Brunswijk: meeste criminelen Suriname zijn Marron

52

PARAMARIBO, 20 mei – Parlementariër Ronny Brunswijk (AC/Abop) windt er geen doekjes om. De hele politieke correctheid rond etniciteit en criminaliteit mag overboord. “Ik ben zelf gaan kijken in cellenhuizen. Ik heb zelf gezien dat de meeste criminelen die opgesloten worden boslandcreolen (Marrons, red.) zijn.”

Het stigma op deze bevolkingsgroep doet dan ook zeer. “Ik kom uit een tijd toen boslandcreolen zeer respectvol en vredelievend waren”, zegt de voormalige rebellenleider tegenover de Ware Tijd. Er lijkt dus sprake van een omslag. Werk aan de winkel voor de regering. Die zou moeten nagaan of de omslag te maken heeft met sociale problemen waar de groep mee kampt.

Volgens sommige deskundigen is er sprake van aanpassing aan de gevolgen van urbanisatie. Brunswijk heeft liefst geen zachte heelmeesters bij de aanpak van de misdaad zelf. Hooguit zou een uitzondering gemaakt kunnen worden voor zijn voormalige oorlogskameraden. “Als mensen gevochten hebben, kan ik nog meelij hebben. Maar criminelen die mensen beroven en vermoorden, moeten hard worden aangepakt.”

52 REACTIES

 1. Ik stel voor Brunswijk te benoemen tot DNA-lid van 2011.

  Dit is ongekend in Suriname en getuigt van heel veel moed. Deze man maakt een geweldige ontwikkeling door (als Politicus doet en zegt hij de juiste dingen).

  Go Brunsi.


  Maak melding

 2. Brunie heeft ogen, hij kan kijken en sterker nog hij kan zien!

  Yes! jawel hoor! geen discussie over mogelijk!!

  Vergeet niet dat jij ook een van ze ben(Marron en crimineel.

  Helemaal mee eens dat de vroegere( voor/ouders boslandcreolen zeer respectvol en vredelievend waren.

  En hoe nu verder?? samen met jou vriendje Bouta de heft in de handen nemen??

  Twee vragen s.v.p:
  1 Welke groeperingen zijn de meeste slachtoffers?

  2 Zijn de Marron groepering ook getroffen?

  Wie dan het ook mag zijn als een crimineel, moet opgepakt, veroordeeld en heel laaang in de ontmoetings/vakantieoord SantoBoma Jail
  opgesloten worden!!! Geef hen een hele harde les!!!! Once again never more!

  Maak naam nu de ijzer heet is, daar ben je goed in!


  Maak melding

 3. Brunswijk doet voorkomen alsof hij niet wist dat de meeste gevangenen marron zijn.
  Maar juist deze man is het grote voorbeeld geweest voor deze verloren zielen die dolend
  stelend en moordend Suriname tot een onveilig oord hebben gemaakt net als Brunswijk toen.
  En idd vergeet jullie politieke correctheid
  noem dat beestje bij naam of nog beter,noem
  ze gewoon Surinamers het zijn Surinamers,asociale
  Surinamers.


  Maak melding

 4. In Nederland zeggen ze het ook gewoon als Marokkanen, Surinamers of Antillianen de gevangenis het meest bevolken, dus het mag ook gezegd worden in Su. Goed zo Brunsje. Nu is het de taak om te onderzoeken waarom en wat ze eraan gaan doen.


  Maak melding

 5. De marroncriminelen hebben het voorbeeld genomen van hun leider(Brunswijk).Alleen zijn ze niet zo slim als Brunswijk om uit handen van justitie te blijven.


  Maak melding

 6. Goed zo Brunswijk

  Dit is het verschil. Een volk eindelijk in zelfbevrijding, erken het probleem dan is een oplossing makkelijker te vinden.

  Nu de planned gezamenlijk maken om dit probleem met wortel en tak uit te roeien, en daarmee bedoel ik geen doodstraf en dergelijke dom geklets maar een structurele oplossing van het probleem.

  Hierbij zouden de Marron intellectuelen, gezagsdragers en Marron politici een voortouw in kunnen nemen, jullie hebben momenteel de juiste regering in Suriname om het probleem structureel op te lossen.

  Suriname voorwaarts.


  Maak melding

 7. Ook Suriname heeft nu zijn eigen (BLONDIE).
  Je wordt als politicus gekozen om het volk te dien en niet om dom te lullen en als maar excuses zoeken voor jullie wanbeleid.
  Deze criminele bende die nu aan de macht is in suriname zijn allemaal incompetent en ongeschoold.Ik ben het eens met brunswijk dat criminele hard aangepakt moet worden. maar in de suriname van nu worden criminelen president en derde Voorzitter van het DNA in plaats dat ze in de gevangenis worden gesmeten voor drugs handel en massamoord en genocide.


