Suriname Comité GMAP reageert op Cuba bezoek Bouterse

31

INGEZONDEN – Het Suriname Comité Geen Moordenaar Als President, GMAP, zegt in een verklaring dat ‘ het officiële bezoek van president, ex-dictator, drugsveroordeelde en 8 december hoofdverdachte D. Bouterse aan de Cubaanse dictator Raúl Castro de verdere integratie van Suriname in het regionale blok van repressieve regimes markeert.’ Volgens GMAP ‘ wordt dit blok aangevoerd door Castro en Hugo Chávez, die in Venezuela de volksvertegenwoordiging per decreet vleugellam heeft gemaakt’.

Het Suriname Comité roept op tot waakzaamheid ‘ omdat de onderlinge relaties van repressieve regimes evenals hun binnenlandse politiek niet transparant en op militair, veiligheid- en spionagegebied veelal geheim zijn’. ‘ De officiële samenwerking op gebieden als handel, gezondheidszorg en economie dient mede als dekmantel voor het uitwisselen van militaire technologie en hulp, spionagetechnieken en know how op het gebied van manipuleren van verkiezingen en uitschakeling van de oppositie en mensenrechtenorganisaties, inclusief liquidatietechnieken.’

GMAP zegt zich mede te baseren op gesprekken met de Venezolaanse democratische oppositie. Chávez heeft ‘ aanzienlijk gebruik gemaakt van Cubaanse militaire en inlichtingenexpertise, tot nu toe stikt het van Cubaans militair en inlichtingenpersoneel in Venezuela’. GMAP wijst erop dat ‘ de geheime betrekkingen van de NDP en Bouterse met het repressieve regionale blok al voor de verkiezingen waren begonnen. Wikileaks onthulde cables waaruit bleek dat Chávez de NDP en Bouterse heeft gefinancierd, informatie die nooit is tegengesproken door Bouterse.’ In haar verklaring wijst GMAP er ook op dat ‘ Bouterse’s oud-minister Haakmat in zijn memoires heeft onthuld dat onder Bouterse’s militaire regime in de jaren tachtig in het geheim een paar honderd militaire en ideologische kaders naar Cuba voor training waren gezonden.’ GMAP wijst er in dit verband op ‘dat de president eerder had gesteld dat zijn onwettig gevormde Counter Terror Unit met buitenlandse hulp zou worden versterkt’. ‘ Cuba is natuurlijk de kandidaat bij uitstek om deze repressieve eenheid de kunstjes van de gewelddadige onderdrukking van de oppositie aan te leren’, aldus GMAP.

Het Suriname Comité zegt verder dat ‘Bouterse ideologisch en moreel geen partij is voor Raúl Castro’. ‘ Castro weet dat Bouterse voor drugshandel veroordeeld is en hunkert naar erkenning, terwijl hij bij het regime in Havanna moreel in het krijt staat’. GMAP meldt ‘ dat in 1984 na de komst van de Braziliaanse generaal Venturini in Paramaribo, Bouterse zijn Cubaanse kameraden van de een op de andere dag gevraagd had hun koffer te pakken en Suriname te verlaten. Bouterse was als de dood dat wat zijn kameraden in Grenada was overkomen hem ook zou overkomen als hij niet zou buigen voor Braziliaanse druk’.

GMAP citeert verder de toenmalige Cubaanse ambassadeur in Suriname, Oswaldo Cardens die in zijn boek ‘ De sergeanten revolutie’ het gedrag van Bouterse typeerde als ‘ het grote verraad’. In hetzelfde boek noemde Cardenas naar aanleiding van de decembermoorden Bouterse ‘ a goddamned butcher’. GMAP ziet een bevestiging van Bouterse zwakke positie in relatie tot Castro in het verslag van zijn bezoek in “Gramna’, het officiële orgaan van de communistische staatspartij. In de editie van 24 mei j.l. werd gezegd dat ‘ president Bouterse op bezoek is bij de Generaal van het Leger Raúl Castro, dat Cadtrok ook president is werd wegegelaten. In dezelfde editie was de president van Antigua wel op bezoek bij de President van de Raad van Ministers, Raúl Castro. ‘ Volgens GMAP ‘ zijn dit geen verschrijvingen omdat onder repressieve regimes een neurotische preoccupatie is met status, macht en gezag, juist achter deze verschillen in formuleringen gaan hele politiek-ideologische attitudes en geheime agenda’s schuil.’

