Aanhang Surinaamse ex-minister Santokhi bijt vast

16

PARAMARIBO, 7 jun – Aanhangers van ex-minister Chandrikapersad Santokhi blijven erbij dat hij de nieuwe leider moet worden van de Verenigde Hervormde Partij, VHP. Het is ook zo kenbaar gemaakt aan het huidige leiderschap. Het voorstel om een soort overgangsbestuur in elkaar te flansen, is onaanvaardbaar.

En al helemaal dat Santokhi een onbeduidende rol krijgt. In een petitie wordt dan ook gevraagd om een “waardige politieke leider.” Voor de aanhangers is er geen twijfel aan wie dat is. “We willen Santokhi, hij is een geboren leider”, werd geroepen tijdens een confrontatie met partijleider Ramdien Sardjoe. De aanstaande bestuursverkiezingen moeten die wens tot uiting brengen.

Maar of dat ook lukt, is nog lang niet zeker. Als het van de huidige leiding afhangt, wordt Radjkoemar Randjitsingh de nieuwe voorzitter. Dat moet een soort consensusbesluit voorstellen. Om oud en nieuw (jong en oud) bij elkaar te schrapen en te houden. Klaarblijkelijk is een groot deel van de aanhang het er niet mee eens. Het consensusidee dreigt thans vast te lopen. Wat zo gevreesd wordt, daagt helderder dan ooit: een tweede kandidatenlijst met Santokhi als trekker.

16 REACTIES

 1. Hoe meer partijen des te beter voor de democratie. Een ieder persoon of groep heeft het democratisch recht om zichzelve te bewijzen.

  Als het noodlot wil dat het tussen deze 2 personen moet gaan, dan zal de geschiedenis moeten uitwijzen wie de juiste keus is.

  De mensen die nu zonder “consensus” van C Santokhi ageren zijn zeker personen uit de jongere generatie: dus onder de 50.


  Maak melding

 2. wat is demo-cratie in surbo..

  toch niet ,,,, niet,,,, de stem van de minderheid..

  van welk hout is ram ram sardjoe gesneden..

  door deze man ram is de v.h.p.een verwaarloosde parij geworden..

  Als Santokhi voor de verkieizingen de leider was van de vhp,dan had je vandaag de dag een machtig instrument in de regering..


  Maak melding

 3. Mogelijk uit strategiese overwegingen – Santo ligt niet goed bij NDP wat een coalitie met een Post-DDB-NDP in de weg staat – wil het bestuur Santo niet vooraf te prominent plaatsen. Zwak en slecht argument als dit een rol speelt. De NDP maakt zich zelf wel weer kapot en iedereen weet nu al dat er straks zonder NDP puin geruimt moet worden.


  Maak melding

 4. Anno 2011 geef ik een etnische partij weinig kans naar de verkiezingen van 2015.
  Las jo lasi omdat de NPS veels teveel zat te zeuren met PL en VHP alla blakaman lon gi.


  Maak melding

 5. Over etnische partijen gesproken. Suriname kent een pure etnische bosneger partij (Brunswijk) en een etnische javanen partij (Somo). Alle twee met ministers en veel accomodaties van hun achterban en helaas met o.a. 11176 (4,70%) van alle stemmers.

  Je moet toch een stinkende bek hebben om iets anders uit te spreken. Spoel je mond.

  Wat er ook gebeurt, de eenheid binnen de VHP moet blijven, anders zijn wij weer de Koelie.

  Er is helaas één groot cultureel Hindustaans probleem. Alle Hindustanen zijn geboren professoren en ontberen eendracht.

  In plaats van de vraag te stellen, hoe de belangen van de Hindustanen het beste behartigd kan worden, wordt er slechts gekeken naar wie de voorzitter moet worden.

