Voorzetje

21

Iwan BraveDoor Iwan Brave – In mijn column voor de Ware Tijd heb ik onthuld dat een lid van de Counter Terror Unit (CTU) eerder dit jaar zijn pistool trok voor zijn moeder tijdens een familieruzie. En ook dat een geaccommodeerde onderdirecteur van een ministerie op dezelfde wijze zijn eveneens kort lontje blootlegde tegenover een burger, na een aanrijding op de overheidsparkeerplaats van een overheidsinstantie.

Deze twee heethoofden behoren tot de gelederen van de president. En als ik het weet, dan is er geen reden om te twijfelen dat ook de president van (een van) deze incidenten afweet. In elk geval moet zijn zoon Dino, want hij geeft medeleiding aan de CTU. Van mijn bron weet ik dat een politiefunctionaris die zich bemoeide met het CTU-geval, bakzeil haalde bij de MP; die verwees door naar de veiligheidsdienst CIVD. Daar bleek de CTU niet officieel onder te sorteren. Nog steeds schijnt dat niet het geval te zijn.

Als ik de betrouwbaarheid van mijn bron in warmte zou moeten uitdrukken, dan kan ik zeggen: een hittebron. Toch kon ik het destijds niet brengen als hard nieuws. Ik had mijn kansen op afstand ingeschat. De betreffende moeder had officieel geen aangifte gedaan. Begrijpelijk, want welke moeder wil haar zoon slachtofferen. En als de MP en de CIVD onderling al niet hun vingers aan willen branden, dan zie ik ze ook niet on the record praten. Dus laat je het maar. Want als je als journalist gaat graven bij de elitebewakers van de president dan moet je wel je slagingskansen hoog inschatten.

Mijn hittebron vertelde over het CTU-lid: “Hij heeft geheel geen militaire achtergrond, opleiding of what so ever. Hij is zo labiel als het maar kan.” Pure vriendjespolitiek dus. En dat staat lijnrecht op wat president Bouterse zei over de keuze van zijn zoon om leiding te geven aan de CTU: “Van de allerbeste kwaliteit.” Sommigen zijn dus heetgebakerde jongens, getuige een eerder incident waarbij vier CTU-leden een militair zwaar hebben mishandeld in een uitgaansgelegenheid. Ook toen is er pingpong gespeeld tussen MP en CIVD. Aldus mijn hittebron.

Dan komt later het incident van die onderdirecteur erbij, waarvan overigens meerdere journalisten weten. Maar hier is op een akkoordje gegooid met de tegenpartij. Dan is er ineens geen aanrijding, laat staan een getrokken pistool. Weg feiten. Althans juridisch. Dus ook geen harde nieuwsfeiten. Het accommoderen van eigen mensen is niets nieuws in Suriname. Maar onder de huidige machtshebbers worden dus ook labiele pistolen-Paultjes geaccommodeerd. Ze wanen zich untouchable. Dan wordt het toch wel heel louche dergelijke straffeloosheid. De samenleving dient het te weten. Hoe lang blijf je erover zwijgen als journalist? Tot een fatale escalatie?

Als columnist wacht je dan maar op een geschikte actuele aanleiding. Afgelopen woensdag was ik getuige van een zwaargewapende politie-inval. Daarbij verleende ook de CTU ondersteuning. Dit om de ‘toenemende en verruwende’ criminaliteit de kop in te drukken. Prima, dan moeten wel even praten over het wettelijke kader waarin de CTU opereert. De CTU lijkt vooralsnog een pseudo-gelegaliseerde privé-bewaking die Bouterse altijd al had als politicus met een duistere handel en wandel. Waarom hebben we ineens in het vredige Suriname een ‘Counter Terror Unit’ nodig bij een presidentswisseling? Alleen Bouterse kan het weten.

Hij zal ongetwijfeld alle redenen hebben om een CTU op te zetten met jongens die hij kan vertrouwen en op wie hij kan rekenen, ook tijdens zijn slaap. Maar als president ben je een grondwettelijk instituut en praten we over ‘nationale veiligheid’. Dat de CTU nu ook het ‘gevoel van veiligheid’ moet verhogen bij burgers, geeft aanleiding dat prangende vragen worden gesteld over het wettelijke kader hiervan. Dan willen we ook graag weten hoe het tuchtrechtelijk zit als CTU-leden over de schreef gaan tegenover burgers. Vandaar mijn column als voorzetje, aan zowel de journalistiek als het parlement.

