Knoeiende Surinaamse douanier moet met ontslag

35

PARAMARIBO, 13 mei – Er moeten koppen rollen bij de douane. Minister Wonnie Boedhoe van Financiën wil het dossier zien over het grootscheepse geknoei bij de import van luxe auto’s. De leiding van de douane kreeg een publieke waarschuwing.

Dat gebeurde bij de formele toelating van een groep rekruten. Daar bevinden zich enkelen onder die al over de schreef gingen. “U bent nu al besmet, jullie zijn er nauwelijks een jaar en nu al moesten gesprekken gevoerd worden, schande, schande”, zei Boedhoe. Ze eist van de douaneleiding dat die geen tweede kans geeft. Het douanekorps heeft zijn maatschappelijke reputatie al niet bepaald mee.

Het laatste schandaal maakt het er niet beter op. Er zijn tientallen dure auto’s ingevoerd tegen een illegale factuurwaarde. Uiteraard kan dat niet zonder hulp vanuit het korps zelf. Boedhoe beseft dat meer dan wie ook en eist de hoogste straf. Ze deed dat ook nog eventjes en plein public: “Ik wil de naam van de douanier die aan de onderfacturering heeft meegewerkt, want die moet met ontslag.”

35 REACTIES

 1. Dan moet bijkans 90% van het personeelsbestand worden ontslagen. Een oprechte goed begin maar ga dan verder mevr, Boedhoe. Klaag ook de uitlokker aan wegens het omkopen van een ambtenaar. Zo moeilijk moet dat toch niet zijn? Of bent u daar bang voor wetende dat dit alle grote en middelgrote jongens (bedrijven)zou kunnen raken en of datsprake zal zijn dat belengenverstrengeling aan het licht zal worden gebracht.
  Als je A zegt moet je ook het gehele alfabet opnoemen.


  Maak melding

 2. Wedden dat de vakbonden (muv CLO) zullen vinden van niet?

  Want alhoewel een ieder begrijpt dat dit soort zaken met de harde hand aangepakt moeten worden zodat Suriname haar inkomsten kan vergroten, ben ik er niet van overtuigd dat de vakbonden in Suriname hier hetzelfde over denken…..


  Maak melding

 3. Heeft Wonnie Boedhoe wel enige relevante werk ervaring?? Ze komt met een voorstelling van zaken die kant nog wal raken en ingegeven lijken door de populistiese tour waar DDB al enige tijd mee bezig is: Wek de indruk dat wij corruptie bestijden en we zijn de help voor het volk. Of we ook werkelijk corruptie bestrijden doet daar bij niet ter zaken. Zo hebben we de afgelopen maanden al van meerdere vermeende corruptieschandalen kennis genomen. En steeds werd dit afgesloten met de opmerking in de sfeer van we gaan er niet mee naar justitie. Kortom het waren net zulke lucht ballonnen als onze diepzeehaven, 6 baansweg, spoorlijn, etc.

  Maar terug naar deze toch wel heel ernstige beschuldiging.
  Wat zijn de feiten: er zijn auto’s ingevoerd waarbij achteraf is vastgesteld dat de waarde waartegen ze ingevoerd zijn lager was dan de feitelijke waarde. Echter om hoeveel het gaat en hoegroot het verschil was is niet bekend gemaakt. Vreemd want dat is essentieel voor men een oordeel velt. Ook is geen aandacht besteed aan de operationele procedures en de werkdruk.
  Stel dat er een rechtzaak komt tegen een douanier. Zijnadvocaat zal dan al snel de volgende twee zaken aanvoeren.
  -1- De werkdruk maakt het onmogelijk elke auto fysiek te controleren op zaken als leeftijd, vermogen, type, uitvoering, etc. De douanier moet dan ook afgaan op de gegevens die de importeur op zijn importverklaring heeft vermeld.
  -2- Zelfs als dit de gegevens volledig correct vastgesteld zijn is het moeilijk de juist waarde vast te stellen omdat de daarvoor benodigde lijsten met referentie waarden en/of calculatie model ontbreken. Neem een voorbeeld met een gangbaar auto model: Golf, automaat, bouwjaar 2001, 120.000 km, airco, matig verzorgt, metalic, stuur links. Wat is die auto waard in SME??

  Natuurlijk je kunt ook gebruik maken van de factuur van de inkoop door de importeur. Maar dan benadeel je de kleine particulier en stel je zelf de deur open voor fraude door de importeur.

  Kortom dit is gewoon het zoveelste onzin verhaal van deze regering en er zal niets veranderen.