  Maak melding

 8. Dank je wel meneer Brunswijk .goede voornemens…maar hoe kwamen de jonge binnenland bewoners weer aan de aanzet tot al deze berovingen?????Ik zal je helpen herinneren.Denk aan de berovingen die de gasten(ze noemden zichzelf jungle commndo,s deden)Met onvoorstelbaar crimineel geweld in beeld werden de nu jonge opkomende jongens geconfronteerd.wat verwacht je dan nu in hun leven ??Ze gaan toch handelen als hun grote voorbeeld .kunnen ze ook zo mercedes benz.jes kopen???


  Maak melding

 9. He he ! Nú komt Rambo zelf er achter.

  Nu de anderen nog,die maanden lopen te ontkennnen dat `t niet zó is. Goed, constateren is één ding. Wat gaat Rambo (de regering) er aan doen, dat de criminalitiet onder de Marrons af neemt. Maak nú werk er van,dat Suriname vanaf nú leefdaarder word voor een ieder ! Sranang kodré na foe oeng allemala (voor/van iedereen !)Zet die gasten aan het werk !!!!!!!!!

  Goert,(Veel wijsheid !)


  Maak melding

 10. Brunswijk heeft gelijk dat hij geen blad voor de mond neemt.Echter wat wil hij daarmee bereiken? Hij vergeet dat hij tot dezelfde groep criminelen hoort. Brunswijk heeft evenals zijn voormalige politieke vijand (DDB) een besmet verleden die een loopje neemt met de wet. Hij kan nimmer een voorbeeld figuur voor zijn soortgenoten zijn.


  Maak melding

 11. Oorzaak van die omslag?

  Mijns inziens is de oorzaak van deze criminele neerslag onder een deel van de Marrons te wijten aan:

  1. de gevolgen van de uitstraling van de binnenlandse oorlog in Suriname. veel van deze toen jonge Marrons hebben deze oorlog actief/passief meegemaakt of zijn na die oorlog geboren, maar met die beïnvloeding groot gebracht. Zij weten dus niet beter.

  2. urbanisatiestress in relatie tot hun cultuur-traditionele gezagsverstrooiing en acceptatie daarvan door derden.

  Een belangrijke groep onder deze Marrons geniet nauwelijks van de stedelijke voorzieningen; kunnen daarmee niet omgaan of zijn binnen de activiteiten van het stedelijk spectrum aan hun lot overgelaten waarbij vanaf het begin een duidelijke vorm van stereotypering van deze groep te constateren was.

  Ook het niet ter beschikking willen of hebben
  van hun traditionele gezagstructuren, binnen de urbane samenleving van Paramaribo, heeft aan deze toename van criminaliteit meegewerkt.

  Belangrijk is hierbij dat deze groep Marrons zich al jaren bedrogen en verraden voelt door hun eigen Marronleiders, die zich maar blijven verrijken.

  Is deze toename van criminaliteit misschien ook een protest tegen de te lijden wanhoop en armoede (oorlog)stress?

  Ik heb ook een deel van mijn leven in het mooie en vriendelijke Brokopondo gewoond. Ook heb ik enkele jaren terug een urbanisatie- stroom van Marrons naar de Schimmelpennick straat in Paramaribo geobserveerd en zag toen al elementen zich ontwikkelen richting wanhoop, armoede en criminaliteit.

  Maar niemand wilde toen luisteren. De politiek had toen andere prioriteiten en was ziende blind.

  Ja, zelf politieke leider Brunswijk was toen binnen de Frontregering ziende blind en huilt nu krokodillentranen.

  Er is veel werk aan de winkel!!!!

  Srika wil zeker zijn steentje bijdragen aan een oplossing. Dit deel van de bevolking van Suriname heeft ook recht op een eerlijk en menswaardig bestaan.
  Srika


  Maak melding

 12. Als ik misie-djan was,,,, zou ik onmiddellijk mijn minister-schap afstaan aan romeo bravo brunsie,,..

  hij is tenminste eerlijk om de waarheid te spreken..

  die djoekaaaas zijn de ziekte kiemen in sme.

  als je een vijftig-tal van deze crimienelen door brunsie laat beoordelen en berechten,dan is surbo veilig..


  Maak melding

 13. 20 mei 2011
  Ronnie Brunswijk heeft helemaal gelijk.
  En ze gaan overal te werk, zelffs in Buurland Frans Guyana, zijn ze actief. Dat heb ik zelf meegemaakt met mijn moeder, die van haar werk kwam, zo een hardwerkende vrouw die gaat geld zelf gaat verdienen, en dan wordt ze berooft door een stelletje asociale Boslandcreoolse jongens. In plaats dat ze gaan werken voor hun eigen geld, voor mijn paard kunnen ze bom in de gevangenissen gooien dat allemaal om gaan, ik meen het.
  En heel veel van die gasten lopen nog vrij rond. Is erg wat deze gasten uithalen met mensen die hard werken om aan hun geld te komen. Ik heb gewoon een haat aan deze mensen. Daarom mi na nanga deng ni moksie. Stelletje debielen. De regering moete r echtw at aan gaan doen. En mi e Big up Ronnie Brunswij, hij heeft helemaal gelijk.
  Ik heb respect voor die genen die werken, respect voor ze. Want antuurlijk heb je ook goeien onder ze.

