Uittocht Surinaamse verpleegkundigen gestremd

11

PARAMARIBO, 13 mei – De uittocht van verpleegkundigen is gestremd. Voor het fenomeen waar de zorgsector en ook autoriteiten zich jaren zorgen om maakten, lijkt een remedie gevonden. Het heeft alles te maken met het nieuwe loonsysteem bij de overheid. De rust is terug, voorlopig althans. Er doet zich een nieuw fenomeen voor.

Lokaal ontwikkelen zich nieuwe stromen. “Steeds meer gezondheidswerkers, die werkzaam zijn in de particuliere sector, zoeken werk bij de overheid”, zegt Fauzia Niamut van de Vereniging van Verpleegkundigen tegenover de Times of Suriname. Vooral de publieke ziekenhuizen zijn in trek. De lonen zijn er aanmerkelijk beter op geworden. De particulieren kunnen het niet aan.

Nog maar enkele jaren terug was dat anders. Verpleegkundigen gingen of liever naar een particulier ziekenhuis of naar het buitenland. Volgens Niamut is de trek aanmerkelijk ingedamd. Per jaar gaat nauwelijks een handjevol nog het geluk zoeken buiten Suriname. Vooral het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is in trek. De regering wil het wel inperken, omdat het ambtenarenbestand nu al een waterhoofd is.

11 REACTIES

 1. Wie nadenkt begrijpt precies wat er aan de hand is. De partiuliere sector kan haar tarieven om verschillende redenen maar moeilijk verhogen en dus ook de salarissen van het personeel niet aanpassen aan de inflatie van ruim 20%.
  Daarnaast is de particuliere sector veel conjunctuur gevoeliger. Vele hebben hun ouders uit het tehuis gehaald omdat ze de kosten niet meer kunnen dragen nu hun koopkracht geslonken is. Ook is de werkeloosheid toegenomen en die groep maakt nu eenmaal geen gebruik (meer) van de particuliere sector.

  Wat hier als een prestatie van de regering verklaard wordt is niet meer dan een resultaat van hun wanbestuur. Vraag liever hoeveel mensen vorig jaar in de verpleging werkzaam waren en hoeveel er nu werken. Dan blijkt al snel at er sprake is van een enorme teruggang. Een teruggang die de achteruitgang in zorg, welvaart en welzijn kei hard illustreerd.


  Maak melding

 2. En dat waterhoofd wordt nog getracteerd op Fiso II. Dat de uittocht van verpleegkundigen redelijk is ingedamd is daar ook een direct gevolg van. Goed of slecht idee, dat Fiso II?


  Maak melding

 3. Het is het democratisch recht van elk individu om wereldwijd te gaan en staan waar men wilt. Kader vastpinnen is onbegonnen werk.


  Maak melding

 4. In een land met een poppenkast beleid, poppenkast president, regering etc. etc. is ook het effect van FISO II iets van tijdelijk effect.

  De mensen zoeken terecht beter. Huppelen nu naar de overheid,maar het effect blijkt straks nihil(Inflatie). Men klungelt maar voort in SME(FRONT of geen FRONT), en sukkelt voort.

  In een landwaar zonder enige visie wordt geregereerd en het meer een kwestie van opportunistische politiek is, kan men niet anders verwachten.

  De slogan voor de komende tijden is nu “DAT IS HET VERSCHIL”. Veel woorden, maar weinig of niks concreets. “DAT IS HET “VERSCHIL”.


  Maak melding

 5. Neusgeeft zijn eigen interpretatie van wat er staat, op zich niet zo erg als we vanuit konden gaan dat neus begrijpend kon lezen.

  Neus speciaal voor jouw in jip en janneke taal.

