Lange weg voor Suriname als investeringsland

21

PARAMARIBO, 24 mei – Suriname heeft nog een lange weg te gaan om het te maken als investeringsland. Het aantrekken van investeringen, met name de grote, lukt nog niet echt. Volgens Darrell Sexstone, de lokale vertegenwoordiger van de Europese Commissie, is er toch wel flink geïnvesteerd in een beter klimaat.

Het Suriname Business Forum, SBF, is daar het product van. “De bedoeling is alle sectoren die van belang zijn op één lijn te krijgen”, zegt Sexstone. Uiteindelijk moet daar een nationale strategie uit rollen om grote investeringen aan te trekken. Dat het tot nog toe beperkt blijft tot de mijnbouw (goud en bauxiet), ligt vooral aan de lokale krachten. De Commissie is dan ook niet bepaald content met de vorderingen.

Suriname staat op de honderd en tachtigste plek op de investeringslijst van de Wereldbank. Niet bepaald om over naar huis te schrijven. “Dat Suriname zo’n lage plaats inneemt, is logisch”, zegt SBF-vertegenwoordiger Cornelis Dilweg. “Bedrijven willen zekerheid. Suriname heeft het hoogste percentage inkomstenbelasting in het Caribisch gebied. Bovendien moet ook nog vooraf worden betaald, nog voor winst is gemaakt.”

21 REACTIES

 1. Lees hier de waarheid volk van Suriname!Volgens Jokkebrok Bouta stonden de Investeerders in de rij!Weet je wie er in de rij stonden en nog steeds staan?Zijn cocaine vriendjes die hun zwartgeld willen witwassen.Nu gaat meneertje op “staats bezoek in Cuba”.Cuba is een van de armste landen ter wereld mie gado sang joe e go soekoe drape!!Waarom niet op staatsbezoek in Frankrijk aangezien Frankrijk de poort naar Europa moet worden.Keep on dreaming! Mensen oen opo oen AI!Deze LOOSER gaat het land vernietigen en jullie staan erbij en kijken ernaar.You can fool some people sometime but you can’t fool all the people all the time!of toch wel volk van Suriname??


  Maak melding

 2. Mooie bodem!

  Dat noem ik een bodem waarop gezaaid en geoogst kan worden. Suriname heeft die mooie bodem ook maar kan het niet verkopen. Waarom niet?
  Investeerders zoeken overal ter wereld naar zekerheden. Politieke, financiele en veiligheidszekerheden zijn de voornaamsten.
  Om die zekerheden te kunnen garanderen heb je voornamelijk kennis en vertrouwen nodig.
  Omdat het momenteel in SU aan gedegen kennis en voldoende politiek vertrouwen ontbreekt, is de 180ste plaats ook wat we verdienen.
  Want, wanneer een volk haar Stem gebruikt, dan bepaalt ze daarmee tegelijkertijd ook het investeringsklimaat. Direkt of indirekt!
  Mooie bodem of niet!


  Maak melding

 3. Als je fronters 10 jaar achter een aan het bewind laat dan zal suriname geen investeringsland zijn.

  NV oprichtingstijd binnen front was gemiddeld 2 jaar, sommige bedrijven hebben bij 5 jaar op hun oprichting moeten wachten, gewoon een NV.

  Wil je een investeringsland zijn zal je de wetten ook alszodanig moeten aanpassen, zodat het aantrekkelijk is voor investeerders.

  Nu zullen we alleen bedrijven binnenhalen die in de Mijnbouw, Bosbouw of eventueel landbouw willen investeren. Op zich niet zo erg maar diversificatie is nodig.
  wil je als investeringsland te boek staan.

  Aha daar hebben we SAD op 3 weer, die heeft er weer niets van gebakken.

  SAD zegt doodleuk.

  “Omdat het momenteel in SU aan gedegen kennis en voldoende politiek vertrouwen ontbreekt, is de 180ste plaats ook wat we verdienen.”

  Domkop, die 180ste plaats heeft Suriname verkregen tijdens front.

  Maar ja, alles is de huidige regering schuld ook dir natuurlijk “Suriname heeft het hoogste percentage inkomstenbelasting in het Caribisch gebied. Bovendien moet ook nog vooraf worden betaald, nog voor winst is gemaakt.”

  DAS waarom ga je als een pik door het leven, wel een kop hebben maar geen hersenen erin.


