dinsdag, mei 21, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaamse ex-president bezorgd om uitgavenbeleid

Surinaamse ex-president bezorgd om uitgavenbeleid

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO,6 jun – Ex-president Ronald Venetiaan maakt zich ernstig zorgen om het uitgavenbeleid van de regering. Behalve de eerdere ‘wapenfeiten’ van de machthebbers, is er een recent fenomeen. Waarom moest gehakt worden in de bonussen van werknemers bij Staatsolie?

Die vraag hangt nu levensgroot boven de politiek. “Staatsolie maakt goede winst. Wat gebeurt er met dat geld?, vraag ik me af. Het is niet duidelijk,” zegt Venetiaan tegenover De West. Het is precies die onduidelijkheid die voor onrust zorgt binnen de samenleving. De winsten die de overheid binnenhaalt als enige aandeelhouder zijn op zich al omvangrijk. Dus konden bonussen blijven wat ze waren.

De bonussen zijn een traditie bij forse winsten. Volgens minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen moeten ook de arbeiders van Staatsolie het hunne bijdragen aan het dekken van de financiële tekorten. Bovendien is de hoogte van de bonus nergens geregeld. Nu is maar de helft uitgekeerd. Venetiaan ziet het meer als gebrek aan inzicht om te plannen en prioriteiten te stellen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

45 REACTIES
 1. Geestelijk adviseur van de Surinaamse president verdient vanaf nu srd 6000 per maand ? Sorry , maar het moet mij van het hart : deze regering smijt met ons zuur verdiend geld !! Als dit zo door gaat zal ik Suriname wederom vaarwel zeggen, just like in 1983…. Maar u zult zien, straks wordt mij ook een grof betaalde baan aangeboden…… 🙂


  Maak melding
 2. Beste opa,

  Ga nou maar rustig achter het raam zitten en naar buiten gluren.
  Jij hebt 15 jaren een puinhoop van dit land gemaakt.
  Nu wil je commentaar komen leveren.Je maakt je zelf belachelijk.
  Je doet dit om jou overige frontpartners te bewijzen dat je deze regering aanvecht,terwijl je juist deze regering had moeten steunen,vooral om de afro- surinamers een beetje bij elkaar te brengen en ze te leren om minder lui te zijn en nog i.p.v. elk jaar bigi feest te geven ,beter te kunnen sparen en/bezuinigen.
  Overal in de hele wereld levert men in.Ook al zijn ze het oneens.Ga maar ff na.
  In Su. wil niemand werken, inleveren,maar wel de lusten die daarna volgen.
  Dus arme grangpa; tap Joe mofo en no tak neks moro,want Joe faja jere mie mang.
  Joe koni te Joe kong dong. En à no pikienso dong,maar boeng dong.


  Maak melding
 3. Om hier een voorbeeld van te geven:

  “Bisschop Steve Meye is door president Desi Bouterse in dienst genomen als geestelijk adviseur”

  En dat voor de leuke som van SRD 6000 per maand.

  Is er hier in Suriname nog iemand met een beetje lef in zijn/haar donder die hier tegen protesteert.

  Bouterse gebruikt de Surinaamse schatkist als zijn privé bank.


  Maak melding
 4. De bevolking wordt uitgeknepen voor dure operatie in het buitenland en dokters bezoek aan cuba, terwijl onze landgenoten aan hun lot worden over gelaten.
  De vrouw van de president ontvangt een salaris van hier tot ginder, de adviseurs en persman van die criminele president verdienen een vermogen, schandalig wat deze criminelen met mijn land en landgenoten flikken.


  Maak melding
 5. Venetiaan de reddende vader des vaderlands probeert politieke munt uit deze affaire te slaan. Het is mijn inziens terecht dat de overheid wat doet aan de scheefgroei van bonussen bij Staatsolie.Waarom moeten de werkers van staatsolie meer bunussen ontvangen en andere werkers niet? Als de mensen van Staatsolie het niet eens zijn met de overheid, lijkt het me duidelijk dat ze gewoon ontslag nemen en elders gaan werken. Natuurlijk is mijn standpunt tegen het zere been van de halfzacht gekookte eieren van het Nieuw Front.


  Maak melding
 6. En dit van een man die 15 jaren op Nederlandse Financiele steun het land geleid heeft. Ik zou eens willen zien hoe hij het land zou leiden zonder die steun.


  Maak melding
 7. Tatta Mangboi,
  Niemand had het beter kunnen vertellen! In plaats van alle energie aan te wenden om zijn tot mini verworden NPS-clubje bij elkaar te houden loopt opa-Ikko als een panjie N re allerlei open deuren in te trappen. Zo zie je maar weer fa blaka en njang blaka.

