Surinaams parlement wordt middelpunt strijd

16

PARAMARIBO, 10 mei – Het parlement wordt weer het ouderwetse middelpunt van de politieke strijd van het moment. Dat is niet in het minst te danken aan Desiré Bouterse zelf. Met een knipoog naar de theorie van de omgekeerde psychologie, krijgt hij voor- en tegenstanders waar hij ze wil hebben. Ex-president Ronald Venetiaan bevestigt het beoogde effect.

Venetiaan zei op de radio dat hij en ook de rest van de oppositie er meer dan ooit zullen zijn. Het Nieuw Front wil, hoe beperkt ook in slagkracht, er alles aan doen om het parlement te redden. Uit de klauwen van het monster, hoewel dat niet zo geformuleerd wordt. Het heet dat Bouterse het parlement schaakmat wil zetten. Dat zou best kunnen, maar het parlement zou dan moeten meewerken.

En of de coalitiegenoten zover zijn, valt te betwijfelen. Bouterse weet dat. Hij bracht wel het venijn terug dat zo prikkelend kan werken op de strijdlust. Als hij het parlement betreedt voor het beantwoorden van de eerste kritiek op de plannen van zijn regering, doet hij dat met die opzet. Wat ook zijn motieven mogen zijn en hoe krom of recht de rest ook mag reageren, het is intriest dat de politieke realiteit van een land zo in mekaar zit.

16 REACTIES

 1. Niets nieuws on de Surinaamse tropenzon.

  Deze oppositie gaat pas in aktie komen wanneer de brug over de Surinamerivier onder water is gelopen.

  You can not learn old horses new trics!

  Knokken in DNA, de voorzitter met stoel en al uit het raam willen gooien om maar enkele van die schandelijkheden op te sommen.


  Maak melding

 2. Ach vene je hebt je altijd al verzaakt om te doen wat het beste is voor het land en volk.

  Maak hier een drama van, terwijl hetgeen de President heeft gezegd publieksgeheim is nl. het parlement is benedenmaats.Wat heeft de oppositie de laatste acht maanden precies gedaan in de DNA behalve schelden, leugens verkondigen enz. hebben jullie al een constructieve document of een wetsontwerp ingeleverd tbv land en volk.

  hebben jullie al een vergadering aangevraagd die tbv land en volk gehouden moet worden. Jullie zijn totnutoe alleen bezig geweest de regering hakje te zetten.

  De afgelopen vijf jaar was het parlement het minst productief, jullie hebben geen enkele wet aangenomen die getypeerd zou kunnen worden als een topegevoegde waarde voor de ontwikkeling van Suriname.

  De anti-corruptie of investerings wet bijv. ligt al jaren in de ijskast.

  De afgelopen 20 jaar heeft het parlement niet een keer de actie ondernomen om de grondwet eindelijk af te krijgen.


  Maak melding

 3. Het parlement heeft geen kwaliteit is m.i. niet synoniem met het parlement buiten spel willen zetten.

  Maw, de oppositie zoekt spijkers op laag water.

  Waaruit blijkt dat het parlement geen kwaliteit heeft bijvoorbeeld:

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/5547

  Als het Surinaams parlement kwaliteit had, zou mevr Jadnanansingh misschien geneigd zijn in de leer te gaan bij onze parlementariers.

  Maar gebrek aan kwaliteit is gewoon een feit en ipv dat het parlement haar misnoegen uit, zouden ze moeten werken om zichzelf te verbeteren.

  Maar ja, met een messenger als Bouterse is het verleidelijk de messenger FRONTAAL aan te vallen.

  Makkelijker zou zijn om de President te vragen wat hij bedoeld en of het parlement wel kwaliteit genoeg had toen hij ingezworen moest worden.

