Duitse voedselbacterie ook bedreiging Suriname

15

PARAMARIBO, 1 jun – De zogenaamde EHEC-darmbacterie zou best ook de kop kunnen opsteken in Suriname. Dit zegt voedseltechnoloog Ricky Stutgard. Het is beslist niet ondenkbaar dat de nu in Duitsland actieve bacterie in Surinaamse magen terechtkomt. Er wordt nogal wat groente geïmporteerd.

Slablaadjes en ander groen voor rauwkost worden regelmatig ingevlogen. Ook aardappelen dienen als voedingsbodem. “Maar het verschil is dat wij aardappelen eerst uitkoken, voordat we ze gebruiken. Dus het probleem is niet dat de bacterie aanwezig is. Belangrijk is dat de groente verhit wordt”, zegt Stutgard tegenover de Ware Tijd. Rauwkost eten is dan ook minder gezond dan je zou denken. De overheid heeft nog geen beperkende maatregelen getroffen.

15 REACTIES

 1. De EHEC-bacterie kan overal de kop op steken, maar aub zorg niet voor nodeloze paniek. Er zijn geen aanwijzingen over het ontstaan van de bacterie. Men denkt dat het afkomstig is van bepaalde groetensoorten, maar de aanwijzingen zijn summier. Het is een nieuwe variant waar geen enkel antibiotica vat op heeft.

  De mogelijkheid bestaat dat het nieuwe variant ontstaan is door het gebruik van bestrijdingsmiddelen. De bekende varianten zijn resistent geworden, waardoor het nieuwe variant de kans kreeg zich te ontwikkelen. Enige tijd geleden hebben milieuorganisaties gewaarschuwd voor zulke taferelen.

  De overheid dient maatregelen te nemen door de bevolking te vragen voorzichtig te zijn met het eten van rauwe groenten. Het gaat niet alleen om groeten die geïmporteerd worden, maar ook groeten die in Suriname geteeld worden. Het zou fijn zijn als de surinaamse groetentelers het gebruik van bestrijdingsmiddelen achterwege laten.


  Maak melding

 2. Sensatie zucht. 🙁

  Wie een dergelijk artikel publiceert moet eerst grondig voorwerk doen. Uit welke landen importeren wij die producten? Zijn dat risico producten in die landen??

  Lijkt mij heel sterk dat als zo’n analyse had plaats gevonden dit artikel op deze wijze was gepresenteerd.

  Kortom NON INFORMATIE.


  Maak melding

 3. De e-coli bacterie zoals hij officieel heet, bestaat al zo lang ik me kan herinneren. De EHEC-variant is resistent tegen bestrijdingsmiddelen en daardoor gevaarlijk geworden. De kop van het artikel suggereert dat het een Duitse bacterie is, maar dat is pertinent onjuist. In Duitsland zijn op dit moment wel de meeste slachtoffers gevallen, maar ook in Nederland, Zweden en Denemarken zijn er slachtoffers.
  De import uit Nederland beperkt zich volgens mij hoofdzakelijk tot aardappelen en uien. Veel andere groenten komen uit Amerika en ons omringende landen. Als je nauwkeurig met je groeten omgaat, kunnen de risico’s sterk beperkt worden. Dus: goed wassen, komkommers schillen en wassen en sla en kool ook. Hygiene is in deze zeer belangrijk. Ik maak gewoon lekker mijn rauwkostsalade, hoor. Geen paniek. Hoewel: voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast…


  Maak melding

 4. NEDERLAND BEDANKT!

  TOPCHEF is die Voedseltechnoloog Ricky Stutgard!!!

  Hij weet beter dan de beste!

  Ricky? wat vindt jij van de kunstmest, de bestrijdingsmiddelen oa. grammas(z)oon, malltion, onkruidverdelvers tussen de gezonde groentesoorten en nog vele meer, welke Suriname ter bevordering van al die groentesoorten misbruiken! wat denk jij daarvan?
  Mag ik dan begrijpen? de ene zijn dood en de andere zijn brood?

  Wie laat toe om ze te gebruiken? Jij bent zoever! pak ze dan aan! Maak regels en wetten in overleg! Desnoods wetten en regel veranderen voor onze gezondheid! Ha, ha! Duitsland. Het is nu bekend. Hoe was het aantal maanden of jaren geleden? Niets van bekend he? Nederland Goed zo! en ga zo verder! geen samenwerking he? Laat ons niet in jou stront ons stikken!

  Lullo, kijk eerst naar je zelf, in je ons eigen land! Ezel die je bent zonder enige kennis! Stront in je kop zeker!!

  Ik geloof dat je heel van hebt gevreten en wij ook. Naconsequenties hebben wij al en het volgt nog meer! Je komt wel erachter hopelijk! want je hebt ook geen smaak! Toch geen virodaan??

  Jij vergiftigd ons langzaam met je stront verstand!!

  Wij Surinamers! eigenkweek??? Eigen moestuintje??


