Oude glorie Nationale Partij Suriname herstellen

24

PARAMARIBO, 30 mei – Het is erop of eronder voor de Nationale Partij Suriname, NPS. De partij moet zijn oude glorie terug, vindt vakbondsleider Ronald Hooghart. Hij wil daarom een greep doen naar het voorzitterschap. “De NPS moet weer in het machtscentrum.”

Dat de partij nu niet meer dan vier parlementszetels heeft mag niet te lang duren. Ooit waren het er rond de vijftien zetels. Het kan weer beter, maar dan is een omvorming nodig. “Mijn prioriteit is dat de NPS weer transformeert naar de volkspartij en ga ik dus op volkswijze zaken aanpakken”, zegt Hooghart tegenover de Times of Suriname. Dat pad is kennelijk tijden geleden verlaten.

Hooghart verwijt het partijbestuur onder leiding van ex-president Ronald Venetiaan het contact met de massa te hebben verloren. Venetiaan stelt zich niet meer kandidaat als voorzitter. Ook John van Coblijn, voormalig adviseur van de president, wil een gooi doen naar het voorzitterschap. Beiden moeten wel eerst door de verkiezingsprocedures heen zien te komen. Hooghart is ooit al door de huidige leiding afgewezen als kandidaat voor het parlement.

24 REACTIES

 1. NPS is al lang niet meer van en voor het volk, maar een partij die zich ten dienste heeft gesteld de “happy few” te accomoderen.

  Maar ik vermoed dat Venetiaan zijn zegen zal geven aan va Coblijn. En dat de structuren daardoor al een voorkeur zullen hebben voor van Coblijn.


  Maak melding

 2. De langverwachte en onafwendbare afbraak van de NPS gaat nu eindelijk doorgezet worden. Met de simpele aanpak van Hooghart zullen geen forten veroverd worden. Het stemvolk van de NPS zal met allerlei niet realistisch dagdromen of psychoes geconfronteert worden. Kleine namen als Romeo Hoost zullen Hooghart ondersteunen om de NPS de dolksteek te geven.


  Maak melding

 3. Het beste is dat ding gewoon op te doeken en je aansluiten bij de enige echte Volkspartij van Suriname de NDP. De enigste partij die alle Surinamers vertegenwoordigd, ook de enigste politieke partij die in alle districten zetels heeft behaald.

  Wat er niet is kan je niet krijgen en zal ook nooit komen. NPS is niet meer van deze tijd we leven nu anno 2011.


  Maak melding

 4. De oude glorie, daar gaan we weer.

  De oude glorie, maar dan zonder achterban. Waar zouden die volgenlingen dan vandaan moeten komen?


  Maak melding

 5. Voor geen geld moet hooghart voorzitter worden.Als je alleen kijkt waar hij nu zit,dan weet je ook wat voort verrader hij is.Hooghart verraad een ieder voor een paar SRD’s.Eens hebben wij met vele anderen zij aan zij gestreden tegen Bosje.En nu heult hij met de NDP.

  Cobie.


  Maak melding

 6. hooghart heeft een bord voor z,n kop en waant zich een geschenk voor de NPS.
  Met hem in zee gaan is t paard van Troje binnenhalen .
  Kijk maar hoe hij zich aan t inlikken is, bij de machthebbers .


  Maak melding

 7. Ach…je zal maar met zulke onbetrouwbare mensen van doen hebben. Hooghart die andere Goden dient en zich opeens weer bij Grun Djari meldt, het kan nooit iets goeds voorspellen. Ik hoop dat ze een goede leider vinden, maar ik ben bang dat ze daar bij Grun Djari slapen en slapen en slapen……..


  Maak melding

 8. Glorie, glorie Halelujah!

  Het kan helpen om het bestuur van een partij te vernieuwen. Maar dan is ook de strategie aan vernieuwing toe. Hooghart wil het volk weer in de armen nemen, maar wil het volk dat zelf ook?
  Nieuwe bezems willen weleens schoner vegen, maar het vuil komt net zo hard terug.