  De voorzitter is toch dictator die alles in zijn eentje bepaalt. De voorzitter moet alle strategische beleidsplannen in brede perspectief kunnen begrijpen en interpreteren. Hiervoor heb je natuurlijk een bepaalde opleidingsniveau en intelligentie nodig. De bron waaruit geput moet worden is het wetenschappelijk bureau.
  Ook Suriname heeft te maken met onze huidige “Global Village”.


  Maak melding

 6. En weetje, neus #4…je doet echt alsof je een Hindoestaan bent maar verre van dat…wilje erbij horen ofzo????

  Ik volg je al een tijdje … wees jezelf dan hoor je er overal bij.

  Groetjes,


  Maak melding

 7. Zo lang de raciale lijnen ook onmiskenbaar samenvallen met sociaal-economiese lijnen zal de politiek altijd een raciaal tintje hebben. Iedereen kies begrijpelijkerwijs voor de partij die zijn belangen het beste dient.
  Creolen: ambtenaren.
  Hindoestanen: rijst en handel.
  Javane: kleine landbouw, warongs.
  Chinezen: handel.
  Djoekas: binnnenland, achtergestelde groep.
  Indianen: binnenland, politiek inactief.

  @Malli.

  Het feit dat jij uit een inhoudelijke reactie meent op te moeten maken dat iemand van een bepaald ras is geeft aan hoe racisties jij bent en zegt totaal niets over mijn bijdrage.


  Maak melding

 8. Als eerste wil ik zeggen dat we moeten ophouden met het zeggen van VHP moet de belangen van de hindoestanen behartigen ,waarom ik dit zeg is dat die tijd al voorbij is van vhp voor de hindoestanen .Het is niet voor niets de verenigde hervormde partij geworden dus zou je als partij naar de belangen van de hele volk moeten bekijken en dat gaat de VHP sterk maken .Is ook wat ik al eerder zij weg met culturele achter grond kom met het volk samen om het land op te bouwen met alle rassen die er in suriname zijn want dat gaat de VHP sterk maken want BABA Lachmon was een voorstander van een vredig suriname en niet een geweldadig suriname Dus wees eerlijk naar je zelf en denk er goed over na wat je wil een suriname dat ten onder met alleen hindoestanen of een suriname dat welvarend wordt met alle etnitische groepen die hun steun en bijdragen willen doen maar met een niet corrupte regering.
  Kijk Randjitsingh is van de oude stempel en daar zit dus het struikel blok de Jongeren en de meer een deel van de Ouderen willen deze man niet hebben .Want hij is gewoon een racist en corrupt tot met en de jongeren en ouderen van suriname zijn dit soort mensen al beu .vraag hem maar waar al het geld van een x aantal rijke hindoestanen van de partij al dat corruptie geld hebben gezet .ze hebben in verschillende landen een bank rekening open staan in nedland,Switserland en Amerika ik ben erachter gekomen door een vriend van deze Fam .heeft randjitsingh een bank rekening .
  Dus als deze man zijn zinnen krijg gaat de hele partij naar de klote .Ik wil alleen nu zeggen dat deze Partij van de VHP de juiste aangewezen partij is dat het land samen met alle bevolkings groepen het land waardig tot bloei kunnen brengen maar dan zonder de oude garde maar wel met de jongere groep die wel een toekomst perspectief hebben met nioeuwe ideen en realistisch denken .
  Ik hoop dat deze mening gehoord zal worden en dat de stemmers van VHP bij de bestuurs verkiezing de juiste beslissing nemen en niet naar persoonlijke belangen kijken want dan ben je even ver van huis .Wil ik maar dit zeggen neem een verstandige beslissing in Lands belang .

  groetjes sranangman


  Maak melding

 9. En jullie praten over etnische politiek. In hoeverre ben je zelf etnisch. NDP pas tokenisme toe om z.g niet etnisch te zijn net zoals de NPS het deed.


