Suriname bestuurd door eilandjes en eng belang

9

PARAMARIBO, 8 jun – Het werk van en binnen de regering kenmerkt zich momenteel door grote efficiëntie. Dit zegt president Desiré Bouterse. Besluiten worden sterk vertraagd uitgevoerd. Het heeft vooral te maken met een politieke erfenis.

De cultuur die de vorige regering beheerste is er nog immer. Ministeries functioneren als het ware los van elkaar, als zand. “Het is triest wat we er de afgelopen jaren van gemaakt hebben. We gaan wat moeten doen om al deze eilanden en belangengroepen, want dat zijn ze geworden, aan te pakken. Er zijn ministeries die dat predicaat niet verdienen”, zei Bouterse in het parlement.

Ook besluiten van het staatshoofd zelf willen wel eens vast komen te zitten in de ambtelijke molen.“We hebben een groot probleem”, aldus Bouterse. Een goed voorbeeld is het besluit om de politieke partij Doe een zetel toe te kennen in de Staatsraad. Doe heeft er recht op net als alle andere politieke partijen in het parlement. “Het is al maanden geleden in orde gemaakt.”

9 REACTIES

 1. ook binnen de coalitie heerst er een eilenden en belangen strategie.
  de enige die dezelfde taal spreken zijn Bouterse, Ameraali en Abrahams. De rest huppelt mee in hun kielzog en hopen niet in de poep te trappen.


  Maak melding

 2. Los van de verschrijving in de eerste zin waar “grote INefficiëntie” had moeten staan is dit weer een typische DDB reactie in de sfeer van: “Het gaat slecht en dat is de schuld van anderen”.

  Als DDB zich een waar leider toonde dan kwam hij met een aanpak. Vreemd ook want de standaard aanpak voor dit soort problemen is het instellen van interdepartementale commissies, de zgn advies organen, etc.
  Nu heeft DDB daar gelijk in het begin diverse van ingesteld en zijn matie, met een dikke vergoeding, aan het hoofd gezet. De vraag rijst dan ook of DDB hiermee zo eerlijk is te erkennen dat hij daarbij grove fouten heeft gemaakt en die gaat herstellen?

  Het is de natuurlijk vraag die bij dit soort opmerkingen gesteld moet worden maar gezien de persoon van DDB is dit – toch heel evidente gedachte goed! – nooit bij hem opgekomen. Zelfreflectie en realiteitszin zijn nooit zijn sterkste kant geweest. Wijzen en andere de schuld geven daarin tegen wel.


  Maak melding

 3. Hiermee geeft bout ruim toe dat al zijn vervangingen in het apparaat een minder goede keus was en het allemaal vriendjes zijn die geplaatst zijn.Want die zijn eerder criminelen dan intellectuelen.De mensen die het werk konden doen, heeft bout systematisch weggewerkt.Met de handen in het haar?Was toch te verwachten!

  Cobie.


  Maak melding

 4. Bermtaal!

  Desi is te bewonderen. Hij heeft alles losgelaten behalve zijn BERMTAAL. Hij rookt/pijpt niet meer, raakt de firstlady niet meer aan, hij dealt niet meer, gaat ook niet meer op jacht, hij spaart niet meer en leert ook niet meer bij.
  Het enige wat hij nog doet is zuipen en zijn BERMTAAL gebruiken.
  Bekijk de beschuldigingen in de drie hier boven staande berichten en oordeel zelf.

  En zijn BERMAANHANG is natuurlijk super trots! Zielige zaak in een zielig land.


  Maak melding

 5. En about: De eilandenraad op het kabinet van DDB.

  Straks komt er nog een speciale adviseur van eilandenzaken en eigen belangen tegen een hoge beloning voor eerder bewezen diensten.

  O, ja waarvan worden zij betaald?
  Een lege staatskas en hoge schulden overgenomen van de vorige regering.


  Maak melding

 6. Het probleem van Suriname is de Surinamer zelf.En met de Surinamer bedoel ik iedereen,hindoestaan,creool enz.
  Ze zijn allemaal principeloos bezig dit land achter tehouden.Op elk nieveau zijn surinamers corrupt.

  Gisteren had ik een gesprek met een meneer die makkelijk szf kan betalen maar toch via een mevrouw die hij goed kent een sociale kaart probeert te regelen en aangezien het nu niet meer lukt is deze regering niet goed.

  Geen wonder dat Suriname er zo armoedig uitziet,men denkt nog steeds,ondanks deze verlichte tijden in winti wai lanti pay.

  Ze willen allemaal dat Surinmae vooruit komt maar een bijdrage leveren is uit den boze
  Iedereen denkt maar aan zijn huis en zijn tuintje maar niemand aan Suriname.


  Maak melding

 7. Beste Neus, de verschrijving (in)efficiency
  Daar heb ik lang over zitten nadenken. Mijn eerste reactie was dezelfde als die jij aangaf, maar vervolgens dacht ik:
  misschien kent DDB het verschil niet
  daarna dacht ik hij kent het wel, maar bedoelt dat er wel efficient wordt gewerkt,maar het wordt belemmerd door politieke erfenis.
  Oftwel DDB wilde wat zeggen maar wist niets te verzinnen en riep dus maar weer eens wat.
  Het interesseert hem namelijk niet hoe de bevolking over hem denkt.
  Och misschien heeft de journalist zich verschreven. Foutjes kunnen worden gemaakt.


  Maak melding

 8. @pico

  Waar jij mogelijk aan refereert is het begrip “suboptimalisatie” uit de besliskunde. Wie in de bergen loopt heeft geen overzicht over het gehele gebied maar wil het wel overzien. Dan beklimt hij de dichst bijzijnde hoge top om vervolgens te ondekken dat dit niet de hoogste top was.

  Ik ken een dergelijk fenomeen uit de praktijk. Mn bij grote organisatie zoals de overheid. Mensen proberen (met oogkleppen voor) hun werk zo goed mogelijk te doen maar hebben niet door dat ze slechts een radartje in het geheel zijn en dat wat zij als heel goed ervaren soms slecht of suboptimaal is voor het geheel. Bv de kassier die het geld zo snel mogelijk naar de bank brengt voor de rente maar vergeet dat je wisselgeld in kas moet hebben om te verkopen.

  Het stuk lezende kan ik echter slechts concluderen dat jij e.e.a. goed door hebt maar dat je DDB veel te hoog inschat als je ook maar enigsinds denkt dat die man zo iets begrijpt. 😉


  Maak melding

 9. je bent opperhoofd ,,baas over baas ,,je bent hoofd van het verwaarloode)leger,waar je jaren de schepter zwaaide,,

  al je vrouwen vrienden ,kinderen,maties,kennissen,heb je een baan gegeven bij de overheid..over tollig betaald.

  je bezit alle sleutel posities bij de overheid..

  je ziet constateerd ,,,oordeeld maar je kan niks doen..

  Het betekent,niks anders dan dat je ongeschikt bent..een lafaard dus..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.