Suriname heeft geen weet van omvang eigen armoede

16

PARAMARIBO, 20 mei – Het is behoorlijk in het donker tasten als het gaat om de omvang van de armoede in Suriname. Niemand, personen noch instanties, kan bogen op een betrouwbaar inzicht. Parlementariër Carl Breeveld (Doe) vindt het hoog tijd voor duidelijkheid.

Glasheldere data zullen de doorbraak moeten forceren. “Zodat we concreet weten waar we over praten”, zei Breeveld in het parlement. Anders blijft elk beetje debat stranden op oeverloos halen en trekken over ‘almaar toenemende armoede.’ Het laatste is sowieso al het stokpaardje van elke toevallige oppositie. Maar kritiek en oplossing zullen nooit effectief kunnen zijn, eenvoudig vanwege het ontbreken van betrouwbaar vergelijkingsmateriaal.

Dus zal het er vroeg of laat van moeten komen. “Niemand weet of het gaat om vijftig of zestig of tachtig procent van de bevolking die leeft onder de armoedegrens. Met genoeg data kun je gaan vergelijken tussen bijvoorbeeld nu en over vijf jaar”, aldus Breeveld. Het tegengaan van armoede in Suriname kent een lange historie. Daarom juist komt het ontbreken van data zo knullig over. Er zijn duizenden goedkope woningen gebouwd. Maar wat was het sociale effect? “Met goede cijfers hoeven we niet weer het wiel uit te vinden.”

16 REACTIES

 1. Arm en Moe!

  DOE denkt zoals ik zelf ook zou denken. Halen en trekken zonder zorvuldig verzamelde informatie. Lullen uit je nek, dus!
  We bouwen duizenden goedkope woningen maar de mensen die erin gaan wonen hebben niets te vreten. Popie-Jopie politiek!

  De Surinaamse bevolking (een groot deel) is armer dan ze had moeten zijn. Sraks is ze ook nog MOE van al de loze beloftes van achtereenvolgende regeringen. Met gedegen beleid om volksvooruitgang te bereiken is de Surinamer die hard wil werken het 17e rijkste mens op Aarde.
  Daar heb je eerlijke en geschoolde leiders voor nodig, anders draag je alle rijkdom over aan buitenlandse investeerders.

  Pas wanneer DOE een meerderheidsregering kan vormen, zal de samenleving van onze rijkdom kunnen proviteren, eerder niet!

  Echte Armoede zie je in de sloppenwijken van Brazilie, Cambodja, Haiti enz. Maar wil de Surinamer echt hard werken? Hmmmmm!


  Maak melding

 2. DAS schreef: “Maar wil de Surinamer echt hard werken? Hmmmmm!”
  DAS, jij bent of ziek of je kan de verbanden die jij zelf legt niet op waarde schatten. Ergens in het zelfde stuk beweer je: “Daar heb je eerlijke en geschoolde leiders voor nodig, anders draag je alle rijkdom over aan buitenlandse investeerders.”
  Je bent ziek als je als Surinamer geloofd in het praatje dat Surinamers lui zijn. Surinamers zijn in ieder geval niet luier dan andere mensen, ze willen tegen een goede beloning best wel hun handen uit de mouwen steken.
  Je ziet het verband niet in het wel of niet hebben van eerlijke leiders en welvaart of armoede. Surinamers, of wie dan ook, kunnen nog zo hard werken als hun leiders niet eerlijk zijn worden ze niet rijk. Kijk maar wat een eerlijke leider als Lula in twee termijnen voor elkaar heeft gekregen in Brazilie, terwijl in alle (Nederlandse) schoolboeken over Brazilie staat dat Brazilianen de luiste mensen van de wereld zijn.


  Maak melding

 3. Correctie DAS, gaat zo goed met de Braziliaanse economie dat ze zelfs bijstand krijgen in de sloppen wijken. Zag het pas terug op tv en de mensen van de fafella’s zeiden het zelf dat het veel beter met ze gaat, ze kunnen nu veel meer kopen.
  De Surinaamse bevolking zou rijk moeten zijn met die 500.000 mensen en al die grondstoffen en vruchtbaar land.


  Maak melding

 4. Carl Breeveld (Doe)
  Suriname is een rijkland !!Er is genoeg werk in suriname voor jonge en gezonde mensen ..mensen die kunnen werken !!


  Maak melding

 5. je kan een krot woning bouwen voor die djoekaaas movinas indjies op wit santie z.a. die foto laat zien 6 x 6 meter.

  Máár,,, heeft die persoon wel inkomen, heeft hij/zij wel werk,hoe moet deze man/vrouw die woning terug betalen,,, aan papa lantie..

  is er daar-over nagedacht..of is het voor soso..


  Maak melding

 6. al die mensen die op de markt stand en lang de weg stand dat zijn arme mensen en als mensen willen werken dan MOET de overhied zorgen dat er banen komen en geen mensen ontslaan en dan een party lid neerzetten en dit gaan al 40 jaar zo


  Maak melding

 7. Suriname is rijk genoeg, alleen is deze rijkdom niet eerlijk verdeeld. En monopolisten gebruiken hun macht om armen nog armer te maken en hunzelf nog rijker. Ik ben zelfs flink geschrokken dat heel veel produkten in de supermarkten veel duurder zijn dan in een welvarend land alk NL. Hoe komt dit vraag ik me af???? Ik vind dat de regering dit ook moet gaan onderzoeken.


