Brunsie zien dat hij de baas is,en dat zij hem niets kunnen maken.


  Maak melding

 12. Wel…ik vind het wel goed dat hij het zegt.
  Het steld me gerust,want niets zeggen zou betekenen dat hij instemd met dit gedrag.
  Ik denk dat hij in elk geval niet meespeeld met politici die aan niets anders denken,dan eerder genoemde zaken


  Maak melding

 13. weet je hier in suriname lopen er veel rupsen rond.Letterlijk heeft een rups geen ruggegraat.Deze pae is de laagste onder de laagste. Niets deert hem, alleen maar macht en heel veel geld.Is hij soms bang dat hij opgedonderd wordt als hij comentaar heeft.Hij houdt dus liever zijn mond, anders verliest hij zo zijn funktie dan mag hij in de toekomst baka bana gaan verkopen.Pae, je hebt een dikke huid.Je hebt je kondremangs belazerd. Ook in de jaren 70 heb je dat gedaan. Heb die arme oudjes heel duur laten betalen om het land te verlaten. Wat ze van jouw kregen was slecht een wollen deken en jas.Waar is hun geld gebleven.Oplichter

  Danitia


  Maak melding

 14. Suriname heeft in haar geheel nog steeds een enge politiek waar het riekt naar corruptie en mismanagement.

  Het hele land moet allang op de schop, te beginnnen met de politiek.


  Maak melding

 15. Ieder volk/land krijgt de leiders die het verdient, en blijkbaar verdient Suriname niet beter dan corrupte onbekwame politici de alleen maar aan hun zelf denken en het land financieel en moreel in de afgrond storten.

  Er zal een volledige verandering van de mentaliteit van de Surinamers moeten plaatsvinden. Ander blijft het de komende generaties aanmodderen terwijl het land wat betreft grondstoffen tot de rijkste naties van de wereld behoort.

  Suriname is een prachtig en rijk land, het verdient een betere bevolking.


  Maak melding

 16. Ben geen fan van Bouterse,maar nu slaat hij de spijker op de kop.Steeds weer blijkt dat Suriname nog steeds geen NATIE is.Het gaat hier om etnische belangen en niet om het nationaal belang. Met deze houding en doelstelling kan nimmer ontwikkeling, in de breedste zin van het woord,tot stand gebracht worden.


  Maak melding

 17. Wauw! Ik zie een trend van heel verstandige conclusies bij de heer Bouterse. Het mag wel gezegd worden dat hij enorm gegroeid is. En nu concrete stappen in een korte tijdspad formuleren en uitvoeren!


  Maak melding

 18. Niet klagen maar dragen!

  Bout wist van te voren wat voor vlees hij in de kuip had.
  Maar neen, hij moest en zou pres worden. Nou het is gelukt en nu?
  Je zou bijna medelijden krijgen….

  Bout de oplossing is (niet)simpel:
  – bied excuses aan alle nabestaanden.
  – onderga de rechtszaak.
  – ontsla al die foetoe boi’s (3000)
  – reorganiseer het ambtenaren apparaat, dwz ontslaan en opnieuw laten solliciteren naar eigen baan, wie niet voldoet, heeft pech.
  – regel de domein-affaire.
  – pak de criminelen aan
  Bovenstaande lijkt onmogelijk, maar is uitvoerbaar.
  Dat is de enige oplossing om te starten met het opbouwen van suri.
  Je kunt niet bouwen op zooi, het zal instorten!!!
  Ik hoop dat hij dit leest als hij terug is van Apoera..

  Ik vraag mij af wie die mensen zijn die gestemd hebben op somo en brunsie.
  Wat bezield ze eigenlijk?

  Dit is geen “mek tori”, maar een kritische bijdrage. Hulp zal binnenvloeiien vanuit een zeer verassende hoek! It’s up to you…


  Maak melding

 19. Gelukkig weet ik dat er heel veel politiek potentieel is in de surinaamse jeugd(zowel uit Suriname als nederland). Dus ik kijk liever naar de toekomst dan naar de struggelingen van het heden.


  Maak melding

 20. Inderdaad;Suriname is één mooie én rijk land ! De grootste deugnieten in `t land, zijn dé Surinamers zelf ! Zij weten niet(zijn niet in staat), om van Suriname één prachtig land te maken !

  Met heel veel reaciets van jullie ben ik eens. Máár nu Bouterse ‘dit’heeft geconstateerd en benoemd;1) Hoe gaat hij nú en in de toekomst er mee om ???? 2)Wat gaat Somo nú doen ?????? 3)Wat gaat Brunsie/Rambo, nu doen ????

