Lackin voor afschaffing doodstraf in Suriname

18

PARAMARIBO, 18 mei – Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken is voor afschaffing van de doodstraf in Suriname. Onlangs kreeg Suriname kritiek te verwerken van Frankrijk. De doodstraf staat nog in het Surinaamse wetboek van strafrecht. Daar zijn vragen over gesteld binnen de mensenrechtengroep van de VN.

Frankrijk vroeg namens Europa waarom de doodstraf nog niet is afgeschaft. “We weten dat al een hele tijd de doodstraf een dode letter is. Ik ben er voorstander van dat het geschrapt wordt en ik ben tegenstander van standrechtelijke executies”, zegt Lackin. Overigens noemde de Franse vertegenwoordiger de executies van december 1982 als laatste periode waarin de doodstraf werd uitgevoerd.

Politici hebben het tot nog toe laten afweten. Hoewel de doodstraf een dode letter heet, neemt nog niemand echt het initiatief. Er zijn zelfs politici, waaronder ex-parlementsvoorzitter Marijke Djwalapersad, die de doodstraf voorstaan als maatregel tegen de criminaliteit. Afschaffen zou makkelijk vertaald kunnen worden als afzwakking van de strafdreiging. Aan de andere kant is er de buitenwacht.

18 REACTIES

 1. Ach verwijderen die dode letter uit onze grondwet. Doodstraf heeft nog geen enkele maatschappij veiligheid gebracht.

  Dat mensen als Marijke aandringen voor herinvoering zegt ons toch genoeg over deze mensen hun denkwijze en inborst.

  Want waarom niet aandringen op maatregelen ter voorkoming van criminaliteit, dat zou toch meer zoden aan de dijk zetten.


  Maak melding

 2. Waar bemoeit Frankrijk zich mee.Hoeveel dodelijke slachtoffers zijn er niet gevallen met al die roofmoorden.De enige oplossing is, om de doodstraf weer toe te passen.Lackin kan een mening hebben, maar wat zegt het Sur volk.Als je onnodig een onschuldige doodt, alleen maar voor eigen gewin, dan moet je onherroepelijk worden opgehangen zonder pardon.


  Maak melding

 3. Bestudeerde de fransman de Sur. wet beter dan de regeerders? 1982 was dus een actieve toepassing van deze wet? Wie waren toen de rechters? Desi soms?
  Daarbij, er loopt nog een rechtzaak over deze ‘vermeende’ toepassing. Vreemd hoor, Lackin wil het afschaffen-van mij mag hij, maar wat zegt zijn grote baas hierover. Het komt toch allemaal weer prachtig uit…
  Frankrijk heeft vast nog meer konijnen in zijn hoed en krijgt zo eenvoudig greep op het land. Hoe zit het in Parijs met die ouwe, is zijn ambassade al ingericht?


  Maak melding

 4. Je bent voor afschaffing van de doodstraf in suriname maar je werkt wel samen met een massamoordenaar die wel de doodstraf heeft toegepast in suriname zonder enige vorm van proces.
  Hoe geloofwaardig zijn deze BEESTEN?


  Maak melding

 5. Waarom afschaffen..

  Vraag allereerst aan bouterse wie de 15 mensen heeft dood geschoten op 8 december 1982..

  Laat hij dat duidelijk zeggen..

  hij zegd zelf al,dat de mensen op de vlucht zijn dood geschoten. door wie..,,dus hij weet er veel meer van..het waren zij of wij,, wie is die wij..

  waarom verschijnt hij ddb niet op openbare gelegenheden om een woord te wisselen met de gemeenschap.

  waarom praat hij niet met journalisten van binnen/buitenland..

  waarom geeft hij nooit een lezing op radio tv of op de universiteit en daarover een open discussie houdt..b.v. over de december moorden..


  Maak melding

 6. De doodstraf zal de maatschappij niet veiliger maken. Heropvoeding. Op deze wijze kunnen potentiele criminelen zien dat er echt een andere weg is dan de weg van diefstal en moord.
  Doodstraf is alleen genoegdoening voor korte termijn. Hij of zij die voor de doodstraf is is zelf een moordenaar.