  Maak melding

 9. ‘De heer ‘Bouterse’ heeft zich zelf een ‘Indiaan’ genoemd.Wie weet kan de ‘NPS’ daar de verloren elf zetels terug winnen.Met de ‘VHP’ verder is te idealistisch.’
  ‘De ‘VHP’ heeft een economisch zeer sterke achterban en geacht de ‘NPS’ daar niet tegen opgewassen’.


  Maak melding

 10. Als de NPS een kans gaat hebben moet de partij zich gaan vernieuwen, de partij moet meer naar links dan dat de partij zich nu bevind.


  Maak melding

 11. Als je heel eerlijk mag zijn heeft Venetiaan in hoogst eigen persoon NPS naar de knoppen geholpen.
  Die man was arrogant, miste daadkracht, was niet charismatisch en bovenal miste hij economisch inzicht en toekomst visie om Suriname economisch vooruitgang te brengen.

  -arrogant;
  weigerde ooit tegen beter weten in om de adviezen van economische specialisten van IMF en IDB op te volgen.
  -miste daadkracht;
  was niet in staat om de misstappen van de leden van zijn regering aan te pakken. Hoewel hij alle mogelijkheden had heeft hij nimmer werkelijk moeite gedaan om de weg
  voor Bouterse volledig af te sluiten om ooit president te kunnen worden.

  Was niet charismatisch;
  de spreekwoordelijke ‘afstand’ met het volk van Suriname was gigantisch.

  -miste economische inzicht:
  Ondanks de financiële hulp uit Nederland heeft Venetiaan behoorlijk te kort geschoten om Suriname economisch naar grote hoogte te brengen. Venetiaan had het mandaat van het Surinaamse volk gekregen om Suriname uit de economische malaise te halen. Daar heeft hij ruim tien jaar lang de ruimte voor gehad en
  heeft hij schromelijk gefaald.

  Waar Venetiaan wel trots op kan zijn is de monetaire stabiliteit.
  We zouden daar ook met zijn allen trots op moeten zijn ware het niet deze monetaire stabiliteit gebakken lucht was.
  Wanneer je geld dat gereserveerd is voor armoedebestrijding aanwend om de monetaire stabiliteit in stand te houden dan is dat misleiding van het Surinaamse volk op top niveau.

  Sommige mensen vinden dat Bouterse vanwege zijn besmet verleden nimmer president had moeten worden en daar ben ik het ook volledig mee eens.
  Echter ik ben van mening dat Venetiaan(bewust of onbewust) degene is die de weg voor Bouterse heeft geplaveid richting presidentschap.
  Bouterse heeft allerlei beloftes gedaan tijdens de verkiezingen maar het is Venetiaan zelf die die condities heeft gecreëerd waardoor Bouterse deze beloften aan het volk heeft kunnen doen.
  Moeten wij niet Venetiaan hoofd verantwoorderlijk houden voor het feit dat Bouterse president is geworden in plaats te roepen dat het volk daarvoor verantwoordelijk is?
  Nogmaals, het is Venetiaan zelf die de condities heeft geschapen waardoor de meerderheid van het volk niet voor de partij van Venetiaan heeft gekozen.
  Venetiaan had het gezegde ‘horen, zien en zwijgen’ tot hogere kunst verheven en daarvoor is zijn partij zwaar afgestraft.


  Maak melding

 12. Ik denk dat Hooghart,zijn kansen heeft verspeeld,door te laten zien,dat hij geen knip voor de neus waard is.Absoluut niet capabel en ook niet representatief voor deze functie.


  Maak melding

 13. NPS heeft Suriname de onafhankelijkheid gebracht.
  Dat is het enige heugelijke feit wat ik kan herinneren dat NPS heeft gedaan voor Suriname.
  Deze onafhankelijkheid was echter een papieren onafhankelijkheid. Suriname werd na 1975 financieel vastgeketend (ontwikkelingshulp)aan Nederland.
  Van een werkelijke onafhankelijkheid was er geen sprake. Het was Nederland die de regels
  bepaalde, de projecten uitvoerde etc., etc..
  Door mismanagement waren vele projecten gedoemd om te mislukken. De vele Nederlandse adviseurs en Nederlandse ondernemers waren de enigen die hiervan profiteerden. Zo stroomde de afkoopsom van ruim 3 miljard weer langzaam terug naar Nederland.

  Dat is ook een van de redenen waarom er nimmer sprake is geweest van armoedebestrijding en economische vooruitgang. Ook toen was corruptie aan de orde van de dag. Mensen begonnen te klagen en ze gingen de straat op. De militairen namen in de jaren tachtig de macht over maar door gebrek aan ervaring en machtwellust werden de jaren tachtig een drama voor Suriname. Maar ook toen was dit weer het gevolg van mismanagement van de toenmalige regering Arron (NPS) .
  Je zou denken dat NPS wijze lessen uit deze periode zou halen. Het tegendeel is echter waar.
  De leider van de NPS, Venetiaan was niet in staat Suriname op een goeie manier te managen waardoor er weer een voedingsbodem ontstond voor de partij van Bouterse (NDP).
  Suriname heeft heel veel geld ontvangen van Nederland. Maar deze hulp was ondoelmatig.
  Het geld heeft slechts in beperkte mate bijgedragen tot de ontwikkeling van Suriname mede door een gebrek aan visie en leiderschap van Venetiaan. Venetiaan heeft nagelaten het volk voor te gaan in de economische ontwikkeling van Suriname.
  De monetaire stabiliteit was het paradepaardje van Venetiaan maar heeft nimmer brood op de plank gebracht voor de gewone man.
  De regering van Arron (NPS)bleek sinds de onafhankelijkheid van 1975 niet in staat Suriname tot duurzame ontwikkeling te brengen. De geschiedenis heeft zich onder
  de regering Venetiaan (NPS) na 2000 herhaald, terwijl Venetiaan veel beter had kunnen weten.
  De gewone man heeft Venetiaan (NPS) daarom tijdens de laatste verkiezing de rekening gepresenteerd.
  Want laten we eerlijk zijn; indien de bevolking tevreden was over het beleid van Venetiaan dan was nu Venetiaan president en niet Bouterse. Dan was NF in het machtcentrum en niet MC.


  Maak melding

 14. Dat dhr. Hooghart en van Coblijn zich opwerpen als voorzitter zegt meer over het OUDE dan over de GLORIE. Oude wijn in nieuwe zakken? nee Oude wijn in Oude zakken!!!


  Maak melding

 15. De NDP heeft suriname achteruit gedonderd.
  De NDP heeft suriname tot narcostaat gemaakt.
  Een volkspartij is een partij waar het volk het voor het zeggen heeft, de NDP heeft het volk misbruikt en gaat nu zijn eigen gang zonder de bevolking te raadplegen want die Beest negeert de gekozen volksvertegenwoordigers in het parlement dus kom mij geen lariekoek vertellen.
  De NDP word geleid door criminele misdadigers gasten die het surinaams volk hebben onderdrukt vernederd , geknecht en vermoord dus die verhalen die jullie hier vertellen zijn bestemd voor die stomme ezels van ocer en omstreken .


  Maak melding

 16. @Sharaida #13
  Er zijn een aantal punten waarop ik je gelijk geef maar wat je Veni zeker niet kunt verwijten is dat geen goed economies beleid voede. Hij heeft ons land 2 maal uit het failissement gehaald en vorig jaar zelfs met riante reserves overgedragen aan MC.
  En ja hij had voortvarender tegen DDB moeten optreden. Maar enige voorzichtigheid was wel degelij geboden want DDB kan nog steeds steunen op een hechte kliek en een grote schare sukkls en andere idioten.

  @Gudo Themen #16
  De controles die NL op het geld uitvoerde zijn juist verscherpt omdat er in SME te veel stroop aan de ingers bleef hangen. Daarnaast zijn, mn door Bewind, veel projecten waar al giga in geinvesteerd was stil gelegd cq is het geld weggegooit. Bv de spoorlijn. Gezien het graai gedrag in de jaren 80 leeft bij vele de indruk dat het DDb vooral te doen was om zelf zo veel mogelijk van dit geld achterover te drukken.
  Verder wil je er op wijzen dat SME er zelf bij was, dat SME met de voorstellen kwam en dat NL slechts eiste dat er een uitgewerkt pla lag en geen luchtkasteel of -ballon.


  Maak melding

 17. Wees toch realistisch jongens. De NPS kan alleen maar kleiner worden. De toch al kleine aanhang bestaande uit gemiddeld hoogbejaarden kan alleen nog maar afnemen.

  De tel gaat nu in:4-3-2-1-0!


  Maak melding

 18. Ik moet er niet aan denken, die oude glorie, toen de onderlaag van die samenleving genoegen nam met zo goed als verrotte voedsel in ruil voor hun stem.

  Die oude glorie mag mij gestolen worden.


  Maak melding

 19. Hooghart voorzitter NPS???? BELACHELIJK.
  Voor hoeveel dollars is hij omgekocht door NDP.Wil hij NPS ook in de uitverkoop bieden aan de ndp. NPS-ers, wees opgepast.Schop hem met kont en al uit groen djarie.Hij mag de poort daar niet meer binnentreden.Hij gaat jullie meelozen naar de CRIME-PARTIJ.
  Straks zijn jullie verloren.Deze man denkt aan zijn eigen belangen.Waardeloos en vooral schaamteloos.
  Ambtenaren, zoeken jullie een andere vakbondsman.Hij heeft alleen jullie stemmen nodig om weer gekozen te worden en bouterse populair te maken. EEN GEWAARSCUWD MENS……….
  Hr.Pigot, van Coblijn, Kruisland en Roggers,laat het niet zover komen.Geef meer instrukties aan de jeugd.
  VEEL SUCCES.

  Danitia


  Maak melding

 20. Neus,

  Bedankt voor jouw zeer evenwichtige reactie.
  Onze gedachtengang en meningen mogen weleens verschillen maar er moet ten alle tijde respect voor elkaar opgebracht kunnen worden.
  Ik ben aangenaam verrast dat jij dat ook
  op kan brengen. Hou het zo!

  Maar ondanks die sukkels en idioten die achter Bouterse staan/stonden,
  zou voor de rest niemand Venetiaan kwalijk hebben genomen indien hij Bouterse aan Nederland had overgeleverd. Bouterse is namelijk door Nederland veroordeeld.
  Er daar miste Venetiaan dus de moed, daadkracht en voortvarendheid voor.
  Het is dankzij de druk van de nabestaanden dat de decembermoorden niet verjaard zijn geworden. Als we op Venetiaan hadden gewacht
  dan zou er dus nimmer een proces opgestart worden en waren die moorden verjaard.

  Met het geld dat Venetiaan van Nederland kreeg had hij het economisch veel en veel beter moeten doen. De monetaire stabiliteit was niet voldoende voor de gewone man.
  Overigens moet je die stabiliteit niet verwarren met de financiële reserve.
  Wanneer je je schulden niet betaald dan
  is het makkelijk om een financiële reserve op te bouwen.
  Het is niet voor niks dat Minister Boedhoe
  onaangenaam verrast was met de vele onbetaalde rekeningen van de regering Venetiaan.

  De regering Wijdenbosch kreeg geen financiële
  hulp uit Nederland en het financieel beleid was bovendien erg slecht. Mede ook door de slechte adviezen van de toenmalige Governor van de centrale bank, Goedschalk. Het land belandde derhalve in een gigantische financiële malaise. Met behulp van Nederlandse steun is het Venetiaan gelukt om die financiële malaise tegen te gaan. Maar daarna was het helaas pappen en nathouden ondanks die financiële buffer (ontwikkelingshulp) die hij ter beschikking had.
  Indien het Venetiaan was gelukt om die stijgende lijn van het begin van zijn regeerperiode voort te zetten dan hadden wij nu een ander president dan Bouterse.
  Dat is een ding dat zeker is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.