Stap gezet naar fijner zorgsysteem Suriname

2

PARAMARIBO, 7 jun – De mazen in het zorgsysteem van de overheid worden fijner. Dat is ten minste de bedoeling van het opnieuw registreren van de afnemers. De zogenaamde on- en minvermogenden maken node de gang naar de wijkkantoren van het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting.

Node, omdat er nogal wat onduidelijkheid heerst over de ‘ware’ bedoelingen. “Er is niets aan de hand. Niemand wordt uit het systeem gelicht”, zegt Ernie Landveld, coördinator van de herregistratie. Daar is menige cliënt bevreesd voor. In de aanloop hebben politici ook zoveel beweerd. Onder meer zou er stevig gesaneerd worden. Decenniaoude geruchten over rijke lui met gratis ziektezorg zouden tot het verleden behoren.

Het gevoel van ‘het mes erin’ heeft nogal om zich heen gegrepen. Niet nodig, vindt Landveld. Wie recht heeft op de gratis medische hulp zal die blijven krijgen. Mensen die het financieel beter hebben, maar nu wel in aanmerking komen, betalen waarschijnlijk bij in de toekomst. Maar de oude stijl is niet vol te houden. “De staat draait voor de zorg op van zowat de helft van de samenleving.”

2 REACTIES

 1. In eerste instantie denk ik, wanneer ik de kop van het artikel lees: zorg wordt beter!
  Maar zoals wel vaker, wordt er weer iets heel anders bedoeld.
  Voor de verandering ben ik hier wel mee eens; zorg wordt nu eenmaal duurder en het zullen ook hier de sterkste schouders moeten zijn, die de zwaarste lasten moeten gaan dragen.
  Het zou ook van de gekke zijn, indien het systeem, zoals het bedoeld is, maar niet als zodanig wordt uitgevoerd, in stand wordt gehouden.

  Zoals in b.v. Afrika het geval is, wordt zelfs aan de allerarmsten een bijdrage gevraagd, hoe weinig ook.
  dit om te voorkomen dat mensen onnodig naar de dokter gaan. Vaak wordt dan na het eind van de behandeling de bijdrage teruggegeven.

  Er zullen altijd mensen zijn, die voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Helaas is dit niet te voorkomen, maar als het systeem goed uitgevoerd is, zal inderdaad door fijnmazige screening deze mensen eruit gehaald kunnen worden.
  Misschien kan een boete bij onrechtmatige informatie leiden tot vermindering misbruik.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.