  Lieve schat


  Maak melding

 14. opvallend dat veel surinamers het eens zijn met brunswijk maar als wilders het zelfde doet dan is hij een racist rara hoe kan dat.
  je moet niet alleen het probleem benoemen maar je moet als volksvertegenwoordiger met oplossing modellen komen en stoppen met met de zogenaamde mega plannen terwijl de samenleving verloederd.


  Maak melding

 15. Lonnie begon zijn loopbaan met een bank roofoverval op Moengo!Dat had hij gezien van bout die gewoon naar de staatskas had gegrepen. De kleine djoekas nemen een voorbeeld aan Lonnie.
  En daarmee vergroten ze hun kans om straks vertenwoordigt te in de assemblee dan wel de regering.

  Cobie.


  Maak melding

 16. Belangrijk aspect is dat hun migratie samenviel met grote veranderingen ind e sociale controle in Parbo. Was Parbo voor de jaren 80 nog een dorp waar iedereen iedereen kende in zijn omgeving en alle moesjes vrolijk en zonder probleem bijdroegen in de opvoeding van de jeugd. In de jaren 80 onderging Parbo grote veranderingen. De stad groeide sterk waardoor de sociale cohesie in veel wijken afnam. Opzich een ontwikkeling die elke groter wordende stad doormaakt. Maar is SME heeft de revo dit proces een extra dimensie gegeven door 2 oorzaken.
  -1- De plotselinge sterke toename waardoor wijken veranderde van groepen in verzamelingen van eenlingen.
  -2- De Revo zelf. Vele kennen het nog. Zeg niets slechts van Bewind of je buren want voor je het weet staat de 5-de colone op je stoep. Niemand vertrouwde niemand meer, het was ieder voorzich. Door het grote gebrek aan goederen in die tijd veregerde het gedrag ook nog eens. En anders wel door de opkomst van drugscriminelen die zich overal vestigden en die je het beste kon ontwijken.


  Maak melding

 17. Ronny heeft gelijk, maar wie weet als dat menens is. Want vernomen wordt dat deze criminelen de opdracht hebben gehad van de
  LANDVERRADER die het Front heeft belazerd bij de verkiezingen van een president om de stedelingen met name de hindostanen, want die zijn de kapitalisten te vernietigen.Deze zijn ook de grootste grondbezitters.Zo alleen kunnen de marronsdan een kans krijgen eens een marron-president te hebben.Stedelingen verdrijven, gronden ocuperen, beroven en vermoorden.Is Misiedjan doof of blind.Zijn er stedelingen in Marowijne en Brokopondo.Zelf de weg naar Frans Guyana is niet meer veilig.Ronny, ik hoop dat je dit probleen serieus aanpak, ook al was je ook een.Aan jou hebben wij te danken dat we vandaag weer verkiezingen hebben.Wees een eerlijke Surinamer en doe je best dan zullen wij voortaan in jou geloven. We zijn allemaal Surinamers, maakt niet uit wat voor ras of kleur je hebt.

  Be good Ronny.

  Danitia


  Maak melding

 18. Ja dit is niet eens funny is gewoon tragisch
  Dat Ronny Brunswijk met zo een uitspraak kom
  Is niet alleen tragisch,maar zeer beledigend tegen de Marron gemeenschappen.
  Deze vraagstuk zou Hij niet eens moeten aan nemen want hij is niet vlekkeloos foei toch

  Mike


  Maak melding

 19. Meneer Ronnie Bruinswijk spreekt de waarheid ook al komt het hard over bij de met naam genoemde bevolkingsgroep.
  Er werd ook niet gezegd dat ALLE Marrons criminelen zijn.Onder de goed geaarde Marrons zijn er velen die zich diep schamen voor wat hun soortgenoten in de stad uitvoeren.
  Hierbij kon het ook een ander bevolkingsgroep betreffen.We moeten uitkijken dat we niet een hele bevolkingsgroep over één kamp scheren.
  MAAR !! We zijn het met z’n allen er heig van overtuigd dat de criminaliteit hard aangepakt dient te worden en dat dit een vaste en/of een belangrijke agendapunt moet zijn in de besluitvorming van de regering.
  De handhaving van de veiligheid dient SPOEDIG en EFFICIENT te worden gerealiseerd.
  Genoeg blauw op straat desnoods vergezeld met de ondersteuning van het leger.
  Ons land dient niet af te glijden naar een bananenrepubliek !!Ook dienen wij als bevolking een deel van de verantwoordelijkheid tot ons te nemen betreft het signaleren van onregelmatigheden en de criminaliteit bij de bron aan te pakken.
  Geef de vergaarde informatie anoniem door aan de politie.
  Het komt er op neer dat de regering HARD moet optreden en dat wij sranangmangs collectief de criminaliteit elimineren.
  Rapportcijfer Regering voor harde aanpak criminaliteit is op dit ogenblik ONVOLDOENDE !!