  Maar je kan pas praten over kwaliteit van een systeem als je de functie van het systeem begrijpt. Ik betwijfel het ten zeerste, of het gros van de parlementsleden in Suriname weet wat de functie van een parlement in een parlementaire democratie moet zijn:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Parlement


  Maak melding

 4. dus poppenkast in en uit..respectloos..

  gewoon dictatuur in een demo-cratie..

  ik doe wat ik wil en jij juistert of vertrek..

  baas is de baas..en daarmee basta

  mijn -vrouw – kinderen -vrienden- kennissen coup-plegers aanverwanten zitten op de top v/h het rijk en jullie bekijken het maar..


  Maak melding

 5. De intimidatie van het volk is vandaag in al zijn glorie ingetreden .
  Bussen, mensen met eten op de onafhankelijkheidsplein.
  In de omgeving van het onafhankelijkheidsplein zijn er veel politie- veiligheidsmannen. De Centrale inlichgen dienst en veiligheidsdienst is indringend aanwezig .Ook de speciale anti terreur eenheid. de counter terror unit CTU onder leiding van Dino Bouterse is er. De manschappen zijn gestoken in nieuwe zwarte tenue.Daar gaat als dat geld wat de burger moet bezuinigen, Dit volk is een zeer domme idiote volk. mijn mening.


  Maak melding

 6. Dat de president inmiddels zijn excuses heeft aangeboden aan het parlement na zijn uitspraken vorige week vrijdag, pleit voor hem. Misschien haalt dat de kou een beetje van lucht, maar het wordt ook tijd dat het parlement hiermee aan de slag gaat. Geen geblabla meer over onbelangrijke zaken, maar eindelijk gaan doen waarvoor je op het pluche zit.


  Maak melding

 7. Maar de vorige regeringen hebben dit toch kunnen verkomen.
  Voorstander of tgenstander.
  meer ga ik niet zeggen.
  ook ik ga sterven met de wetenschap hoe het moet.
  Velen zijn mij voorgegaan.

  Met die kennis.


  Maak melding

 8. Trouwens even ter informatie, deze man Vene heeft nooit de vechtpartij in het vorig parlement afgekeurd of bekritiseerd. Hij heeft gewoon nooit iets over gezegd.

  Dat deze rancueze en slechste President ooit misschien na Shankar het parlement tot middelpunt van een strijd wil maken, geeft duidelijk zijn inborst weer, met deze mededeling wil hij zich een vrijbrief verschaffen om zijn prasi oso manirie te kunnen botvieren.

  Ik sta in ieder geval niet versteld van deze a-sociale NPS manieren, hij is ook maar gewoon voorman van deze agu peng.


  Maak melding

 9. M. Doorn

  En doekhie kreg een complimentje van DDB omdat hij het gevecht begon.
  En we wachten nog steeds op de excuses van DDB voor wat hij in de jaren 80 heeft aangericht. Dat was zeker normaal??

  Sukkel.


  Maak melding

 10. @M.Doorn
  Wanneer neem jij afstand van Bouterse zijn misdaden tegen de mensheid? in plaatst daarvan loop jij heel wat nonsens hier te verkondigen.
  Heeft Bouterse ooit zijn verontschuldiging aan geboden aan het volk van suriname voor wat hij ze heeft misdaan in de jaren 80, heeft ooit onze landgenote te moiwana verontschuldiging aangeboden voor de massaslachting die daar heeft plaats gevonden.M.Door en parapinto zijn duivelse aanbidders ze zijn kortzichtig onwetend en dom ik zal uitleggen waarom. vene heeft in zijn ogen nooit afstand genomen van die misdraging van brunswijk en somo in het parlement, nu komt het alle drie vechtersbazen zijn nu lid van Bouterse zijn criminele regering dit geeft aan dat Bouterse geen moraal heeft en dat geld ook voor M.Doorn en parapinto. M.Doorn een spaanse spreekwoord zegt;”in een gesloten mond gaan geen vliegen” Hiermede wordt bedoeld,dat als je niets relevant te zeggen hebt hou dan alsjeblief je mond.