  Kijk maar hoe Surinamers van andere komaf alle zeilen bijzetten om de beoogde doelen te halen.

  Dit handje vol van de Saramakkastraat #32-F
  /prasi-hoso mentaliteit doet ingewikkeld.


  Maak melding
 8. Het is de macht van de njang dringie partij na mij de zonde vloed..

  zolang je kunt ophemelen ben je van harte welkom bij deze uitbuiters.

  ba soekoe ba venie ba tjarie..

  volgende verkiezing gewoon stemmen op deze boys..

  stelletje analfabeten..jullie leren het nooit..klagen heeft totaal geen zin..

  je hele leven pinaar je al,je ziet alles het land verlaten alle rijkdommen en toch leer je het niet..


  Maak melding
 9. @ de terechte verontrustende rasechte Surinamer.
  De kruik gaat zolang te water tot ze barst.
  Deze criminele moordenaars tarten de bevolking op vernederende wijze. steve meye en Bouterse twee geestelijk gestoorde valse profeten hebben elkaar gevonden.Niemand zal Bouterse kunnen helpen hij moet zelf zijn kruis dragen hij gaat overal op hulp te zoek die hij nooit zal vinden.MAMA MOFO NA BANA WATRA


  Maak melding
 10. Het geweten!

  De NDP of MegaCombinatie stemmers hebben het geweten. Op enkele kruimelvangers na heeft men nu spijt van de uitgebrachte stem. Ook de bij Staatsolie werkende NDPers hebben nu een wrang geweten.
  Het geweten van een dom gemaakte stemkeus.

  Vroeg of laat is de schatkist leeg. Ook dat hebben deze NDPstemmers geweten, omdat het verleden van deze tegenpool van Dagobert Duck nog vers in het geheugen ligt. En als de schatkist is geplunderd, dan zeg ik u dat u het had kunnen weten.


  Maak melding
 11. “Karoewiwierfaja!”

  De Surinaamse politiek is gewend aan karoewiwierfaja! Lontje aansteken en dan verdwijnen zaken in de Dove Prapi.
  Ook de pers is hieraan schuldig omdat men de zaken niet blijft volgen. Goede journalistiek berijk je door op te rakelen, te volgen en het resultaat af te dwingen.

  Maar doen we dat? Neen! De gronduitgifte-story aan vorige regeerders is dood.
  De nutteloze reizen naar Haiti en Cuba zijn eveneens morsdood.
  De geldverslindende activiteiten van deze regering een paar maanden geleden leven ook niet meer en meneer Ameeerali hoor ik ook nergens meer.

  Politieke Karoewiwierfaja is een Surinaams product, daarom zal de politiek Suriname ook nooit vooruit stuwen, laat staan rijk maken.


  Maak melding
 12. Excellentie is zal u op weg helpen bij het bevatten van deze laatste actie.
  Recentelijk heeft deze criminelenorganisatie, de M(oord) C(ombinatie) peperdure auto’s aangeschaft, een wurgcontract voor SRD 80000,- per maand afgesloten, snoepreisjes, een joy ride vakantie te Haïti genoten en een doktersbezoek te Cuba afgelegd met de SLM.

  Verder is de zoon van Keizer Bigi Mofo I, u weet wel de ex-gedetineerde ene onzekere Baby bouterse in overheidsdienst getreden als hoofd van een organisatie die boeven moet bestrijden. Dit alles onder het mom van met boeven vangt men boeven.

  Welnu, al het voorgaande moet uiteindelijk betaald worden, vandaar deze daylight robbery op de winstdeling van de mensen die wel een uitzonderlijke prestatie geleverd hebben. De feestvierders van de ndp helpen deze lieden een handje met het consumeren van de ingehouden gelden.

  Tots lot, scribent #2. wil de Opa die zich een slag inde rondte gewerkt heeft vervangen door een Opa met een criminele achtergrond. Ook al was deze crimineel (Keizer Bigi Mofo I) de laatste Opa op de wereld, wil ik hem niet als Opa en gun ik niemand hem als Opa.

  Deze ex-sergeant majoor (de huidige Keizer Bigi Mofo I)was nooit hoger gekomen dan “Stip” oftewel adjudant.
  Een vak-officier (mogelijk tot de rang van Kapitein) was hij nooit geworden, de intelligentie om dit te bereiken ontbreekt bij deze crimineel.