  Maak melding

 4. Investeren voor de criminelen zeker!! en uitgemoord worden met afgezaagde loop van geweren en of messteek.

  De criminelen hebben de buitenlanders mn. de investeerders afgeschrikt door moorden/ overvallen etc.etc.

  Zolang deze dillema zich voordoet, blijven de investeerders uit!!!! Ze zijn bang voor de creolen en de bosland creolen(de Marrons)en terecht ook!! Brunsie, Chin Liepsie, het gerechtshof en nog vele anderen zegt dat recentelijk en wel 90%.


  Maak melding

 5. Wegwezen investeerders!

  De investeerders moeten eigelijk Suriname verlaten. Stuk voor stuk!! Geen Toerisme meer uit welk land dan ook. Geen enkele hulp in welk vorm dan ook! Wat zal er dan overblijven en hoe dan verder? Nog meer criminaliteit? 100%creolen en bosland creolen(Marrons)?

  Investeerders bespaar je moeite en je gelden en wegwezen!! Je wordt straks beroofd en afgemaakt!! Let wel op! er zijn 90% van deze groepering in de Bajes SantoBoma Jail. Je weet niet hoeveel er nog vrij lopen die nog niet gepakt zijn.

  Gisteren is er iemand voor de elfde keer veroordeeld geweest. Jawel, voor de 11e maal!! Wat doe je nu met hem en de soortgenoten zodat ik vrij kan gaan en staan waar ik dan ook wil, laatstaan investeren!


  Maak melding

 6. Alleen onnozelen en dwazen geloven Bouta en zijn achterlijke bende. Tot nu tot is er nieys bereikt. Alleen maar afgeven op frontregering ipv plannen als zij die hebben waarin ik niet geloog uitvoeren. Als je geen plannen hebt kan je ze ook niet uitvoeren.


  Maak melding

 7. Geen zorgen. De uiterst betrouwbare en kundige Somo is door niemand minder dan Bouterse aangesteld om buitenlandse investeerders binnen te halen.


  Maak melding

 8. @ 5: Kun je ook met cijfers aantonen wat de huidige plaats van Suriname onder “DE BESTE REGERING OOIT” nu is? Er wordt op dit moment nauwelijks geinvesteerd in Suriname. Ooit over nagedacht hoe dat komt? En waar is die hele rij van ongeduld trappelende investeerders gebleven? O, geen nood, we hebben altijd nog een pajongwaaier die investeerders aantrekt. Afschrikt, zal je bedoelen. Je verhaal is weer doorspekt van hele en halve ONwaarheden.


  Maak melding

 9. En weer heeft Doorn het voor elkaar. Onzin uitkramen: zijn specialiteit. Zodra hij het niet meer weet begint hij als een doldwaze g om zich heen te slaan> Personen te beledigen.
  Vorige regeringen de schuld van alles en nog wat te geven. De 180ste plaats is de “schuld” van Venetiaan cs. Over enkele jaren is dat de 200ste plaats. Ik heb hiervoor al eerder gewaarschuwd.
  Toch niet slecht gedaan zal hij straks roepen. Onder Vene zou het nog slechter zijn hahaha. Hiermee wil ik niet zeggen dat Venetiaan cs zo geweldig was. daar gaat het hier niet over
  En nu naar oplossingen:
  1. Het vertrouwen terug zien te winnen van investeerders, Dit zal heel moeilijk zijn
  2. Minder overheidsbemoeienis.
  3. Verlaging van de vennootschapsbelasting voor een bepaalde periode voor nieuwe investeerders. ( in het artikel wordt abusievelijk gesproken over de inkomstenbelasting)
  4.Afslanken van het overheidapparaat.
  5. Bestrijding corruptie
  4 en 5 zijn tevens nodig om 1 te verwezenlijken.
  Hierbij een greep van alternatieven.
  Ik eindig hierbij doorn Doorn te wijzen op mijn constructieve bijdrage (in plaats van zijn destructieve bijdrage)


  Maak melding

 10. Ja henk molenaar wen er maar alvast aan. ELKE SURINAMER wordt gevraagd zijn steentje bij te dragen, ook Somo moet dat doen.

  In tegenstelling tot het vorig kabinet waar elke initiatief de grond werd ingeboord, omdat basja vene er letterlijk en figuurlijk zelfs bovenop wilde staan.


  Maak melding

 11. Daar hebben we pico weer de man met twee tieten. Ja pico heeft een trauma van Doorn, omdat ik hem kennis heb bijgebracht en dat zint hem niet.

  2 titels en niet eens weten wat marktwerking is, is niet makkelijk. ook ik zou als pico slapeloze nachten hebben gehad.

