zaterdag, april 20, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname niet waar het moest zijn met hulp

Suriname niet waar het moest zijn met hulp

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 17 mei – Suriname is niet terechtgekomen waar het moest zijn nu de Nederlandse ontwikkelingshulp is opgedroogd. Dit stelt Maarten Schalkwijk, hoogleraar Sociale Veranderingen & Ontwikkeling aan de Universiteit van Suriname. Vergeleken met de omvang van de hulp, is Suriname’s ontwikkeling beperkt gebleven. Daar liggen bepaalde gebreken aan ten grondslag.

Zo vond de besluitvorming over het besteden in een ivoren torentje plaats. “Ontwikkelingsgeld is schaars en je moet er het maximale uit halen. Dus zou er sprake moeten zijn van democratische besluitvorming, waar het volk ook een stem had”, zegt Schalkwijk tegenover de Ware Tijd. Er zijn dus allerlei projecten uitgevoerd, waarvan het nut niet altijd even duidelijk was.

Het West-Suriname plan is nog het beste voorbeeld. Toch waren ook goede kanten. “Er zijn projecten die zeker een verschil hebben gemaakt en die Suriname een stukje verder hielpen”, aldus Schalkwijk. Vooral onderwijs en gezondheidszorg schoten op. Overigens was Suriname er waarschijnlijk slechter af geweest zonder. Suriname kreeg ook na de onafhankelijkheid vaker begrotingssteun.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

16 REACTIES
  1. Ach laten we eerlijk zijn, het schoot behoorlijk tekort bij fronters wbt ontwikkelingsvisie, leiderschap en daadkracht. De hele ontwikkelingshulp heeft deze leiders behoorlijk lui gemaakt om zelf te gaan leren denken hoe het land duurzaam ontwikkeld zou kunnen worden. Deze denkwijze is dankzij de Revolutie ingeslopen omdat er toen geen ontwikkelingshulp werd gegeven.

    Bewijs van mijn gelijk vind je in het feit dat geen enkel land die ontwikkelingshulp ontvangt echt ontwikkeld is geworden dankzij die hulp, was ook nooit de bedoeling van de hulpgever, het gros van die hulp keert altijd linea recta terug naar de gever, zie het west-Suriname project, alles en nog van alles moest in Nederland tegen een veel hogere kostprijs natuurlijk gekocht worden.


    Maak melding
  2. suriname en politici in het bijzonder moeten niet bedelen en hun hulpbronnen gratis weggeven aan het buitenland met malafide concessie en daarna gaan treuren om hulp; want manieren hebben jullie nooit geleerd en ik moet jullie nog manieren bijbrengen hoe je met mijn grondgebied moet omgaan…ik zal jullie politici laten verhongeren en smeken om genade wat jullie althans hebben aangericht in mijn geboorteland en waar jullie de surinaamse samenleving met verloerdering als maatstaf hebben laten gelden…dood door schuld… de hoogste berechtingen zijn niet zegenend genoeg voor de komende 5 generaties die nog in jullie ellende geboren moeten worden….


    Maak melding
  3. Omvangrijke ontwikkelingshulp garandeert kennelijk geen ontwikkeling.
    In de jaren na 1975 ging het economisch heel slecht met Suriname; de Nederlandse ontwikkelingshulp en de bauxietinkomsten werden over de balk gesmeten zonder dat er economische progressie werd geboekt.
    Toen echter beide bronnen opdroogden en ook de deviezenvoorraad in 1984 op was, bleek al dat geld slechts tot tijdelijke welvaart te hebben geleid. Sterker nog, in de daaropvolgende jaren werd duidelijk hoezeer de fundamenten van de economie waren verzwakt in plaats van duurzaam verstevigd.
    We weten inmiddels allemaal wat ons dat heeft gebracht : corruptie ,een militaire staatsgreep, de decembergebeurtenissen en uiteindelijk een president die omstreden is. Hier mag je best wel spreken van oorzaak en gevolg. Je kunt gerust stellen dat de corruptie totaal verweven is in de Surinaamse politiek. Het zal niet makkelijk zijn om deze wijd verspreide corruptie uit te bannen.

