Surinaamse journalisten tegen uitsluiting media

21

PARAMARIBO, 15 mei – De Surinaamse Vereniging van Journalisten, SVJ, heeft zich uitgesproken tegen de uitsluiting van de dagbladen De West en Dagblad Suriname door het kabinet van de president. De maatregel wordt gezien als een rechtstreekse aanval op de media. Maar er is ook direct sprake van een bedreiging.

Die gaat uit naar alle overige media. Wie niet in het gareel loopt, staat als het ware hetzelfde te wachten. “Het recht van vrije meningsuiting is een in de grondwet verankerd recht. Dit recht wordt eveneens gewaarborgd in het verdrag Burger- en Politieke rechten en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens”, stelt de SVJ. Vrijheid van meningsuiting is in het geding.

Journalisten van bede dagbladen mogen immers niet op persconferenties en andere activiteiten van het kabinet. “De regeringsautoriteiten missen de bevoegdheid sancties te treffen tegen media. Het is alleen aan de rechter voorbehouden recht te spreken in een rechtsstaat”, aldus de SVJ. De uitsluiting is niets minder dan een bedreiging en gevaar voor de persvrijheid in Suriname.

Bekijk ook:

21 REACTIES

 1. Alhoewel dit niet slim gedaan is door de regering Bouterse/Ameraali, wil i opmerken dat het niet uniek is en niets te maken hefet met de situatie in de jaren 80.

  Als voorbeeld een vergelijkbare zaak in Engeland:

  http://www.nu.nl/media/2515338/ophef-geheime-britse-publicatieverboden.html

  Waar het m.i. om gaat is of de persvrijheid ook betekent dat er willens en wetens leugens worden verspreid. Er moeten ook grenzen zijn aan persvrijheid net zoals er grenzen moeten zijn aan de vrijheid van meningsuiting (je mag niet beledigen etc etc)


  Maak melding

 2. Persvrijheid/vrijheid van meningsuiting heeft niets van doen met leugen, laster en of bandeloosheid.

  Een land in ontwikkeling behoeft kritisch en oprecht te worden begeleid!

  Met hele leugens en halve waarheden schieten wij geen millimeter op!


  Maak melding

 3. Mensen ziehier de achteruitkijkspiegel van de M(oord) C(ombinatie). Hebben wij met z’n allen dit niet eerder beleefd? Deze criminelen, want laten we wel wezen er zitten veel criminelen in deze regering, dulden geen andere opvattingen. En! Wanneer je de misdaden blootlegt worden ze kwaad. Het past niet in hun straatje, tegenspraak is er niet bij.
  Zoals de applausmachine op Berm het wil one-way traffic zelf denken is te moeilijk voor die stumperds.


  Maak melding

 4. Yes.
  De vos verliest zijn haren maar zijn streken niet.

  Is hij wel bekend met de beleving van de democratie in een rechtstaat, waar de pers de stem en het geweten van het volk zijn en in alle vrijheid beleefd moet worden?


  Maak melding

 5. Dit is een zeer ernstige situatie!Bouterse wil de kritische journalisten monddood maken, dat hoort bij zijn te voeren wanbeleid.Het is nu van essentieel belang dat de media in Suriname de gelederen sluit.Ook moet men internationale journalisten organisaties wijzen op de ontstane situatie,zodat men ook vanuit het buitenland de ontwikkelingen scherp in de gaten kan houden.Bouterse wil bepaalde wetten gaan veranderen,daar zitten ook wetten bij die te maken hebben met het recht op vrijheid van meningsuiting.Binnen niet al te lange tijd zullen Surinamers zich ernstige zorgen moeten gaan maken om de Democratie in het land.Het is een Wolf in Schaaps kleren die word geadviseerd door een stelletje Bandieten!Mark my words!


  Maak melding

 6. Dictatuur begint altijd zo. Eerst de Media de mond snoeren, vervolgens journalisten en intelligentsia deporteren c.q. vermoorden en later schieten op eigen volk (zie het huidige midden oosten).

