Surinaams OM wil zwaardere straffen rovers

23

PARAMARIBO, 24 mei – Het Openbaar Ministerie gaat zwaardere straffen eisen bij gewelddadige berovingen. Dit zegt hoofdofficier van justitie Carmen Rasam. De tijd van concessies is voorbij. Het is één van de stappen worden om het veiligheidsgevoel terug te krijgen bij de burger. En nu de pakkans nog.

Want daar lijkt het nog aan te schorten. De rovers die vaak ook nog gewelddadig te werk gaan, zijn de politie meestal te snel af. Maar ook wordt nog weinig vordering geboekt bij het oplossen van berovingen en inbraken. Moord en doodslag zijn al lang geen uitzondering meer. “In gevallen waarbij vuurwapengeweld is toegepast, zullen daders hogere strafvoorstellen aanhoren”, zegt Rasam tegenover de Times of Suriname.

Of de nieuwe aanpak ook een schrikeffect heeft, zal de toekomst uitwijzen. Het leger wordt ook steeds meer ingezet bij vooral operaties op straat. De inlichtingendienst, CIVD, lijkt nu ook meer betrokken bij de misdaadbestrijding. Criminelen lijken voorlopig niet onder de indruk van wat dan ook. Dagelijks vinden er berovingen, overvallen en inbraken plaats. Alsof de ene boef de andere inspireert.

23 REACTIES

 1. Progressief straffen moet ook onderzocht worden. Bij recidivisme dus hoger straffen omdat verdachte niet heeft laten zien dat hij/zij geleerd heeft.

  Volledig hiermee eens dus.


  Maak melding

 2. Ook ik ben van mening dat sommige van die criminelen voor langere tijd uit de gemeenschap gehaald moeten worden, beestachtig hoe ze zich gedragen.

  Maar laten we zoals de Engelsen het noemen aan die Carrot-and-Stick policy gaan denken en vooral hoe we dit allemaal kunnen voorkomen. Liever scholen en werkplaatsen bouwen dan gevangenissen want een 20 jaar opgesloten gevangene kost de staat alleen maar geld en is a waste of human capital.


  Maak melding

 3. Justitie wil nu maatregelen nemen tegen geweldadige berovingen. Zij moesten al in het verleden korte metten hebben gemaakt met zulke lieden. Men heeft een bepaalde mentaliteit bij bepaalde lieden laten ontstaan. Het halen zonder te betalen of offers te brengen.

  Ik ben zelf uit Suriname afkomstig. Als mens wordt je door opvoeding, scholing en omgeving gevormd. Ik geef toe dat enkelen onder mensonwaardige omstandigheden hebben moeten opgroeien. Maar door deze tegenslagen te overwinnen kom je als mens ook verder. Want je neemt op een bepaald punt afstand van negativiteit en ga je op het positieve richten.


  Maak melding

 4. Zwaardere straffen verdring je de crimaliteit niet. Hoe langer ze vast zitten hoe meer je belastinggeld het land gaat kosten. Het is juist hier te gaan bezuinigen. Foto’s en gegevens van alle criminelen moeten in het openbaar gepubilceerd worden met hun feiten, meer strengere regels, bij overtreden moeten ze gewoon aan de ketting gezet worden en aan het werk gezet worden. vb schoonmaak werk in openbare gelegenheden als straat maker, lozingen en straten schoonmkaen.etcc etc. Meer id controle op openbare plekken en elke persoon moet geregistreed staan wat ze in hun dagelijkse leven doen .


  Maak melding

 5. “Alsof de ene boef de andere inspireert.” Dit is een heel mooi weergegeven en is volledig van toepassing op de huidige regering.


  Maak melding

 6. ze hebben allemaal hun eigen kabel..

  de zoon van is hoofd veiligheids opperhoofd en weet er alles van..

  deze geeft gewoon alle tips door aan die rovers..,kan niet anders

  waarom heeft de pres. nooit een opmerking of oordeel uitgesproken over de crimi..


  Maak melding

 7. Zwaarder straffen is een van de middelen die men zou kunnen gebruiken ,maar dan in combinatie met veel betere preventie ,opsporing,bijscholing,resocialisatie en spreiding.Ik vind dat de totale samenleving betrokken moet worden om dit probleem aan te pakken.Ook zou men moeten nagaan wat zo verkeerd is gegaan sinds het aantreden van de huidige regering.


  Maak melding

 8. Hypocriet,betwistbaar,smerig,honds dit zijn allemaal benamingen waar reactie nummer 2 en 3 onder vallen.Deze twee gasten zijn volgers van de grootste massamoordenaar uit de geschiedenis van de republiek suriname toch hebben zei de durf om hier op dit net te praten over recidivisten, langer straffen en uit de maatschappij halen van zware criminelen, de grootste crimineel en moordenaar drugs handelaar is nu jullie president hij ondermijn de rechterlijke macht en de democratie in suriname daar hoor ik M.Doorn en blakaboy nooit wat van zeggen sterker nog ze moedigen misdaad tegen de menselijkheid aan.
  Blakaboy-synoniem list.
  M.Doorn-synoniem bedrog
  Familie list en bedrog


  Maak melding

 9. Zwaardere straffen?????????????
  De enige zware straf die er is voor een moordenaar is de doodstraf.
  De straf voor een verkrachter is minimaal 15 jaar met openbare tewerkstelling
  De straf voor een roofoverval met verwonding minimaal 15jaar met openbare tewerkstelling

  Troiuwens is de wet ook aangepast zodat deze straffeb geëist kunnen worden of is dit weer één van de zovele loze kreten????


  Maak melding

 10. Boobylover

  Er is geen criminaliteit in Suriname?
  ook niet in Nederland, Amerika, Duitsland, Engeland, China en India bijvoorbeeld.

