Vrouwenrechten zo’n beetje stiefkind in Suriname

3

PARAMARIBO, 10 jun – De huidige toestand van mensenrechten in Suriname is nog niet wat het wezen moet. Dit zegt minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken. Vooral de focus op vrouwen is nog veel te zwak. De gevolgen blijven dan ook niet uit.

Het geweld in huiselijke kring is slechts één voorbeeld. “Het beschermen van mensenrechten, met name vrouwenrechten, is één van de belangrijkste principes van de democratische staat. De innerlijke waarde van ieder mens dient onder alle omstandigheden gerespecteerd te worden”, zegt Moestadja. Maar de praktijk is vaak anders. Samenleving en ook instituten als justitie gaan nog op een wijze om met vrouwenrechten die verbetering behoeft.

Er mag dus best gesleuteld worden aan de mentaliteit van zoveel individuen. “Mensenrechten kunnen echter alleen gerespecteerd en gewaarborgd worden wanneer degenen, die de rechten bezitten, zich daarvan bewust zijn”, aldus Moestadja. Dus is er ook voor de vrouwen zelf aardig wat huiswerk. Hij sprak tijdens een conferentie van Moiwana ’86. De mensenrechtenorganisatie wil de bejegening van onder meer vrouwen helpen optrekken via onder meer overleg en voorlichting.

3 REACTIES

  1. “Een beetje stiefkind” is net als “een beetje dood”. Een groot understatement dus. De rechten van veel Surinamers worden op dit moment vertrapt, en die van de vrouwen in het bijzonder. Meisjes: De straat op met spandoeken en vecht voor je recht!!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.