  Maak melding
 13. Parapinto.
  DROPOE E FURU FOER BARIE.
  Precies de zelfde houding als nu hadden de surinamers in de jaren 80, en om 8 dec 1980 zag iedereen wat voor duivel schuil ging in die zogenaamde zonen van het land. die zogenaamde zonen van het land werden meedogenloos moordenaars met bloed rode ogen.


  Maak melding
 14. Beste mensen,

  Als de president dhr. Meye uit zijn eigen zak betaald, dan is er geen vuiltje aan de lucht.

  Het inkomen van de president van SU is nog steeds meer dan 10.000 euro per maand, als je daaruit 6000 srd aan iemand maandelijks moet betalen, dan is dat toch chicken of niet?

  Gronman


  Maak melding
 15. Zijn eigen vrouw mocht geen stuiver van STAAT…dan wil ik weten…. wat voor huichel deze rotzooi van Vtje is.

  Bejaarde bedrieger of domheid.


  Maak melding
 16. Het zal niet lang meer duren of DDB begint zijn eigen mensen “op te eten” zoal hij dat ook in het verleden heeft gedaan: vakantie te Blanche Marie, extra stevig koordje, extra zuivere coke, etc. Spoedig merken we weer hoe goed DDB voor zijn makkers is als het fout gaat en iemand de schuld moet krijgen.


  Maak melding
 17. Nr.3 henk ,
  Heb nog enkele voorbeelden voor jou ;
  Spanje , Portugal , Griekenland ,IJsland en niet te vergeten bonussen voor de veroorzakers van de bancaire-crisis etc. etc.
  Te veel om ze allemaal op te noemen en het gaat hier niet om 6000 srd , maar om astronomische bedragen , miljarden dus en het komt allemaal uit de kast van de hardwerkende en belastingplichtige belastingbetalers (bvb. mijn persoon ).
  Jij leeft in Olland en voor mijn persoon lijkt het een logische redenering als jij eerst met jouw (onze)belastingskast bemoeit dan met die van de Republiek Suriname .
  Het is lente 2011 , wordt wakker .

  SOSO LOBI
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding
 18. Ronald toch ,ai baya , na wan sari fu tru .
  Toen jij achter het stuur stond :had jij de Koreanen een vrijbrief gegeven dat zij in onze wateren mogen vissen en als tegen prestatie kreeg de Republiek Suriname een vrijbrief van gelijke strekking .
  Mijn vraag is het volgende ; Beschikte de Republiek Suriname toen van een visvloot om de oceaan te bevaren ???
  Toen jij achter het stuur stond :had jij miljoenen euro’s voor armoedehulp ontvangen .
  Mijn vraag is ;Wat is er hiermee gerealiseerd??
  Toen jij achter het stuur stond : had jij een deal gesloten waarbij de Republiek Suriname maar voor 5% aandeel van de winst kreeg/krijgt tegenover 95% voor de buitenlandse multi-nationals .
  Hieruit kan in principe enkel maar een conclusie getrokken worden , dat jij ,Ronald , de Republiek Suriname bijna voor gratis had/heeft weggegeven .
  Ai Ro en anno 2011 maakt jij je bezorgd omtrent het uitgavenbeleid van de huidige Nationaal Regering .
  Ironisch toch ???
  Ro Ro Ro , yu tja din !!!
  Maar yu sabi toch , MEGA na a BELEID !!!
  Nek’s no fout !!!

  SOSO LOBI
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding
 19. @19 sempA,

  Je droomt word eens wakker want je praat onzin.
  Wat er in Europa gebeurt willen wij absoluut niet in Suriname meemaken.
  Suriname is een arm land dat moet ontwikkelen en groeien maar dan moet de witten boorden corruptie als eerste in banden worden gelegd om te zorgen dat het volk een schone kans krijgt en verdiend om te zien hoe het daadwerkelijk moet en kan!

  In Europa is alles fictief kapot gemaakt oftwel gebakken lucht.

  In Suriname hebben jullie nog schone lucht.
  Alleen de mond van parapinto en m.doorn ruiken Nasr stront.
  Maar dat komt omdat ze iedere keer aan de reet van bigi mofo zitten te likken.


  Maak melding
 20. Beste Sempa,

  Uit jou posting blijkt dat jij in Nederland woont.

