Surinaamse dag in Nederlands Openluchtmuseum

0

Met de Surinaamse Dag op zondag 5 juni a.s. zet het Nederlands Openluchtmuseum de nieuwe tentoonstelling ‘Kleur Bekennen’ extra luister bij. Het museum trakteert bezoekers op muziek, dans, verhalen en smaken uit de Nederlands-Surinaamse gemeenschap. Met o.a. de swingende band La Fiesta, een workshop & optreden Bollywood dans, demonstraties angisa’s binden, lezingen, documentaire ‘Back to the Roots’ en toelichting op kotomisi-kostuums door conservator Hanneke van Zuthem.

Vanaf donderdag 2 juni is de tentoonstelling ‘Kleur Bekennen in streekdracht en kotomisi’ open voor het museumpubliek. De expositie toont een ontmoeting van Nederlandse streekdracht en – niet eerder getoonde – historische Surinaamse kotomisi’s. Bezoekers ontdekken hoe deze traditionele kleding een stukje van de identiteit van de dragers blootgeeft. Verborgen boodschappen die vaak verrassend herkenbaar zijn. Marjon Meurs onderzocht de achtergronden van de kotomisi’s uit de collectie van het Openluchtmuseum. Zij vertelt over de geschiedenis van het Surinaamse kotomisi-kostuum en de aandacht die er tegenwoordig voor is.

Voor de documentaire Back to the roots gingen Afro-Caraïbische migranten op zoek naar hun wortels. Het bracht hen in bibliotheken en archieven, in Nederland, maar uiteindelijk ook in Afrika. Deelneemster Gwen Denswil introduceert de documentaire en beantwoordt vragen. De moeder van Mildred Isselt was bekend om haar vaardigheid de angisa te binden. Pas in Nederland leerde Mildred zelf hoe je met de traditionele hoofddoek geheime boodschappen overbrengt. Ze ontwierp zelfs moderne boodschappen als ‘bel me op m’n mobiel’. Zij kaat zien hoe het binden van de angisa in z’n werk gaat. Kijk voor het complete programma op www.openluchtmuseum.nl/surinaamsedag.

Tot en met 30 oktober 2011 is de thematentoonstelling ‘Hollandse Nieuwe’ te zien in het museum. Ook geschiedenis van Surinaamse Nederlanders wordt belicht. Zoals van de verpleegsters die in de jaren ’50 naar Nederland kwamen. In persoonlijke filmportretten vertellen o.a. multicultureel begrafenisondernemer Dennis Friperson en cabaretier Jörgen Raymann hun eigen verhaal over effecten van migratie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.