Leden vorig Surinaams kabinet kregen privé grond

28

PARAMARIBO, 26 mei – De vorige regering heeft zichzelf vorstelijk bedacht met vrije domeingrond. Dit zegt minister Simon Martosatiman van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB. Elke minister kreeg twee lappen grond van minimaal drieduizend vierkante meter. Het zal bij de mededeling blijven.

Tegenmaatregelen zijn niet mogelijk. “Je kan het besluit niet terugdraaien”, zegt Martosatiman. Hij vond het wel nodig het ‘cadeau’ luidop te verkondigen. De wekelijkse persconferentie was klaarblijkelijk een ideale gelegenheid. Elk paar percelen grenst aan elkaar op de redelijk ontwikkelde voormalige plantage De Hulp, in Commewijne. Een haast ironische toevalligheid, die naam.

Zichzelf geholpen hebben de heren en dames zich zeker. Overigens zouden tegenmaatregelen politiek niet te verkopen zijn. Enkele leden van het vorige kabinet zitten nu weer aan. Het zou maar gedoe opleveren met de partners. Volgens Martosatiman is er al een lijst met namen van begunstigden. “Het parlement had mij er ook om gevraagd, maar we zijn nog bezig zaken na te trekken.” Dat kan nog even duren.

28 REACTIES

 1. “Venetiaan: “Volk moet les leren uit verkeerde keuze 25 mei 2010

  “Het Surinaamse volk heeft een harde les te leren uit de verkeerde keuze die het een jaar geleden heeft gemaakt, op 25 mei 20110. Wij zullen er hard aan werken dat de samenleving deze les niet vergeet”, zegt ex-president tevens NPS-voorzitter Ronald Venetiaan”.”

  De samenleving zal jullie gronddiefstal ook niet vergeten en die verkeerde keus om jullie weer regeermacht te geven, zullen we ook nooit meer maken.


  Maak melding

 2. t Lijkt verdomde goed van pas te komen deze bom te droppen , dat zal geleidelijk aan duidelijk worden
  t Is “not done”, dat ministers grond “krijgen “, want je vraagt je als burger af : WAAROM?
  Maar de tegenvraag is dan ook door ; WIE ?
  En op die vraag is t antwoord vrijwel simpel .
  t Ministerie dat zo royaal en kwistig omsprong en uitpakte met grond ,viel toen onder de toenmalige pl , nu va.
  De combi van somohardjo die zich daar aansluit waar er voordelen lijken te halen .
  Als dit op waarheid berust , dan heeft de toenmalige mini(geen )ster heel wat uit te leggen.
  Maar dan hebben de nu zittende machthebbers, de ministers van t vorig kabinet niets te verwijten, want ook zij hebben zich in eerdere periodes, schuldig gemaakt aan t “geven , uitdelen, bedanken ” van en met grond aan hun familie , partijgenoten , pajongwaaiers etc. .


  Maak melding

 3. Zoals door de eeuwen heen worden de rijken rijker en de armen sterven eerder. De vorige regering onder leiding van vene hebben, tot vandaag,hun mond ol over eerlijkheid en corruptieb estrijding. Welnu zie daar. Verrijking door de grootste aller grootste is niet aan te wijzen daar het meerdere personen betreft.
  Jong Tjien Fa heeft zich waarschijnlijk vcerrijkt door mee te spelen en mee te heulen.
  Fanilie verrijking behoort ook tot de persoonlijke verrijking. Somo, Vene, Sardjoe, en vele vele aneren hebben zich hieraan gezondigd maar zullen niet de laatste zijn.
  Alle regeringen hebben op de een of andere wijze zichzelf en hun achterban verrijkt.
  In een demoicratisch gezonde samenleving had dit nooit kunnen gebeuren.
  Ook de bemoeienis van de officier van justitie inzake het verhoor van Jogi (neef van parlementariër Jogi) werpt vraagtekens op.
  Maar zoals altijd Sranang mangs tonen geen interresse want ze hebben dagelijks brood en (over)spelen dus zijn ze tevreden.


  Maak melding

 4. Wat tegenvalt, is dat dit issue ook niet in het laatst uitgebracht rapport staat over domeingrond.

  Als dit geen CORRUPTIE is, dan bestaat corruptie niet in Suriname.