    Een van de interessante bevindingen over de huidige regering is dat zij een groeiscenario in de economie voorstaan , waarin Nederlandse ontwikkelingshulp niet in voor komt. Dit beleid is gericht op een kwantitavieve macro en bedrijfsconomische benadering dat zelf IMF en IDB hun vertrouwen uitspreken en zelf bereid zijn waar nodig financieel bij te staan. Let wel deze instituten zijn geen liefdadigheidsinstellingen dus ze gaan er van uit dat het geleende geld uiteindelijk wordt terug betaald.
    Daarom hanteren deze instituten bij leningen zware voorwaarden. Terecht overigens. Dat het IDB en IMF hun vertrouwen uitspreken in de economische vooruitzichten van Suriname is zeer gunstig.
    Groei kan dus ook zonder Nederlandse hulp. Suriname zou dus zelf een groeibeleid kunnen ontwikkelen en uitvoeren. Maar zolang het verantwoordelijkheidsbesef in Nederland ten opzichte van Suriname als een hoog goed wordt beschouwd, zolang die cultuur aan Nederlandse kant blijft bestaan, zal de relatie tussen de beide staten moeizaam blijven. Het zal Nederland moeite kosten om het stuur uit handen te geven en achter in mee te rijden in de auto. Maar daar zal Nederland aan moeten wennen.
    Het belang van de eigen verantwoordelijkheid van Suriname kan niet genoeg worden onderstreept. Het is zaak dat de Surinamers zich realiseren dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor alles sinds 1975.
    De goedbedoelde pogingen van de Nederlandse Staat om Suriname te helpen de juiste keuzes te maken, werken vertragend op het ontwikkelingsproces. Alleen wanneer Surinamers de eigen verantwoordelijkheid ten volle onderkennen zal men bijvoorbeeld van zijn Surinaamse landsdienaren gaan eisen dat ze gewoon acht uur per dag met volle inzet en geconcentreerd moeten gaan werken. Als die energie vrij komt, en de helft van de ambtenaren een baan in de particuliere sector zoekt of zelf een bedrijf op richt, dan zal er ontwikkeling komen. Die energie is veel meer waard dan de ontwikkelingshulp.
    Surinamers moeten beseffen dat de economische groei absoluut rerealiseerd kan worden. Maar dan moet er wel een gezamenlijke inspanning zijn van de overheid, werkgeversorganisaties, vakbonden, het Planbureau, de SER en de Centrale Bank.


    Maak melding
  4. Als we het volledig bericht lezen in DWT staat er dat Suriname nog 300.000euro heeft te besteden, begin oktober 2008 had Suriname nog 160 miljoen euro te besteden.

    In 2 jaar tijd heeft front dus bijkans 155miljoen euro besteed, de vraag is waar hebben ze het aan besteed, we weten dat front niets noemenswaardig en duurzaam heeft gebouwd, in Suriname, dus where is the money.

    Nu kunnen we zien waar die zgn stabiliteit vandaan komt, want al het geld werd waarschijnlijk besteed om de koers op peil te houden, terwijl men het in productie en export projecten had moeten investeren.

    Moro bo doro onder front.


    Maak melding
  5. Wat wil je,,,jullie zitten de hele dag holland uit te schelden voor kolonialisme uitbuiting enz enz enz..

    baas is zo afschuwelijk alles tegen holland,nu lijdt het volk en het is weer niet goed..

    laat baas een enkeltje boeken bij de slm en zijn onderbroek meenemen,kan hij mooi vakantie houden in scheveningen.,

    dan wordt het land rustig opgebouwd door Holland..,

    komt alles goed..