31 REACTIES

 1. Ik denk ook niet dat het hedendaagse Cuba zit te springen om een hechte relatie met DDB. Het zou alles wat zijn op dit moment in het werkstellen om meer democraties en menselijk land over te komen in een klap te niet doen.

  Om dezelfde redenen zit zelfs Chavez niet te springen om de aandacht of steun van DDB.

  En brazilie, wel die waren vanwege de diplomatieke etikette gedwongen om DDB uit te nodigen maar stuurde wel een eigen vliegtuig en zonden hem ASAP terug.


  Maak melding

 2. In Cuba loopt bout geen grote leiders voor de voeten en kan de tijd gebruiken om te kijken hoe om te gaan met isolatie.Hopelijk krijgt hij een schouder klopje van Castro voor zijn moed om zelfstandig te reizen naar dat oord.

  Cobie.


  Maak melding

 3. Sang dus deze GRAP bestaat nog, vreemd dat ze geen brieven hebben geschreven naar Cuba.

  In Suriname zijn ze allang bezig met andere zaken nl. het land ontwikkelen, wat is jullie verdienste.

  Blijven jullie maar lekker huilen in Nederland, geen zinnig mens die deze GRAP ooit serieus zal nemen in Suriname.

  Stelletje idioten.


  Maak melding

 4. Dat er nog aandacht wordt geschonken aan deze gefrustreerde ziel die zichzelf een comite noemt…. en de aandikking door deze online krant geeft ook te denken.


  Maak melding

 5. M.doorn,
  Word tijd dat Cubaanse troepen naar sranang komen dan zal het volk blij met jou zijn en zeer blij met die lieve president.


  Maak melding

 6. @4,

  U praat over landpntwikkelen maar moet dit geen land inpikken zijn.
  Ik vind dat u heel vaak gelijk heeft en ik vind uw reacties fantastisch. Eindelijk iemand die echt opkomt voor onze president.
  Maar wat ik jammer vind is wat erbij Wikipedia over u staat vermeld zoals die paniekzaaier in een ander berichtje heeft gemeld.
  Het woord hypocriet is zelfs toegevoegd en daar word ik verdrietig van.


  Maak melding

 7. De wind waait alles weg!

  Dat is de eigenlijke titel van het boek van Cardenas. Zo typeert hij het gedrag van Bouterse en zijn sergeanten coupe-maten.

  Er is niets van ene menselijkheid over gebleven na de coupe. Als door een wervelwind zijn mensen, rijkdom, hygiene, welvaart, moraal, ethiek en vooral schaamte verdwenen. De wind waait alles weg!
  Een boek geschreven door een buitenstaander.

  Suriname, Cuba en Venezuela vormen het VCS
  (Vereniging Contra States). Zo lang je met de Verenigde Staten wil spelen, mag dat! Maar zodra het spel eggie-eggie wordt, dan zit je aan de verkeerde kant. En juist daar zit Suriname met DDB aan de leiding nu.

  Het is te hopen dat de Amerikanen hun handen vol hebben in het Midden-Oosten en Oosten de komende jaren, zodat het eggie-eggie in het Caribisch gebied weg blijft.


  Maak melding

 8. Vandaag is één de grootste massamoordenaar van na de jaren 50 uit europa opgepakt Ratko MIadic, Wanneer laat suriname de wereld zien dat ook hun willen behoren tot de beschaafde wereld?


  Maak melding

 9. Geheimzinnig bezoek aan Cuba.Belachelijk.Geen pottekijkers meegenomen.Ik denk dat de pers netzoals wij intussen al weten dat het te maken heeft met zijn keel en nieren.De minister van Volksgezondheid is de reddende engel.DDB moet dit niet vergeten: De natuur doet zijn werk.Je straf zal je nooit ontlopen.Je familie zullen ook een keer treuren dan zal je een keertje ook voelen wat je het volk en de 15 zonen van ons heb aangedaan.
  Gods molen maalt langzaam maar zeker.

  Het volk zal President Obama mischien wel om hulp vragen als hij zijn CASTRO-DIPLOMA heeft behaald en het hier zal toepasen.
  Volk van Suriname , slaap niet .Wees alert.
  Egypte heeft het voorbeeld al gegeven.

  Danitia.


  Maak melding

 10. Danitia.

  De Egyptenaren hebben juist een voorbeeld aan de Surinamers genomen, ondanks wij het anders op een democratische manier hebben gedaan.

  Surinamers hebben namelijk de machtswellustelingen en degene die dachten dat Suriname hun bezit was verjaagd op 25 mei 2010.


  Maak melding

 11. M. Doorn een democratisch gekozen regering in Suriname kan je niet vergelijken met het regime van Mubarak. Hiermee laat je toch wel zien dat je een beetje ver van de realiteit staat.

  Eerlijk gezegd vertoond DDB meer overeenkomsten met Mubarak. Ik ben wel blij dat hij nu geen coup hoefde te plegen om aan de macht te komen.


  Maak melding

 12. @M. Doorn #15

  Niemand zit op je onnozele en walgelijke postings te wachten. Je denkt dat je bijdehand bent maar je ze SME neer als het land van walgelijke imbicielen. 😡


  Maak melding

 13. Hahahahaha, Doornroosje toch! Alsof de Egyptenaren weten waar Suriname ligt. En alsof Suriname wereldnieuws is! He reacties worden steeds dommer!


  Maak melding

 14. M.Doorn, ben je nog niet gevraagd om mini-ster te worden in Suriname ????? Volgens mij zou je één ” goeie” zijn. Sorry……..één goeie profiteur zijn.En dat hebben zij in Su. nodig ! Opschieten voor dat het te laat is !”Je hebt de kwaliteiten er voor”

  Groet,(Veel wijsheid !)


  Maak melding

 15. M.Doorn
  Was het niet bouterse die zei, nooit meer democratie in suriname ,was niet deze zelfde desi Bouterse die de bevolking bang maakte dat ze moeten kiezen voor de revolutie en niet voor de democratie want dan zou nederland het weer voor het zeggen hebben in suriname,Was het niet deze zelfde bouterse die de democratie met geweld heeft weggeschoten in suriname.
  M.Doorn een machtswellusteling is iemand die ten kosten van alles aan de macht wil blijven, dus jij geeft aan dat jij niet weet wat machtswellusteling inhoud ik zal jou een aantal voorbeelden geven .
  Bouterse heeft nooit verkiezing willen houden in suriname terwijl hij dat had beloofd aan de bevolking de militairen zouden terug naar hun kazerne gaan en er zouden verkiezingen gehouden worden maar in plaats daarvan is suriname in wrede oorlog gestort met honderden doden en duizenden vluchtelingen. vene heeft zich aan de democratische spelregels die verplichten dat de bevolking om de 5 jaren naar de stembus moet dat is democratie .Eigenlijk zou jij en de rest van die ezels die bouterse aanbidden een voorbeeld aan egypte moeten nemen hoe een president die last heeft van megalomanie zijn eigen volk verhongerd terwijl hij miljarden op buitenlandse rekeningen heeft staan,zijn zonen leven als god in egypte zie voorbeeld dino Bouterse in suriname,M.Doorn jij beschuldig andere van het verdraaien van de feiten maar jij bent velen malen erger jou algemene kennis is nihil.Surinamers hebben op 25 2010 laten zien hoe dom ze zijn en nu zitten ze op de blaren.


  Maak melding

 16. Surinamers hebben een achter in kennis.

  Over dé hele linie ! Vandaar blijven zij dáár waar zij nú zijn !Zeker komende honderd jaar.Alleen M van Doorn bezit alle kennis.

  Groet,(Veel wijsheid !)


  Maak melding

 17. Jenke daarom zei ik ook dat Surinamers hun democratische rechten hebben gebruikt om gasten te verjagen die dachten Suriname in hun bezit te hebben. Dat is de realiteit of ontken je dit ook.
  Trouwens die link met Egypte heeft Danita gemaakt hoor en niet ik. Oops dat heb je overgeslagen

  Snotneusje, SME als het land van geboren idioten zoals jullie fronters het neer willen zetten, zal nooit lukken.

  Blka Kaka je reactie op hetgeen ik heb geschreven is niet dommer maar typisch het schrijven van een verstandelijk gehandicapte.

  Lalbhadoer jij geboren hypocriet, hen je je zelf nogsteeds niet door de plee getrokken.

  Sikifreaky dat jij denkt dat Bouterse dat heeft gezegd, verbaasd me niet, van een gek moet je natuurlijk alles verwachten.


  Maak melding

 18. Trouwens Jenke zegt

  “Eerlijk gezegd vertoond DDB meer overeenkomsten met Mubarak.”

  Je staat niet ver van de realiteit, maar je ontbeert realiteistzin.

  Vergelijking Bouterse met Front/vene.

  Bouterse heeft na de staatsgreep de democratie teruggebracht al in 1984 voerde hij gesprekken met de oppositie, die zaten ook in elke regering tijdens de staatsgreep.

  Vene wilde juist de oppositie met wortel en tak uitroeien, zoals Mugabe dat heeft gedaan.

  Na elke democratische verkiezing werd de uitslag netjes gerespecteerd door Bouterse, Front/vene betwisten elke verkiezingsuitslag wanneer ze hebben verloren en plegen handelingen die de stabiliteit van het land in gevaar brengen.

  Tijdens Bouterse in 1987 en 1992 zijn de eerlijkste verkiezingen gehouden in Surinamed.

  De verkiezingen die front heeft georganiseerd gingen altjd gepaard met frauduleuze activiteiten, dan verkeerde lijsten, dan waren mensen op lijsten die niet thuis hoorden, zelfs de laatste verkiezingen duurde het weken voor de uitslag van Sipaliwini binnen was, of DC’s die zelfs besluiten namen in Wanica en Brokopondo bijv.

  Neem vene die gaat nu nogsteeds tekeer omdat hij geen Presidentje meer mag spelen.

  Zie je wie nu veel meer van Mubarak of Mugabe heeft, trouwens de laatste lijkt ook sprekend op Vene volgens mij zijn ze ook even oud.


  Maak melding

 19. Nr.20 Wikileaks=DU-bieltje ,
  Jij hebt voor de zoveelste keer overduidelijk laten blijken , dat jij niet aan de voorgeschreven dosering hebt gehouden!
  OF,jij hebt je pillen wederom niet ingenomen!
  Normaliter zou ik ;” NEK’S NO FOUT ” hebben gezegd , maar in deze , zeg ik ;” Wikileaks=DU-bieltje ,YU FOUT ” !!!

  Sranan sa wini
  SOSO LOBI !!!


  Maak melding

 20. neus de gek de dictator Vene is al weggestuurd, hoor je hem nu niet bijna elke dag zitten kletsen.

  Deze man wilde net als Mubarak en ander Noord-Afrikaanse leiders tot de dood President zijn van Suriname. Het volk heeft een stokje voor gestoken en deze despoot zal het volk een lesje leren die ze niet snel zullen vergeten.

  Wist je dat hij de titel langst zittende president van Suriname al in zijn bezit heeft. Hij zat te wedijveren met de Mubaraks en Gadafi’s.


  Maak melding

 21. M. Doorn & Sempa

  Walgelijke onbeschofte leugenaars sterven jong. Hetzij tgv hun eigen haat, hetzij omdat ze tegen de verkeerde aanlopen.


  Maak melding

 22. Doornluisje,op 23 en 24,bout heeft eieren voor zijn geld gekozen door met het front te gaan praten om de democratie te herstellen.Anders hadden de Brazilianen het gedaan en bout aan de hoogste boom opgehangen wat ik niet zou betreuren.

  Cobie.


  Maak melding

 23. Kijk dit bedoel met een aantal gasten die hier veel zeggen zonder enige inhoud, nogmaals ndp-ers zijn ezels.
  Die ezel beweerd op nummer 24 dat bouterse na de staatsgreep de democratie heeft terug gebracht in 1984, en hij geeft als voorbeeld de gesprekken met de oppositie,luister no M.Doorn nu weet ik zeker dat jij mee wil praten maar je kent jou eigen geschiedenis niet.
  drie dingen wil jou zeggen.
  1)shankar
  2) telefoon coup
  3)decreet.
  Als jij dit democratie noemt zegt dat genoeg over jou niveau en dat van die gek op nummer 25.


  Maak melding

 24. k denk ook niet dat het hedendaagse Cuba zit te springen om een hechte relatie met DDB. Het zou alles wat zijn op dit moment in het werkstellen om meer democraties en menselijk land over te komen in een klap te niet doen.

  Om dezelfde redenen zit zelfs Chavez niet te springen om de aandacht of steun van DDB.

  En brazilie, wel die waren vanwege de diplomatieke etikette gedwongen om DDB uit te nodigen maar stuurde wel een eigen vliegtuig en zonden hem ASAP terug.
  neus

  Heb jij werkelijk niets anders te doen dan van zonsopgang tee a song dongo maar te blijven zeuren over een Bouterse?

  Wij overige Waterkantnetters worden daar onderhand wel schijtziek van, of was dat juist de bedoeling?

  Bouterse zal in elk geval ook Neus overleven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.