  Maak melding

 20. Wat..moedig …van brunswijk,het is en was overduidelijk dat deze bevolkingsgroep zich schuldig maakte aan verschrikkelijke criminele activiteiten.Toen vorig jaar een parlementslid,van hindoestaanse afkomst dit onderwerp kenbaar maakte was het moord en brand.Misidjan was toen scheel.Frapant is dat brunswijk nog een straf moet uitzitten voor twee overvallen(op moengo_)Iedereen die dacht dat bouterse suriname vooruit zou brengen,sorry……suriname is een grote gaos er is meer drugs in de omloop,s,avonds uitgaan is levensgevaarlijk.Neem maar een voorbeeld aan landen,waar een hindoestaan aan het roer staat,seycellen,mauritiu,s,guyana landen met een vooruitgang,en bloei,noem er een met een creool aan het roer.Oeganda zette ze allemaal eruit,resultaat armoede,land storte letterlijk in elkaar.Dit is geen discriminatie,maar harde feiten,realiteit moet je niet schuwen.Sucses gewenst aan allen die zo geweldig achter deze criminelen staan.


  Maak melding

 21. Yeah Right, brunswijk op de populistische toer.

  De vraag is waarom hij hiermee wil scoren ?
  Is hij door z,n grote gabber gajentaan aangemoedigd tot een charme-offensief?
  Zoals hij stelt , dat: wie gevochten heeft daar kan ik nog medelij mee hebben .
  Daarmee zeggende dat al in dat geval oke is…….
  Door op deze toer te gaan wint hij ook geen sympathie van mij in elk geval .
  Als hij nou hand in eigen boezem zou steken en z,n eigen handel en wandel , gedrag eens serieus onder de loupe zou nemen . Maar nu doet hij alsof z,n neus bloedt , terwijl hij voor vele marronjongeren een voorbeeld is geweest in t denken van : als je iets wil en je kan t niet veroorloven , dan ga je t toch halen ? Goedschiks of kwaadschiks.
  Herinnert hij zich z,n gedrag van : bist du nicht willig , so brauch ich gewalt nog, en z,n misdragingen op t sportveld en de dna ?Zien doen , laat doen , hoor .Nu doet hij alsof t een openbaring is voor hem .
  Ga elle spelen, hoor brunswijk , want je hebt vele marron jongeren geen dienst bewezen , waardoor nu een groot deel van die groep t stigma en label criminelen hebben, en dat op een dubieuze en uitzichtloze manier in stand houden.


  Maak melding

 22. Mensen ,jullie kunnen zeggen wat je wilt maar een ding staat vast het zijn deze zelfde moordenaars en criminelen die su zo ver heeft gebracht.
  De enige manier om de surinaamse bevolking nog voor zich te winnen zijn deze uitspraken doen.
  Maar een vos verliest zijn haren maar niet zijn streken, vergeten jullie dat niet!
  Trap niet in deze uitspraak van deze gekke idioot.
  Straks is hij ook een held van de toekomstige jeugd, want dat is bouta nu ook en hoor je de jeugd nu nog? Su zal nooit vooruit komen totdat deze moordenaars het voor het zeggen hebben.
  Mijn voorspelling klopt en binne 1 a 2 jaar zal su getroffen worden door een soort van volks oorlog.
  A tang so


  Maak melding

 23. Sinds jaar en dag weet men dat sociale en economische achterstelling en armoede negatieve gevolgen hebben voor de samenleving. Niet alleen in Suriname komt dit verschijnsel voor,maar wereldwijd.Brunswijk geeft duidelijk aan dat er geen halve maatregelen moeten worden getroffen.Werk aan de winkel voor de Surinaamse overheid.Marrons kan men niet langer meer als stemvee gebruiken.


  Maak melding

 24. Beste allen,
  Dit mannetje “vi sie” moet banen creëren voor de marrons.
  Zoniet moet er bekeken worden via de boyz ’n girlz van Adek hoe dit fenomeen aangepakt dient te worden.

  Niet voor niks is er een Adek in Suriname. Notabene heeft deze hogeschool de naam van 1 marron.

  De grootste groep niksnutters in Suri. Mie sma, laa’n ze gaan studeren, scholing volgen, leren een baaan te houden.

  Leer hun genieten van hun eigen verdiende centen, ze moeten opnieuw de schoolbanken in. ‘sMiddags, en ‘sAvonds, overdqag werken en nog eens werkene. Dan leren, ….leren,……en nog eens leren…..Leer hen om de wiet te kopen van hun eigen verdiende centen…..

  Mensen en mensenkinderen, ga niet schelden, de fout zit bij de democraten Fronters,die al die tijd hun zak(k)en gevuld hebben met niks doen. Ook niks doen voor de komende jeugd, die nu de volwassenen zijn van Suri.

  De vr. groeten,…….


  Maak melding

 25. Het verhaal van de Krokodil.

  Krokie, een kleine, pas geboren Krokodil, leeft met mama niet ver van papa Krok in de plassen rond Nieuwe Charlesburg.
  Wanneer papa Krok af en toe op bezoek komt, dan brengt hij stukjes TokTok of Doksa mee uit de tuin van Tante Bee te SuHanenweg.

  Als Krokie 7 jaar is mag hij mee op strooptocht met papa Krok. Spannend!
  Papa Krok laat Krokie zien hoe hij het kippengaas moet vernietigen met zijn bek en hoe de kippen dood te slaan met zijn enorme staart. Al doende leert Krokie heel snel.

