‘Uitspraken Brunswijk over criminaliteit juist verfrissend’

20

INGEZONDEN – Graag willen wij als bestuur van ABOP Nederland reageren op het ingezonden stuk van Roël Lugard onder de titel “Onthulling van Brunswijk over criminaliteit”. Lugard vindt dat marronleiders niet publiekelijk moeten toegeven dat een groot gedeelte van de criminaliteit in Suriname gepleegd wordt door marrons, omdat dit stigmatisering in de hand kan werken. Met alle respect voor de heer Lugard, vinden wij het juist verfrissend dat een marronleider deze uitspraken heeft gedaan. Daarmee geeft Brunswijk aan dat hij de problemen onderkent en vooral dat er wat aan gedaan moet worden!

Het komt op ons zo over dat door de uitspraken van Brunswijk als marronleider en tevens coalitieleider, er een taboe doorbroken is en daardoor nu openlijk over goede oplossingen gesproken kan worden. En die oplossingen zoeken wij als ABOP/A-Combinatie echt niet alleen in de repressieve sfeer!

Om een aanzet te geven tot het vinden van goede oplossingen: ons lijkt het dat het hoge criminaliteitscijfer onder marrons langs twee wegen bestreden moet worden. Aan de ene kant gaat het erom dat er meer perspectief wordt geboden aan marronjongeren, die mede als gevolg van de binnenlandse oorlog vaak in een uitzichtloze situatie verkeren. De werkgelegenheid in de binnenlandse districten is minimaal en van sociale of educatieve voorzieningen is nauwelijks sprake. De ABOP realiseert zich heel goed dat de financiële situatie van de Surinaamse overheid bijzonder moeilijk is. Daarom zijn wij al anderhalf jaar geleden met een banenplan gekomen dat zich juist richt op het scheppen van banen bij bedrijven (ook in het binnenland), maar met een rol voor de overheid als stimulator en facilitator. De overheid moet voor begeleiding en opleidingen zorgen en bedrijven die werk scheppen fiscaal stimuleren. Voor de details van dit banenplan verwijzen we naar de ABOP website www.abop-suriname.net.

Aan de andere kant, zal er natuurlijk ook gekeken moeten worden naar een effectief sanctie-beleid om criminaliteit te bestrijden, zowel onder marrons als onder andere bevolkingsgroepen. Juist de kleinere overtredingen moeten eerder bestraft worden, want zoals bekend gaat het met jongeren op het criminele pad vaak van kwaad tot erger. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter! Het politieapparaat in Suriname moet het in het binnenland helaas stellen met minimale middelen. Er is in het hele district Marowijne zelfs geen goed functionerend vervoersmiddel, met uitzondering van de wagen die dezelfde Ronny Brunswijk geleend heeft aan de politie! We doen dan ook een dringend beroep op de regering om deze situatie zo snel mogelijk te verbeteren. Als er geen extra geld beschikbaar is, dan kan dat misschien ook door voertuigen van andere diensten of desnoods van het leger, voorlopig ter beschikking te stellen van de politie in het binnenland. Verder zouden wij graag de samenwerking tussen de politie en het traditioneel gezag willen verbeteren door regelmatig overleg te voeren.

Onze conclusie: benoem de problemen gewoon openlijk zonder te vervallen in stigmatisering (op dat vlak dus eens met Lugard!). Laten we gezamenlijk streven naar verbetering van de situatie en uiteraard proberen wij vanuit Nederland daar ons steentje aan bij te dragen.

Jan Gajentaan (Secretaris ABOP Nederland)

20 REACTIES

 1. @ de voorzitter van ABOP.
  Hoe is het mogelijk dat u generaliserende,discrimineerde uitspraken van een veroordeelde drugs crimineel verfrissend noemt.Sommige Hollanders denken dat alle Surinamer moreel verval toejuichen.
  Ronny Brunswijk is de laatste persoon in Suriname die over criminaliteit moet praten.


  Maak melding

 2. Ik ben blij dat hij nu ingezien heeft door wie ons land geterroriseerd wordt,maar het getuigt van moed dat hij dat duidelijk heeft gesteld.Ik heb zelf toen ik in Marowijne woonde niet veel problemen met de boslandcreolen gehad.Was het vroeger zo dat vooral de standscreolen crimineel waren ,nu zijn ze voorbijgestreefd door de marrons.De meeste creolen hebben nu net als vele anderen ook behoefte aan rust en veiligheid.


  Maak melding

 3. Heeft Suriname geen statistiek bureau dat cijfers publiceert over etnische afkomst van criminelen? Want tot nu toe roept iedereen maar wat op basis van bezoekjes aan Santo Boma.

  Verder roep ik het ABOP op om hun huidige parlementariers en de zittende president vooral op te roepen de rechtstaat te respecteren en alsnog hun straf of rechtszaak wegens crimineel gedrag rustig uit te zitten.

  Verder heb ik Brunsie horen roepen, maar een oplossing van hem hoorde ik niet echt.

