Advocaat laakt schending privacy op Surinaamse tv

18

PARAMARIBO, 25 mei – In het STVS-programma Skowtu kis’ mi over verkeersovertredingen, wordt de privacy van burgers geschonden. Dit stelt advocaat Audrey Tjong A Sie. Het schenden gebeurt regelmatig en Tjon A Sie ziet zich als het meest recente slachtoffer. Ze werd op heterdaad betrapt tijdens het rijden.

Dat gebeurde toen ze gebruik maakte van haar mobieltje. “Ik was inderdaad in overtreding en heb de boete betaald, omdat ik het gedoe bij de rechter niet wil”, zegt Tjong A Sie tegenover Radio 10. Voor haar was de kous af. Totdat ze een reeks telefoontjes kreeg van familie en kennissen die haar op televisie hadden gezien. En herkend. Dat is wat nu juist steekt. Het had nooit mogen gebeuren en zeker niet met iemand die zich al geruime tijd stoort aan het programma.

Gezichten van overtreders zijn meestal gemaskeerd, maar er blijft veel herkenbaars over. Zoals de stem en nummerplaten. “Het is toch niet de bedoeling dat je de privacy van mensen schendt? De politie moet ophouden de wet te overtreden”, aldus Tjong A Sie. Ze overweegt een rechtszaak. Shirley Lackin van STVS kan enigszins meegaan: “Wat speelt is dat we een kleine samenleving zijn. We moeten nagaan of we gereed zijn voor programma’s die normaal zijn in de grote wereld.”

18 REACTIES

 1. Ik vind dat een advocaat die precies weet wat verboden is en toch de regels negeert i.p.v.het juiste voorbeeld te geven moet nu niet zeuren.Wanneer beelden van gewone burgers vertoond kunnen worden ,waarom dan niet van haar? Of moet men gaan discrimineren?


  Maak melding

 2. In het buitenland wordt bij dergelijke programma’s gevraagd of men herkenbaar in beeld wil. Zo niet, dan wordt het gezicht en ook het kenteken onherkenbaar gemaakt.

  Maar daar is men in Suriname blijkbaar te onbeschaafd voor. Bij vele media is de ethiek ver te zoeken.

  Mevrouw Tjong a Sie, u staat volkomen in uw recht.


  Maak melding

 3. A kis ïng mooi.

  Gek wijfje, je mag helemaal niet naar je mobieltjuh grijpen tijdens besturen van je auto.
  Jij had eff zwaarder gestraft moeten worden dan een boete te betalen. Jij bent er nog niet vanaf.

  Stel je voor dat je iemand had aangereden.
  Mw. Lackin kan zich enigszins vinden in de opvatting van Tong A sie.

  Haar naam is ook zo toepasselijk. ….. A sie, dus “skowti sie you “, dai ie mu pai a boettoe. Ook tu iem pai dattie alla sma kan “…. A” sie you.

  Met vr. groeten,……..


  Maak melding

 4. skotu kis mi:is een van de mooiste serie,s
  uit suriname,het is bedoeld om de mensen
  wakker te schudden,over de gevaren die er
  spelen,er zijn meer verkeers criminelen dan
  beroofers,wat denkt tjong a sie wel dat ze is
  omdat ze een jurist is,wil ze een voorkeuze
  behandeling,ik dacht het niet.
  in de serie moeten de mensen meer met hun
  gezicht,in beeld worden gebracht,misschien
  leren ze het dan af,laat ze met de billen
  bloot gaan


  Maak melding

 5. Doorie en Paraatje gefeliciteerd met jullie 1-jarig jubileum en Privacy!

  Maar…
  president taki un mus wakti,
  http://suriname.nu/101/starnieuwssuriname.html

  Als ik bovenstaand berichtje goed begrijp, dan zijn jullie een van de weinig
  bevoordeelden die hier op WKN, hun gal mogen spugen.
  De suri’s zijn bang om hun mening te geven voor de camera:

  “Ik zou willen praten, m’n mening willen geven. Maar ik werk op een ministerie, begrijpt u me niet verkeerd, maar wil geen problemen”

  “No mi wan taki yere ma liever niet, soso spang ede kan mit mi”.

  Dus wees WKN maar dankbaar. Dit noemen we nou Vrijheid van Meningsuiting. Jullie zijn in de gelegenheid om in alle privacy jullie mening te uiten.

  Ps: strax gaat WKN met reces, gewoonte hier in Nederland.
  Cker voor een maand, dan hoe gaan jullie doen dan???
  Hahahahahaha…………..

  Feest ze op de berm..