Iwan Brave

21 REACTIES

 1. Dit doet me terugdenken aan de jaren 80 toen er heel wat van zulke labiele ongeschoolde maar wel bewapende nietsnutten in Paramaribo rondliepen.Maar zeg eerlijk ,als Dino mede leiding moet geven aan de zogenaamde ctu,wat voor soort lieden verwacht men dan mee te moeten dealen?Vroeg of laat komt het zeker tot een fatale escalatie en dan wil boutje wel op zijn zoon kunnen rekenen aangezien hij geen van de andere gewapende machten echt vertrouwt.Time will tell!


  Maak melding

 2. Heel vroeger maakte het FBI de lijfwachten van de Gotfathers lastig om steeds onverwachts naar hun wapenvergunning te checken en dat ze geen bazooka droegen in plaats van een pistool.Misschien dat de politie in Sur.ook zo een methode kunnen gebruiken om de CTU te laten weten dat ze in gaten worden gehouden?Want als er een keertje doden vallen dan moeten we weten wie daarvoor aangesproken moet worden.

  Cobie.


  Maak melding

 3. Beste Iwan,
  Ik denk dat jij het parlement van Suriname overschat. Bouterse is niet mijn vriend maar hij heeft wel gelijk als hij stelt dat de leden van de DNA in Suriname een stelletje minkukels zijn die geen knip voor de neus waard zijn.
  Zij hebben totaal geen idee wat er van hun verwacht wordt en hoe zij hun taak moeten oppakken. Het is elke keer weer een klaagzang en opsomming van zaken die de anderen niet goed doen of hebben gedaan, nooit gerichte scherpe vragen zowel mondeling als schriftelijk, nooit een voorstel tot verbetering nimmer. Het is een stelletje graaiers die slechts in het centrum van de macht willen zijn om zichzelf en hun familie en vrienden te accommoderen. Ik heb te doen met de Surinaamse burgers die moeten kiezen tussen de ene schurk en de andere dief.
  Wat een sufferds, dat is nog zacht uitgedrukt wat een schaamteloze sufferds.


  Maak melding

 4. Iwan,
  Ook ik maak mij zorgen over de CTU. Welke opleiding hebben ze genoten om als terroristen-jager door het leven te gaan!!! Op z’n minst heb je een opleiding op hbo-niveau doorlopen en een opleiding op een militaire- of politieacademie. Voor zover ik weet, heeft Dino Bouterse nooit één van de genoemde opleidingen genoten. Hoe kun je labiele figuren een wapen in de hand drukken om er mee rond te lopen? Als je je eigen moeder met een wapen bedreigt dan ben je toch door de ratten besnuffeld? Hoe krankzinnig ben je dan. Suriname wordt er niet veiliger op.


  Maak melding

 5. Meneer Brave,

  We weten dat je een hekel hebt aan DDB dus de bron van dit bericht, jij dus, is al bij voorbaat verdacht. Ligt dit verhaal of liever gezegd gerucht niet in het verlengde van een ander verhaal dat mede door jou de wereld in is geholpen. Ik wil jou een geheugen steuntje geven. Kabinet , salarissen. Limbo. Zegt dat jou wat?
  We hebben jou je verontschuldigingen niet horen aanbieden voor deze canard.
  Verontschuldigingen is misschien te veel gevraagd (daar moet je koko’s voor hebben). Rectificatie dan maar of gewoon toegeven dat je op het moment dat je dat schreef waarschijnlijk in andere sferen zat.
  Meneer Brave een advies als je hierover meer wil weten vraag het dan aan de President. Dat kon gisteren waarom heb je het niet gedaan. Of bel het kabinet van de Pres. Je weet wel journalistieke principes hoor en wederhoor.

  Of was jou bron niet betrouwbaar genoeg. Twijfelde je aan je bron ik denk dat dit wel het geval is. Waarom breng je het anders zo sneaky naar buiten.

  Je doet precies wat anderen die ook geobsedeerd zijn van DDB doen, geruchten verspreiden om het volk angst aan te jagen en hopen dat het enig maatschappelijk beroering zal veroorzaken. Je noemt het voorzetje ik noem het roddelen.

  Meneer Brave als je een beetje verstand had van veiligheidszaken dan zou jij je als “journalist” achter de oren moeten krabben als iemand tegen jou zegt, die en die, hebben geen militaire achtergrond. Meneer Brave je hoeft geen militaire achtergrond te hebben om opgeleidt te worden tot terreurbestrijder. Je hoeft zelf nog nooit een wapen in handen gehad te hebben. Meneer Brave ik weet wat 6 weken elementaire militaire opleiding al kan betekenen voor iemand die nog nooit een wapen in handen heeft gehad. En denk je dat deze jongens week in week uit op de hoeken van de straten hangen. Ze zijn al zeker 7 maanden bezig met het perfectioneren van hun skils als ik een inschatting kan maken.

  Trouwens de President heeft zelf gezegd dat uit alle (gewapende) machten mensen zijn gerekruteerd. Je denkt toch zelf niet dat Desi Delano Bouterse zich zal laten bewaken en beschermen door mensen die geen verstand van zaken hebben. Zo stom ben je toch niet? Is jou haat jegens DDB zo intens dat er een vlaag van verstandsverbijstering bij je optreedt als je maar iets negatiefs over hem kan vinden.

  Je hebt wel een punt als je het heb over het wettelijk kader. Mijn advies, vraag dat aan de persoon en ga niet roddelen als een vis……..

  O ja, vraag dan meteen ook iets over het gerucht dat jullie hebben verspreid over de Bentley van Dino. We wachten nog steeds op de eerste bevestiging, film of foto of autopapieren.
  Surianame is toch een heel klein land?

  Ik wil jou een hint geven hoe de autopapieren eruit zien. In de archieven van Times van september 2008 kan je een voorbeeld hiervan vinden.
  Je weet toch als journalist over welke autopapieren van wiens vrouw ik het heb. Je mag 3 keer raden.

  Ik heb een vraag aan jou want ik hoor ook allerlei geruchten. Welk journalistieke opleiding heb jij genoten. Dat zou een boel verhelderen


  Maak melding

 6. @ Iwan Brave .
  Heel dapper van jou dat jij dit durft.
  Het recht en de waarheid kan je niet onderdrukken of de mond snoeren, iedereen in suriname weet wat voor criminelen Bouterse om zich heen heeft verzameld, kijk alleen maar naar zijn zoon dat zegt al genoeg.


  Maak melding

 7. Begrijp ik het goed? Wel laat de politie het TCU dan maar inzetten bij een grote narcotica bst. De kans is dan groot dat we voorgoed van die dealers en TCU verlost zijn.


  Maak melding

 8. “Van de allerbeste kwaliteit.”

  We weten intussen wat dit betekent.
  Deze criminele die zich CTU mogen noemen zijn niets meer en niets minder dan een privé leger dat door geen enkele overheidsinstantie is goedgekeurd. Beheersing is de belangrijkste eigenschap van een lid van een anti terreur eenheid. En als mensen van een dergelijke unit op prive feestjes al bij een ruzie met hun wapen lopen te zwaaien en ook nog eens onder leiding staan van de criminele nietsnut Dino dan heeft het begrip ‘allerbeste kwaliteit’ weinig waarde.
  Het wachten is op het eerste onschuldige dodelijke slachtoffer van deze heetgebakerde CTU zielepoten.


  Maak melding

 9. Iedereen die terecht kritiek heeft op die meedogenloos massamoordenaar heeft volgens die ezels die achter hem lopen een hekel aan bouterse.Bouterse is geen persoon om van te houden die idioten die van hem houden zijn of geestelijk labiel of sterk afhankelijk van hem meer keuze heb je niet.


  Maak melding

 10. Zo kan ik ook een artikel schrijven op basis van een ‘hittebron’ nietwaar meneer Brave? Lekker suggestief en natte vinger werk om de man die je haat uit de grond van je hart in een kwaad daglicht te stellen.

  Maar goed, de naam Desire Delano Bouterse in samenhang met vermeende kwalijke praktijken always sells!


  Maak melding

 11. @Pongosaqoui

  Je gedachte spinsels en fantasieen interesseren geen enkel wel denkend mens. Feiten willen we horen, bewijzen willen we zien. Wie zitten er in the TCU? Waar komen ze vandaan?? Wat verdienen ze?? Welke ervaring en deskundigheden staan er op hun CV?? Waar trainen ze?? Waaruit besaat die training?? Zijn ze ook psychologies getest, immers voor zo’n functie moet je heel sterk in je schoenen staan?? En onder wie resorteren ze nu?? Wie is hun baas?? Hoe zijn de noodzakelijke veiligheids garanties ingebouwd zoals voorkomen dat ze op het criminele pad gaan, deserteren of erger nog als prive leger gaan optreden? Immers hun hoofd taak is en blijft te alle tijden het beschermen van de democraties staat SME en die is en blijft ondergeschikt aan de bescherming van onze dorps idioot.

  En o ja, na 6 weken kun je nog steeds niet fatsoenlijk schieten en ook is het normaal dat iemand bij indiensttreden over de nodige skills beschikt.


  Maak melding

 12. @4 en @9, dat is ook mijn mening.

  Waarom worden zij niet ingezet om de criminelen op te sporen.Die zijn beter bewapend dan de politie en verdienen meer voor het niets doen. Alleen maar paraderen in dure auto’s met een bom van een salaris.

  Danitia


  Maak melding

 13. Ik heb heel simpele vraag aan nummer 5,
  Om door te gaan op jou papieren gelul wil ik jou vragen wat voor papieren Dino Bouterse heeft ?
  Kan je mijn ook vertellen van wat Dino Bouterse verstand heeft? misschien van criminele misdaden.
  Welke opleiding heeft Dino gevolgd en waar heeft zijn opleiding gevolgd, die man heeft drie jaren in gevangenis gezeten voor zware criminele misdaden sterker nog hij is voorwaardelijk vrijgekomen.Ik heb sterk het gevoel dat Pongosaqoui een volle neef is van M.Doorn, of zijn tweeling zus hahahahaaaa.


  Maak melding

 14. Dino Bouterse een wapen geven en de baas laten spelen over een schimmige CTU is het zelfde als Jorin van der Sloot vragen om op je 18-jarige dochter te passen…….


  Maak melding

 15. @ Henk Molenaar. Geweldig. Scherper kan je de situatie niet in beeld brengen.Het is te gek voor woorden dat je nog steeds mensen hebt die de fratsen van die boutisten goedpraten. Dat is ook een vorm van misdaad. Goed zo Iwan Brave, maak het inzichtelijk, maar vergeet niet steeds achterom te kijken. Labiele mensen met wapens zijn lafhartig. Ze schieten meestal iemand dood in een donkere steeg en het liefst in de rug.


  Maak melding

 16. Veel meer journalisten in Suriname zouden het voorbeeld van Iwan Brave moeten volgen en het lef opbrengen om ontwikkelingen kritisch te volgen.Uit mijn directe omgeving hoor ik dat de artikelen van Iwan Brave zeer gewaardeerd wordt door het intellectuele deel van de Surinaamse gemeenschap in zowel Suriname als daarbuiten.


  Maak melding

 17. juli 9th, 2011 at 10:57 pm

  Ha ha ha. Zo’n goeie heb ik jaren niet gehoord. Geen wonder dat het land na 60 gerund door het intellectuele deel van de bevolking geen stap vooruit is gegaan. Ik zal dat wel even vragen aan Julian W. of dat zo is.

  Feit, zelf een fatsoenlijke brug kunnen ze niet bouwen. Dat krijg je met meesters in de rechten bij OW in plaats van techneuten.

  Trouwens de CTU wordt vandaag de dag op handen gedragen en gewaardeerd voor de strijd tegen de roofmoordenaars.


  Maak melding

 18. Hoewel ik geen Bouterse fan ben is deze column van Brave niets meer dan een moddergooien en een zelfbenoemd intellectueel onwaardig.

  Welk bewijs heeft Brave voor de beschuldigingen die hij hier uit?! Als hij niet snel met hard bewijs voor zulke walgelijke aantijgingen boven water komt dient Bouterse hem aan te klagen wegens smaad en aanzetten tot haat.


  Maak melding

 19. Juiste scholing zoe een belangijk vereiste moeten zijn. maar denken jullie dat scholing HET probleem is. Ik denk het zelf niet. Surinamers met een beetje machtspositie hebben altijd al problemen met omgangsvormen.
  De directeur weet het altijd beter, de dokter denkt dat ie onze lieve heer zelve is enz.. Je kunt je dus wel voorstellen dat diegenen die met wapens rondlopen helemaal een kort lontje hebben.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.