  Maak melding

 4. Je moet niet eisen,maar je moet staande de vergadering deze schurken ontslag geven.,dus direct op staande voet..

  Verder geen poes pas alle maties eruit..

  Leg beslag op hun oneerlijke eigendommen die ze vergaard hebben vijl deze in het openbaar en de opbrengsten tengoede aan huizen bejaarden zorg..


  Maak melding

 5. Goed zo minister, gewoon de laan uit sturen. Het is alom bekend dat de autodealers die op elke hoek van de straat staan continue onder factureren met behulp van de douane.

  Dit is natuurlijk een ander geluid dan die van Hildenberg aka willem de zwijger, die kwam Surinamers gewoon doodleuk vertellen dat we de doaune niet zondermeer kunnen beteugelen. Lees hieronder over het front wanbeleid.

  Het leuke is die “er zal veel meer moeten gebeuren”, maar natuurlijk wel, niets gaat vanzelf, maar goed, lees waarom Front NOOIT MEER terug mag komen in het machtscentrum,
  “Surinaamse douane niet zonder meer te beteugelen
  Geplaatst op donderdag, november 19th, 2009 om 11:19 am in Nieuws uit Suriname
  PARAMARIBO, 19 nov – Het is niet zo eenvoudig de teugels strakker te trekken als het om de douane gaat. Dit zegt minister Humphrey Hildenberg van Financiën. Dat onder meer in het parlement geroepen wordt om strengere aanpak van corruptie, verandert weinig aan de feiten. Er zal veel meer moeten gebeuren.

  Dat geldt zeker de roep om het periodiek vergelijken van het privé vermogen. Per individu wordt dan nagegaan of en hoe snel persoonlijke rijkdom toeneemt. “Maar dat vergt een harde beslissing van de regering. Je kan moeilijk een groep ambtenaren onderwerpen aan vermogensvergelijking zonder afspraken vooraf”, zegt Hildenberg. Corruptieve handelen blijft voorlopig dus vrijwel ongestraft.

  Maar dat is met de beste wetgeving en de strengste controle niet te voorkomen. Althans niet helemaal. Het vrij nieuwe Asycuda-systeem moest administratief geknoei voorkomen, werd bij de introductie verteld. Het systeem is binnen de kortste keren gekraakt. De verantwoordelijke douaniers lopen nog steeds vrij rond. “Er zijn altijd mensen die de regels proberen te omzeilen”, aldus Hildenberg. “


  Maak melding

 6. Niet alleen bij de douane zijn er rotte appels. PAk ze allemaal aan . Aan het eind kom je je oom, tante, neef, nicht en ook jezelf tegen, minister Boedoe.


  Maak melding

 7. Zonder aanziens des persoon moet corruptie met wortel en tak uit geroeid worden ! Niet alleen bij de douane, maar in de gehele Surinaamse gemeenschap.

  Men moet goed het verschil weten, tussen mijn en dijn. Maar ja,zolang de gemiddelde Surinamer,denkt en handelt ,met de gedachte…..pé jé wroko dra jou moe jang, verandert toch niks!

  Men kent geen WAARDEN en NORMEN daar in de Tropen ! Loby ghie Sranang kondere dé no abie ! Zijn allemaal graaiers.Stuk voor stuk.Waar moet je beginnen ?!

  Groet,(Veel wijsheid !)


  Maak melding

 8. Boedhoe, inderdaad! oppakken, ontslaan, kaal plukken, alle tegoeden bevriezen en oneway- ticket naar SantoBoma!

  Weg met deze virussen!


  Maak melding

 9. Beste lezers,
  er zijn mensen op dit forum die niet kunnen lezen of willen lezen wat er staat in vorige nieuwsberichten ove het douane korps.Een paar voorbeelden;
  -Klaag ook de uitlokker aan wegens het omkopen van een ambtenaar. Zo moeilijk moet dat toch niet zijn?Waarvoor denkt u dat er boetes en naheffingen zijn uitgedeeld over 2010 terwaarde van srd.1.000.000,00 en trouwens volgens de wet van Suriname is dit geen misdrijf en kun je niet tot vervolging overgaan.
  -Heeft Wonnie Boedhoe wel enige relevante werk ervaring?? Ze komt met een voorstelling van zaken die kant nog wal raken en ingegeven lijken door de populistiese tour waar DDB al enige tijd mee bezig is:
  Er is duidelijk aangegeven in eerdere berichtgevingen hieromtrent dat het om 40 stuks BMW,Mercedes,Audi en de dure Toureq ging en deze Minister gaat uit van het dossier dat zij ter inzake heeft opgevraagd.Hadden wij maar nog zo’n Minister op ROGB dan was het helemaal toppie.Had de vorige “President” maar een kwart daadkracht van deze Minister dan had hij 12 “schone vingers”.Ik begrijp wel dat als iemand verziekt is door rancune hij of zij alleen wil lezen wat hem of haar goed uitkomt.Maar terug naar deze toch wel heel ernstige beschuldiging.
  -Wat zijn de feiten: er zijn auto’s ingevoerd waarbij achteraf is vastgesteld dat de waarde waartegen ze ingevoerd zijn lager was dan de feitelijke waarde.
  -Dit vindt ik nou een argument die alleen iemand met een corrupte inborst kan aanhalen.Dit slaat kant noch wal.Heeft men de berichtgeving wel degelijk goed gevolgt?
  Je hebt lezen en begrijpend lezen.
  Vrolijke dag verder.