  SRANAN SA WINI !!! Gaat je niet lukken in het koude kikkerland. Een grote mond en maar kankeren op de Ollanders. Maar blijkbaar is jou vaderlandsliefde niet zo groot dat je grote woorden waarmaakt ( Suriname of de dood/overwinning) dat je verhuist naar je geliefde Suriname


  Maak melding
 21. El Vene heeft redenen om over meer dingen bezorgd te zijn.Zo ook de aanstelling van Meye als persoonlijke zielenherder.Want dat bout in zielenood is,mag duidelijk zijn.Met het nader komen van de Styx krijgt hij het steeds benauwder.Bout maakt zich terecht bezorgd over zijn oversteek en dan speelt geld geen rol meer.

  Cobie.


  Maak melding
 22. Molenaar; Wikileaks; Sonny Koeblall; Marcel;
  Anti-Corruptie; DAS; W. Whome en Neus, als Bouta een bonuman, moulfi, pandiet, pijaiman, budha of slangenbezweerder in dienst had genomen hadden jullie ook geluld. Zelfs s’mans gang naar de privaat interesseert jullie, so be it!!!


  Maak melding
 23. Deze vman moet gewoon een paar kopspelden kopen, die ombuigen en hengels maken. Met die hengels afreizen naar zijn plantage Vierkinderen om al daar sriba’s te gaan vangen.

  Bush, Blair en Balkenende zijn president-/Premier af.

  Hoor je deze wijze mannen blairen? Neen!!!

  Nu hij tools meer in handen heeft weet hij als geen anders hoe het land moet worden geregeerd. En dat terwijl zij die op hem lijken pinaren als ratten.

  Wat heeft hij in die 15-jaren gedaan? Niets noppes, nada, zero om zulks te voorkomen.


  Maak melding
 24. #7.
  Paraatje,

  Hr. Venetiaan was niet verplicht om zich uitsluitend te focussen op creolen, omdat hij nou eenmaal creool is. Obama heeft ook niet plots de ‘ brothers uit the hood’, tot zijn privé adviseurs gebombardeerd.

  En terecht; een President wordt benoemd voor’ het volk en is geen eigendom van 1 speciale groep!
  Ik vind dat de hr. Venetiaan het goed heeft gedaan. Mooi voorbeeld van het niet voortrekken van eigen etnische groep, dus….

  Somo heeft dat wel gedaan, maar klopt dit?
  Ik vind dat sommigen hr. Venetiaan continu onterecht beschuldigen.
  In plaats van trots te zijn, op het feit, dat een creool dit heeft kunnen bereiken, ja inderdaad, dan breek je je eigen groep af.
  Niemand gaat iets voor de creolen doen, ze zullen het zelf moeten doen, net zoals elk ander mens op deze aarde.

  Respectloos!!!


  Maak melding
 25. Nr.23 henk ,
  Dat laatste zinnetje van jouw ,is typisch , identiek en correspondeert met het ultieme doel van de geblondeerde Hitler in de
  huidige Ollandse KAbinet .
  Onmenselijk , verwerpelijk en walgelijk !!!
  Jij staat toch niet te popelen om jouw bruine hemd te dragen he` henk ???
  Nostalgie ???

  SOSO LOBI
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding
 26. Beste Paraman,

  Op elke hoek van de straat kun je een geestelijke vinden waar je terecht kunt.
  Waarom moet de bisschop ( die werkt voor god en voor alle Surinamers) een bedrag van srd 6000 rekenen voor de geestelijke bijstand van de president.

  is niet kies


  Maak melding
 27. Nr.22 Boobylover ,
  FF mijn posting overlezen en dit keer begrijpend lezen aub .
  Dinky na tori , tin no de !!!

  SOSO LOBI
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding
 28. De aanhangsels van Ronald Mugabe versus die van Surinames sterke man baja.

  De haat en nijd sijpelt er gewoon van af. En maar hopen dat het hier in elkaar donderstraalt.

  Wij zullen er heus wel komen, niet dankzij, maar ondanks jullie gezeik!!!


  Maak melding
 29. Esmeraldinoh,
  Maar als hij in de driversseat zit mag toch worden verwacht dat hij signalen uitzendt?

  Ministerie waren verworden tot etnische zuilen en nog had de man het niet door.

  Het resultaat van zijn selflessly is wel 4 zeteltjes. He didn’t gave a damn, ook al scheten overigen op zijn volgelingen.

  Ga toch een eindje fietsen.


