‘Onthulling’ van Marronleider Brunswijk over criminaliteit

16

INGEZONDEN – Ronny Brunswijk heeft volgens dagblad de ware tijd verklaard dat de meeste criminelen inderdaad Marrons zijn en dat hij daarachter is gekomen door zelf in de cellenhuizen te gaan kijken.

Ik vind het wel jammer en betreurenswaardig, dat een volksvertegenwoordiger en Marronleider alleen aan de hand van zijn eigen waarneming in cellenhuizen, deze verstrekkende uitspraak doet over de bijdrage van Marrons in de criminaliteit.

Ik zal geen enkele moeite doen om de heer Brunswijk tegen te spreken, want ik heb geen harde cijfers om zijn bewering te weerleggen.

Ik vraag mij wel af of Brunswijk met deze “onthulling”, bijdraagt aan het daadwerkelijke bestrijding van de criminaliteit in Suriname. Wat zal er na deze uitspraak in Suriname veranderen ten voordele van de criminaliteitsbestrijding.

Als Brunswijk werkelijk kan bewijzen dat van alle bevolkingsgroepen in Suriname, de bijdrage van Marrons in de criminaliteit het grootst is, zal de Surinaamse gemeenschap zich veiliger gaan voelen?
Maak het voor een slachtoffer en de nabestaanden uit of een Hindostaan of Marron berooft of vermoordt?

Ik hoop wel dat de heer Brunswijk zich realiseert dat zijn uitspraken, als leider van een Marronpolitieke partij/combinatie, een niet te onderschatte invloed heeft op de beeldvorming over Marrons in de maatschappij.

Brunswijk mag bezorgd zijn om de bijdrage van Marrons in de criminaliteit. Maar dat mag nooit rede zijn om emotionele en ongefundeerde uitspraak te doen, waardoor onbewust stigmatisering van Marrons wordt bevorderd.

Als Brunswijk zich zorgen maakt om de bijdrage van Marrons in de criminaliteit en iets eraan wil doen, dan is het niet slim om via de media, dit zo te doen. Ik hoop oprecht dat deze uitspraak van Brunswijk, niet gevoed wordt door populisme. Want de impact van uitspraken van vooraanstaande personen op de maatschappij is gigantisch groot en dan maakt het in de meeste gevallen niet meer uit of hij/zij wel of niet de waarheid spreekt.

Misschien kan de heer Brunswijk en zijn partij/combinatie een bijdrage aan het bestrijden van de criminaliteit leveren door met voorstellen te komen om de bijdrage van Marrons aan criminele activiteiten te verkleinen. Hij helpt daarmee de criminele Marrons en tegelijkertijd helpt hij aan vergroting van het veiligheidsgevoel bij burgers in Suriname.

Één van de kerndoelenstellingen van een politieke partij is het aandragen van oplossingen voor complexe maanschappelijke problemen en dat verwacht men van ABOP/AC.

Roël, R. Lugard – voorzitter stichting Teeifuka (www.teeifuka.nl)

16 REACTIES

 1. Prima verwoord helemaal mee eens, ook in suriname hebben politici hun verantwoordelijkheid als volks vertegenwoordigers en dienaars van het volk.
  Een prima ingezonden stuk ik hoop dat ook brunswijk dit onder ogen krijgt.


  Maak melding

 2. Ik ben blij dat de heer Brunswijk het lef heeft en zonder schroom tot deze conclusie komt. Het wordt tijd dat we de waarheid onder ogen zien,en er eerlijk voor durven uitkomen.Bepaalde bevolkings groepen z.a javanen en stadsnegers proberen vaak zaken te verbloemen,en vaak een milde draai aan proberen te hangen.Het is een feit een groot deel van de afstammelingen uit afrika gewoon te lui zijn,en liever profiteren van anderen,of gaan op het dievenpad om te verkrijgen waar ze zelf niets voor gedaan hebben.Deze regering zal er alles aan moeten doen om het veiligheids gevoel onder de bevolking weer te herstellen.Zelf heb ik er een groot vertrouwen in dat deze regering er in zal slagen,omdat ik weet dat er een grote discipline zit in de President van Suriname.Dat herleid ik uit de periode van Bouterse als militair in nederland.


