Prijs voor studie over het ‘Zeeuwse Suriname’

1

De Amsterdamse historica Suze Zijlstra onderzocht de Nederlandse samenleving in Suriname in de jaren 1667-1682, toen het gewest Zeeland de kolonie in eigendom had. Zij krijgt voor deze studie over het ‘Zeeuwse Suriname’, de tweejaarlijkse J.R. Bruijn-prijs van de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis.

Zijlstra baseerde zich volgens de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) ondermeer op de Sailing Letters: brieven die onderweg van Suriname naar Nederland door Engelsen werden gekaapt en al die tijd in Londen bewaard zijn. In de brieven, die sinds de 17e eeuw door niemand waren gelezen, staat informatie over relaties tussen vrouwen en mannen, tussen kolonisten en het moederland en tussen slavenhouders en hun slaven.

Suze Zijlstra krijgt de prijs voor haar masterscriptie, waarmee zij haar studie geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam afrondde.

Bekijk ook:

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.