  Dat de verplegers(sters) liever een baan bij de overheid verkiezen bover de particuliere sector komt gewoon door Fiso, bij de overheid verdien je d de verp omdat je vandaag de dag bij de overheid door FISO II meer kan verdienen dan in de particuliere sector. De verpleging is een doelgroep waar dit gewoon merkbaar is, maar je kan vanuit gaan dat dezelfde gedachtegang bij elke Surinamer leeft, hogere salaris, pensioen, ziektekosten verzekering etc. bij de overheid is beter geregeld. Vandaar dat de werkgevers organisatie ook tegen FISO II was.

  Zie je wat de effecten zijn van front wanbeleid. FISO II hebben ze doorgedrukt tbv eigen voordelen, maar zoals altijd hebben ze niet aan de neveneffecten gedacht. Maar goed in landsbelang denken, is de fronters iets totaal onbekend.


  Maak melding

 6. Correctie, het blijkt dat ik net zo snel kan typen als ik kan denken.

  Neus geeft zijn eigen interpretatie van wat er staat, op zich niet zo erg als we vanuit konden gaan dat neus begrijpend kon lezen.

  Neus speciaal voor jouw in jip en janneke taal.

  Dat de verplegers(sters) liever een baan bij de overheid verkiezen bover de particuliere sector komt gewoon door Fiso, omdat je vandaag de dag bij de overheid door FISO II meer kan verdienen dan in de particuliere sector. De verpleging is een doelgroep waar dit gewoon merkbaar is, maar je kan vanuit gaan dat dezelfde gedachtegang bij elke Surinamer leeft, hogere salaris, pensioen, ziektekosten verzekering etc. bij de overheid is beter geregeld. Vandaar dat de werkgevers organisatie ook tegen FISO II was.

  Zie je wat de effecten zijn van front wanbeleid. FISO II hebben ze doorgedrukt tbv eigen voordelen, maar zoals altijd hebben ze niet aan de neveneffecten gedacht. Maar goed in landsbelang denken, is de fronters iets totaal onbekend.


  Maak melding

 7. @ M.doorn
  Kan jij mij uitleggen wat de effecten zijn van 25 feb 1980.
  Kan jij mij uitleggen wat de effecten zijn 8 dec 1982.
  Kan jij mij uitleggen wat de effecten zijn van het devalueren van onze munteenheid.
  In die tussen tijd dat jij jou flauwe kul hier op dit net verkondigd loopt Suriname honderden miljoenen aan investeringen mis omdat men Bouterse niet vertrouwd gezien zijn misdadige verleden.


  Maak melding

 8. Het verplegend personeel kan ook nergens meer heen.Met Nederland is er een overeenkomst dat zij geen verplegend personeel uit Sur aannemen.En Curaçao wil ze niet meer omdat ze gelijk na hun naturalisatie naar Holland vertrekken.Dus maar in Sur.van het ene ziekenhuis naar de andere.

  Cobie.


  Maak melding

 9. He sikiefreaky op 8.

  Dat jij nog ergens in de 80’er jaren leeft was mij allang duidelijk, dus vraag 1 en 2 mag jezelf beantwoorden gek. Let wel vanaf 1987 heeft front continue geregeerd muv van 4 jaar (1996-2000). Ik ben benieuwd naar die effecten van je, laat ons weer lachen dwaas.

  Trouwens 1 effect kan ik wel noemen, je bent totaal gefrustreerd geraakt door die periode, blijkbaar zijn je belangen of dat van je familie behoorlijk gedwaarsboomd.

  Vraag 3, over welke devaluatie heb je het precies, bedoel je soms de devaluatie in 2000 tijdens front of bedoel je die van 2011 of bedoel je beide.

  Ach die miljoenen investeringen hebben we in 20 jaar front ook niet gezien, hebben we het allemaal ook misgelopen, hoe zit het precies.


  Maak melding

 10. @ M.Doorn,
  jij bent een dom achterlijk en ziek figuur.
  Wanneer het jou uitkomt ga jij 300 jaren de geschiedenis in op misdaad tegen de menselijkheid goed te praten zie jij zelf niet in hoe dom jij bent .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.