  Maak melding
 30. Dus ik kan me niet voor stellen dat er gasten zijn als jou @Esmerald hij heeft in de coalitie gezetten met de vhp en die heeft de belangen van de hindoestaan vertegenwoordigd de pl die heeft dat van de javaan vertegenwoordig is het niet logies dat hij dat van de creolen moest doen zeg mij nou als die andere groepen luid op zeggen dat zei opkomen voor mensen die op hun lijken waarom vene dat niet had mogen doen begrijp je nu waarom er nu mensen van een bepaalde afkomst beter bevolkt is in de cellenhuizen creolen proberen altijd in algemeen belang te denken terwijl die ander groepen dat niet doen snap jij waarom de creool in de achterste rij staat dus nogmaals de creool moet het gewoon lost laten willen ze vooruit komen om in algemeen belang te denken jij help denken in anders mans belang terwijf hij enkel en alleen in zijn belang denkt


  Maak melding
 31. Nr.9 wikileaks =DU-bieltje
  ” MAMA MOFO NA BANA WATRA ”
  A de so , maar yu mofo na fu sutu wan bana san e puru watra !!!
  A so !!!

  SOSO LOBI
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding
 32. @31,

  Ik denk dat jij het grote geheel mist beste SempA net als je natie paraman.
  Dom kletsen en niks uitvoeren.
  Zoals vaker gevraagd door piet paniek en als ik het goed heb de grote leugenaar.
  Wat doen jullie voor de kost?
  Ik vind dat een terechte vraag van deze 2 personen en tot op heden heeft paraman alias Pinto nog nooit een eerlijk open antwoord gegeven.
  Ik ben het trouwens met Henkie eens dat jij het goed keurt dat ons belastingsgeld naar zwakzinnige hulp verdwijnt.
  Pvdikkeme weet je wel hoeveel dagen mijn schoonmaker en chauffeur daarvoor moeten werken?

  Geniet ze in Holland SempA en de grtn aan paraman


  Maak melding
 33. Steve meye zal nog rijker worden.Hj mag dan elke zondag uitslapen en lekker 6.0000,-verdienen.In de kerk kan hij zijn kerkgangers niet meer oplichten met sieraden ,want die zijn er niet meer.De criminelen hebben alles al beroofd en de meeste ambtenaren zitten nu ook thuis vanwegde ontheffingen.Die kunnen geen goud meer kopen.Wat een geslepen boeve-bende.Zijn het deze mensen die het voorbeeld moeten geven? Steve meye en Carl Breeveld.Neem mij niet kwalijk, maar deze mensen zijn een gruwel in God’s ogen.Heeft de bijbel ze dit geleerd.Dit is gewoon azen , hebzucht, graaien en eigen belang.Mogen deze mensen wel met politiek bemoeien?Foei heren, het volk heeft geen respect meer voor U noch Uw SEKTE.Allemaal vloekgeld.

  Danitia


  Maak melding
 34. @Paraman & Sempa

  Wanneer leren jullie fatsoenlijk reageren en inhoudelijk discussieren? Jullie postings zijn een schande voor SME en schilderen het volk af als een stel domme hiele likkers die facistoide methoden niet schuwen.


  Maak melding
 35. Hallo Paraatje,

  Ik d8 dat het “nieuwe denken” inhield, totale transparantie en stoppen met corruptieve handelingen!

  Maar goed, jij geeft de voorkeur aan de oude politiek, dus doorgaan met je eigen groep voor te trekken.
  Ook goed, jij hebt het voor het zeggen!
  nadserail idem dito…

  Suri zal zeker vooruit komen, met zo’n gedachtegoed als basis!

  suc6


  Maak melding
 36. @ Sempa jou level is het verdedigen en het goed praten van grove mensenrechtenschending.
  De moordenaar van ongeboren kinderen zwangere vrouwen en kleine kinderen is jou held.
  Het verzwijgen, goedpraten en bagatelliseren van moord onderdrukking , verkrachting vernedering en het knechten van jou eigen volk staat voor mij gelijk aan het plegen van deze mensenrechtenschending.Over LEVEL gesproken Sempa.


  Maak melding
 37. Hallo hallo hallo ,
  Jullie posting heeft mijn persoon compleet verrast .
  Eigenlijk had ik jullie hoger ingeschat .
  Boobylover , wat is er fout aan als een surinamer , wonende in Olland , zich gebonden voelt met zijn/haar vaderland en dit tentoonsteld middels loyaliteit en solidariteit .
  Daar de noden van het surinaamse volk mij bekend zijn , is naar mijn mening een plicht voor mijn persoon en elke surinamers in de diaspora die het met onze geliefde SRANAN menen een bijdrage moeten leveren in welk vorm dan ook .
  Rede ,waarom jouw posting mijn persoon compleet heeft verrast!
  Tan bun ,tin no de !!!

  SOSO LOBI
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES