Meer Cubaans medisch personeel richting Suriname

12

PARAMARIBO, 31 mei – Suriname mag de komende tijd meer Cubaans hulp op medisch gebied verwachten, bovenop de huidige missie van huisartsen. Dit zegt minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid. Als lid van de delegatie van president Bouterse besprak hij de samenwerking voor de komende jaren. Vooral specialisten komen. Weerstanden in vooral medische kringen zijn niet ondenkbaar.

Voor Cubaans medisch personeel is in het verleden niet bepaald de rode loper uitgerold. Ook e huidige regeerders beseffen dit maar al te goed. “Wij willen niemand tegenwerken, maar als wij hulp van buiten kunnen krijgen is dat voor de gehele Surinaamse bevolking”, zegt Waterberg. Hij rekent uit dat Suriname bijna honderd specialisten nodig heeft. Ites meer dan de helft is nu beschikbaar. Perspectief op meer is er nauwelijks.

Cuba stelt ruim tien specialisten beschikbaar, tien huisartsen en ruim een dozijn gespecialiseerde verpleegkundigen. Die zullen worden ingezet in zorginstellingen. Daar vallen ook de vijf regionale ziekenhuizen onder die de komende jaren worden opgezet. “Het is bekend dat wij een tekort hebben aan medici. Wij zijn niet uit op concurrentie, maar willen het volk tegemoet komen, dat vaak genoeg klaagt over gebrek aan medische zorg”, aldus Waterberg.

12 REACTIES

 1. Dit wordt zeker een hete aardappel om in te slikken voor sommige medische specialisten in Suriname die een monopolistische positie innenemn. Het gaat natuurlijk om grote geldbedragen die ze zullen mislopen.Geld moest eerst neergeteld worden door de patient en dan pas kon men recht hebben op hulp. Ja kan erop rekenen dat ze de kwaliteit van de Cubaanse artsen ter diskussie zullen stellen. Deze kapitaalkrachtigen dulden geen concurrentie.Voor hen wordt het een enorme financiele aderlating.


  Maak melding

 2. Que pasa…

  Is er überhaupt iets wat de suri’s zelf kunnen klaren?
  De Chinezen leggen de infrastructuur aan.
  De Haitianen werken op de landbouwgronden.
  De Brazilianen in de mijnen.
  De Guyanezen doen iets op zee en verlichtende recreatie.
  De Santo-Dominicanen in de animatie.
  De Zuid-Afrikanen en Turken in de recreatie.
  En nu de Cubanen, in de Zorg.
  De Russen rukken op.
  De sjeiks liggen op de loer…

  400.000 mensen, tsjonge, jonge jonge.
  Dit is echt iets voor het Guinness-book of Records.


  Maak melding

 3. Straks zullen ze weer hals over kop suriname moeten verlaten wanneer bekend wordt dat deze gasten onder valse voorwendselen naar suriname komen.De geschiedenis herhaald zich is snelle tempo.


  Maak melding

 4. Toename: 10 spaanstalige specialisten, 10 huisartsen en een aantal verpleegkundigen.
  Afname: 80% van het personeel werkzaam bij het AZ en 50% van de andere ziekenhuizen.

  Echt een vooruitgang 🙁

  Zijn de bijsluiters straks ook in het Spaans??


  Maak melding

 5. Wat gebeurt dan met onze artsen, het ziekenhuis personeel. Worden die binnenkort ook naar huis gestuurd? Ontslagen?Straks komen ook nog Cubaanse ambtenaren en lijfwachten.Wat gebeurt er in SU. Terwijl er duizenden werklozen hier zitten te springen voor een baan worden er Cubanen aangetrokken met een $salaris.Komen die ook straks bij het CBB???? Die zijn alvast naar huis gestuurd.Huilende gezichten.Ook goed voor ze.
  Die hebben het Front toch ook bedonderd, zijn voor de verkiezingen aangetrokken en hebben voor de massamoordenaar gestemd.Boontje komt om zijn loontje.
  Goed zo. Wikileaks , wij blijven genieten van de situatie.Deze zelfde NDP-ers gaan hun leider straks naar huis sturen, want ze hebben geen eten meer.

  NDP-ers, SUCCES met jullie LEI(IJ)DER.

  Lachende Danitia


  Maak melding

 6. Geloven in eigen kunnen!
  Je moet groot denken allemaal kreten van dictator bouterse.De beloftes van Bouterse moeten wij met een hele grote korreltje zout nemen die man geloofd in zijn eigen waan.


  Maak melding

 7. Eindelijk nemen ze een voorbeeld aan van Guyana.
  Guyana heeft al heel lang naast Cubaanse artsen ook heel goed opgeleide Guyaanse artsen die in Cuba hebben gestudeerd.


  Maak melding

 8. Weakymind en Pinokio Neus,
  Jullie uitlatingen zijn pure jaloezie in haar ergste soort.Dat er een verbetering komt van de kwaliteit van het leven van de gemiddelde Surinamer kan jullie geen barst schelen. De door jullie zo extreem geadoreerde politici van het Nieuw Front hebben dit niet voor elkaar kunnen krijgen.Dit terwijl de huidige minister Waterberg(minister van gezondheid in de laatste NieuwFront regering ) hemel en aarde heeft bewogen om meer Cubaanse medische specialisten in Suriname aan het werk te krijgen. Maar de belangen van machtige groepen hebben deze intenties niet geduld. Jullie van het Nieuw Front zijn een drama voor de bevolking van Suriname.


  Maak melding

 9. Ik weet dat suriname op hogere plank was op medische gebied en ook wat onderwijs aangaat dus om nu in hoera stemming te verkeren omdat er Cubaanse artsen naar suriname komen vindt ik een zwak. We moeten ons afvragen waarom al die geschoolde surinamers na de jaren 80 hals over kop het land hebben verlaten en waarom surinaamse medische die in holland hun opleiding volgen geen stage lopen in suriname.
  De toekomst zal uitmaken of het alleen artsen zijn die mee komen. rop laat mij jou dit zeggen Bouterse heeft een zeer besmet verleden ik ken hem al te goed hij is koppig hardleers.


  Maak melding

 10. @Rob #9

  Leg mij eens uit wat er jalours is als ik constateer dat het huidige beleid er toe leidt dat straks 10 cubaanse specialisten in SME werkzaam zijn en 100 SME specialisten werkeloos of gemigreerd zijn omdat ze niet meer betaald konden worden dankzij DDB.

  Ik zie niet in op wie ik jalours moet zijn?
  – de 100 specialisten zijn er hoe dan ook op achteruit gegaan en verdienen minder dan mij en werken in een minder prettige werkomgeving.
  – de 10 cubanen krijgen alle shit overzich heen en mogen zich van gelukspreken dat ze geen surinaams kennen. Hoewel ze heel snel de scheldwoorden zullne herkennen.
  – de verantwoordelijken zoals DDB die worden binnenkort weggejaagd.

  Dus ik zie echt niet in waarop ik of iemand anders jalours moet zijn. Begrijp je wel wat de betekenis van het woord is. Of vond je het wel stoer klinken??

  TRIEST.


  Maak melding

 11. Zo word het met de dag duidelijker: in Suriname hebben zij, één achterstand in KENNIS over de hele LIENI !!!!!!

  Esmerald,Danitia,Wikileaks, jullie hebben gelijk.Suriname gaat anno 2011,steeds harder achter uit.Terwijl éénieder vooruit gang verwacht in Su. en voor ééieder in Su.

  Bouterse had met NDP vanaf begin, door en door vooruit gang – en welzijn had beloooft voor iedereen !

  Groet,(Veel wijsheid)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.