  Maak melding

 3. De VHP heeft hun doelstelling bereikt,namelijk dat de creool de schuld van ’t onveiligheids gevoel op zich neemt.
  De VHP naaid de NPS waar zij-er-bij-zijn.
  De NPS heeft hoofdzakelijk een creoolse achter ban.
  De VHP zal nooit hun voornamelijk Hindoestaanse achter ban laten vallen.
  Het lijk als of elke willekeurige Aziaat een “Manga-boom” inde tuin heeft staan vol ‘US dollars en Euro-dollars.’
  ” De Übermensh “


  Maak melding

 4. Jammer dat deze crimineel ook niet zelf beland is in de cel na de bank overval in Moengo!!!

  Soort kent soort! Maar goed een crimineel kent de weg in ieder geval hoe hij het moet kunnen bestrijden. En of het lukt is verhaal 2.

  Boef boven boef is een boefjee! Allen een en al een POTNAT!!!!


  Maak melding

 5. Een stukje is herhaling van het onderwerp
  ■Suriname heeft geen weet van omvang eigen armoede, door ergenis!!!

  Suriname splitsen in twee delen!! is het geen goed idee???

  Jawel! OOST en WEST Suriname!!

  1 deel voor de Hindoestanen en de 2e aan de creolen en Marron!!

  De overige groepen mogen hun eigen keus maken bij wie ze willen horen en in welke gedeelte!!

  Op deze wijze kun je het verschil uit maken waar het wel of niet goed gaat!

  Ikzelf ben een voorstander van!! door al die gekungel!

  OH, Jee! Ik zie het al over 10 jaren dat een deel aan honger lijdt en de andere kant een welvaart buitegewoon!!!

  Waar het uiteindelijk op neer zal komen is, jawel!!! los je eigen problemen op!!


  Maak melding

 6. Brunswijk is de spoor kwijt …
  Heeft hij statistieken waaruit blijkt dat de meerderheid daadwerkelijk Marrons zijn ??
  Deze man is echt dom


  Maak melding

 7. Stel je voor,dat een ander ras genoot dit gezegd zou hebben in surbo..,dan was de wereld klein in parbo..

  letterlijk oorlog aan die ras genoot..moord en brand in parbo..

  gelukkig heeft de aller grootste rover bende lijder verkrachter moordenaar boef schurk dit ten berde gebracht..

  wat ben ik opgelucht..

  tot nu toe is het stil onder die djoekaaaas..


  Maak melding

 8. De huidige maatschappelijk discussie was juist stigmatiserend tot openlijk racisties.

  Als Bruns met deze uitspraken bereikt dat er naar de achteliggende oorzaken en redene gekeken wordt dan heeft hij daar goed aan gedaan. Dan heeft hij de focus verlegd, de angel uit de discussie gehaald.

  Nu de uitspraak door Bruns eenmaal gedaan is is er ook geen weg terug. We kunnen net zo lang discussieren over de vraag of het verstandig was, maar dat lost niets op. Dat zijn slechts academiese discussies. Beter is het om het vraagstuk bij de hoorn te pakken en in te spelen op het feit dat dankzij de uitspraak van Bruns de racistiese discussie achter ons gelaten kan worden we ons op de werkelijke zaken kunnen richten.


  Maak melding

 9. Mijn reactie (reeds elders geplaatst)
  De applaudiserende reacties op dit Forum voor de “dappere” uitspraken van Brunswijk geven weer feilloos aan wat er mis is het het collectief geheugen en verstand van Surinamers en hun volksvertegenwoordigers.