    Maak melding
  6. Koren op de molen van de NDP-ers die hun misdadige en criminele beleid goed willen praten.vast staat wel dat er geen enkele land naar mij weten vooruit is gekomen onder een brute militaire regime, ze zijn eerder naar de klote geholpen.
    Als je de militaire periode naast dat van de gekozen regeringen zet dan was suriname tijdens de gekozen regeringen 100x beter om te wonen en te leven dan nu.op onderwijs, medisch gebied , sociaal, moreel, respect noem ze allemaal maar op was suriname goed op weg.Conclusie de staatsgreep heeft suriname geen stap verder geholpen in zijn ontwikkeling sterker nog het is een remming.
    De enige Sranamang die iets tastbaar voor zijn land en volk heeft gedaan is die kleine koeli boi uit boiti eddy jharap een voorbeeld voor alle surinamers.
    negre no sabi seti wang kondre.
    Eddy jharap werd tot twee maal ontslagen,omdat hij weigerde medewerking te verlenen tot in zekere mate een verkoop van staatsolie, en wie waren de verantwoordelijken bosje en bouta twee criminele figuren die zich nu voordoen als redder des vaderland.
    @ M.doorn dat verhaal wat jij verteld kan je alleen kwijt in ocer niet hier op dit waar mensen toegang hebben tot veel informatie bronnen. vertel ook hoeveel miljoenen naar schuld aflossing is gegaan die schulden die Bouterse en bosje hebben achtergelaten in brazilie en andere landen in het buitenland.M.Doorn ik vraag mij af hoe jong jij bent want jij weet niet eens dat suriname een zeer sterke gulden had en dat die is gedevalueerd naar de december moorden toen nederland de geldkraan dichtdraaide. toen kon bouterse geen kant op met zijn grote smoel hij zocht toen hulp bij de colombiaanse drugs maffia.Suriname is een donor land en daar hoef suriname zich niet voor te schamen want er zijn veel landen in de wereld die miljarden steun uit het buitenland krijgen israel, pakistan, india indonesie.


    Maak melding
  7. Onderstaand een staaltje leiderschap, zelfvertrouwen en daadkracht van de regering zonder verdragsmiddelen. gewoon uit landsbegroting actie ondernemen dit in tegenstelling tot de bedelaars die niets konden ondernemen zonder ontwikkelingshulp.

    “Glis krijgt eigen kantoor voor SRD 8,5 miljoen 17 May, 21:00

    Artist’s impression van het nieuwe Glis-gebouw. Het Geografisch ’s land en Informatie Systeem (Glis) krijgt na jaren een eigen gebouw. De ondertekening van het bouwproject tussen het ministerie van Openbare Werken en de aannemer Zhong Nan heeft vandaag plaatsgevonden op het ministerie. Het gebouw komt te staan aan de Jagernath Lachmonstraat.

    Het gebouw wordt volgens minister Ramon Abrahams een uniek en modern gebouw. Het ontwerp van het nieuwe gebouw is een aangepaste versie van een door studenten van de Anton de Kom Universiteit gemaakt design. Het aannemingsbedrijf IBT heeft het verder bewerkt en aangepast. Het gebouw moet over een jaar af zijn. De aannemer heeft 122 werkdagen om aan deze eis te voldoen.

    Directeur Lloyd Kotzebeu van O.W. zegt dat het Glis straks met een eigen kantoorgebouw een belangrijke bijdrage zal kunnen leveren aan de stedebouwkundige taken van het ministerie. Abrahams zegt dat het ministerie er streng op zal letten dat het project gebouwd wordt volgens de in het bestek opgenomen voorwaarden. IBT, dat belast is met de directievoering, krijgt een vooraf afgesproken vergoeding. “Er zal geen cent meer aan de directievoering worden besteed” zegt Abrahams.
    Naar eigen zeggen heeft de minister sinds zijn aantreden projecten heeft gestopt waarvan de kosten van de directievoering almaar opliepen. Hierdoor vielen de projecten veel duurder uit dan was begroot.

