El Dorado steekt gewelddadige kop op in Suriname

16

PARAMARIBO/KLAASKREEK, 16 mei – El Dorado is weer eventjes terug. Net zoals vijfhonderd jaar terug, waren het de geruchten die het hem deden. De onaangename kant van de mens pakt weer grof uit dezer dagen. Het Marrondorp Klaaskreek, in Brokopondo, kan het nog navertellen.

Hamers, houwers en knuppels kwamen er aan te pas bij onlusten in het dorp. De aanleiding: een gerucht over een vrij grote goudvondst in de buurt. Een groep garimpeiros (Braziliaanse goudzoekers, red.) deponeerde het verhaal dat ze veel goud gevonden hadden. In het nabijgelegen Beewojo zou niet minder dan vier kilo zijn geschraapt. Kort daarop gonsde het van goud- en gelukszoekers uit Klaaskreek.

Maar ook bewoners van andere dorpen, onder meer Brokopondo, meldden zich. Toen brak de hel los, zo erg dat de plaatselijke politie versterking moest laten aanrukken. Plaatselijke bewoners, waaronder ex-parlementariër Yvonne Pinas vrezen nog meer incidenten. Tot nog toe kan niemand bevestigen of er echt zoveel goud ligt. Zeker is dat de begeerten zijn gewekt. Beewojo maakt deel uit van de concessie van multinational Iamgold.

Bekijk ook:

16 REACTIES

 1. Quote
  Beewojo maakt deel uit van de concessie van multinational Iamgold.
  UnQuote

  Wet en recht geldt dus duidelijk niet in dat gebied van Suriname. Gekoppeld aan de miserabele toestand van de Surinaamse economie, kan ik mij ook voorstellen dat iedereen gek wordt.

  Maar dat het met houwers, kapmessen etc etc moet gebeuren, dat kan echt niet in een geciviliseerde samenleving.


  Maak melding

 2. Wij moesten onze (delen van) percelen afstaan omdat er leidingen van staatsolie erdoor heen moesten. het grond boven de leidingen werd eigendom van staatsolie dus de staat. er werd toen gezegd dat er en wet is dat als er schatten in de grond liggen dat dan staatseigendommen zijn en de grond automatisch van de staat wordt zonder vergoeding voor de eigenaar.
  Ik heb nimmer gehoord dat dit niet zou gelden voor goud of als het om het binnenland ging. nog sterker in heel het binnenland zijn er geen eigedomspercelen en alles is al van de staat.
  En daar mag er vrij goud van de staat gestolen worden omdat bouta vene sardjoe rusland ameerali en co oliedom zijn en niet inzien dat het hetzelfde is als goud wegdragen van decentrale bank. hetzelfde goud ligt nu op een andere plek en jan en alleman mag het wegdraaien. nog sterker er worden zelfs door de staat vergunningen verstrekt om het zowat gratis mee te nemen, wie geen concessie heeft maag ook naar hartelust meedoen.!!
  Yeah. wie zei ooit “wat we hebben is wat we zelf weten te verwerven etc”.


  Maak melding

 3. Wanneer komt er een fabriek die eind product kan leveren. En dan staat Suriname stabiel.
  waar onze eigenvolk in kan werken en niet gaat denken ik vertrek naar het buitenland.
  Je mag naar het buitenland gaan maar om kennis te verwerken. copy that.


  Maak melding

 4. Dagelijks hoor je dat de prijs van het goud gestegen is. George Soros zei niet lang geleden dat goud en zilver de nieuwe reserve valuta`s zijn.Het zou mij niet verwonderen als je vandaag of morgen heel Brazilië in deze gebieden krijgt.Hoe vaak lees je niet op deze website dat de mensen armoede leiden in het land,dat de voedingsstoffen duurder zijn geworden,verder dat vele jonge mensen werkloos zijn.Waarom moeten de buitenlanders het land binnen komen en met de buit vandoor gaan?De vorige regering en de huidige geef ik geen cent voor.De doel van een regering is de mensen aan het werk te krijgen,niet dat ze op hoeken van de straten met elkaar staan te praten op midden van de dag.Men zegt wel de jonge mensen van vandaag zijn het volk van morgen.Hebben ze geen werk dan is er morgen geen toekomst.


  Maak melding

 5. Misschien moet de regering de mensen nog eens duidelijk maken dat alle grondstoffen eigendom zijn van de staat en niet van stammen of bewoners van de gronden tenzij er een concessie voor is gegeven.

  Sikiefreaky op 2, dat zie jij maar dat komt ook weer omdat je zo gek bent als een deur.


  Maak melding

 6. Oud verhaal!

  We gaan terug naar 1910. Beschaving is nog net niet ingetreden in Suriname. Het land is van iedereen en iedereen is van het land.

  Anno 2011, een mooie eeuw later, is er nog steeds geen beschaving in dit land dat van niemand blijkt te zijn, maar waar iedereen zijn rechten claimt. Het heet ElDorado!

  Beschaving heeft te maken met leiding geven en voorbeeldig zijn. Dat is iets dat in ons geliefd Suriname enorm ontbreekt.


  Maak melding

 7. Heer insider, uw reactie is zeer terecht hetgeen ook leeft bij de andere delen van het land (bij de geciviliseerden). Wanneer gaat de regering beleid hierop maken en moet gelijk ingrijpen.Is een regering met daadkracht zei men dus hoop ik dat er nu aktie word ondernomen.


  Maak melding

 8. @5 Srika,

  zou een goed begin zijn hé ? Mek dheng Sranamang aie opo,……en door stappen naar Paramribo.So so goedoe/goutoe dé people loby inie srang kondre.Wroko dé no wanie !

  Groet,(Veel wijsheid !)


  Maak melding

 9. Diefstal!

  Beewojo maakt deel uit van de concessie van IAMGOLD. Dat wil zeggen dat men steelt van IAMGOLD, toch?
  Stel dat IAMGOLD nu zelf gewapende bewakers in dienst neemt om haar concessie te bewaken.
  Dan wordt het oorlog in de Jungle.

  De overheid blijkt niet in staat om haar Vet Varken te beschermen. Goud is vandaag de dag meer dan Goud waard dus moet de overheid dit als prioriteit nummer 1 behandelen.
  Maar buitenlandse snoepreisjes blijken de voorkeur te krijgen van Don Desi Diablo.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.