  1) Ontgaat het Brunswijk dat het gros aan ongeletterden, laaggeschoolden en Sunny Point-achtige bewoners ook uit zijn gelederen komt. Is de correlatie tussen deze sociale karakteristieken en bepaalde vormen van criminaliteit te hoog gegrepen

  2) Uit welke stenen tijdperk komt Brunswijk dat hij ooit meemaakte dat boslandcreolen slechts respectvol en vredelievend waren. Kan hij zich ook nog herinneren hoe boslandbewoners als een soort tweederangs holbewoner werden behandeld (en nog steeds). Ook niet bevordelijk voor de sociaal-economische integratie

  3) Is Brunswijk vergeten dat hij persoonlijk een einde heeft gemaakt aan dat vredelievende karakter van de marrons door links en rechts banken te overvallen en met de vage binnenlandse oorlog de gehele binnenlandse economie en sociale infrastructuur vernietigde met alle gevolgen van dien.

  4) Is dit dezelfde idioot die een pistool trok tijdens een potje amateur voetbal omdat hij ontevreden was over genomen beslissingen.

  5) Is het voor Brunsie te veel te behappen dat criminaliteit meer is dan winkels beroven, maar ook zedenzaken, verduistering, illegale land toeeigening, drugshandel, witwasserij en illegale import omvat. Ik zou graag cijfers van Brunsie willen zien om zijn uitspraken te staven.

  Kortom…dat de marrons oververtegenwoordigd zijn op Santa Boma was 20 jaar geleden al voorspeld door vluchtelingen organisaties.
  Niets nieuws onder de zon. Om nu te komen doen alsof het iets verrassend is, als het al zo is, is hypocriet, kortzichtig en een beetje dom.

  Ik zie liever concrete ideeen voor een goed sociaal, huisvestings, economisch en veiligheids beleid dan dit soort…Mi Gado..mi no ben sabi oprispingen…


  Maak melding

 10. Feiten zijn feiten en sommige feiten spreken voor zich. Je kan beter kromme feiten bekennen en onderkennen om tot een oplossing te komen. Respect daarvoor voor meneer Bruns. Maar… wij sranang people,lets stand together. Laat me trots blijven dat ik een Suri bent. Waarom al die etnische gedoe erbij betrekken, wij zijn 1 volk,en voor de criminelen onder ons, blijf met je poten van andermans spulllen en leven,anders keihard straffen en opsluiten.

  A regel


  Maak melding

 11. Wat is het stil rondom cliniclown Somo;
  is hij soms naar de Goslar gaan duiken?

  Duidelijk is wel dat in Suriname de apartheid opnieuw wordt uitgevonden!


  Maak melding

 12. neus front racistische discussie is inderdaad stigmatiserend en stel dat dus nooit gelijk aan maatschappelijke discussie.

  De maatschappelijke discussie ligt ver boven dat primitief gedoe van jullie.


  Maak melding

 13. Mijninziens een goed voorbeeld voor Suriname. Hij maakt een aanvang om de normen en waarden te herstellen binnen zijn gemeenschap. Het reinigingsvermogen binnen zijn gemeenschap zal hierdoor alleen maar toenemen.


  Maak melding

 14. Het komt bij over als of de inzender van dit stuk buiten Sur woont.Anders kan ik in buurten met hem langs lopen en dat we gegarandeerd beroofd worden en dan kan hij zelf zien welke bevolkings groep het doet.Of breng ik hem naar gebieden die anderen toebehoren maar in naam van lonnie en de ndp bosnegers beheers daden uitvoeren.Lonnie kon er na zijn bezoek aan Boma niet anders dan te bekennen dat het zijn soort oververtegenwoordigd is aldaar.Die uiterlijk en in handelen en daden op hem lijken.Misschien ook op de inzender dezer stuk?

  Cobie.


  Maak melding

 15. M.Doorn,
  Hou op met jou huichelachtig gedoe want jij waait met allen winden mee.
  Surinamers moeten zich afvragen of Brunswijk en Bouterse de aangewezen personen zijn die de maatschappelijke discussie over criminaliteit, democratie wet en recht moeten aansnijden.
  Mijn antwoord is nee omdat het gaat om veroordeelde drugscriminelen, twee criminelen die never nooit kunnen staan als model voor ons land en onze landgenoten.


  Maak melding

 16. Dit is geen nieuws,de meesten onder de surinamers weten dat al lang. wie de daders zijn,maar ik zie dat het nu ook wordt geprobeed om het te zwijgen.Dit is dom.
  Denk aan PIMFORT.See You.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.