  Maak melding

 5. Het is niet normaal.
  In het midden oosten hadden ze deze corrupte lui allang geexecuteerd.
  Deze mensen stelen van de armen om alleen maar rijker en rijker te worden. Als je al een berg zand hebben en je vraagt wat zou je nog meer willen? Dan willen ze nog een berg zand. Alleen beseffen ze niet dat ze eens onder het zand komen te liggen, wat waar ze om hadden gevraagd. Helaas is er dan geen terugweg.
  Ik hoop dat deze mensen flink zullen worden gestraft, als het niet hier kan dan zeker in het hiernamaals. Ze zullen met wroeging in hun hart sterven. Wat moet je met zoveel grond? Ze hebben straks alleen maar recht op een stuk grond van 2mx1m (graf).
  Veel plezier met het gejatte arrde wat bestemd was voor anderen


  Maak melding

 6. Niet alleen de vorige regering kregen staatseigendommen.In Suriname zijn ze allemaal zakkenvullers en oplichters van het volk.Ook Bouterse en de zijnen.Vind je het gek dat dit land nooit vooruit komt.Wij worden al jaren in de mailing genomen door die regeringen.Ze zijn niet instaat dit land tot bloei te brengen daardoor ze corrupt zijn in Suriname.Iedereen denkt zo snel mogelijk rijk te worden.Zelfs rechters doen er aan mee.Je kunt niemand daar vertrouwen.Nu is het ook niet beter.


  Maak melding

 7. Juist! Wat doe je wanneer je als regering niets presteert?! Juist ja, dan ga je met modder gooien en rookgordijnen opwerpen.

  Er is een lijst met namen, maar men vond het nodig om slechts een gedeelte van de lijst te bespreken. Dit in het kader van volledigheid.


  Maak melding

 8. zo waar zijn die schone handen van de heer venixiaan nu en wikieleaks reageer hier ook even op dan want je hebt altijd zoveel te zeggen over de huidige regereing maar nu ben je stil of ga je nu zeggen dat dit niet waar is ?


  Maak melding

 9. Ik vind het niet erg dat politici grond krijgen.Maar men moet ook tegemoetkomen aan iedereen in Suriname die een stuk wil hebben om te verbouwen.Het moet niet zo zijn dat bepaalde politieke kopstukken en hun meelopers grond krijgen toegeschoven.De regering Bouterse moet aan iedereen in Suriname een stuk grond geven zodat de mensen hun eigen groenten en fruit kunnen telen voor eigen gebruik en voor de verkoop.Uitgesloten zijn mensen die al grond in hun bezit hebben.


  Maak melding

 10. Is er ook onderzoek gedaan naar de personen die zich in de jaren80, DUIDENDEN HECTAREN hebben toegeeigend?Het is altijd al één corrupte bende van fraudeurs,drugssmokkelaars,witwasserij,afpersers!geweest.Mensen die zich in het verleden heben verrijkt middels zogenaamde RIPDEALS(cocaine rippers)moeten nu zorgen voor s’lands veiligheid?!Ja dat soort mensen hebben nu de macht in Suriname!Don’t close your eyes for the truth!


  Maak melding

 11. Ik heb gehoord dat Bouterse heel veel zand opkoopt omdat hij niet genoeg zand heeft om in de ogen van de samenleving te strooien.


  Maak melding

 12. Wat een schijnheilige minister. Er bestaan wettige machtsmiddelen om deze onrechtmatige toeeigening terug te draaien. Natuurlijk maakt het niets uit als bepaalde lieden tot het huidige kabinet behoren.Gelijke monniken gelijke kappen.

  Hoe kunnen zulke ministers hun beleid aan het Surinaamse volk verkopen?.
  De arme sloeber in de Surinaamse maatschappij krijgt niets gratis. Hoe wil men de mentaliteit van de burger verbeteren. Als men hen wil leren dat zij actief aan de maatschappij moeten deelnemen door te werken of andere maatschappelijke diensten te verrichten. Terwijl ministers en anderen zich bevoordelen door staatsbezittingen tot hun bezit te rekenen.


  Maak melding

 13. Minister Simon Martosatiman goed werk wat opsporing betreft!!!

  Hoezo tegenmaatregelen is niet mogelijk???
  Laat de burgers hierover een stem uitbrengen Domkop!
  Boelshitt dat het niet teruggedraaid kan worden!! Gewoonweg afpakken bij ten onrechte verkregen percelen en of zelf verrijking!

