Suriname en buurlanden samen goudkoorts te lijf

0

PARAMARIBO, 3 jun – Suriname, Brazilië, Guyana en Frans Guyana gaan nauwer samenwerken bij de aanpak van de kleinschalige goudwinning. Vooral de illegaliteit heeft de aandacht van de vier buren. Tijdens de regionale goudconferentie in Paramaribo zijn harde afspraken gemaakt.

De vier landen wijzen elk een vertegenwoordiger aan voor het onderlinge contact. Onder meer moet gesproken worden over de verschillen in aanpak en belastingheffing. Zo heeft de intense jacht op illegale goudzoekers in Brazilië zijn weerslag op de buren. De illegalen trekken dan naar de Guyana’s. Suriname heeft daar nog het meest last van, omdat de aanpak er nog in de kinderschoenen staat.

De meeste Braziliaanse goudzoekers zijn dan ook te vinden in het Surinaamse achterland. Door de verschillen in belastingheffingen is het smokkelen van goud een lucratieve aangelegenheid. De vier landen willen een grondigere aanpak. Er zal meer worden afgestemd. Ook krijgt voorlichtingen een belangrijke rol. De goudzoekers moeten vooral bewuster worden van de noodzaak van ordening en veilig werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.