  Maar goed wat zegt M. doorn precies in zijn reactie.

  “Wil je een investeringsland zijn, zal je de wetten ook alszodanig moeten aanpassen, zodat het aantrekkelijk is voor investeerders.”

  Onze picolet komt met een lijst waarvan je zou kunnen stellen dat maar 1 iets met het aantrekkelijk maken voor investeerders te maken zou kunnen hebben, maar ook nu weer blijkt dat deze man gewoon heeft gedroomd van titels en waarschijnlijk de VU alleen vanuit de tram heeft mogen aanschouwen.

  Volgens hem is inkomstenbelasting abusievelijk verkeerd weergegeven, maar niets van waar natuurlijk, het is gewoon inkomstenbelasting die vooraf afgedragen moet worden in Suriname.

  En in al mijn goedheid zal ik pico het nodige bijbrengen.

  Zowel in Nederland als in Suriname wordt een nieuwe onderneming getoets, na toetsing wordt bepaald als je inkomstenbelasting of BTW moet afdragen, niets nieuw dus.

  Alleen in Suriname heeft men besloten dat je die vooraf moet betalen omdat buitenlandse maar ook binnenlandse ondernemers gedurende het jaar met de noorderzon kunnen vertrekken.

  In 2008 heeft front (wie anders) de concept wet Inkomstenbelasting van Suriname aangenomen.

  Deze nieuwe wet was en is natuurlijk in strijd met alle andere wetten zoals vennootschapsbelasting, er is zoals altijd een levendige discussie hierover geweest, maar het moest en zou worden aangenomen zonder naar de gevolgen te kijken.

  Lees maar wat daarna is gebeurd met Suriname, we gaan terug naar het jaar 2008.

  “Suriname scoort steeds minder als investeringsland
  Geplaatst op donderdag, september 11th, 2008 om 1:17 pm in Economie, Nieuws uit Suriname
  PARAMARIBO/WASHINGTON, 11 sep – Suriname schijnt het steeds minder goed te doen als investeringsland. Dat beweert tenminste de Wereldbank. In het jaarlijkse Doing Business rapport is Suriname genoteerd op de honderd en zesenveertigste plaats op een lijst van ruim honderd en tachtig landen.

  Vorig jaar werd nog plaatsje honderd en een en veertig bezet. Volgens de bank wordt weinig of niets gedaan om het investeerders naar de zin te maken. Minister Clifton Marica van Handel & Industrie blijft er evenwel bij dat het klimaat er steeds beter op wordt. Procedures voor het opstarten van een bedrijf zijn danig versoepeld. In Washington wordt ook op andere zaken gelet.

  Landen worden ook afgerekend op de mate waarin investeringen worden beschermd. Suriname werkt al jaren aan een nieuwe investeringswet. Ook het belastingsysteem wordt jaarlijks tegen het licht gehouden. Het Amerikaanse Heritage Foundation heeft zich ook kritisch uitgelaten over het investeringsklimaat in Suriname. Volgens Marica wordt door de critici te weinig de moeite genomen de lokale ontwikkelingen bij te houden.”


  Maak melding

 12. @ M.Doorn,
  Wanneer hou je op met dat achterlijke gedoe van jou hier op dit net ? je staat voor lul met jou dom geklets zonder enige inhoud.


  Maak melding

 13. @13 die vraagt welke plaats Suriname nu inneeemt tijdens het bewind van misschien de beste Regering ooit in Suriname.

  Ik wil je adviseren waterkant als startpagina te verwijderen, google te gebruiken of kranten te lezen. Wees niet gemakzuchtig zoek, lees en leer. Het voorkomt domme vraagstellingen.

  Deze sujet beweerd dat er nauwelijks meer geinvesteerd wordt in Suriname. Nu zou ik bijna moeten vragen welke noemenswaardige investeringen hebben we de afgelopen 10 jaar in Suriname zoal gezien, ja precies een, IAMgold en we weten ook hoe. Ooit nagedacht hoe dat kwam? waarschijnlijk niet, daar is zijn verstand niet toerijkend voor.

  No spang met de rij van investeerders, momenteel wordt er voorbereidend werk verricht maar nu al hebben we de eerste aanzetten kunnen zien, Newmont, Patamacca deal, Staatsolie en Iamgold, dit alles binnen 9 maanden.