  Maak melding

 11. @Neus en wiki-leaks.
  Geen wonder dat het front de verkiezingen verloren verloren heeft. Door de jaren tachtig steeds naar voren te brengen wordt hij sterker.omdat hij de master is van die politieke periode en weet zich daardoor goed te pareren.Je moet nagaan dat het grootste deel van het kiesvolk in Suriname onder de vijfendertig zit. Die waren nog heel jong of nog niet geboren. voor hen is het makkelijk alles van de jaren tachtig van zich af te schudden het doet ze nauwelijks wat.Als jullie deze strijd willen winnen moet je van koers veranderen en je richten op het heden waar de kans om hem schaakmat te zetten groter is.


  Maak melding

 12. Hey M Doorn,

  Kunnen wij nu er zeker van zijn dat de anti-corrupiewet in de loop van de komende vijf jaren eindelijk komt?
  Hahaha, ik heb nog nooit een crimineel zijn eigen handen willen en weten zien afhakken…

  Tjongtjong


  Maak melding

 13. @#^6
  Dat de president inmiddels zijn excuses heeft aangeboden aan het parlement na zijn uitspraken vorige week vrijdag, pleit voor hem. Misschien haalt dat de kou een beetje van lucht, maar het wordt ook tijd dat het parlement hiermee aan de slag gaat. Geen geblabla meer over onbelangrijke zaken, maar eindelijk gaan doen waarvoor je op het pluche zit.

  blaka bakra

  Wat zijn de excuses waard als je gelijk de volgende dag een nog hardere trap uitdeelt?
  Wat zijn de woorden over een slecht functioneren van DNA en regering waard als je zelf een historie hebt van wanbestuur, uit de DNA gezet bent omdat je meer dan een 1 jaar afwezig was, je als president ruim 6 maanden niet in de DNA verantwoording hebt afgelegd of plannen besproken en toegelicht, als je klaagt over de afwezigheid van organieke wetten maar vergeet dat je zelf al die jaren daar geen F.CK aan hebt gedaan? Als de enigste argumenten in diskussies bestaan uit wijzen naar NL, de slavernij, complotten of vermeende coup pogingen?

  Een deel van SME wil het nog steeds niet zien maar we zijn inmiddels heel dicht bij de 80’s. 😡


  Maak melding

 14. risti op 11 en wie zijn die anderen, ik hoop niet dat je neus en wikifreak bedoeld, die tellen niet. Dus reageer gewoon maar hoor, misschien dat je iets meer hebt te vertellen dan die twee uilskuikens.

  Neus DDB was nog geen president hoor toen het gevecht plaatsvond.

  Wikifreak blijkbaar heeft het Surinaamse volk geen enkele behoefte aan verontschuldiging en excuses, wat ze blijkbaar wel willen is dat het land eindelijk duurzaam ontwikkeld gaat worden en raden wie ze met die taak belast hebben, die man die volgens jouw excuses moet gaan aanbieden.

  Trouwens met Surinaams volk bedoel ik de mensen die in Suriname wonen, dat sommige VOORMALIGE landgenoten behoefte hebben aan excuses zal wel, maar daar kan de President helaas niet aan voldoen, hij heeft het veels te druk met het land opbouwen voor de mensen die er wonen.


  Maak melding

 15. M.Doorn,
  Jou reactie op nummer 15 geeft duidelijk aan dat jij geen NORMBESEF hebt, jij leeft in een wereld met veronderstellingen, aannames die nergens op gebaseerd zijn, dat geeft aan hoe dom jij bent. Bouterse kijkt op jullie neer hij heeft geen respect voor jullie.
  Een mooi voorbeeld is hoe hij jullie omkoopt om te komen kijken naar niets, hij geeft jullie 25 srd wat eten muziek en dan is hij klaar met jullie zo goedkoop is een bepaald deel van het surinaams volk waar ook jij toebehoord M.Doorn en parapinto.Blijf maar geloven in die broodjeaapverhalen van Bouterse.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.