  Maak melding

 7. De doodstraf heeft anno 2011 als leedtoeving of wraking afgedaan. De doodstraf is onherroepelijk en is bij een mogelijke gerechterlijke dwaling op geen enlele wijze te herroepen.

  Wat mij betreft mag het wel worden uitgesproken en niet of tentatief worden uitgevoerd. Laat die dader maar gissen wanneer het wel of niet zal gebeuren.


  Maak melding

 8. @ nummer 1,
  En terechte constatering van jou, de doodstraf heeft in geen enkele maatschappij veiligheid gebracht ik ben het voor de volle 1000% met jou eens. kan je het ook doorbrieven aan jou moordenaars president die machtswellusteling.
  Ik heb een vraag voor jou wat zegt het over jou inborst want jij staat aan de kant van surinaams grootste massamoordenaar van de afgelopen 50 jaren sterker nog jij aanbid hem en je verdedigd hem met hand en tand hier op dit net, Eigenlijk ben jij nog erger als Marijke, of heb jij dat niet door mi boi dubbele moraal .


  Maak melding

 9. Spel!

  Meedoen met het spel van de grote jongens heeft zo zijn consequenties. Je broek laten zakken bij voorbeeld, zodat men een kijkje in je poeperd kan nemen. Meer is het niet!

  Frankrijk en alle andere grote spelers gaan het Surinaams Wetboek uitspitten en steeds weer nieuwe speldeprikjes lanceren.
  Daar waar Lackin niet zo lang geleden met de grote kant van zijn mond zelfstandigheid van ons land uitkraaide, precies daar zal hij dezelfde woorden moeten inslikken. Wil je meedoen met het grote spel, let dan heel goed op de bel.

  Niemand heeft het recht een ander te doden.
  Ook Desi niet! Maar als wij in Suriname mensen voor het doden gaan belonen in plaats van ze te straffen, hoe goed zijn dan onze Wetten?


  Maak melding

 10. Door de moordenaar te laten vermoorden , bewijst men nog niet dat moorden niet goed is !!!
  Dinky na tori !!!

  Sranan sa wini
  SOSO LOBI !!!


  Maak melding

 11. Het is meer dan 30 jaar dat Olland essentieele bewijzen(tastbaar) betreffende de “staatsgreep” en de daarop volgende “contra-coups” en “invasie-plannen”in de rijks-archieven voor het publiek c.q de zgn nederlandse vrije-pers bewaard en onder het predikaat “staats-geheim ” worden gedocumenteerd .
  Zeer recent werd deze (staats-geheim)met een periode van 20 jaar verlengd .
  WAAROM , wat is het doel hiervan???
  Waar is de zgn critische nederlandse pers in deze en waar is de transparantie wat jullie altijd pretenderen ???
  Is er geen enkel journalist/pers die het left heeft om Den-Haag te penetreren ???
  Bestaat de zgn nederlandse pers alleen uit water-lullen en potten-bakkers of is de pers daadwerkelijk enkel een instrument van de centrale regering (Den-Haag)???
  Wordt wakker , HET IS LENTE !!!
  Dinky na tori !!!

  Sranan sa wini
  SOSO LOBI !!!


  Maak melding

 12. @ sempa,
  er zijn nog twee andere hoofdrol speler in het verhaal wat jij verteld, laat hun maar met hun waarheid naar voren komen dan kan de bevolking zien wie verraad heeft gepleegd.


  Maak melding

 13. Klopt sempa het is altijd lente in de ogen van de tandarts assistente.
  Sempa de kritische pers en journalisten zijn vermoord, media en kranten gebouwen zijn in brand geschoten door de man die met behulp van het buitenland hoog verraad heeft gepleegd tegen het surinaams volk.Politie ambtenaren die onderzoek deden naar de massaslachting in moiwana zijn vermoord. Sempa die gasten die jij als helden ziet zijn meedogenloze moordenaars niets meer en niets minder, geeft dat nou een keertje toe mi boi.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.