  Maak melding

 8. Ik heb al die tijd gedacht dat dhr. Breeveld Vlees noch vis is.
  Dat gehaal en getrek zonder concrete cijfers is koren op de molen van de bedriegende en graaiende politici.


  Maak melding

 9. Ziekelijk!

  2e Henkie ik ben echt ziek!. Je hebt gelijk om dat over me te schrijven zodra je heel zeker weet dat jij het niet bent. ZIEK!
  Iemand die niet ziek is weet heel goed wat een vraag is (?) en wat een stelling(!) is.

  “Wil de Surinamer wel hard werken?” Hmmmmm!
  Dat is alles wat ik schrijf. Als jij tussen die ene regel nog andere regels en slechte bedoelingen wil vinden dan heb je last van je eigen negatieve gedachten. Ziekelijk!

  Sokosoko, daar heb ik waardering voor. Hij/Zij wijst mij op een documentaire die ik nog niet gezien heb over de armen in de sloppenwijken van Brazilie. Zonder te verklaren dat ik ziek ben. Hoe ziek ben jij 2e Henkie?


  Maak melding

 10. Suriname splitsen in twee delen!! is het geen goed idee???

  Jawel! OOST en WEST Suriname!!

  1 deel voor de Hindoestanen en de 2e aan de creolen en Marron!!

  De overige groepen mogen hun eigen keus maken bij wie ze willen horen en in welke gedeelte!!

  Op deze wijze kun je het verschil uit maken waar het wel of niet goed gaat!

  Ikzelf ben een voorstander van!!!


  Maak melding

 11. Niemand moet aan mij komen vertellen dat armoede van deze tijd is. De keren waarop tijdens mijn opgroeien het eten op tijd klaar was zijn op 1 hand te tellen.

  Overigens gaan wij schier voorbij aan die grote schurken, die bij de import van goederen miljoenen SRD’s aan belastingen ontduiken. Die gasten zijn daar ook debet aan.


  Maak melding

 12. Opmerking:

  Daarvoor bestaat toch een statistiekburo en een faculteit ‘Maatschappij Wetenschappen’ van de Anton de Kom universiteit?
  Die moeten toch wetenschappelijk onderzoek doen naar zulke verschijnselen in de samenleving?
  Zet hiervoor een aantal studenten in!!

  Vraag:

  Hoe staat het met de ware armoede onder de Surineds in Rotterdam? KAN IK INFORMATIE KRIJGEN VAN ACTIEVE SURINAAMSE SOCIALE STICHTINGEN IN ROTTERDAM?

  Ik zie toenemende armoede onder een deel van deze Surineds!
  Srika


  Maak melding

 13. @ parapinto
  Suriname is land van nog geen 500000 inwoners is het toch niet normaal dat er gigantische armoede is in het land en dat de regering geen enkel beleid maakt om de armoede tegen te gaan sterker nog ze zadelen de bevolking op met geweldige mega plannen die zeer kostbaar zijn.
  @ srika je kan op internet goede informatie vinden over armoede, en armoede bestrijding nederland, Rotterdam Amsterdam noem ze maar op. je kan ook informatie vinden wat de gemeenten en de regering in nederland doen om dit probleem beheersbaar te maken en te takkelen.
  In nederland onderkent men het armoede probleem in suriname wordt het ontkent.
  Voor de jaren 80 had je genoeg en betere instantie in suriname waar burgers konden aankloppen voor voedsel hulp en finaciele hulp in suriname, LWG bekent als lansie gron, CIS. er zullen altijd mensen zijn die buiten de boot vallen dat heb je overal maar het gaat om de vangnet en die is er niet in suriname. het is ikke en rest mag stikken.


  Maak melding

 14. DAS, o.k. je bent niet ziek, maar ik ben ook niet helderziend, kun je precies uitleggen wat je bedoelt met: “Wil de Surinamer wel hard werken?” Hmmmmm!
  Zo als het hier staat vatte ik het op als: je vraagt je af: “Wil de Surinamer wel hard werken?” jouw antwoord op de vraag: “Ik weet wel beter, ze zijn zo lui als de neten!!!!” Als ik in jouw ogen daarmee dingen zie die je niet bedoelt te zeggen dan raad ik je aan in het vervolg hele zinnen neer te pennen.


  Maak melding

 15. Beste 2e Henkie,

  We zijn geen van beiden ziek. Ik kom net terug van een bezoek aan een revalidatie centrum. Daar lopen en liggen pas zieke mensen. Hele, maar ook halve mensen kom je tegen. Wij zijn dus niet ziek; helemaal niet!

  De vraag “Wil de Surinamer wel hard werken?”
  Is geen halve, maar hele zin. Net zo heel als wanneer ik schrijf: de Surinamer wil wel hard werken. Niets mis mee toch?

  Een voorstel 2e Henkie: laten we met ons denken en schrijven de toestand in Suriname (crimineel of arm) belichten door er goede of slechte opmerkingen over te maken, in plaats van elkaar aanvallen op hele of halve zinnen. De Surinamer heeft daar meer baat bij.


  Maak melding

 16. Paraman/pinto,
  dat ben ik blij dat je de watersnood overleefd hebt.Jouw buurt stond totaal blank en ik vreesde het ergste voor je pc.

  Cobie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.