  Ten derde wie denkt dat op de overheid voor de oplossing gaat zorgen is niet lekker. De overheid is zeker in Suriname geen kampioen op het gebied van maatschappelijke actie.


  Maak melding

 4. @2,

  Wiki brunswijk heeft toch geen misdaad of een criminele achtergrond net als onze president en zijn zoon (compagnon)?

  Volgend m.doorn hebben ze schone handjes en geen misdaden begaan.

  Dus stop ermee vriend en fa eens een colaatje drinken met me jongen of een dame?

  Grtn kleine leugenaar.


  Maak melding

 5. Wikileak

  Geloof je dat alleen Surinamers deze website kennen het zijn zeker vele Hollanders die lezen wat je over je geboorte land schrijft.Het zijn nooit constructieve artikelen altijd het zelfde gejank.Wat moet er gedaan worden tegen de criminaliteit? het is niet ontstaan onder Bouterse zijn tijd aan de regering het was er eerder.Toen ik voor zeven jaren geleden voor een maand met vakantie in Suriname was werd er twee keren ingebroken in mijn huis dat ik toen huurde.De regering die er toen zat deed er niet veel om de criminaliteit tegen te gaan.Dat kun je alleen bestrijden door deze jonge mannen zoals Jan Ganjentan dat zegt in zijn artikel, opleidingen en werkmogelijkheden anders gaat het niet.


  Maak melding

 6. ooh en Jako op #3 Jouw reactie is duidelijk een ik klets uit mijn nek lulverhaal. Waar haal je het in godsnaam vandaan dat vroeger vooral de creolen crimineel waren?

  Tjeezus waar zit je bij PVV afdeling Paramaribo of zo..stomme racistische volledig ongefundeerde kletspraat.

  Laat maar even wat historische cijfers zien voordat je dit soort onzin uitkraamt.


  Maak melding

 7. Jenke vraagt;

  “Heeft Suriname geen statistiek bureau dat cijfers publiceert over etnische afkomst van criminelen?”

  Nee, Suriname houd geen statistieken bij over etnische afkomst van criminelen.

  Als je statistieken bijhoud moet je natuurlijk wat met die informatie doen en dat is het probleem van Suriname juist.

  Stel nou dat de statistieken elk jaar weer zouden laten zien dat bijv. Marrons de meeste roven plegen of hindustanen het meest corrupt zijn. Vroeg of laat zou men toch de simpele vraag moeten beantwoorden hoe dit komt, dus zou men uiteindelijk bij achterstelling, discriminatie enz. als antwoord terechtkomen. Dit zou weer resulteren naar actie die de overheid of gemeenschap zou moeten nemen. Voel je hem al.

  Wat Brunswijk nu heeft gedaan is gewoon zeggen wat de statistieken eventueel zouden laten zien, het is nu openbaar en de uitdaging ligt bij de maatschappij om hier wat aan te doen.


  Maak melding

 8. @ roberto,
  Sorry, het zal mijn een zorg zijn of Nederlanders wel of niet lezen wat ik schrijf ik geef mij mening over de toestand in mijn geboorte land als krom is ga ik niet vertellen dat het recht is.
  Weet waar jij jou bezorg over moet maken roberto? jij moet bezorg maken over die crimineel en massamoordenaar die nu president in suriname is, en niet over wat ik schrijf.hoe is het mogelijk dat Bouterse en brunswijk de samenleving de les komt voor lezen over criminaliteit en democratie en over het recht laat mij niet lachen.


  Maak melding

 9. De ‘VHP’ Heeft precies ’t beoogde effect gehaald . Of ’t was een hindoe of moslim lid die de mond vol had , hoe onveilig ’t aanvoelt in ‘ Suriname . ‘
  Deels-100% eigenbelang-zal het louter economisch zijn bedoeld. Het kan nooit zo zijn dat de creoolse bevolking elkaar met de nek gaan aankijken , of hun neus voor elkander gaat ophalen / trekken.
  ” Afro-Surinamers zijn wij alle-maal.”


  Maak melding

 10. Hoe is het mogelijk? Die vraag zal hij zichzelf de komende 4 jaar elke dag stellen.

  Roberto dus no spang nanga a siki sani hij ontbeert realiteitszin.


  Maak melding

 11. @Roberto

  De Bakra’s hebben meer de pst aan die idioten die overduidelijke leugens verkopen om hun Baas te promoten en zijn gat te likken.

  Ook riekt je posting naar emotionele chantage met als doel om de waarheid over het wangedrag en de onkunde van bepaalde figuren toch vooral niet aan de kaak te stellen. Zelf censuur het zo iets.


  Maak melding

 12. @8,

  Je bent weer lekker bezig liar liar.
  Wat nu weer je wilt statistieken gaan opzetten.
  Tjonge jonge je weet wie de grootste criminelen zijn en je weet waardoor er een achterstand in ontwikkeling ontstaat en toch stel jij dit voor.
  Knap van jou zeg.

  Het gaat om de mentaliteit en niet over de nationaliteit.