  Lees hieronder wat Surinamers te zeggen hebben, die zijn in ieder geval niet zo pessimistisch als jouw, ze hebben in ieder geval geloof zoals ik dat het goed komt, ze houden wel een slag om de arm wat koopkracht en criminaliteit betreft maar over het algemeen zijn ze dik tevreden. Jij kleine zwartkijker.

  “1 jaar na verkiezingen
  Ondernemers gematigd

  door Eliézer Pross

  25/05/2011

  Paramaribo – Hoewel grootse plannen en enkele goede maatregelen gepresenteerd zijn door de regering in het kader van de economische ontwikkeling van Suriname, heeft het bedrijfsleven ook reden gehad in de afgelopen twaalf maanden om niet in een juichstemming te zijn. Dit blijkt uit gesprekken met voorzitters van de drie grote bedrijvenorganisaties in Suriname, ASFA, KKF en VSB.

  Het kunnen stabiliseren van de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar op SRD 3.35 wordt gezien als een ‘zeer belangrijke ontwikkeling’, door voorzitter Rahied Doekhie van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten(ASFA). Rondom de verkiezingen schoot de prijs voor de US dollar de pan ui en koerste richting de SRD 4 kort na het aantreden van de regering in augustus vorig jaar. “Laten wij realistisch zijn. Niemand hoeft nu te hosselen om aan valuta te komen”, zegt Doekhie. Ook andere maatregelen zoals de 90 procent korting op invoerrechten voor investeringsgoederen, vrijstelling van ICT-producten, de op handen zijnde inkomstenbelastingkorting van SRD 50 voor de werkende klasse en het liberaliseren van basisgoederen als brood en melk noemt hij positief.
  “Er wordt meer nadruk gelegd op het stimuleren van de productiesector dan wij gewend zijn. Dat komt waarschijnlijk door de business achtergrond van een aantal mensen in het kabinet”, zegt de ASFA-voorzitter.

  Ook voorzitter Narpat Bissumbhar van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) ziet potentie in het voorbereidend werk dat wordt getroffen om economische ontwikkeling te stuwen. Plannen om het investeringsklimaat te verbeteren en procedures en wetgeving te vereenvoudigen voor het zakendoen, moeten het economisch klimaat verbeteren.

  Verder moeten de enorme lokale en buitenlandse investeringen in de mijnbouwsector een impuls geven aan de economie. Zowel voorzitter Ferdinand Welzijn van de Vereniging van het Surinaams Bedrijfsleven(VSB) als Doekhie en Bissumbhar vindt dat de regering een onstuimige start heeft gemaakt bij haar zittingsperiode. “Er is nog steeds onduidelijkheid over de belasting en monetaire maatregelen die reeds en nog getroffen moeten worden”, zegt Doekhie. Welzijn maakt zich nog altijd zorgen over de achteruitgang in de koopkracht. “Investeringen zullen niet worden gepleegd als ondernemers niet verzekerd zijn dat zij hun geld terug zullen verdienen”, zegt hij. Er ontbreekt nog altijd een samenhangend economische strategie welke in overleg met de sociale partners in elkaar is gezet. Doekhie wijst op de ernstige ontwikkelingen in verband met de criminaliteit waarbij het vooral voor ondernemers de laatste tijd schrijnend is geworden.-. “


  Maak melding

 14. Suriname heeft zeker nog een lange weg te gaan voordat bedrijven daar kunnen gaan investeren. Maar bedrijven kunnen niet wachten tot er een gespreid bedje klaar staat voordat ze kunnen gaan investeren. De Surinaamse overheid moet er bewust van worden dat als bedrijven gaan investeren er meer werkgelegenheid wordt gecreëerd. Waardoor de kansarmen niet meer aan de zijkant hoeven te staan. Meer werkgelegenheid betekent minder criminaliteit. Ik begrijp ook van ondernemers in Suriname dat zij heel wat problemen hebben moeten overwinnen in aanloop naar het opstarten van hun bedrijf. Problemen met vergunningen, banken en bij andere overheidsinstanties. Dus dat moet ook nog verbeteren. Surinaamse-Nederlanders wat doen jullie om het klimaat in Suriname te veranderen. Sommigen van ons zijn er geboren of hebben familie daar wonen. Moeten wij ook niet onze steentje hierin bijdragen, door zelf daar te gaan investeren?


  Maak melding

 15. In Suriname wonen allang geen apen meer, die het land voor een prikki willen weggeven.

  Nu willen wij ook meedoen broer.

  Baas eenmaal yu e beri ing gimi, laten we voor hetzelfde geld ook een beetje vrijen no?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.