Documentaire ‘Edgar Cairo: Ik ga dood om jullie hoofd’

6

Pijn en schaamte over de koloniale geschiedenis van Nederland in Suriname. Dat overheerst in het leven en werk van schrijver en dichter Edgar Cairo. Het is beklemmend aanwezig in de documentaire ‘Edgar Cairo: ik ga dood om jullie hoofd’ van Cindy Kerseborn, die Het Uur van de Wolf zondag 22 mei om 17.05 uur op Nederland 2 uitzendt. In de film belichamen het leven en werk van Edgar Cairo het zogeheten ‘negerverdriet’, dat hem uiteindelijk noodlottig werd.

Edgar Cairo overleed elf jaar geleden. Met tomeloze energie en kracht heeft hij geprobeerd de tegenstellingen te overwinnen, die tussen Surinamers onderling en tussen Surinamers én gevestigde Nederlanders heersen. Terugkerende thema’s in het werk van de schrijver, dichter, performer en schilder zijn huidskleur en sekse, maar bovenal de onverwerkte koloniale erfenis.

De zwaar getourmenteerde Cairo werd in Nederland academicus, maar voelde zich tegelijk altijd een Creoolse volksjongen. Hij onderzocht de invloed van het witte denken en de daarmee samenhangende taal in het hoofd van een zwarte Creool. Cairo ontwikkelde zijn eigen taal, een mix van Sranantongo en Nederlands die je nu nog terughoort in de Nederlandse straattaal. Hij legt met zijn werk open wat anderen liever met schaamte bedekken. Zijn uitgebreide oeuvre bestaat niet alleen uit literatuur en poëzie, maar ook uit tweehonderd schilderijen, die met dezelfde passie, ongeduld en avontuurlijkheid zijn gemaakt als zijn geschreven werk. Regie en productie: Cindy Kerseborn.

Uitzending: zondag 22 mei 2011, 17.05 uur op Nederland 2

6 REACTIES

 1. Waren er maar meer Edgar Cairo’s, die uit respect voor hun voorouders, de misdaden van Nederland in Suriname blootleggen en dagelijks herhalen. Nederland ontkent en verzwijgt haar misdaden en vereert zelfs haar grote misdadigers tegen de menselijkheid, zoals admiraal de Ruyter en Tromp, waar op veel plaatsen straten naar zijn vernoemd. Nederland ga je schamen, trek het boetekleed aan en bied je verontschuldigingen aan en betaal smartegeld.


  Maak melding

 2. Die onverwerkte koloniale erfenis kom je vandaag de dag nog bijna elke dag hier tegen op waterkant.

  Als voorbeeld;

  De meeste denken dat je als inwoner van Nederland de Nederlandse politiek jegens Suriname niet mag bekritiseren want dat zou betekenen dat je niet loyaal bent aan nederland.

  De meeste vinden dat je het slavernij en koloniaal verleden maar moet vergeten want dat zou automatisch betekenen dat je Nederland bekritiseerd.

  Nu weten de meeste natuurlijk niet dat hun zelfopgelegde weigering betekend dat je niet geintegreerd bent in Nederland maar dwangmatig jezelf loyaal opstelt wat natuurlijk niets met integratie te maken heeft want sommige autochtone Nederlanders bekritiseren wel de Nederlandse politiek jegens Suriname of het Slavernij en koloniaal verleden maar dat zijn ook mensen die geintegreerd zijn.

  Edgar Cairo was dus een geintegreerde Surinamer in de Nederlandse samenleving waardoor hij zichzelf kon blijven en zijn hart gewoon liet spreken.

  “Hij legt met zijn werk open wat anderen liever met schaamte bedekken.”

  Vele Surinamers in Nederland zouden dus inderdaad een voorbeeld aan Zalig Edgar kunnen nemen.

  I rest my case


  Maak melding

 3. mr. zuidoost.
  Je reageert zo mooi. Beetje jammer dat je zo afsluit, want je valt door de mand. Het is je om het geld te doen?
  Bedenkt goed dat het laatste wat je zegt, het zwaarste weegt!


  Maak melding

 4. @ M.doorn,
  zie jij niet hoe dom en achterlijk jij bent, men zegt wie veel zegt moet veel verantwoorden.
  Als ik terecht kritiek op Bouterse hebt vindt jij dat ik anti surinamer bent. lees jou reactie goed op nummer 2 dan zal je zien dat jij jou zelf constant tegen spreekt.


  Maak melding

 5. Ach wikifreak je mist het noodzakelijke denkvermogen nou eenmaal om mij dom en achterlijk te noemen, dus bij deze heb jejezelf weer onsterfelijk belachelijk gemaakt.

  Jouw kritiek op Bouterse wil ik bij deze beschrijven aan wat men noemt dwangneurose, in de pshychiatrie zou men zeggen dat je aan de obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) lijd.

  De meeste OCS-patiënten zijn zich er terdege van bewust dat hun gedrag niet rationeel is, maar toch blijven ze hun dwangmatige handelingen uitvoeren om te voorkomen dat ze angstig of gespannen worden.

  Hopelijk heb je wat aan bovenstaande en ga je professionele hulp zoeken, OCS is te verhelpen.

  Doei


  Maak melding

 6. Een bedrieger die betrapt wordt op zijn leugens en bedrog reageert precies als die megalomaan gek op nummer 5.
  Je kan jou hieruit niet lullen want jou redenering op nummer 2 klopt van geen kanten.
  Hier in nederland mag iedereen een mening hebben. ook EDGAR mag zijn mening uiten zonder bang te zijn voor zijn leven. hij mag het zelf op de nederlandse tv vertonen dit is persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.Ik zie het al voor mij dat de nabestaanden van 8 dec of van moiwana een film maken over de zwartste bladzijde in de geschiedenis van onze republiek. probeer eerst jou eigen schaamte onder ogen te zien voor dat jij met jou vinger wijst naar anderen kijk naar jou president wat hij op zijn kerfstok heeft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.