  Maak melding

 5. In aanvulling op mijn vorige posting: De Spaanse komkommers zijn alweer veilig verklaard, en verder blijkt dat de huidge e-coli-gevallen NIET zijn veroorzaak door groenten, zoals abusievelijk vanuit het Duitse Hamburg werd gemeld. Die mensen hebben dus iets uit te leggen. Overigens: Voorzichtigheid BLIJFT de moeder van de perseleinkast…


  Maak melding

 6. Tjeetje, wat een stemmingmakerij!!
  Zoals hierboven ook staat: eerst eens grondig onderzoek verrichten en geen angstverhaal gaan ophangen, alleen maar om zelf interessant over te komen.(ook slecht taalgebruik in het artikel,trouwens.)
  Hou hier toch mee op!
  Beperk je tot feiten.

  Trouwens, de bacterie waar het hier om gaat, komt normaal ook voor in de darmen van zowel mens als dier. (ontstaat dus niet op groente/fruit, maar kan er op aanwezig zijn, zoals blijkt)
  Meestal verricht deze goed werk (vertering voeding), maar soms ook niet, zoals nu het geval is. Dit komt dus inderdaad door het resistent worden, o.a. door bestrijdingsmiddelen.
  Besmetting kan plaatsvinden, wanneer voedingsmiddelen in contact komen met uitwerpselen van mens/dier.

  Nu is aangetoond dat groenten afkomstig uit Spanje (o.a. Almería/Adra) bemest wordt met gier! (dierlijke mest!)
  Iets dat in de meeste landen in Europa absoluut niet is toegestaan.
  En…. in Zuid-Spanje werken ontzettend veel illegalen in de kassen (vooral mensen uit Noord-Afrika) die ook tussen de kassen wonen.
  Afgezien het feit dat deze situatie voor de mensen aldaar afschuwelijk is, zijn ook de leefomstandigheden hemelschreiend! Een stuk plastic en karton om onder te wonen, en natuurlijk geen sanitair.
  Is het dan raar om te veronderstellen dat het grondwater wat daar gebruikt wordt in de kassen, vervuild kan zijn met menselijke uitwerpselen?

  Ondertussen geven diverse landen elkaar de schuld, maar niemand weet het precies. Alleen kan men blijven gissen, of feiten verzamelen en samenvoegen.
  Er zullen bedrijven failliet gaan door deze affaire, dus hopelijk komt er snel duidelijkheid.

  Mijn hart gaat uit naar de mensen die ziek zijn geworden en naar de nabestaanden van slachtoffers.


  Maak melding

 7. Neus(2) en DAS(3),

  Dat Suriname ook vatbaar is voor de EHEC-darmbacterie is mijns inziens best mogelijk.

  Denk maar aan het aantal toeristen, ook Surineds, dat vanuit Duitsland, via Nederland, Suriname bezoekt.

  Omdat de bron en de juiste manier van besmetting nog niet bekend zijn, mogen wij voorlopig niets uitsluiten. Dus ook niet uitsluiten dat via toeristen de EHEC-bacterie naar Suriname overgebracht kan worden.

  Denkende jullie voldoende te hebben geïnformeerd via een andere benaderingshoek.
  Srika


  Maak melding

 8. Aldus onze pseudo professor kodongo op nummer 13. herinner u zich nog de paniek rond de mexicaanse griep?
  WHO: Niet groente maar vlees is de bron EHEC.
  Dat heeft een Intaliaanse deskundige van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag gezegd in de krant La Repubblica.
  De ziekteverwekker is gewoonlijk in de darmen van runderen te vinden en daarmee ook in rauw vlees zoals tartaar en slecht doorbakken hamburgers,aldus Donato Greco. Hij zei nog nooit op grote schaal zulke gevaarlijke darmbacterien te hebben gevonden op groente en fruit. infectie via besmet vlees zou volgens de Italiaanse expert bovendien veel beter de resistentie van de bacterie antibiotica helpen verklaren,omdat in de veehouderij vaak op grote schaal preventief antibiotica worden toegediend.(Redactie/ANP)


  Maak melding

 9. @Srika

  -1- Stutgard waarschuwd expliciet voor import groente maar beseft niet dat we geen groente uit de toen onderkende risico gebieden importeerde. Daar gaat het artikel over en daarom is het onzin. Jij veranderd nu van onderwerp. Maar dat is niet het onderwerp van het onzinninge artikel.
  -2- Iemand die mesmet is komt daar al snel achter waarna de nodige maatregelen vanzelf genomen worden. Immers hij zal al snel in het ziekenhuis belanden.
  Voor die tijd zijn er een paar dagen dat hij onbewust besmettingsgevaar kan opleveren. Maar dat gevaar is betrekkelijk gering. Hij kan risico opleveren als hij na toilet bezoek zeer slechte hygiene toepast en voedsel gaat bereiden waarbij hij intenseief contact heeft met voedsel dat (niet meer) verhit wordt, etc.

  Voorlopig lijkt het er op dat de bron van besmetting gezocht moet worden bij het nuttige van rauwe vleesproducten afkomstig uit een klein slachthuis.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.