  Nou goed, hopelijk ben je tevreden. Het woordje criminaliteit is gewoon verzonnen, het bestaat niet.

  Wat een idioterie.


  Maak melding

 11. ‘ Wanneer houd deze hype op ? ‘ we weten allemaal wie de rovers zijn en tot welke bevolking groep ze getypeerd worden , ‘
  maar wie zijn die criminelen die hotels-auto boulevards- noem ’t gelijk maar op , die hun makkers in ’t justitieel apparaat hebben zitten , en die kunnen ontkomen als de stront aan de knikker komt . ‘
  De creoolse deelname indat milieu is haast te verwaarlozen.


  Maak melding

 12. zwaarder straffen help niet.
  Wat wel zou helpen is als voorbeeld voorde anderen, op het oranjeplein ophangen en een ieder die langs gaat mag hem afranselen tot hij dood neervalt.

  Roy


  Maak melding

 13. Wikileak jouw varkenachtig gedrag komt omdat je je pilletjes niet op tijd inneemt, volgens mij denk je echt dat je ze al allemaal op een rijtje heb.


  Maak melding

 14. @Wikileaks

  Dat jij een afkeer van mij hebt, zie ik als een compliment. Echt waar, want om bijval te krijgen van de grootste (Surinaamse) idioot die jij bent, dat zou mij pas wakker laten liggen.

  Heel jammer dat je niet begrijpt dat ik niet net als jou, allerlei ongefundeerde zaken roep tav Suriname. Die domme woede die jij in je hebt, die vind ik totaal ongepast.

  Anyway, ik vind dat er zwaarder gestraft moet worden in Suriname.


  Maak melding

 15. Mevrouw Rasam,

  Dat de rovers de politie te snel af zijn zegt zeker iets over de kwaliteit van de politie. En Hoe zo de tijd van consessie is voorbij. Met criminelen moet je geen consessie doen. Gewoon overgaan op een Zero tolerance beleid.

  Ik kan me vergissen maar was het niet u die met de informatie van Peter R. de Vries niets deed over die gezochte Surinaamse crimineel.

  Misschien moeten wij toch maar de discussie aanzwengelen om de doodstraf in Suriname weer in te voeren of beter gezegd weer uit te voeren, want die is officieel niet afgeschaft begrijp ik. En als de straffen zwaarder worden is er ook zo iets als reclassering voor als deze zware jongens ooit ook nog vrij komen?


  Maak melding

 16. Aldus onze dorpsgek op nummer 11.
  Blijf maar ontkennen en bedriegen het zal niet zolang duren voor dat jij hard op jou bek zal gaan.


  Maak melding

 17. @11

  M.doorn als ik het woord idioterie of idioot in type komt ik op wikipedia terecht en daar staat toch werkelijk het volgende:
  Idioot is synoniem aan een kontenkruiper zie op waterkant.net forumlid m.doorn.

  Kijk zelf maar anders stuur ik jou straks dit kopietje door


  Maak melding

 18. Even voor alle duidelijkheid:Het land word geregeerd door CRIMINELEN!Niemand die dat kan ontkennen,want de waarheid is de waarheid!Als je er nou van op de hoogte bent of niet!Crime does pay!At least in Suriname it does!It’s a sad,sad Story!


  Maak melding

 19. jongens, jongens rustig toch ik heb geen afkeer aan niemand ik heb wel een probleem wanneer mensen het recht op een selectieve manier toepassen.@ blakaboy en M.Doorn,
  Nummer 2 vindt dat er progressief straffen onderzocht moet worden, bij recidivisme hoger straffen.
  nummer 3 is van mening dat sommige criminelen voor langere tijd uit de samenleving gehaald moeten worden,beestachtig hoe ze zich gedragen . Nu komt het jou president heeft op 8 december 1982 onschuldige mensen zonder enige vorm proces vermoord, op 29 november 1986 heeft hij zijn gruweldaden opnieuw herhaald in het dorp moiwana.Hoe moet ik jullie reactie rijmen met het feit dat jullie beiden aanhangers zijn van bouterse leg mij dat a.u.b uit. ik hoop dat jullie mij antwoord geven op mijn vraag.


  Maak melding

 20. wikileaks, laat ze maar praten.Vergeten je pilletjes te slikken??????hahaha.Het kunnen mischien toch je hoofdpijn- pillen zijn.
  Jij en ik snuiven niet.Wat doet hun leider(president).Hij is nu letterlijk en figuurlijk een “GROTE LIJDER”
  Panka moet zich schamen.Hebben deze mensen als Misiekaba en Panka soms broodvrees??????????

  Danitia


  Maak melding

 21. “Jij en ik snuiven niet.” Nou volgens mij is jullie neusgeholte door al het snuiven verdwenen, jullie spuiten gewoon nu.

  Sorry maar jullie dom en achterbaks gedrag moet een oorzaak hebben, vandaar dat ik van overtuigd bent dat er verboden spul mee te maken heeft.


  Maak melding

 22. ja kan ik begrijpen als je een bejaarde beroof of vermoord . brunswijk die heeft banken beroofd maar loop tot de dag van vandaag vrij rond en gebruikt dat geld ook nog . carlos aaron en anderen moesten de bak in voor drugs en is bijna kaal geplukt. boerenveen die is veroordeeld voor drugs smokkel maar die is toch groot binnen gehaald insu en heeft ook een van de beste functies gehad . dino die is ook berecht maar die is nooit kaal geplukt .bouterse die was ook een leeg loper in het leger voor die coup daarna en nu de grootste panden bezit en ook nog president is , maar venitiaan die heeft niks hahahahahahahahaha ra ra hoe kan dat . die vier jongens die krijgen amnestie maar hebben de dood straf gekregen zonder een rechtspraak


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.