  Weet jij hoevelen er zijn wier totaal niets maar dan ook niets hebben. Gun hen een en ander met bepaalde afspraken.

  Wat moeten de leden met drie of vier grote lappen gronden? denk je dat een professor en of een arts rijst/cassave/ bananen gaat planten? Ik zie jou ook niet Pinda gaan planten voor de markt in hoeveelheden, welke gezien mag worden als kost in de toekomst!

  GEWOON AFPAKKEN EN VERDELEN ONDER DE MINDER BEDEELDEN of wier niets hebben! Djuka, koelie, indiaan, of wie dan ook!!! Jawel minder bedeelden!!!!!!!

  Ik hoop niet dat jij zaagsels van Kankantrieboom in je volle hoofd hebt.


  Maak melding

 14. Als ik onderstaande lees, dan bevestigd dit natuurlijk wat iedereen al wist dat front maar met een doel regeerde nl stelen van het volk, want verder hebben ze niets en nogmaals niets verwezenlijkt in Suriname. Ze steunden en leunden op ontwikkelingshulp.

  Ontwikkelingshulp gelden zijn dus op en weg is front, prima als dit maar zo blijft, nu hebben we vaderlandslievende figuren die het moeten gaan doen zonder ontwikkelings hulp.

  “Begroting Venetiaan steunde op Nederland
  Van 2008 – 2010 ruim 178 miljoen euro

  door Eric Mahabier

  26/05/2011

  DEN HAAG – Suriname heeft van 2008 tot en met 2010 ruim 178 miljoen euro van Nederland ontvangen in het kader van de ontwikkelingsamenwerking. Dit bedrag stond los van de resterende verdragsmiddelen. Uit de jaarverslagen 2008 tot en met 2010 van de Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS) blijkt dat achtereenvolgens 42,7 miljoen, 78,3 miljoen en 56,7 miljoen aan Suriname aan hulp is verstrekt.

  Het meeste geld, ruim 54 miljoen euro, ging naar armoedevermindering. Aan versterking van het ondernemersklimaat is 48 miljoen euro besteed. Voor goed bestuur in Suriname is ruim 26,5 miljoen euro uitgegeven. De rest van die steun ging naar onderwijs (6 miljoen), milieu en water, cultureel erfgoed, de gezondheidszorg, genderprojecten en projecten die te maken hebben met de participatie van de civil society.”

  —————————-

  Deel II

  verschroeide aarde politiek van front, vene zei het al ik ga de gemeenschap een lesje leren die ze niet meer zullen vergeten.

  “Regering staat voor ‘historische opgave’

  26/05/2011

  Paramaribo – Dat de regering-Bouterse een krappe staatskas heeft overgenomen, is reeds overduidelijk aan het worden. Zij heeft voor wat betreft de financiering van haar beleid veel werk aan de winkel. Assembleelid Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/Palu) zegt desgevraagd dat de vorige regering financieel een zeer chaotische situatie heeft achtergelaten.

  Dit is nogmaals aangehaald door de president tijdens de algemene politieke beschouwingen in De Nationale Assemblee (DNA).Ramnandanlal somt de lijken uit de kast op: “Aannemers die jaren niet zijn betaald door het ministerie van Openbare Werken, de ziekenhuizen die sinds 2004 geen tariefsaanpassingen hebben gehad en honderden miljoenen achterstallige betalingen vanuit de overheid moeten nog ontvangen, de ambtenaren die jaren salariscorrecties zijn ontkend met het nog te implementeren het Functie Informatie Systeem van de Overheid (Fiso) als argument en bovendien komen nog allerlei dienstverleners die uitbetaald willen worden.”

  Daar komt nog bij dat de aftredende regering “een tactiek van verschroeide aarde heeft toegepast” vlak voor en vlak na de verkiezingen. Tegen de 2.000 ambtenaren zijn in dienst genomen met de verkiezingen in zicht, vakantiedagen zijn met terugwerkende kracht uitbetaald. En wat dat alles nog meer heeft verergerd, is dat de aftredende regering geen vervanging heeft bedacht voor de ontwikkelingshulp die vanaf maart 2010 is opgeraakt. Het Mega Combinatie/Palu-assembleelid haalt aan, dat er voor het eerst in de geschiedenis van Suriname een regering zonder Nederlandse verdragsmiddelen de nationale ontwikkeling ter hand moet nemen.”