  Een echte suristick is een ingie en de rest is import.
  Daarmee wil ik zeggen de mentaliteit van de mensen moeten veranderen en hou op groeperingen aan te wijzen viespeuk


  Maak melding

 13. @Wikileaks

  “hoe is het mogelijk dat Bouterse en brunswijk de samenleving de les komt voor lezen over criminaliteit en democratie en over het recht”

  Omdat Venetiaan er niet voor gezorgd heeft en je weet toch, zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

  Zo vraag ik mij af of ik die emmer van Venetiaan kan lenen om vis te gaan vangen. Heb jij enig idee waar ik die emmer kan vinden?


  Maak melding

 14. @8,

  Excuses was te snel je reageert op Jenke.
  Maarja je werkt als een rode lap op een stier op mij!
  Maar nogmaals welgemeende excuses m.doorn


  Maak melding

 15. Wikileak

  Is het Surinaams volk zo stom geweest op een massamoordenaar te stemmen? Wil je me wijs maken dat het volk niet wist wat ze deed? Wat de Criminaliteit aangaat zoals ik het eerder over had dat zeker jouw niet aangaat maar de gemene man in Suriname want je hebt het zeker niet ondervonden mag ik het volgende zeggen het is absoluut geen leuk gevoel wanneer er bij jouw wordt ingebroken.Je mag Bouterse wat je wil noemen dat heb ik schijt aan.Ga verder in je ontwikkeling en niet blijven zeuren zoals je dat doet.


  Maak melding

 16. @18,

  En dat is het verschil met jou en wiki!
  Wiki heeft fatsoen en mentaliteit iets wat jij en die stommelingen die op de president hebben gestemd helaas missen.
  Ja dat meen ik echt. Iedereen wilde graag een graantje meepikken van deze rat en daarom hebben deze jeugdige geldwolven op hem gestemd.
  En de oudere bevolking zijn nalatig geweest om de jeugd voldoende te informeren wat deze fijne lieve man voor dit land heeft gedaan en betekend.
  Tja als je van Haïti houd hoef je binnenkort geen vliegtuig te nemen.
  Ik hoop dat ik het mis heb maar mijn gevoel zegt dat deE regering een wig gaat proberen te drijven tussen de verschillende groeperingen rassen en nationaliteiten. Hoe ik erop kom lees de berichten van paraman en m.doorn maar een goed!

  Grtn
  Boobylover


  Maak melding

 17. @ Blakaboy,
  Sorry maar ik wordt kotsmisselijk van jou domme achterlijk reactie, het is altijd de schuld van een ander nooit is het de schuld van die landverrader en massamoordenaar Bouterse.
  @ Roberto .
  Zeker weten zijn die ezels die op Bouterse gestemd hebben dom, Ze hebben zich met mooie verhalen en beloftes het bos in laten sturen.
  Ik ben het jou eens dat het geen leuk gevoel is wanneer bij jou wordt ingebroken maar vergeet niet dat deze regering een grote bek had van hoe beter het zou worden en hoe veiliger suriname zou worden in plaats daarvan gaat suriname steeds achteruit.
  Roberto weet jij wat ook akelig en onvergetelijk gevoel is ? wanneer jou vader man neef broer thuis wordt opgehaald door militairen en nooit meer thuis komt, en de dader op televisie verklaart dat ze op de vlucht zijn doodgeschoten.Weet jij wat absoluut geen leuk gevoel is roberto ? wanneer jou zwangere zus moeder echtgenote kleine kinderen voor jou ogen worden afgeslacht dit is pas wreed en de daders bekleden nu de hoogste positie in het land en jullie maar klagen als ik jullie met deze wreedheden confronteer.


  Maak melding

 18. @Wikileaks

  Ha ha ha, wordt wakker man…we zijn tegenpolen van elkaar. Zo irritant vind ik het dat jij elke keer weer probeert elk probleem in Suriname aan Bouterse te koppelen. Niet dat ik iets heb met of tegen die man, maar smell the coffee man, niet ales is Bouta’ s schuld.

  Venetiaan daarentegen, is langer dan Bouta aan de macht in Suriname hoor!

  Maar goed, heerlijk om te zien dat jij ook baalt van jezelf:-)

  On topic,
  Brunswijk toont zich hier een echte leider en zal nu vooraan moeten staan om de problematiek mbt de marrons te verhelpen. Als hij hierin slaagt, mag er voor hem op het onafhankelijkheidsplein een standbeeld worden opgezet (in de plaats van Pengel of Lachmon die voor veel minder daar een plekje hebben)


  Maak melding

 19. @ Blakaboy .
  Het probleem met de volgers van Bouterse is dat zei alles ontkennen en tegen spreken terwijl de feiten duidelijk zijn.je mag lullen wat jij wil over pengel, lachmon maar ze waren ras echte democraten die zich altijd aan de democratische spelregels hebben gehouden en ze hadden altijd respect voor suriname als democratische rechtsstaat.Vergelijk de suriname onder pengel en lachmon met dat van Bouterse en brunswijk, ik hoor het van jou welke jou voorkeur heeft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.