  Papa Krok is ondertussen gekozen tot Krokodil van het jaar uit de swampen van en rond de vuilnisbelt te Charlesburg, Schimmelpenninck en Cabbelboiti.
  Trots kijkt Krokie naar papa Krok en denkt: “Zo wil ik en zo ga ik ook worden!”

  Sommige mensen in Suriname moet je met kleine kinderen verhalen wakker maken anders snappen ze niet wat er gaande is. Hopelijk draagt het verhaaltje van Krokie bij tot bezinning en ontdekking van de grote oorzaak.


  Maak melding

 26. hahahahaa, ik moet wel lachen criminelen geven de bevolking en het parlement les in democratie recht wet normen en waarden fatsoen normen het moet niet gekker worden daar in die bananen republiek.Deze gasten zijn ongeloofwaardige criminelen die denken dat er alleen maar ezels in Suriname wonen.


  Maak melding

 27. Alsof niemand dit wist. Struisvogelpolitiek: je kop in het zand steken als je het niet wil zien.

  Mischien zijn we ook allemaal een beetje schuldig aan. We willen onszelf alleen maar verrijken en verrijken ten koste van anderen.
  Het leven bestaat niet alleen maar uit nemen, nemen maar je moet ook kunnen geven. Geef die mensen iets ervoor terug dan zul je zien dat het geen geboren criminelen zijn.

  Werk en leerplicht voor iedereen. Iedereen moet een vak leren, de regering en de talloze multimiljonairs die Suriname rijk is moeten projekten gaan uitstippelen voor duurzame economie en mensen aan het werk zetten dan wil ik zien waar de criminaliteit naartoe gaat.


  Maak melding

 28. Eén probleem benoemen(lokaliseren) is één ding ! Máár dan komt het damens en heren……wat gaan zij aan dit probleem doen ???????!!!!!!! Hoe komen wij van de criminlen (de MARRONS)AF!!!!!!!!! Met wat voor oplossingen gaat Brunsie (Rambo) nú komen ??????? Oplossingen willen wij horen……daden……..en geen woorden.Hou op met die bla bla…….van je, meneer Ronny Bruswijk……jij bent zelf één groote CRIMINEEL in “Swietie Sranang” Ga óók praten met je regering/pres Bouta…..wat voor oplossingen hebben zij voor dit soort criminelen ?????? Wanneer is Suriname leefbaar voor iedereen !!!!!!!!!!!

  Groet,(Veeeeeel wijsheid !!!!)


  Maak melding

 29. De ‘VHP’ Heeft de totale creoolse bevolkings groep een ‘ mea maxima culpa ‘ aangepraat.
  ” Ik denk niet dat er een superieur stad’s creool bestaat , en ander soortelijke creolen. “


  Maak melding

 30. De applaudiserende reacties op dit Forum voor de “dappere” uitspraken van Brunswijk geven weer feilloos aan wat er mis is het het collectief geheugen en verstand van Surinamers en hun volksvertegenwoordigers.

  1) Ontgaat het Brunswijk dat het gros aan ongeletterden, laaggeschoolden en Sunny Point-achtige bewoners ook uit zijn gelederen komt. Is de correlatie tussen deze sociale karakteristieken en bepaalde vormen van criminaliteit te hoog gegrepen

  2) Uit welke stenen tijdperk komt Brunswijk dat hij ooit meemaakte dat boslandcreolen slechts respectvol en vredelievend waren. Kan hij zich ook nog herinneren hoe boslandbewoners als een soort tweederangs holbewoner werden behandeld (en nog steeds). Ook niet bevordelijk voor de sociaal-economische integratie

  3) Is Brunswijk vergeten dat hij persoonlijk een einde heeft gemaakt aan dat vredelievende karakter van de marrons door links en rechts banken te overvallen en met de vage binnenlandse oorlog de gehele binnenlandse economie en sociale infrastructuur vernietigde met alle gevolgen van dien.

  4) Is dit dezelfde idioot die een pistool trok tijdens een potje amateur voetbal omdat hij ontevreden was over genomen beslissingen.

  5) Is het voor Brunsie te veel te behappen dat criminaliteit meer is dan winkels beroven, maar ook zedenzaken, verduistering, illegale land toeeigening, drugshandel, witwasserij en illegale import omvat en dat je daar toch niet zoveel marrons in treft als in berovingen.

  Kortom…dat de marrons oververtegenwoordigd zijn op Santa Boma was 20 jaar geleden al voorspeld door vluchtelingen organisaties.
  Niets nieuws onder de zon. Om nu te komen doen alsof het iets verrassend is, is hypocriet, kortzichtig en een beetje dom.

  Ik zie liever concrete ideeen voor een goed sociaal, huisvestings, economisch en veiligheids beleid dan dit soort…Mi Gado..mi no ben sabi oprispingen…


  Maak melding

 31. Lonny, ..dat is kewoon KELUL…Gevangenen in de cellenhuizen zijn nog geen veroordeelden. Marrons kunnen daar wel in de meerderheid zijn maar dat wil niet zeggen dat zij in “boevenland’ de dienst uitmaken. Ze zijn een dankbaar “Target” van de politie omdat ze niet erg intelligent te werk gaan bij het plegen van hun daden. Slimme criminelen (zoals Lonny zelf) blijven buiten schot.


