Verzet Surinaams bedrijf tegen Guyanese heffing

6

PARAMARIBO, 24 mei – De Guyanese milieuheffing op fris hangt drankenproducent Rudisa Beverges de keel uit. Er komt een rechtszaak bij het Caribisch Hof van Justitie. De inzet: ruim vier miljoen dollar die de afgelopen jaren is betaald om de heffing te voldoen. En Suriname’s eergevoel.

Rudisa, eigendom van zakenman Dilap Sardjoe, wil het geld terug. “Guyana heeft geen enkel recht om van Suriname te eisen dat het bij elke export van dranken de milieuheffing moet betalen”, zegt Jerry Rostburg van Rudisa tegenover de Times of Suriname. Beide landen zijn lid van de Caricom, wat sowieso heffingen uitsluit. Dat is zo geregeld in het oprichtingsverdrag van Chaguaramas.

Door de heffing worden de Surinaamse dranken duurder, wat Guyanese producten ten goede komt. De heffing geldt al ruim drie jaar. Klagen bij Surinaamse en Guyanese autoriteiten leverde bitter weinig op. Ook Trinidad maakt er een gewoonte van de voorkeursregels van de Caricom te negeren. Van het ene moment op het andere gelden allerlei nieuwe gezondheidsregels voor voedselproducten.

6 REACTIES

 1. Het interesseert de regering toch niet, die zitten daar echt om hun eigen zakken te vullen en eventueel van hun familie en vrienden.

  Soms vraag ik me af waarom het verplicht is bij een caricom land te kopen terwijl je ergens anders veel goedkoper kunt kopen. Ik weet zeker dat sommige landen misbruike maken van dit verdrag en prijzen kunstmatig hooghouden.


  Maak melding

 2. Ik heb het al eerder gemeld: Caricom is een nietszeggende handelsovereenkomst van een aantal landen die nauwelijks zelf de broek op kunnen houden. Ik adviseer Suriname direct uit Caricom te stappen en de eigen importregels te hanteren, vooral voor produkten uit Guyana en Trinidad. Eens kijken hoe die landen vervolgens gaan piepen. Als ieder Caricom-lid, ondanks de gezamenlijke afspraken, zijn eigen regels gaat hanteren heeft een handelsovereenkomst geen enkele zin. Er zijn genoeg landen buiten de Caricom waar Suriname zijn produkten kwijt kan.


  Maak melding

 3. “De heffing geldt al ruim drie jaar”

  rudisa welkom tot de Surinaamse werkelijkheid. Als je geen fronter bent zullen ze jouw belangen niet behartigen, zo primitief denken ze.

  Hetzelfde heeft VHP ook gedaan met de rijstbouw in Nickerie. De Nickeriaan en de grote rijstmagnaten stemde niet overwegend VHP meer, dus werd de rijstbouw verwaarloosd, het gevolg kennen we.

  Maar goed, dit soort taferelen moeten heel snel tot het verleden gaan behoren, of we zijn lid van caricom met alle voordelen of we zijn geen lid van caricom. Dus extra heffingen in Guyana en Trinidad dan maar ook extra heffingen in Suriname.


  Maak melding

 4. Zaken zijn zaken!

  Wij kunnen niet onderhandelen. Surinamers kunnen geen zaken doen zonder zichzelf of de bevolking te belazeren. We doen trots mee en anderen lachen onze trots uit.
  Onderhandelen is een kunst. Sommigen hebben ervoor gestudeerd, waar anderen gewoon met het onderhandeltallent geboren worden. Uit deze vier jaar lopende zaak blijkt weer wat we missen: meedogenloosheid!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.