  Maak melding

 10. @Neus

  Je verhaal is kolder!

  Corruptie is corruptie en moet keihard worden aangepakt. Als de auto’s een lagere waarde hebben gekregen door toedoen van een douaneambetnaar is dit een misdaad tegen de samenleving, die keihard moet worden afgestraft.

  Dat je weer met allerlei drogredenen komt is alleen omdat je goede initiatieven van deze regering natuurlijk niet graag ziet.

  “Wij” weten allemaal dat deze manier van werken schering en inslag is in Suriname. Ook al geconstateerd door Hildenberg hiervoor en natuurlijk met de mantel der liefde bedekt toen.

  Houd aub om met je idioterie.


  Maak melding

 11. Waar blijft de CORRUPTIE-WET INVESTERINGS-WET,wanneer wordt het door het parlement dé “”poppen-kast”” dus voor gelegd aangenomen..

  mevrouw jenniever doet er wat aan in jou lands belang..

  mevrouw siemons ook jij bent de vijftiger gepasseerd hoelang heb je nog te gaan,regel de wetten voor het toekomstig volk,opdat zij een beter leven hebben in surbo..,dus je eigen klein kinderen..


  Maak melding

 12. Waar een wil is, is een weg Neus. Hoe komt het dat nu wel de waarde van de auto’s kon worden vastgesteld en kennelijk voorheen niet? Fraude wordt bestreden door duidelijk aan te geven wat niet toelaatbaar is. Werkdruk mag nooit een excuus zijn om je werk niet integer te doen. Ik ben het eens met M. Doorn dat ex-minister Hildenberg op dit gebied er een potje van heeft gemaakt. Zo heb ik ooit gelezen dat tipgevers of klokkenluiders zich bekend moesten maken. In zo’n kleine gemeenschap als die van Suriname zou dat zelfmoord betekenen. Hildenberg wist dat het niet zou gebeuren en hoefde dus niet in actie te komen. Het toppunt van lafheid.


  Maak melding

 13. Ai boi neus op #4, zelfs dit bekritiseer je, wie ben je eigenlijk? Weet je wat laat maar, je reacties geven overduidelijk je inborst weer.

  Je bent als die andere lelekoe sikiefreak, die vond ook dat er maar geen olie gevonden moest worden in Suriname.

  Jullie zijn gewoon ziek.


  Maak melding

 14. Dit is symbool politiek. De grote boeven met gronduitgifte en groot grondbezit is weer in de doofpot. Hier gaat het om politieke figuren, coalitieleden, Assemplee-leden etc en bovenal miljoenen en miljarden. Hier is Boedhoe ziende blind en horende doof.
  Hoe kwam uw eigen broer mw. Boedhoe aan die miljoenen in zijn auto tijdens de beroving?

  Nu de kruimel van de arme kleine man als voorbeeld stellen terwijl de babykillers van Moiwana in het kabinet van de president bij dozijnen de staatskas leegplunderen met alle eerbied door Mw. Boedhoe wordt gezegend.
  De splinter in je eigen oog mw. Boedhoe en de balk bij de kruimeldief of precies andersom?

  Waar veel geld omgaat kan ook veel gerommeld worden. En wie in Suriname is rijk? Precies mw. Boedhoe. Voor de mensen die de betekenis van het woord Boedhoe niet kennen. Boedhoe betekent “oer dom, tegen het imbiciele aan”


  Maak melding

 15. Eindelijk een gote opruimactie Heel zanderij moet doorgelicht worden.beginnende bij de top afdalend naar het schoonmaaakpersoneel.
  Mebrouw baddhoe dan blijft er geen personeel over.