  Hebben deze ‘gasten’ respect voor zich zelf ??? Ik ben benieuwd !!!Of zijn `t gewoonweg/blijven zij gewoonweg ordinaire,macht belustte geld wolven !!!????

  Op deze manier blijft Suriname vóór eeuwig één broko pranasie !!!

  Groet,(Veel wijsheid)


  Maak melding

 21. Ergo,
  In de loop der tijd zijn sommige volksstammen ministeries als partij-eigendommen gaan beschouwen.

  Zo is het sommigen een P in the A dat hun “domein” nu in andere handen is/zijn.


  Maak melding

 22. @R.E.Bendt

  In de politiek gaat het altijd om vershillende en veelal tegenstrijdige belangen. Het is de taak van de president alle neuzen ( of in elk geval voldoende neuzen) dezelfde kan op te krijgen.

  De enigste conclussie die hier getrokken kan wordne is dat DDB zwaar incompetent is.


  Maak melding

 23. En door onderstaande benoemingen gaat Suriname naar de kloten. En het erge is dat minister Sapoen “verbaasd” is over het feit dat hij zijn vrouw een hoge functies geeft. Waarom nog hard werken en studeren als de baantjes toch gaan naar de eigen familie?

  Minister Raymond Sapoen is verbaasd over opmerkingen dat hij zijn vrouw, Gladys Sastropawiro, in dienst heeft genomen op het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov). Zij is samen met de echtgenote van directeur Robbert Soentik benoemd tot beleidsmedewerker op het ministerie. “Daar is niets mis mee. de mensen hebben gesolliciteerd en zijn in dienst genomen”, zegt hij aan Starnieuws.


  Maak melding

 24. Esje,
  Etnische politiek is (nog) niet weg te denken uit Suriname. Partijstructuur is de grote verhindering. Er moet een grote leider geboren worden die alle Surinamers opdraagt zich als Surinamer te gedragen. Ook Desi stelt alleen maar creolen op hoge funkties aan dus van hem hoeven we geen on-etnische politiek te verwachten.

  R.Lalbahadoer,
  Natuurlijk zullen Somo en Brunsie niets van zich laten horen. Geen ruggegraat. Het zijn pure machtswellustelingen die een etnische groep achter zich hebben en alleen aan eigen voordeel denken. Ze denken niet aan de belangen van de gehele bevolking.

  H. Molenaar,
  Met verbazing lees ik dat de minister en de direkteur op een ministerie hun eigen echtgenotes een funktie hebben gegeven. Als dit waar is, dan ben ik het met je eens dat Suriname een mooi land is, maar dat de bevolking niet deugt.
  Er moet een totale mentaliteitsverandering plaats vinden zoals je schrijft, desnoods verbannen van de politiek voor 25 jaar. Een zakenkabinet is de oplossing en dat kan alleen het volk opeisen want politici zullen het niet voorstellen.


  Maak melding

 25. Hallo Das,

  Het is helaas echt waar en ik kon mijn oren/ogen niet geloven dat een minister zo dom kan zijn om zijn eigen vrouw voor een belangrijke functies te benoemen. En het erge is: hij komt er gewoon mee weg.


  Maak melding

 26. #19, Sodom en Gomorra daaro..

  DAS, niet alleen Sappoen, maar ook missie Wijnerman, Financiën, is liefje van..
  Het is niet te geloven, iedereen heeft toch “een beetje” goede genen????
  Maar als je het nieuws doorneemt, dan zijn er de afgelopen maanden, meer dan 3000,
  Drieduizend vriendjes en vriendinnetjes in dienst genomen.
  Drieduizend Fiso-vreters
  Drieduizend spookambtenaren.
  Dus bouta heeft het record verbroken om zijn connecties tevreden te stellen.
  Ik geef het op.
  Er is niets goeds te vinden.
  Geen druppeltje goed bloed.
  Verloren zaak…

  De schreeuwers hiero behoren ckrs tot de fiso-vreters.
  Ik had bout ondanks alles ietsje hoger ingeschat, maar ik geef toe: het is wat het is!

  Bout neemt overwegend creolen in dienst ja, maar toch zijn het de sardjoes, de doekies,de phalads, manglies, etc etc.. die aan de touwtjes trekken.

  They wish, them foetoeboi’s….


  Maak melding

 27. DDB kan alleen op de podium geweldig lopen doen maar wanneer hij voor somo en brunsie is durft hij zijn smoel niet open te doen, wat een laffe snotaap is DDB toch .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.