  Maak melding

 32. Blaka mang no sabi seti wang kondre.
  Die hele regeerploeg bestaat uit onervaren en incompetente loyalisten. dat kan je aan hun uitspraken zien. De regering staat aan één kant en de NDP aan de andere kant.Iedereen die Bouterse zijn geschiedenis kent weet dat ook deze avontuur zal mislukken, ga voor het gemak na hoeveel regeringen en politici deze crimineel de afgelopen periode heeft versleten dan kom je tot de conclusie dat Bouterse te dom is om suriname tot ontwikkeling te brengen.


  Maak melding

 33. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. En dan nog pleiten voor keiharde maatregelen tegen zijn eigen soortgenoten die bij veelheid de cellenhuizen in Suriname bevolken.

  Ten tijde van al het bombarie inzake de coup en de jaren erna, had meneer Brunswijk de ouders van de criminelen in kwestie naar zich toegetrokken teneinde land en volk te dienen volgens eigen idee en om naar gelang de tijdsaspecten eigenmachtig daarnaar te handelen. En deze zogenaamde oppositie heeft te dien tijde land en volk niet gespaard om haar doel te bereiken.

  M.a.w.; hetgeen tegenwoordig in Suriname een groot probleem is in de criminaliteit ten aanzien van de marrons is een terugblik van al hetgeen meneer Brunswijk zelf en in vereniging van zijn jungle commando heeft uitgespookt tijdens de oorlog tegen de heer Bouterse. Dus begin maar alvast vrijwillig naar het gevangeniscomplex Santoboma te lopen want daar hoort u thuis tot in de lengte der jaren Brunswijk. Heeft u het over de criminele marrons, dan heeft u het over uzelf, want GOED voorbeeld doet GOED volgen!!

  U en uw comparanten waren er niet vies van al de praktijken die nu aan de orde van de dag zijn bij de criminele marrons, die nu dankzij uw vroegere werkwijze het geoorloofd achten deze na te volgen om hun doel te bereiken, daar u uw beloftes ten opzichte van hun vaders niet bent nagekomen. U heeft na de ontbinding van het junglecommando alleen aan uzelf gedacht en nu speelt u mooi weer. Onthoudt 1-ding meneer Brunswijk, er zijn mensen die weten wat er in die tijd gebeurd is en hier een trauma eraan hebben overgehouden. Ga naar de marrons en hun familie toe die onder u gediend hebben en vertel heel bedaard en vol overgave dat wat u gedaan heeft verre van correct was, doe dit pas wanneer u uw beloftes hebt verricht jegens de gevallenen en zij die in armoe achtergelaten werden na uw furore. Dan pas zal u als een held worden vereerd, want zoiets eerbaars en edel is nog nimmer in Suriname voorgekomen, dat iemand zijn fouten in boetekleed hult en het baarlijke voorbeeld is van trouwhartigheid en zelfopoffering, dus wees de eerste en wees er snel bij want tijd kent geen kleurverschil noch onderscheid in ras, rang, stand of afkomst.

  Ik zal bij deze uw eertijdse wanpraktijken tegen land en volk niet specificeren, daar u de enige bent die dit zelf het beste kan doen, „volgens het principe, dat wanneer u iets over uw overbuurman te weten wilt komen dit persoonlijk aan hem dient te vragen en niet aan de buurman van de betrokkene zelf“. Ik weet dat u geen domme jongen bent ook al draagt u uw das vaak omgekeerd (dus binnenste buiten), want het spreekwoord van „kleren maken de man is bullshit“, en dat weet u als geen ander.

  En nu over de zielige marrons die in de nor brommen. Ik heb het gevoel dat de jacht op hen geopend is versterkt door de mening van meneer J.Brunswijk (Judas Brunswijk) de vroegere baas van de ontbonden Junglecommando. U maakt mij niet wijs dat er in de cellenhuizen alleen maar marrons zitten, want in alle bevolkingsgroepen zijn goede en slechte mensen of ze nou rood zijn als Indianen, zwart als marrons of geel en spleetogen hebben als chinezen, mensen zijn mensen. En ieder heeft zijn eigen mentaliteit en denkwijze of deze nou goed of slecht zijn is de vraag. Want niets is goed of slecht, alleen de denkwijze maakt dat zo.

  Maar heeft u zich wel eens afgevraagd, „waarom doen marrons dat“? omdat ze achtergesteld zijn sinds de slavernijtijd tot nu in de huidige maatschappij. Geen werk betekent geen eten voor vrouw en kinderen, dus de enige oplossing voor deze mensen is „pakken wat je pakken kan“ want onze leiders hebben dat ook gedaan en daarmee groot geworden zoals ze nu zijn“.
  Dus als voorheen „GOED voorbeeld doet GOED volgen“. En voordat u definitief achter slot en grendel verdwijnt, maak van de kerken die in uw binnenland gevestigd zijn een werkplaats voor deze mensen zodat ze een inkomen krijgen en niet meer hoeven te stelen, roven, plunderen en moorden, want dat is gods werk, dus weg met de bijbel het boek der verdoemenis, want het manna komt niet uit de hemel. Ten eerste er is geen hemel en ten tweede wanneer een baksteen op uw hoofd terecht komt is dat geen zegen van boven, maar wel een dikke bult en een gat in uw hoofd dat erg Auw doet. Persoonlijk groet ik u per ongeluk vriendelijk met een „goedendag“(=zware doornige knuppel) en ik hoop dat u lering trekt uit mijn woorden.

  django


  Maak melding

 34. Mogelijke oplossingen.
  Marrons opnemen in het leger en de grenzen beter bewaken,doordat de marrons bekend zijn in bosgebied

  Net het ouwe arabische rijk waar ze garnizoensteden net Gaza
  .Marron Leger met hele famili verhuizen naar tigri gebied.asfaltweg plus spoorweg ernaartoe Er zijn veel oplossingen mensen…


  Maak melding

 35. De meeste criminelen zijn marron. Ik heb nimand horen zeggen dat het Grieken zijn. Aangezien marrons even als overigen in dit land Surinamers zijn, zal een Surinaamse oplossing moeten worden aangedragen.

  We hebben het dan nog niet over die criminelen, die het land op de lucht- en zeehaven voor miljoenen SRD’s al- dan niet met behulp van korrupte douaniers tillen, want die wonen hartje Paramaribo.

  Deze grote rovers zijn juist mede de veroorzakers van de kleinere dieven.

  Onderwijs, onderwijs en nogmaals onderwijs is de boodschap.


  Maak melding

 36. Goed zo Brunsie.
  maar toegenomen criminaliteit is ook koekje van eigen deeg!! eerst keihard ontkennen dat criminaliteit toeneemt en daarna keihard ontkennen dat het marrons zijn en daardoor loopt het nu de spuigaten uit en kan niemand meer ontkennnen.
  Zo braaf is het ook weer niet om slechts de werkelijkheid ( waar je inmiddels zelf aan heb bijgedragen door lakse houding destijds) te benoemen.


  Maak melding

 37. Conclusie is dus:dit zijn eigenlijk de Marrokkanen van Suriname en die moeten op een boot terug naar Afrika waar ze thuis horen en zo help je de boel te zuiveren.Als ze in Suriname niet vooruit kunnen komen dan waar dan wel???????Oprotten met dit zooitje.Werken ho maar…..


  Maak melding

 38. wikileaks,

  Je bent zo leak als 1 zeef. Nog minder zelfs.

  Ben je vergeten hoe de 2 bruggen aanbesteed en gebouwd en goed afgeleverd werden? Dat is regeren.

  En nu zullen er ook nog 2 bruggen en 1 snelweg komen ter ontsluiting van Surimaribo.

  Jou postings moeten inhoudelijk zijn, niet die pra-bang-toko-praatjes die jij hier verstrooit. Je bent als een grunjarie-ezel, lijkt het zo, op je postings afgespiegeld.

  Met vr. groeten,…….


  Maak melding

 39. @ nummer 40 parapinto, heb je vandaag niet gerookt?
  Ik ben het in grote lijnen eens met jou reactie op nummer 40 maar je vergeet een aantal top criminelen Desi Bouterse, Dino Bouterse,Ronny Brunswijk, De hele leiding van het CIVD , Alibux, Bosje.somo.


  Maak melding

 40. Wikileaks,

  Tog ye kon moeilijk djaso baka. Moet je die Boyzs ’n girlzs vragen van Front waar derest van 95%-40%-5% gebleven is van IamGold Ltd.

  Volgens velen ligt dat in de maag van die ezels van grundjarie en Oranjedjarie.
  Iamgold Ltd. had maar 55%. Waar bleven die 45%-5% al die tijd.

  De staat toucheerde steevast 5%, waar is die andere 40% gebleven al die jaren?
  Wie het weet schrijve dat hiero….dan weten wij het allemaal ook

  Hoe zat het weer met Lim A Po, toen een groot stuk kust in de boezem van Guyana geschoven werd tijdens Veniksbewindvoerderij.
  Klinkt als – -boerderij , past mooi in het kader van de boeriki’s van grundjarie.

  Die boeriki’s zijn niet alleen in Suri, maar hiero ook, gelet op wat wikileaks post.

  Met vr. groeten,………


  Maak melding

 41. Sikifriki, magik even oneerbiedig en persoonlijk worden??

  Neen, ik laat het voor een volgende keer. Dan haal ik wel je hele familie erbij druiloor.