    Het gebouw moet naast een transparante ook een ‘hightech uitstraling’ hebben, aldus het ministerie. Landmeters moeten online data kunnen up- en downloaden. Het gebouw krijgt een open klanten balie en een openbare kantine.
    Hoewel het bestek reeds in 2006 af was, moesten er nog ‘administratieve zaken’ van het Glis geregeld worden. Daardoor is het project te laat gestart.
    Inmiddels is de opstart van het Glis afgerond en is een Glis-wet aangenomen door de Nationale Assemblee. Het originele project zou worden gefinancierd uit verdragsmiddelen, maar er is in 2010 goedkeuring verkregen voor het uitvoeren van het project uit s ’lands begroting.

    Zhong Nan is na een openbare aanbesteding gekozen om het project uit te voeren. Het bedrijf is ruim 10 jaar in Suriname operationeel. “


    Maak melding
  8. Mijn complimenten voor Gudo Themen voor
    zijn posting.

    In het verlengde daarvan wil ik het volgende kwijt:

    Omdat opeenvolgende regeringen in Suriname de ontwikkelingshulp aanwendden als begrotingssteun, schuldenverlichting, projecthulp etc.. is er nauwelijks sprake geweest van economische groei en armoedevermindering in Suriname.
    Projecten die werden opgestart werden niet of half afgemaakt. Er leek economische stabiliteit te zijn, maar dit was een schijn economische stabiliteit omdat deze stabiliteit gestoeld was op de Nederlandse
    steun. De vraag is of Nederlandse ontwikkelingshulp effect heeft gehad voor Suriname. Op het gebied van economische groei zeer zeker niet en je kunt op dat punt gerust spreken van een mislukking.
    Onderzoek van o.a. de Wereldbank heeft uitgewezen dat veel landen die ontwikkelinghulp krijgen het economisch slecht doen. Landen waar ontwikkelingshulp
    economisch wel een positief effect heeft zijn landen met een goed macro-economisch beleid. We kunnen hier gerust stellen dat Suriname nimmer een gedegen macro-economisch beleid heeft gekend.
    Overigens zou Suriname er nog slechter voor staan indien er geen ontwikkelingshulp was.
    Er zijn veel sociale doelen verwezenlijkt (onderwijs, gezondheidszorg enz..)
    In dat op zicht was ontwikkelingshulp niet helemaal weggegooid geld.
    Velen vinden dat Nederland de rol van donorland zou moeten blijven vervullen.
    Maar onderzoeken hebben uitgewezen dat ontwikkelingshulp veel landen daardoor afhankelijk maken van het donorland en dat hindert om zelf hun ontwikkeling vorm te geven. Ontwikkelingshulp werkt corruptie in de hand omdat leiders in de verleiding komen om hulpgelden aan te wenden voor hun eigen belang, in plaats van te investeren in de ontwikkeling van hun land.
    In het geval van Suriname kunnen we gerust concluderen dat de Nederlandse ontwikkelingshulp Suriname economisch weinig vooruit heeft geholpen.
    Die economische ontwikkeling van Suriname moet op een andere boeg gegooid worden.
    De huidige regering toont op dat gebied voortvarendheid en een vooruitstrevende toekomstvisie.
    De plannen zijn weliswaar ambitieus en veelomvattend maar zeker niet onrealisbaar.
    Indien deze regering in staat is om de gunstige economische verwachtingen op een goeie manier te monitoren dan zal die ontwikkeling niet morgen komen maar op een langer termijn zal dat zeker positieve effecten te weeg brengen.
    De afgelopen tientallen jaren is het de verschillende regeringen ( met ontwikkelingshulp uit Nederland nog wel)niet gelukt om Suriname economisch vooruit te helpen.
    Hoe kunnen we dan verwachten dat deze regering het streven om Suriname economisch
    vooruit te helpen binnen een jaar of twee realiseert?
    We hebben met zijn allen ruim dertig jaar tevergeefs gewacht op de economische vooruitgang van Suriname. Waarom gunnen wij deze regering niet de tijd om te bewijzen dat
    economische ontwikkeling wel degelijk mogelijk is zonder hulp vanuit Nederland?
    Een ieder zal daar wel zijn/haar eigen motieven voor hebben.


