Suriname dreigt minder alert te worden op HIV

3

PARAMARIBO, 21 mei – Suriname dreigt de alertheid op HIV en de besmetting met dit virus kwijt te raken. Volgens minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid heeft dit vooral te maken met gebrek aan inzicht. Mensen lopen meer risico door massale verslapping.

Eigenlijk is de hele samenleving verkeerd gefocust. De aandacht voor wat echt speelt verschuift. “Het is belangrijk op te merken, dat door een minderheid in de samenleving te betitelen als risicogroep, de meerderheid van de samenleving ten onrechte het gevoel kan krijgt dat die dus geen risico loopt”, zegt Waterberg. Een vals gevoel van veiligheid dus, dat dodelijke gevolgen in zich bergt. Uiteindelijk kan de prijs veel te hoog blijken.

Riskant gedrag wordt er niet minder door. “Mensen die zich niet herkennen in de risicogroepen, zoals mensen in een vaste relatie, zullen zich wellicht door dit vals gevoel van veiligheid niet storen aan HIV-preventie”, aldus Waterberg. Op den duur zal de hele samenleving moeten opdraaien voor de gevolgen. Het kunstmatig scheiden van de samenleving in risicogroepen met “afwijkend” seksueel gedrag werkt bovendien stigma en discriminatie in de hand. Ook al is dit niet de bedoeling.

3 REACTIES

 1. Laat de surinaamse samenleving eerst beginnen bij zichzelf.
  Laat de ouders hun kroost eerst in toom houden en licht ze ook in over deze vreselijke ziekte.
  Veel van de jeugd heeft geen besef en hun stoere houding is hun verloren toekomst. Op de overheid hoef je niet te rekenen, die is zelf al zo ziek
  A tang so


  Maak melding

 2. Ik ben katholiek en ik zeg altijd; geen sex voor het huwelijk,of sex bij niet getrouwde stellen pas na twee jaar nadat een goede vertrouwensband is gesmeed.En ook dit!!Sex alleen als kinderen verwerkt worden, anders niet.


  Maak melding

 3. De Surinamer is momenteel radeloos en dat wordt straks reddeloos.Het losbandige gedrag op het gebied van sex neemt nu alle vormen aan.Het maakt niet meer uit er is geen moraal.Getrouwd of niet getrouwd,relatie of geen relatie het maakt niet uit,men gaat maar vreemd.De mensen zijn bandeloos geworden.En de overheid is nergens zichtbaar.
  Het kan niemand meer wat schelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.