  Maar elk nadeel heeft een voordeel. Als nu de media en de hoog opgeleide jongeren massaal gebruik gaan maken van social media (twitter, you tube, facebook, linkendin etc.) dan kunnen de babykillers, zwangere vrouwen verkrachters, kindermoordenaars en bejaarden mishandelaars bij meervoudige dozijnen in het kabinet van de president aanwezig, op hun verrotte tanden gaan bijten.

  Toen de plantage eigenaars met hun misdaden tegen de slaven het punt van “no return” hadden overschreden, kwamen de gevluchte slaven in opstand. Ettelijke blanke eigenaren moesten toen hun hoofd missen. Hetzelfde gebeurde ook bij de contractarbeiders op de plantages. Ook hier moesten de heersen soms hun hoofd missen. Het lijkt erop dat de geschiedenis zich gaat herhalen. Alleen zijn de misdadigers niet meer blank maar komt voort uit eigen volk.

  De kruik gaat net zolang te water tot het barst.

  De oudere generatie Surinamers hebben voor hetere vuren gestaan en bovenal licht zal altijd overwinnen van donker of te wel “Al is de leugen van het kabinet van de president o zo snel de waarheid achterhaalt het wel”.


  Maak melding

 7. Nou dit had ik al verwacht. Want het is gewoon een militair regime die nu aan de macht is en wat verwacht je dan anders? Zij kunnen niet tegen kritiek.Gewoon dit geval naar de hoogste autorteiten van de mensenrechten organisaties doorspelen en niet bang zijn voor de onderdrukkers.

  Khan


  Maak melding

 8. Deze handeling was toch te verwachten van een regering als deze,in tachtig was het ook de media die het als eerste moest ontgelden
  Suriname stuur de man toch naar huis.
  Hij heeft niets te bieden dan ellende.


  Maak melding

 9. Goed verwoord: “De regeringsautoriteiten missen de bevoegdheid sancties te treffen tegen media. Het is alleen aan de rechter voorbehouden recht te spreken in een rechtsstaat”,

  En sterker nog de regering heeft de plicht het volk in te lichten en de kanalen daarvoor zijn de DNA en media.

  DDB hoort gewoon minimaal wekelijks in de DNA verslag uit te brengen van zijn werkzaamheden en aan de VOLTALLIGE pers de gelegenheid te geven om te horen wat hij gedaan heeft en vragen te beantwoorden. Daarbij mag hij nooit, om welke reden dan ook, journalisten uitsluiten.

  @blakaboy
  Je hebt het door jouw geciteerde artikel duidelijk niet begrepen. Het gaat daar niet over het journalisten de toegang weigeren in opdracht van de president maar over het via de rechter verbieden dat de journalist over een specifieke zaak publiceerd. Het is dan de rechter die een afweging maakt tussen het algemeen belang en de privee belangen. Dergelijke zaken gaan meestal over de steenpuist op het achterste van een voetballer of het slippertje dat hij maakt. Kortom om Story & Prive artikelen. Je weet wel jouw lijfbladen.


  Maak melding

 10. Nummer 2 en 3 zijn misdadigers zonder hersenen.
  Parapinto weet je wat leugen en laster is?
  Leugen is op de staatstelevisie vertellen dat er mensen op de vlucht zijn neergeschoten.
  Laster is het verhaal van een tegen coup.
  @ Blakaboy zie je niet hoe achterlijk jij bent jij vergeet één belangrijke aspect en dat is Bouterse zijn verleden met de pers is suriname.


  Maak melding

 11. je hebt geen rechten in het leven; vrijheids van menings uiting en publicatie op geheime overeenkomsten van landen en staten worden opgevat als inbreuk doen en ondermijning van de staat gezien dat gelijk staat aan het deelnemen aan een criminele organisatie.. alle publicatie kan je dat ten laste gelegd worden. de nazi gingen voor en de voortouw neemt amerika en gevolgd door europa op de voorgrond. china is veel gevaarlijker en ben je meteen opgeruimd en voer voor de blik..


  Maak melding

 12. Nu mag SVJ ons ook vertellen welke ethiek die hanteert.

  Leugens, laster, belediging en opruiing is tegenwoordig de normaalste zaak van de Suri naamse media.