    Maak melding
  9. nummer 4,

    De koers moest stabiel gehouden worden nadat je Baas Desi de koers van de Surinaamse gulden tot in de diepste ravijnen deed kelderen met zijn opportunistisch beleid in de jaren 80. Ik heb er persoonlijk onder geleden, jij niet?

    Nu gaan we weer dezelfde kant op en het blijkt dat een gewaarschuwde Surinamer er gewoon met de pet naar smijt. Onverschilligheid zal het Surinaamse volk wederom in grote problemen brengen. En als dat zover is, dan gaan we ene Doorn er de schuld van geven en niet Desi. Want mensen zoals jij, zorgen ervoor dat een mens zoals hij, aan de macht kan blijven. Ziekelijk!


    Maak melding
  10. Front geindoctrineerde DAS op 10.

    De koers hou je niet stabiel door met je schaarse middelen (US dollars) te intervenieren. De koers hou je stabiel om meer te produceren en te exporteren en minder te importeren.

    Door de front interventies zijn alleen handelaren rijk geworden, want die konden hun US dollars lekker exporteren en op buitenlandse banken stallen.

    Vandaar dat zelfs de Surinaamse Mugabe aka vene na de verkiezingen zei dat het land stabiel was, maar het volk heeft niets van gemerkt, ie grabu. Yu koers kan stabiel maar if a volk e pina heb je er niets aan.

    Nu gaan we weer dezelfde kant op volgens DAS, dit enkel omdat hij het wenst en hoopt om zodoende zijn gelijk te krijgen, jij kleine zwartkijker. ter informatie de koers is al maanden stabiel, nog enkele zaken hoeft deze regering in te voeren zoals productieverhogende, belastingheffende enz. en we hebben een betere koers zonder US dollars interventies.

    Ziekelijk is je negatieve inborst, die alleen maar hoopt en wenst dat het heel erg slecht zal gaan in Suriname. Maar goed dit ondermaatse en laaghartig gedrag zijn fronters eigen, nothing new.

    Front NOOIT MEER, horen alle rechtgeaarde, vaderlandslievende en weldenke Surinamers te zeggen.


    Maak melding
  11. DAS ik heb nog meer voor je, doe die front oogkleppen open en lees wat de stand van zaken zijn.

    “Remy Bhailal:
    ‘Cambiohouders overleven wel’

    Geplaatst: 19/05/2011

    Paramaribo – ‘De cambio’s overleven door gewoon de koop en verkoop van valuta voort te zetten.’ Voorzitter van de Cambiohouders in Suriname, Remy Bhailal, zegt dat er geen stagnatie of problemen in de verkoop en aankoop van valuta bij de cambio’s te constateren is. ‘Op sommige dagen is er een toename in de opbrengst, op andere dagen weer niet. Maar niet dat er drastische veranderingen zijn opgetreden door de maatregelen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) enkele maanden terug.’ De cambiohouders konden niets anders dan zich te onderwerpen aan de maatregelen waar zij iets huiverig voor waren.

    Bhailal is niet op de hoogte van het fenomeen waarbij Chinese handelaren niet meer stappen naar de cambio’s voor het opkopen van de USD, maar eerder kiezen voor de casino’s. Daar zouden zij zonder legitimatie hun geld kunnen omwisselen. Eén van de laatst getroffen maatregelen is die van de legitimatie en het opgeven van alle persoonsgegevens van personen die transacties plegen in de cambio’s. Sinds de genomen maatregel van de CBvS is er geen of nauwelijks verschil te merken tussen de bank – en straatkoers. Dit in tegenstelling tot de periode vóór de genomen maatregelen. Gisteren was de bankkoers voor de USD 3,35 en de Euro 4,74. De straatkoers noteerde voor de USD eveneens 3,35 en voor de Euro 4,80.