  Maak melding

 42. Op nummer 47 kan iedereen lezen hoe een domme achterlijk ndp-er reageert, iemand met een beperkte woordenschat en een beperkte algemene ontwikkeling.
  Parapinto wikileaks zwicht niet voor chantage en intimidatie mi boi.
  @ Henky,
  vraag aan bosje hoeveel smeergeld ballas nedam heeft betaald, vertel ook hoe die bruggen zijn afbetaald en door wie.
  Eigenlijk snij jij een hele mooie punt aan over die bruggen, die blaka mang verdiend 100 srd en leeft als iemand die 300 srd verdiend.
  Die hundustaan verdient 100 srd en leeft als iemand 50 srd verdiend,
  Eddy djarap maakt van niets een miljarden bedrijf, Bosje en bouterse bouwen twee bruggen die geen stuiver oplevert. a.u.b Roberto


  Maak melding

 43. Luister noh Suriname tot hoe ver ik weet zijn er marrons die criminele daden verrichten,maar er zijn ook hindoestanen, indianen, javanen, wit mang’s en andere buitenlanders die hier hun criminelen daden komen verrichten. Laat die Ronny zijn mond dicht houden. Ga kijken hoeveel criminelen aan top zijn van Suriname en het zijn niet de marrons. Ga op die hoeken van die straten kijken er zijn meer stadsnegers dan marrons. Volgens mij zien jullie die stads negers als marrons,want laten we eerlijk zijn je kan de stadsnegers niet onderscheiden van de marrons, wan eigenlijk zijn zei 1 bevolkings groep. Maar marrons zijn gedisipilidneerder dan stadsnegers. Ga kijken hoeveel stadsneger jongens nog in hun ouderlijke woning verblijven met vrouw, kinderen en soms zelfs kleinkinderen. Deze gaan stelen want ze maken geen moeite om hun eigen woning te bouwen en vinden alles gratis. Op den duur zullen ze alles overal gratis willen hebben en zo doende krijg je die boefen.Marron kinderen maken moeite om hun eigen huis te bouwen hun gezin te verzorgen. Ze werken hard om hun gezin te verzorgen. Ze gaan niet stelen ze betalen liever huur dan om hun ouderlijkewoning te blijven. Dus niemand moet voor geen enkele marron gaan liegen. Nu dat Ronny rommel uit kraait luistert iedereen,omdat het over marrons gaat. Hij moest dit over een andere bevolking zeggen dan zou je het volk horen! Houden jullie er mee op Marrons zijn geen criminelen


  Maak melding

 44. @Wiep-Ding 20 mei 2011 at 14:30
  Brunie heeft ogen

  Vergeet niet dat jij ook een van ze ben

  En hoe nu verder?? samen met jou vriendje Bouta de heft in de handen nemen??

  Twee vragen s.v.p:
  1 Welke groeperingen zijn de meeste slachtoffers?

  2 Zijn de Marron groepering ook getroffen?

  Wie dan het ook mag zijn als een crimineel, moet opgepakt, veroordeeld en heel laaang in de ontmoetings/vakantieoord SantoBoma Jail
  opgesloten worden!!! Geef hen een hele harde les!!!! Once again never more!

  Maak naam nu de ijzer heet is, daar ben je goed in!
  @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
  Zeer geachte heer WIEP DING,serieverkrachter van de Nederlandse taal,als je geen ORRANS kan ,reageer niet,jeh kier van DALE.jij gooit links en rechts met de lidwoorden mie mang,..jou naam is mr….DIE MEISJE en DAT JONGE.jij maakt er altijd een feestje van,..skrief nengre,dan is alles oke !


  Maak melding

 45. Blaka boi,jij praat alleen maar stront”:go brunsie:zijn jou woorden, hij zegt zelf dat zij die hebben gemoord en gerooft hebben hard aangepakt moeten worden, hij moet zich zelf aangeven bij de politie voor de MOORD op al die militairen en een deel van de eenheemse bevolking,hij heeft in 1986 de bank beroofd te MONGO en is t bos ingevlucht,vervolgens crieerd hij de groep die bruggen en straten hebben opgeblasen, waar LUL JIJ over STOMME LUL, hoeveel militairen heeft die lul brunswijk niet VERMOORD,en VERMINKT,en dan heeft die LUL t lef om te zeggen er is werk aan de winkel voor de regering,BRUNSIE SCHAAM JE DOOD, JIJ BENT EN BLIJF DE DE GROOTSTE MOORDENAAR VAN 1986 EN JE ZAL OOK MET DIE NAAM STERVEN MOORDENAAR, en vandaag zit je de geweldige politicus uit te hangen,ja ,dank zij de 2 loopjongens van de nederlandse regering toen”” de leiders van NPS en VHP “”zit DIE LUL in D.N.A , MOORDENAAR(BRUNSIE)/ MEESTER OPLICHTER (SOEMITE) en DE GROOTSTE MANIPULATOR (SANTOKI) de grote 3 van SU, probeer meer te lezen blaka boi dan kan je proberen mee te lullen.


  Maak melding

 46. Leest veel over de criminaliteit in Suriname. Veel verwijten over en weer, gehuil en kop in zand steken door de politiek. Houd misschien de politiek zelf de criminaliteit in stand om verdeeldheid te zaaien onder de bevolking?
  Ik zou zeggen geef de bevolking de vrije hand om dit probleem zelf op te lossen.
  Neem een voorbeeld uit het verleden;
  ,,de king king dame,, die bestaat nu ook niet meer.

  Horie srefi strak………..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.