  Waarom hebben wij geen stelling van SVJ hierover gehoord. Wordt dit gebillijkt.

  Verschuil je maar achter persvrijheid zonder ethiek, stelletje grapjassen.

  Waar SVJ zich druk moet maken is het niveau van journalisten en media opkrikken, die is zo laag, dat je je voor deze mensen gaat schamen.


  Maak melding

 13. @ M.Doorn
  Kan jij vertellen welke ethiek jij hanteer?
  Zeker die berm ethiek, toen was het lachen geblazen met clown Bouterse op de podium, waarom neem jij M.Doorn geen stelling tegen de moordenaar en onderdrukker van jou landgenoten JUDAS dat jij bent. M.Doorn waarom neem jij geen stelling tegen de man die journalisten heeft afgeslacht en media gebouwen in brand heeft geschoten met zware militaire matrieel.
  Over niveau gesproken jij houd wel jou smoelwerk dicht over jou president die een mulo school en een militaire opleiding heeft. is dat het niveau wat de president van Suriname moet hebben lafaard dat je bent.Ik schaam mij voor de volgers van Bouterse en voor die moordenaars president, daar schaam ik mij echt voor als Surinamer.


  Maak melding

 14. Gezien de reactie van een ndp scribent is Suriname wederom getroffen door een ongeleid projectiel uit de klasse Mei Doorn I.
  Wat let deze M(oord) C(ombinatie) om bij leugen en laster naar de rechter te stappen?! U weet wel, het college (maar nu naar de burgerrechter) waar uw capo di tutti capi niet naar toe durft.


  Maak melding

 15. Feit is en blijft dat we na alle leugens, valsificaties,verdraaiingen, opruiende, beledigingen en suggestieve koppen in kranten de bond ineens op de bres staat van de media, het hoge woord vrijheid van meningsuiting is eruit.Dit zijn zaken die precies in het front scenario passen.

  Volk van Suriname wees opgepast, laat u niet vergiften door deze scenario schrijvers, ze hebben een doel en dat is FRONT MOET weer in het machtscentrum.

  Deze mensen hebben niets van doen met het landsbelang.


  Maak melding

 16. he sikiefreaky de ethiek die ik hanteer is nog altijd vele malen meer dan het gebrek aan enige ethiek bij jouw.

  Suriname heeft het vele jaren geprobeerd met de ene na de andere academici als President, ze hebben geen van allen het land kunnen ontwikkelen. No spang nu is het de tijd dat een niet academici het mag proberen, iemand die met beide benen op de grond staat en precies weet waar de schoen wringt.

  Totnutoe ziet het er goed uit, de niet academici heeft nu al veel meer gedaan dan die academici allemaal bijelkaar.

  Wat jij kleine zwartkijker.


  Maak melding

 17. M.Doorn ,
  je ontwijk mijn vragen geeft nou een keer antwoord op die vragen die jou worden gesteld en kom niet iedere keer met jou lege hulzen.
  Als er één iemand is die de surinaamse gemeenschap vergiftigd dat is het die meedogenloos moordenaar die nu president is in suriname .


  Maak melding

 18. baas verkondigt tot heden niks anders dan leugens en nogmaals leugens..

  van al die beloftes beloftes is tot noe toe niks terecht gekomen..

  waar hij officieel moet zijn,loopt hij weg met een smoesje,verschijnt niet liegt en bedriegt,,,waarover hebben we het dan..

  we hebben toch geen stront in onze verre-kijkers..

  waar zijn al die projecten die zouden beginnen per één Januari j.l. 2011

  Indira Gandhiweg zou volgens ene abrahams medio januari een vierbaans weg worden,nog niks van gemerkt,om wat te noemen..

  zanderij zou opnieuw geasfalteerd worden en een tweede baan aangelegd worden..en ga zo maar door..

  iedereen zou een laptop krijgen ik ook..niks van gemerkt..
  alweer valse beloftes..

  het zijn geen vhp-érs die dit verkondigen..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.