  Maak melding

 16. Het is publie geheim dat deze categorie “ambtenaren” die samenleving al generaties lang op meer dan ordinaire wijze besteelt. Sommigen houden er complete sportclubs op na van dioe gegraaide centen.

  Opzouten met die verrotte appels.


  Maak melding

 17. Als je de huizen van de douane personeel soms zit dan schrik je, hoe kunnen zij dit allemaal permitteren, gewoon door andersmans eigendommen te stelen uit auto,s/ containers en zelf de spullen door te verkopen en daarmee zichzelf te verrijken.. in 2004 is uit mijn busje mijn versterker gestolen door douane en nooit opgehelderd.. Ga maar na-vraag doen en je aanvraag verdwijnt in de prullebak…


  Maak melding

 18. Hoe dom moet je zijn om te praten over goede wetgeving en goede controle daarvan terwijl jou president zich nooit aan geen enkele wetten en regels heeft gehouden.Degene die verantwoordelijk zijn voor moord onderdrukking, knechten en mensenrechtenschending in Suriname lopen vrij rond in Suriname,ze krijgen ook nog de hoogste onderscheiding daar hoor ik jou niets van zeggen, dom misselijk ding dat jij bent.Hij heeft het over strengere aanpak van corruptie terwijl zijn president zich laat omringen door oplichters en boeven die veroordeeld zijn. andere worden minister terwijl zij met geld van de samenleving haar verjaardag heeft gevierd.
  Die idioot op nummer op nummer 6 kan niet inzien hoe ongeloofwaardig hij is.degene die zich houden aan de grondwet en respect hebben voor alle fundamentele rechten van de Surinamers mogen van die idioot noot meer in het machtscentrum, Moordenaars onderdrukker mensenrechtenschenders,drugs handelaren die mogen wel van hem in het machtscentrum.


  Maak melding

 19. Douane is boeverij …men moet iets anders beginnen want deze schurken hebben een groot probleem…stoppen kunnen deze gasten toch niet meer…van hoog naar laag…..boeven.


  Maak melding

 20. wikileaks

  Jij heb een probleem yu e zuku fu law of yu law kaba.
  Ga Douane helpen stelen want waarover het gaat kan jij door een tekort koming niet inzien.
  Dus wan sani e fuga yu ai wroko tap yu zinwhi, go doro yu san tan na ini law soso law.


  Maak melding

 21. Wat wil je in een land waar criminelen jaren aan de macht zijn. Jammer genoeg is met de komst van Bouterse de criminaliteit alleen verergerd. Laat Wonnie de groye jongens pakken te beginnen met Bouterde en consorten.De kleine man die onder betaald wordt probeerd zo een beter belegde boterham te verdienen.


  Maak melding

 22. Helaas moet ik die whiskey india kilo india lima, hier- of daar wel gelijk geven. Echter zijn Keulen en Aken niet op één dag gebouwd. Zij zaten ook loeihard prominent bij de man met zijn 10 schonen vingers- en 10 schone tenen.


  Maak melding

 23. ik vind dit een goeie set van mevr boedhoe, maar dan komt de vraag: wat gaat er werkelijk gebeuren?
  want ze praat over corruptie maar hoe zit het met al die collegas van haar??
  de goede ter zijdeen de president? het is allom bekend dat hij zich heeft verrijkt door zijn illegale praktijken etc etc
  moet hij dan niet eerst worden aangepakt ??
  als je verandering wilt moet je eerst de grote mannen aanpakken die het :goede vb: zouden moeten geven


  Maak melding

 24. @wikileaks #20

  voeg daar bij: de rekenkamer opgeheven, de persvrijheid om zeep geholpen, geregeerd bij decreten, anders denkenden op allerlei manieren (mond)dood gemaakt, etc. etc.


  Maak melding

 25. Hebben ze bij de douane geen internet.
  Hoe gemakkelijk is dit medium niet om zelf in het land van herkomst (van het voertuig) te kijken op verschillende sites wat zo’n voertuig daar kost, ook tweedehands.
  Komt een voertug uit nederland, raadpleeg dan bv; autotrader of autotrack, en in amerika en japan zijn er ook voldoende sites. Gemakkelijk toch. Plaats een ambtenaar om dit dagelijks uit te zoeken. Geef aan de importeur door dat hij binnen 3 maanden alsnog een naheffeing tegemoet kan zien. probleem opgelost.


  Maak melding

 26. Alweer doet Wonnie uitspraken die ze niet waar gaat maken. En volgens mij weet ze dat ook. Als iemand in opleiding is en hij/zij pleegt een ernstig verzuim, dan kan je die persoon in kwestie op staande voet ontslaan. Hier is het niet gebeurt omdat er kennelijk geen reden toe was omdat het bewijs voor ontslag niet geleverd kon worden.

  Zelf vind ik het geen stijl om tijdens zo een moment met zo een speech te komen. Stijlloos naar degenen die wel integer zijn.

  Geloof me dat deze nieuwe lichting onder druk van de zittende jongens in de fout is gegaan.
  Want eenmaal in de fout, kan je niet meer tegen die zittende groep jongens getuigen. En zo gaat het in de praktijk en niet alleen bij de douane.

  Corruptie moet met alle mogelijke middelen bestreden worden. Een paar maanden terug had ze het ook over de corrupte ambtenaren op haar ministerie. Die zou ze ook keihard aanpakken. Volgens mij zitten ze er allemaal nog. Maar deze dame roept en kletst teveel. Dat is logisch want ze is de andere helft van het duo “stom en dom” genaamd Desi Bo(uta) en Wonnie Bo(edhoe). Het is een tijdje stil geweest rond Wonnie Bo.


  Maak melding

 27. Als je iets doet moet je het goed. Mevr. Boedhoe hou jezelf en ons niet voor de gek. We wachten tot de volgende poppenkast voorstelling.


  Maak melding

 28. Ze vinden het allemaal erg dat douane ambtenaren in dure auto’s en in paleizen wonen maar wanneer wij het hebben over die coup militairen, en in wat voor huizen ze wonen en wat ze allemaal bezitten dan wordt de discussie doodgeslagen met domme NDP argumenten.
  Je bent tegen corruptie of je bent het niet. daarom ben ik het in grote lijnen eens met reactie nummer 15. @ M.Doorn blijf jij maar lekker in jou symbool politiek geloven. We zijn inmiddels 10 maanden verder enige wat je hoort van deze regering is we gaan dit doen en we gaan dat doen, maar ik de praktijk is het volk geen moer opgeschoten sterker nog ze zijn achteruit gegaan.M.Doorn je laat op nummer 14 zien hoe dom en achterlijk jij bent,als je kijkt naar een aantal landen die veel olie bezitten dan zie je dat het meer ellende veroorzaakt dan vooruitgang, Negeria,venuzeula,irak,libie,sudan,ga zo maar door, vanuit die gedachten moet je mij reactie zien.Probeer eerst de rijkdom en gelden die nu binnen stromen eerlijk te besteden zodat de Surinamers een betere leven hebben dan nu.


  Maak melding

 29. @Wikileaks

  Dus wat is je voorstel? Omdat de President zelf een verdachte is, dat iedere burger dan maar de wet niet hoeft te respecteren?

  Is dat wat je zegt?

  Ik kan me dan voorstellen dat mensen die op jouw lijken daarom criminelen uit Santo Boma dan vrij laten (normaal had ik dat een gek verhaal gevonden maar met jouw redenatie kan ik me dat ineens goed voorstellen)


  Maak melding

 30. Vandaar dat het land zoveel inkomsten mis loopt. Denk niet aan je zelf denk aan de toekomst van het land. Want het land is al in een daal.


  Maak melding

 31. @ Blakaboy,
  Tuurlijk snap jij mijn redenatie niet omdat jij vanuit een doctrine redeneert.
  Jullie schreeuwen moord en brand wat anderen fout doen, en hebben gedaan, maar wanneer jullie worden geconfronteerd met wat deze president met zijn criminele bende hebben misdaan dan komen jullie met die domme en achterlijke NDP manier van denken en redeneren.
  Je geeft een verkeerde beeld naar de samenleving toe als een veroordeelde misdadiger de hoogste baan van het land bekleed dat is mijn punt. maar jullie zijn zo dom dat jullie het niet kunnen bevatten en sterker nog jullie aanbidden de man die zich nooit aan geen enkele wetten van suriname heeft gehouden. hij laat zich adviseren door mensen die de staat suriname hebben opgelicht en sommige veroordeeld alibux bijvoorbeeld, bosje heeft op naam van staat honderdduizenden dollars uitgegeven voor eigen doeleinde.Bouterse heeft geen enkele respect voor jullie hij gaat zijn eigen gang en werkt weer samen met deze zelfde mensen die mijn volk hebben vernederd, verkracht , geknecht , vermoord dat laat zien dat deze man het nooit zal leren hij is bezig de zelfde domme fouten te maken van vroeger. in plaats dat jullie kritisch zijn op deze massamoordenaar hemelen jullie hem op .Stap af van die onderdanigheid en slaven mentaliteit daarom komen mijn zwarte broeders en zusters niet vooruit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.