  Maak melding

 15. ach het gaat met deze regering gewoon door hoor!! De staat bouwt 2 zeer grote huizen en een zwembad voor PL/ LVV in de kleur rood wit op Alliance dit land gaat nooit vooruit alleen voor een handjevol chanteurs DDB kan niets doen en Wonnie geeft gewoon geld.


  Maak melding

 16. Jeetjemina!

  Schurken, boeven, uitbuiters zijn ze allemaal. Dit soort lui moet je verbannen uit de politiek wil je nog geloofwaardig zijn. En de jongens en meisjes zitten nog gewoon in DNA? Wat een onzin!

  Hoe wil je criminaliteit bestreiden als de grootste criminelen in DNA zitten?
  Ik vindt dit diefstal behorend bij grove criminaliteit. Jezelf iets toeeigenen wat van het volk is, is misdadig.

  En nog erger vindt ik dat de minister zegt dat je er niets aan kunt doen? Kan de rechter worden ingeschakeld? Want als je er politiek niets aan kunt doen dan is er altijd nog een Wettelijke mogelijkheid.

  Dit geeft mij de bevestiging dat de Surinaamse politiek niet alleen corrupt is, maar zichzelf zodanig beschermt door enige justitiele vervolging te verhinderen.

  SCHAF DE POLITIEK IN SURINAME AF! Mijn toppunt van boosheid is nu bereikt.


  Maak melding

 17. SCHAF DE POLITIEK IN SURINAME AF?
  Neen DAS,met alle respect ik snap je woede.

  Schaf de Surinamers af die stelen en bedriegen.
  zo zie je maar weer het is niet alleen de Marron.

  Deze mensen gewoon aanklagen,welke advocaat maakt dit tot z’n levens werk?

  Volk van Suriname wordt wakker,zit niet alleen maar te klagen,laat nou’s merken dat het jullie land is en niet van een stelletje bandieten,gangsters,coke snuivers,coke handelaren,verkrachters,leugenaars,
  belasting ontduikers.smokkellaars,grond dieven,sjoemellaars,foute bestuurders,
  moordenaars.oppakken dat geboefte,een ieder die corrupt is jegens de maatschappij hoort in de gevangenis punt.Koelie,Sneesi,Djoeka Blakamang,Jampanesi,Ingdjie,Geef jullie kinderen het goede voorbeeld het is bijna te laat.


  Maak melding

 18. Als dit waar is moet het heel hard aangepakt worden en moeten alle FEITEN openbaar gemaakt worden.

  Maar ja dit is niet de eerste keer dat de huidige regering komt metvage verhalen overmisbruik en vervolgens af sluit met de opmerking dat er geen vervolging komt. Hoe geloofwaardig zijn dergelijke praatjes??

  Martosatiman jullie hebt bijna een jaar de tijd gehad om dit te onderzoeken dus kom morgen maar eens met echte feiten, met stukken die het aantonen.

  En belangrijker nog geef gelijk een volledig en goed overzicht van alle politicie en hun naasten die in in de afgelopen 40 jaar grond of consessie hebben gekregen.


  Maak melding

 19. Meneer Venitiaan,

  Ik houd u hiervoor persoonlijk verantwoordelijk. Wat een wanbeleid heeft u toen gevoerd. U had toch tien schone vingers? Nou schijn bedriegt. Uw beleid is net zo misdadig als dat van uw tegenstaanders met wie u zogenaamd niet wilt samenwerken. Wat bent u een hypocriet. Ik schaam me voor u.


  Maak melding

 20. Dit is niet zo erg als wat de maronsmensen doen hoor mensen,alleen wij van de regering of politiek mag. Als jullie iets doen dan sturen wij de politie of militairen op jullie af, dus monden dicht.


  Maak melding

 21. Ach ik weet dat de leden van de vorige regering, de staats-idolen van wikileaks,allemaal schone handen hebben.Ze hebben het voorbeeld van clean government afgegeven.Wikileaks en alle tegenstanders van de regering Bouterse, gefilicitaart met jullie bla,bla,bla.Ik neem jullie echt niet serieus.Whoeehaaaaaaaaaa!!!!!!!!!


  Maak melding

 22. De enige productie die deze M(oord) C(ombinatie) regering kan leveren is achterklap. Deze incompetente misleidende criminele organisatie heeft het over gronduitgifte aan ministers van de vorige regering. Hoe zit het met alle bezittingen van de Moordenaar (keizer bigi Mofo I)? Hoe komt de Moordenaar aan zijn zomerresidentie te Blanch Marie?!

  Moordenaars, kiezen op elkaar en schrijven, wij wachten nog steeds op een MOP van eigen Moorddadige fabricaat.


  Maak melding

 23. Ach laten we ons gewoon rustig houden hoor. Wetende dat dit maar een nietsbetekende geval is in die enorme puinhopen die front heeft gemaakt.#

  Als de beerput op OW&V, LVV, JUSPOL, FINANCIEN daadwerkelijk opengetrokken wordt zullen whome, sikiefreaky en anderen zelfs aan de noordzee die stank niet overleven.

  Whome noemt het achterklap, want dit allemaal moet stil worden gehouden, het volk zou nog moeten geloven dat front en vene 10 schone handjes hadden en daadwerkelijk stabiliteit hebben gecreerd.

  Met Whone reactie is het duidelijk met wat voor soort front lui we te maken, struisvogels en onder carpet schuivers.


  Maak melding

 24. Hebben wij het over de mat in Fort Zeelandia?
  De bloedvlekken willen na jaren van schoonmaak maar niet uit het kleed.

  Gaarne productie op elk niveau, inclusief intelligente producten zoals een opschrift gesteld beleidsplan. Moeilijk noh?!


  Maak melding

 25. Toch weer wat geleerd vandaag. Diefstal is niet terug te draaien.
  Hard aanpakken. Sowieso de bezittingen die op oneerlijke wijze zijn verkregen moeten terug naar de samenleving, maar wat gebeurt er daarna.
  De dieven zullen de dans verder ontspringen en de nieuwe machtshebbers zullen gaan graaien. Mijn kennis gaat terug tot Pengel, gaat de diefstal ook terug tot (en met)Pengel?
  Het leuke, hoewel niet echt leuk, is het feit dat ook nu grond tegen een prikkie wordt aangeboden aan vriendjes van ministers.
  Daarna wordt het betreffende gebied in ontwikkeling gebracht. Hoe ik dit weet? Ik heb aanbiedingen gekregen, maar ben hier niet op ingegaan.
  M’n moeder zou me vermoorden.


  Maak melding

 26. Ach ja M.doorn .
  Weet je , je hebt feiten en realiteit.
  Maar je hebt ook fictie, fantasie, jij bevind je in een droomwereld vol met fictie en fantasie.
  Bouterse en zijn boeven bende moeten de bevolking vertellen hoe graanoost aan de grote visgrond komt , ze moeten de bevolking vertellen hoe dhoekie aan al die hectaren grond is gekomen, Bouterse moet de bevolking vertellen hoe hij aan die grote lappen grond komt die hij met grote winst heeft verkocht.
  Ik prik makkelijk die luchtballonnen van Bouterse en zijn volgers leeg. Dit soort uitlatingen van de MC is om die achterlijke , en domme massa zand in de ogen te strooien en het lukt ze heel makkelijk, lees de reactie van zijn volgers, ze gedragen zich als schapen Parapinto,Blakaboy,M.Doorn kudde dieren zijn ze.


  Maak melding

 27. Nee gekke freaky, niet Bouterse had moeten vertellen of moet nu vertellen, maar de front regeringen vanaf 1988 hadden een onderzoek moeten instellen als gronden onrechtmatig waren toegeeigend door de mensen die je noemt. Ik bedoel, als een gek als jij het weet had de toenmalige regering het ook moeten weten, dus die hadden het moeten onderzoeken en intrekken die gronden.

  Maar misschien wisten ze gewoon dat het niet zo was, vandaar geen onderzoek.

  Trouwens als volgroeide ezel, vind ik het best als je je eigen leugens geloofd.


  Maak melding

 28. M.Doorn
  Wat is er gebeurd met inspecteur herman gooding die een onderzoek deed naar de massaslachting te moiwana, hoelang moesten de nabestaanden van 8 dec wachten voor er een onderzoek kwam.
  Bouterse doet een onderzoek naar grondzaken maar hij werkt gewoon samen met somo sterker nog somo zijn vrouw krijg een ambassadeurs baantje in indonesie .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.