  Maak melding

 6. Kent Surinamers privacy???? Surinamers zijn hardhorend, terwijl dagelijks wordt bekend gemaakt van roekeloos rijgedrag van bestuurders en de dagelijkse verkeersongevallen. Betalen van de boete betekent niet dat de verkeers veligheid wordt gegarandeerd maar de bestuurders moeten hun mentaliteit gaan veranderen en aanpassen. Het is toch dom dat daar zelfs op rotonde’s aanrijdingen plaats vinden.


  Maak melding

 7. Het is een kleine samenleving, en daarom minder problematisch om herkenbaar in beeld te komen.
  dan zorgen we ervoor om de volgende keer geen overtredingen te begaan.
  dan leren we juist heel snel, wat het land zo hard nodig heeft.


  Maak melding

 8. Mevrouw Tjon A Sie,

  U weet als geen ander hoeveel verkeers ongelukken er jaarlijks plaatsvinden. Laat het een les voor u zijn en geef voortaan juist het goede voorbeeld. Ik zou het erger vinden als u toch een rechtzaak hierover gaat voeren. U bent niet geheel onschuldig dus laat de zaak maar rusten. En beloofd de Surinaamse bevolking dat u zich vortaan aan de verkeersregels zult houden en het goede voorbeeld gaat geven. We leven nou eenmaal in een wereld van big brother is watching you. U bent niet naakt gefotografeerd dus maak er geen drama van. Als het een gewone arbeider was geweest had u er ook niets over gezegd.

  ps. dat u de boete heeft betaald is niet meer dan normaal.


  Maak melding

 9. Bruno,Henky

  Aan sommige reacties te zien is de Surinamer nog steeds niet klaar voor een vrije wereld
  waar je prive leven niet geschonden wordt
  metal die gemene en laffe opmerkingen kom je d’r niet bah Surnamers ga je schamen.
  Vinden jullie het gek dat bouterse een loopje met de hele samenleving neemt? Wake up people.


  Maak melding

 10. Wat is erger?

  Dat zij door haar gedrag anderen in gevaar brengt
  OF
  Dat dit door de TV zichtbaar wordt.

  Die kleinzielige trut moet gewoon aanvaarden dat zij hartstikke fout was. Typisch SME om de boodschappers aan te klagen als je zelf fout was.


  Maak melding

 11. Mevrouw Audrey Tjong A Sie, als je regels niet had overtreden was dit gebeuren je niet overkomen.Ik vind dat ze met deze overtredeing haarzelf heeft blootgesteld om in het openbaar tentoongesteld te worden.Had ze rijdend gebeld Op de Belgische snelwegen staan grote borden met de volgende tekst; Autorijden + bellen = dodelijk.


  Maak melding

 12. Hahahaha. Ik vind het heel ironisch om te moeten lezen dat blaka bakra zegt:

  “Maar daar is men in Suriname blijkbaar te onbeschaafd voor. Bij vele media is de ethiek ver te zoeken”

  Deze zelfde meneer de blaka bakra heeft de mond vol (bij eerdere forumberichten) als het gaat over persvrijheid. Ik herinner mij nog toen er vanuit het kabinet van DDB werd gevraagd om de ethiek in acht te nemen, omdat de media De West en Dagblad Suriname, bewust verkeerde informatie heeft gepubliceerd en personen zonder respect zouden zijn bejegend.

  Zo zie je maar weer, hoe inconsequent sommigen kunnen redeneren. Deze woorden komen spontaan in mij op: Bah! en Walgelijk! blaka bakra


  Maak melding

 13. Zaken doen!

  Audrie, ik zou hiermee zaken doen. Ik zou al die mensen die in dit programma herkenbaar te zien zijn benaderen en samen met hun de zaak aanhangig maken. Doe hier zaken mee! Een schade-claim zal ze hun zendstijl doen veranderen.

  Doe je het niet, dan ben je een echte Surinaamse. Die kunnen geen zaken doen.


  Maak melding

 14. Waarom Mevr. Tjon A Sie in beeld brengen en niet dat gehaal en getrek (leugens) van het Parlement met de Journalisten.Dat soort zaken zien wij graag op STVS.Dat wil het Volk dat al negen maanden bedrogen is graag zien.

  Danitia


  Maak melding

 15. Kan men niet zien waar het bij de advokaat om gaat in deze. Het gaat niet om het feit dat zij haar overtreding niet onderkend heeft.Het gaat erom dat niemand zonder zijn of haar toestemming gefilmd mag worden en die film ook nog aan het publiek getoond wordt waarbij ook nog informatie over idendentiteit aan de politie hoorbaar is voor een ieder. Niet omdat zij advokaat is. Het mag gewoon nooit.Voorlichitn is goed maar doe het op een andere manier. Door fictieve beelden te tonen bijv.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.