  Maak melding

 10. Ik hoop dat de NPS goed kijkt wat er gaande is in de VHP en daaruit haar voordeel doet.Mensen boven de vijftig moeten geweerd worden uit bestuurs functies.Die kunnen wel in het congres bestuur en bij de adviesraad.Het kan ook niet zo zijn dat het bestuur dat de onafhankelijkheid verwierf nu nog steeds wat te brokkelen hebben in de partij.Geen AOV ers aub.

  Cobie.


  Maak melding

 11. @Neus, het bij mij gaat het indeze (eigenlijk) niet om het wat of wie je bent maar om de misleiding die jij teweeg probeert te brengen onder de gemeenschap…je mag voor welke politieke partij je wilt zijn, maar dan moet het ook echt zijn of helemaal niet want wie je niet kent in het normale leven zou wedden dat!!!

  dit heeft niets met racisme te maken neusje.

  Doe/reageer normaal als hoe jij je buiten WKN.net voordoet.

  Denk erom, ik heb je door…

  Dat wilde ik effe kwijt.(Joker)

  M.v.g,


  Maak melding

 12. @#8 meneer Neus!

  Je bent de grootste negativist van waterkant. Sinds wanneer plaats jij inhoudelijke reacties? Het is één en al gescheld van de president.

  Je hele posting (#8) druipt van het racisme en de hokjes mentaliteit. Dit denken is compleet anti-Surinaams. Het is duidelijk dat je gewoon Zit te slijmen naar de hindostanen toe. Wel, laat me je één ding zeggen…ze lusten geen verraders!


  Maak melding

 13. De partijen die zeggen dat ze niet etnisch zijn passen een speciale politieke tactiek toe.
  algemene vergaderingen van de partij wordt door iedereen bezocht en is voor de buitenwereld en de pers duidelijk dat ze niet etnisch zijn.
  en de speciale meetings waarbij alleen hun eigen bevolkingsgroep aanwezig is mag niet bezocht worden want dat is dan een onderonsje. en daar waorden de strategien uitgestippled, hoe een andere bevolkingsgroep te verslaan of voor te zijn.
  dat is de werkelijke realiteit van de surinaamse politiek.

  denk een keer na waarom Bouterse als eerste de VHP heeft gevraagd voor een gesprek om mee te doen.

  dat is strategie.

  zo konden iedereen beter verslaan en op het einde van de rit zou er een gevecht komen tussen de NDP en de VHP. want de rest was dan al lang van de kaart.

  Raga


  Maak melding

 14. @Caricom

  Het niveau van en de onwil de realiteit te willen zien bij de verstokte NDP-ers is algemeen bekend.

  SME is een verzuilde samenleving en wie dat niet kan en/of wil onderkennen zal nooit instaat zijn de verzuiling te doorbreken.


  Maak melding

 15. Wel ik kan er dit over zeggen.
  De V.H.P. is gewoon een hindoestaanse partij.
  Wanneer het makkelijker word voor de hindoestaan om op iemand anders te stemmen dat zijn eigen soort,kunnen we in Su pas praten over eenheid.
  Het is publieksgeheim dat deze groep vooral in hun hokje blijven en vooral geen andere soorten daar gunnen,zo ook de javanen en boslandscreolen.
  Alleen de stadscreool toont meer durf en kan zijn stem op een andere dan zijn eigen soort uitbrengen.Het is daarom ook allen deze groep die ik in Su hoort roepen,dat we een volk moeten worden.
  Alle andere groepen,hinoestanen,javanen boslandscreolen,chinezen,allemaal leven koortsachtig in hun hokje en onderwijzen elkaar de andere groepen te wantrouwen

  Ik stond laatst bij een pompstation te tanken.
  Ik hoorde namelijk toevallig de laatste zinnen van een hindoestaanse man tegen een soort genoot en die luide als volgd”daarom mi no e tank mi wagie pe soso jampanesie of blakamang de”.

  Ik ben geen racist maar ik vind wel dat deze groepen de eenheid in Su tegenhouden en dat mag wel een keertje gezegd worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.