    Het koersenfront kende in de periode vóór de verkiezingen een dolle trend, waarbij de officieel vastgestelde koers sterk verschilde met die van de straatkoers. Importeurs werden genoodzaakt om hun USD bij de cambio’s te kopen vanwege de ontstane schaarste. Ook de interventies door de CBvS konden niet resulteren in het gewenste resultaat, totdat de CBvS eind januari van dit jaar de valutamarkt in Suriname reguleerde middels het marktconform vaststellen van de USD-koers naar SRD 3,5 in plaats van de kunstmatig gestuurde SRD 2,80.

    Reeds na de verkiezing van de president en de vicepresident van Suriname daalde de koers van de USD op de valutamarkt. Vlak voor de presidentsverkiezing schommelde deze tussen de SRD 3,50 en SRD 3,45. Dit getuigde volgens Bhailal reeds van het vertrouwen dat de handelaren hebben in de gekozen president en vicepresident. Suriname kent momenteel 26 cambio’s.”


    Maak melding
  12. @ Doctorandus grote waffel op nummer 11.
    Wat moet suriname meer gaan produceren en exporteren noem man en paard en verschuil jou niet achter allerhande grootspraak en mom.
    Neem een land als venuzuela als voorbeeld die hebben maar één belangrijke export product en dat is olie voor de rest moeten ze haast alles importeren,iran moet zelf brandtof uit het buitenland importeren.Schoenmaker houd je bij de lees M.Doorn zorg eerst ervoor dat alle surinamers een betere leven hebben eten drinken onderwijs medische voorzieningen veiligheid, democratie en rechtsgelijkheid zodat iedereen die de wet overtreed berecht wordt .


    Maak melding
  13. @M. Doorn

    Wat een onzin vertel je in #11 & 12.

    De koers hangt in de eerste plaats af van de vraag naar USD en het aanbod aan SRD. Als er meer vraag is stijgt de prijs van een goed zo ook de koers van de USD. En als er meer SRD’s aangeboden worden dan daalt de koers van de SRD.
    Doordat DDB in het verleden veel SRD’s bij drukte daalde de koers dan ook enorm. De binnenlandse geldhoeveelheid mag dan ook nooit veel meer stijgen dan de hoeveelheid die nodig is om de betalingen binnen SME te accomoderen. Veni heeft dat al die jaren goed gedaan. De betalingsbalans en meer nog de kapitaalbalans spelen natuurlijk ook een rol. Maar in het buitenland is de SRD niet gewild dus het spel daarbij beperkt zich tot het gegeven dat wij nooit meer kunen importeren dan er aan geld, USD en EURO’s, binnen komt in SME. Zo niet dan is er opeens een te kort aan USD. Onder Veni was er nooit sprake van een langdurig te kort. Onder DDB en Bosje was het scheing en inslag.

    En de cambio’s. Wel die werken op dag basis en hun belangrijkste succes dank zijn aan het feit dat ze elke SRD zo snel mogelijk weer in USD omzetten. Die waren dan ook niet teleurgesteld met de devaluatie. Op eens was hun kas in USD 20% meer waard. Mooi toch. zullen zij gedacht hebben


    Maak melding
  14. Doornroosje kletst maar wat in de ruimte.Vanaf de berm werd er geschreeuwd dat een file is aan investeerders en landen die Sur.zouden helpen.Nog heb ik niets van een onderhandelings delegatie gezien.Het enigste concrete is dat er nog meer grote plannen aangekondigd zijn door de bermschreeuwer.Die plannen kunnen best nog wat wachten.Laat de schreeuwer maar zorgen dat Par’bo niet bij de geringste regen verzuipt.De stad wat van het vuil ontdoen.De criminaliteit indammen.Deze zaken genieten voorrang.Niet alleen repressie maar ook werkgelegenheid zorgen voor vermindering van de misdaad.

    Cobie.


    Maak melding
  15. “Neem een land als venuzuela als voorbeeld die hebben maar één belangrijke export product en dat is olie voor de rest moeten ze haast alles importeren,”

    Bovenstaande zegt sikifreak. Ik neem je niets meer kwalijk dombo, als je dat maar weet.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES