Oratie Chan Choenni: Integratie Hindostani Stijl

1

Op 1 september vorig jaar werd Chan Choenni benoemd tot bijzonder hoogleraar Hindostaanse migratie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Vandaag 6 juni 2011 houdt hij zijn oratie, getiteld ‘Integratie Hindostani Stijl’. Daarmee aanvaardt hij officieel zijn ambt als bijzonder hoogleraar aan de VU. De leerstoel is door de Stichting Diaspora Leerstoel Lalla Rookh aan de faculteit Letteren van de Vrije Universiteit in Amsterdam gevestigd.

Vanuit het voormalige Hindostan (Brits-Indië) zijn ruim dertig miljoen mensen door contractarbeid en migratie in verschillende delen van de wereld terecht gekomen. De eerste Hindostanen kwamen in 1873 naar Suriname met het schip de Lalla Rookh. De helft van de Surinaamse bevolking in Nederland is van Hindostaanse komaf (160.000) en in Suriname vormen de Hindostanen de grootste bevolkingsgroep (135.000).

Choenni stelt dat er sprake is van een bijzondere vorm van integratie . Deze Integratie Hindostani Stijl heeft als kenmerk dat men goed integreert op sociaal economisch terrein. Op cultureel vlak streeft de groep harmonie en aanpassing na, maar ook behoud van de eigen ‘cultural heritage’. Integratie op het politieke toneel blijkt minder succesvol.

Choenni denkt dat ook in Suriname de Integratie Hindostani Stijl van toepassing is. Integratie met behoud van eigen cultuur en identiteit is volgens Choenni geen tegenstelling. De bijzonder hoogleraar meent dat de ‘negatieve’ kant van de multiculturele samenleving te vaak onder een vergrootglas wordt gehouden. Hierdoor wordt de positieve bijdrage van migranten aan de Nederlandse samenleving overschaduwd. Sterker nog: de laatste jaren is sprake van een multiculturele kramp.

1 REACTIE

  1. Ik ben een Surinamer en geen afrikaan, en ben principieel tegen etnische registratie de tijd van gele sterren hebben wij gelukkig achter ons.In India wordt je als Surinamer niet voor vol aangezien dat geld voor afrika ook.
    Ik vindt dat deze professor een te rooskleurige beeld schets van de echte realiteit van zelfmoord en geestelijke druk vanuit bepaalde groepen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.