Suriname valt op eigen hulpbronnen terug

28

PARAMARIBO, 11 jun – Suriname moet het hebben van zijn eigen hulpbronnen. Dit zegt president Desiré Bouterse. Nu de Nederlandse ontwikkelingshulp is weggevallen, komt het op eigen mogelijkheden aan. “De ontwikkeling van het land is een veeleisende gecompliceerde opgave. Juist nu, na afloop van vijf en dertig jaar van ontwikkelingssamenwerking, dringt deze werkelijkheid door”, aldus Bouterse.

Dat is nu des te meer merkbaar, zo vlak voor de onderhandelingen met multinational Iamgold. Het gaat om meer dan alleen maar zoveel mogelijk inkomsten. “Het moet resulteren in materiële en geestelijke verheffing van de Surinamer, nationaal en internationaal”, zegt Bouterse. Het onderhandelingsteam onder leiding van John Sew A Tjon krijgt dus een gewichtige opdracht.

Iamgold wil zijn goudwinning in Suriname uitbreiden en daar moet slim op worden ingespeeld. “We zullen het geweldig ontwikkelingspotentieel dat in onze natuur besloten is, met de grootst mogelijke inzet tot wasdom moeten brengen. Met de inkomsten kan de sociale schuld worden afgelost en kan een basis worden gelegd voor uitbouw van duurzame ontwikkeling van productiesectoren.”

28 REACTIES

 1. Eigenlijk heel triest dat opeenvolgende regeringen Suriname nooit hebben voorbereid op deze nieuwe situatie. Men zegt toch, regeren is vooruitzien, maar onze regeerders blijven steken in het zich zoveel mogelijk toe-eigenen van materiële zaken.


  Maak melding

 2. alle natuurlijke hulpbronnen zijn inkomsten,
  maar het gaat erom, hoe eerlijk wordt het verdeeld.
  en komt dat ten goede voor onderste laag van de bevolking, en niet zoals in nederland, alles afpakken van de minima en de kleine ondernemer, als sur. kan inversteren in deze
  bevolkings groep, en de mensen de schouders
  er onder zetten, dan komt men uit deze ellende, maar overal in de wereld gaat het
  slecht, geen land uitgezondigd, maar we moeten wel naar de toekomst kijken.
  en hopen op betere tijden.

  schoerpioen


  Maak melding

 3. Terugvallen op eigen hulpbronnen???. Het woord “terugvallen” suggereert dat suriname ooit de eigen hulpbronnen zelf heeft geexploiteerd. Neen je moet je bronnen niet laten exploiteren door een ander en worden weggescheept met een pepernoot. Dat is geen ontwikkeling dombo. Zelf de eigen ballen zweten en het niet door een ander te laten doen. Waar zijn alle mijnbouwingeneurs die op staatskosten hebben gestudeerd? Het begon bij wijlend Dr. F. Essed. Al die zakken zijn in de politiek gegaan en hebben hun vakkennis verkwanseld. Schande.


  Maak melding

 4. Ach ja daar hebben wij de nationale tori man van Suriname.Hij heeft over slim zijn maar ik heb hem nooit kunnen betrappen op een slimme oplossing of voorstel.
  Ze hadden allemaal een grote smoel op de poduim en hier op deze site over Iamgold en nu onderhandelen deze pathologische leugenaars wel met dit bedrijf. de multinationals stonden in de rij om te komen investeren in Suriname.Hij heeft zogenaamd de diner van de president van Amerika Obama over geslagen om met geweldige investeerders te praten, resultaat nul.We wachten nog steeds op een verklaring van de regering waarom het staatsbezoek uit haiti niet door is gegaan. er licht een minister op kosten van de staat weken lang in een cubaanse ziekenhuis en de samenleving mag niet weten wat er met deze man aan de hand is.
  je hebt aantal figuren hier die de mond vol hebben over modern bestuur en transparantie.
  Naarendorp biedt sarkozy geloofsbrieven aan maar ik zie nergens een foto terwijl de ambassadeur van Suriname Subhas Mungra in Amerika wel op foto staat met Obama.Blijven jullie maar lekker slapen daar in die suriname.


  Maak melding

 5. jammer en gek hoor dat vorigefrontregeringen dit niet konden overzien…….Die gasten zaten toch gedurende dejaren 50 tot80 en zelf ook na 80 aan de macht?….Moest oom Deci dat voor kauwen..??


  Maak melding

 6. Hiermede is het tijdperk van de Haagse krentenkakkers voorgoed achter ons.

  Right now we’ve to do what we can with what we have.

  Eindelijk gediek in onze eigen binnenlandse aangelegenheden.


  Maak melding

 7. Als DBB echt van mening is dat;
  “de ontwikkeling….opgave” is dan stapt hij op. Immers hij is niet capabel genoeg om dit te verwezenlijken. Dit is geen schande. Niet iedereen kan dit.
  De werkelijkheid dringt nu pas tot hem door geeft hij aan.Er komt geen ontwikkelingsgeld meer binen. Dit zegt veel over zijn inzicht.
  regeren is vooruitzien.
  Onderhandelingen met Iamgold moeten resulteren in meer inkomsten voor??????
  De arme bevolking krijgt geestelijke verheffing. What a joke.
  Ik lees dat ook aan mij wordt gedacht in Nederland. OOk ik krijg geestelike verheffing
  Dank U wel.
  Wie schrijft de speeches van deze man?
  Zou het de man zijn die de asses van de regering likt. De heer likdoorn?


  Maak melding

 8. Als jongen van 6..schreeuwde toendertijd..essed,,sedney..lachmon,en noem maar op ,het zelfde verhaal,anno 2011 weer hetzelfde.Ja,natuurlijk heeft s.m.e. natuurlijke hulpbronnen maar….wie ontgint ze en gaat ermee vandoor.Man laat daden zien en niet iedere keer lopen gillen.Ik wil bij deze alle surinamers feliciteren,die gestemd hebben op deze ziekelijke moordenaars,met hun hoge criminaliteit-score,en natuurlijk de armoede die volgt.Een recht-geaarde surinamerzal nooit en te nimmer lopen gillen en schreeuwen voor deze clubje moordenaars,tenzij ze op hun loonlijst staan.


  Maak melding

 9. Een dja dja Sranan oema vindt altijd wel weer een post. Wonny is geen Neus.

  In elk geval gaan die grondstoffen niet meer naar Delfzijl.


  Maak melding

 10. @ 10 Paraman: Heel goed gezien, sukkel. Die grondstoffen gaan naar Canada, Amerika, Trinidad en nog veel meer landen. En via deze landen komen ze uiteindelijk in Delfzijl terecht, hahahaha. Zelf exploireren en exploiteren heeft de Surinamer nog nooit van zijn leven geleerd. Suriname heeft veel grondstoffen, maar als je er alleen niet mee om weet te gaan (behalve het jatten), dan heb je nog niets!


  Maak melding

 11. @paraman,
  Twee dingen vallen me op in je drie zinnen en ze komen uit dezelfde zin.
  Wonny.
  Ik zou zeggen mevrouw Boedhoe.
  Behalve als jullie elkaar goed kennen.
  Neus.
  Ben je jaloers op deze man? Ik ken hem niet noch zijn verleden. Op mij komt je zin vreemd over. Ik ken hem van waterkant.net
  Niemand kan zich meten aan deze man (tot nu toe).


  Maak melding

 12. Pico de minkukel zegt dan stapt de President op. Weet je wat, we gaan dan een idioot als jou aanstellen als President, je weet het toch zoveel beter.

  Dat je zo’n simpel niet begrijpt, zal door je gebrekkige scholing komen, yu buriki.

  Je lijkt wel een IQ tehebben gelijk dat van een garnaal.

  Wikileak jij bent een minderwaardig wezen, ik zou je willen vergelijken met een varken. Blijf dus maar lekker ronddwarrelen in je zwijnenstal, Pico de ezel en Neus de koe doen graag mee.


  Maak melding

 13. Voorgangers!

  Vele voorgangers van Desi hebben dit verhaal al vaker voorgelezen. 50 jaren verder is het nog steeds uitbesteden die hap! Goud, Hout, Bauxiet, Vis.
  Met voorganger bedoel ik niet de Dominee, nee, politici met een breede bek, net als Desi.

  Wat de opportunisten hierbij vergeten is dat er ook een tegenpartij is, IAMGOLD zelf. En die zullen niet over zich heen laten pissen, of je nou minister bent of president.

  En aangezien wij Surinamers het aan de ondeerhandelingstafel al in onze broek doen (is bewezen) als er smeergeld drijgt, is het resultaat nu al bekend.
  Zegt IAMGOLD “take it, or leave it”, dan gaan we vlug naar de WC om geen antwoord te geven. Want, we kunnen het niet zelf op niveau uit de grond halen. We hebben namelijk geen tegenbod en zelf investeren daar zijn we verschrikkelijk bang voor.
  Dus wij kunnen nooit zeggen “take it, or leave it, IAMGOLD”. Dat is onze zwaktepunt.

  Boedhoe had aan dit onderhandelingsteam leiding willen en kunnen geven. Maar dat mocht niet, ze is te eerlijk. Dus vertrok ze.


  Maak melding

 14. Een en al triest!! En Bouta is nu erachter gekomen!

  35 jaren geleden zeiden de 5 jarigen toen al dit gaat niet goed! Niemand had er geen oren naar en het komt nu naar voren.

  Was Suriname dan een en al een smeekland? Moesten zij niet met hun rijkdommen verder?Moest nederland hen (op) voeden? Waarom dan moest Suriname op de rug van Nederland leunen? Suriname had en of heeft toch alles? Wat komen ze tekort? Oh, jawel!! De goede verstand! Hadden zij toen niets? Wat gebeurde toen met de Bauxiet, Goud, Aardolie, Houtsector etc.etc.

  Dus hou svp op met die gesodemieter en ga verder! er is werk aan winkel!

  Het is voor de zoveelste keer dat Bouta kraait uit zijn nek maar doet 0,00.

  Alleen maar pak, pak, pakkaak!! Daden wilt Suriname zien!!! en niet balken als een ezel zonder verstand!!

  GOD ZIJ MET ONS SURINAME EN WEG MET ALLE BOEVEN BELOFTES!!


  Maak melding

 15. Sabi is Dirie mi boi .
  En domme mensen reageren als nummer 14.
  Ik maak geen woorden vuil aan kortzichtige idioten zoals jou.
  A.U.B


  Maak melding

 16. Blaka bakra(11),

  In jouw enthousiasme Paranam lik op stuk te geven, verval je in een generalisatie die je niet meer kan verdedigen. Surinamers, zeker die van Staatsolie verzwakken jouw stelling en dat is precies de valkuil in het reageren.

  Ja, af-en-toe weet Paranam niet meer wat hij schrijft en verliest hij zijn consequent- zijn en stelt hij zich zo bloot. Zelf in het achterhalen van zijn ware naam.
  Hoe was de laatste rally?
  Srika


  Maak melding

 17. @14

  Dit is heel duidelijk een teken van zwakte.Ga geen bloeddruk of hartaanval krijgen, anders beland je ook in het ziekenhuis in Cuba en zal je het einde van van het toneelstuk (de poppenkast ndp-regering) niet kunnen zien.

  Vel sterkte

  Danitia


  Maak melding

 18. @ 20 Srika: Ja, je hebt gelijk wat Staatsolie betreft. De geschiedenis leert echter dat al in 1928 voor het eerst olie is gevonden in Suriname. Tot de onafhankelijkheid in 1975 zijn het vooral buitenlandse bedrijven geweest (o.a. Shell) die voor de exploratie en exploitatie hebben gezorgd. In de koloniale tijd dus. Vijf jaar later werd officieel Staatsolie opgericht. Ik wil daarmee zeggen dat de fundering van Staatsolie door buitenlandse bedrijven is gelegd. Gelukkig heeft dhr. Jharap er persoonlijk voor gezorgd dat Staatsolie een Surinaams bedrijf is gebleven, anders had het nu Daewoo geheten. Maar ik mag aannemen dat je die (nabije) geschiedenis kent. Op dit moment zijn de exploiratie-contracten afgesloten met buitenlandse bedrijven (Repsol, Murphy e.a.).

  @ 22 Hes: Je trapt weer een open deur in. Wat gebeurt er vervolgens, volgens jou? Dezelfde weg als Bruynzeel, de suikerindustrie en noem maar op.


  Maak melding

 19. deze man heeft hemel en aarde bewogen en is terug gevallen met beide benen op de sme bodem met zijn strart tussen de benen ,alle maties hebben hem in de steek gelaten en niks gekregen van niemand..

  Zelfs Cuba brazilië Venezuela Frans Guyana pissen naast hem letterlijk..schandalig..


  Maak melding

 20. @9,

  Vleermuis u heeft gelijk. Blij dat er toch nog echte Surinamers hierop aan het waterkant zitten.

  @14,
  Sabidrie ga gauw in de wei staan want je loeit als een drachtige koei.
  Oftewel meid laat een zadel op je rug binden dan kunnen ze je als knol gebruiken want dat kopje van je moet je niet belasten om logisch en etisch proberen te filosoferen.
  Oftewel ga naar een smid en laat je beslaan.
  Ps ik ben gewend om koeien te melken dus nodig me uit meid!


  Maak melding

 21. @14,

  Je praat over een zwijnestal dame maar ik weet dat wiki het beter voor elkaar heeft dan u dame!
  U bent een smettige dame en niet de familie leden die u nu hiervan beschuldigd.
  De waarheid doet pijn en mijn waterkant familie leden durven daarvoor uit te komen ipv leugens te verspreiden en alles mooier doen laten lijken voor het volk.
  Ik heb een hekel aan propoganda en een zeer grote persoonlijke hekel aan de personen die hier persoonlijk voor uit komen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.