Suriname moet parlement en democratie koesteren

17

PARAMARIBO, 9 mei – Parlement en democratie moeten gekoesterd worden als kleinoden. Dit zegt parlementsvoorzitter Jenny Simons. In politieke zin zullen er wel altijd verschillen zijn. Belangrijker is dat mensen beseffen wat de betekenis en rol zijn van het parlement.

Dat ligt uiteraard ook voor een belangrijk deel aan het parlement zelf. “Opponenten zullen altijd met elkaar worstelen, maar het moet een gezonde worsteling zijn”, zegt Simons. Uiteindelijk telt alleen het eindresultaat: het invullen van de eigen rol. Uit de botsingen komen de producten voort die de samenleving hoger moeten tillen. Bij honderd en vijf en veertig jaar Surinaams parlement is het goed daar bij stil te staan.

Het parlement staat en draait immers niet op zichzelf. “Het is belangrijk dat de bevolking nooit het gevoel krijgt dat het parlement niet nodig is”, aldus Simons. Er is dus altijd werk aan de winkel. Onlangs nog haalde president Desiré Bouterse flink uit. Het parlement zou niet in staat zijn tot voldoende kwaliteit. Het niveau van de debatten zou te wensen overlaten. Overigens heeft Bouterse zelf zich nooit echt als groot debater laten kennen, zeker niet in het parlement.

Bekijk ook:

17 REACTIES

 1. Juf Jenny heeft natuurlijk gelijk.
  In een parlementaire democratie behoren voor-en tegenstanders, zoals je dat wilt noemen, op basis van respect met elkaar om te gaan.

  Veelal wordt in de Surinaamse politiek schaamteloos op de man gespeeld en met modder gegooid, en dat heeft geen enkele zin. Sterker nog, het schaadt alleen maar de geloofwaardigheid van het parlement en de landsregering. Daar doelt mevrouw Simons op als zij zegt: De bevoling moet niet de indruk krijgen dat het parlement niet nodig is.

  Het parlement behoort de regering de controleren en waar nodig te corrigeren. Daar moet ook ruimte voor zijn. Het indienen van moties moet daarom geen oorlogsverklaring zijn, maar gezien worden als een progressieve daad. Daarover moet gediscussieerd en gestemd worden. Die ruimte wordt in feite steeds kleiner na de anderhalf uur durende tirade van de president onlangs dat het parlement niet daadkrachtig genoeg is. Je kunt je natuurlijk afvragen of het parlementair allemaal terecht is dat de uitspraken gemaakt zijn door een man met een sportinstructuursopleiding en nog net geen mavo-diploma. Zijn speech is geschreven door zijn zogenaamde adviseurs, want dit kan nooit uit zijn eigen brein zijn ontsproten.

  Ik hoop dan ook dat tijdens de eerstvolgende gelegenheid de voorzitter van het parlement ook de moed kan opbrengen om de president af te hameren. Dat zou pas een democratische daad zijn.


  Maak melding

 2. Ik snap deze circus van de MC niet meer,
  Of ze zien het volk als een kudde ezels of ze zijn zo dom als het achtereind van een varken.


  Maak melding

 3. Als je kijk naar de individuen in het parlement zoals Randjietsingh en Jogi dan vraag je je af hoe Suriname ooit eens vooruit gaat komen.

  Maar mensen zoals Breeveld geven dan weer rede tot hoop.

  Je kan er niet omheen dat de kwaliteit van de Surinaamse politici over het algemeen te wensen overlaat, maar misschien is dat ook recht evenredig met de kwaliteit van het volk.

  Je kan immers moeilijk van een analfabeet verwachten dat hij begrijpt wat inflatie inhoudt of wat de Zalm-norm betekent, om maar twee termen te noemen.

  Vandaar dat het onderwijs de belangrijkste driver van elke regering in Suriname hoort te zijn.


  Maak melding

 4. @blakaboy,
  De grootste strontvliegen sla jij bewust over wat te denken van Brunswijk, misikaba,melvin Bouva,en de president die alleen de mulo school heeft doorlopen. over evenredig gesproken ik hoor jou nooit wat zeggen over Bouterse zijn kwaliteit hij laat zich adviseren door twee boeven zeg ook daar wat van dan pas ben jij evenredig.


  Maak melding

 5. Breeveld in zijn eentje vult de rol van oppositie meer dan de 13 fronters.

  De fronters zijn op oorlogspad en misbruiken de DNA om het volk verder te polariseren.

  Voor front is oppositie voeren de huidige regering zo snel mogelijk naar huis sturen, vandaar dat we eigenlijk niets constructief van ze mogen verwachten.


  Maak melding

 6. @Wikileaks

  Of ik ze wel/niet noem, maakt volgens mij helemaal niet uit, het blijft een gegeven dat het Parlement in Suriname zwak is. De hele politiek in Suriname is zwak.

  Maar dat komt waarschijnlijk door het vol, omdat die niet de bagage heeft om het verschil te zien.


  Maak melding

 7. Ik ben niet onder de indruk van Breeveld. Hij levert wat kritiek in de marge maar ontwijkt behendig alle echte puntne die aan de orde moeten komen.
  Ook het optreden van Jenny is verbeneden haar kunnen. Zij had DDB hard van repliek moeten dienen toen hij haar DNA aanviel. Immers zij is de voorzitster. Zij had hem onder meer voor de voeten moeten werpen dat hij de plicht heeft de DNA tijdig van goede informatie te voorzien en dat hij persoonlijk verantwoordelijk is voor de grote meerderheid van de idioten die in de DNA zitten.


  Maak melding

 8. Wat een gezwets.Je moet niet het parlement verwijten dat het zwak is, maar je moet de politiek verwijten dat het zwak is. Alleen de politiek kan ervoor zorgen dat we een sterk parlement kunnen hebben. Wat doet men om het niveau op te krikken? Helemaal niets.

  Dit is geen probleem van de laatste 10 jaar, maar van zeker de afgelopen 30 jaar.

  Overigens geldt deze zwakte niet alleen voor het parlement en de ministers. Maar ook voor de (Top)ambtenaren, de economen en al dat soort van wie je veel meer mag verwachten


  Maak melding

 9. Daar gaat de burikoe weer hard uit de bocht op@5.Zelfs juf jenny ziet de bui al hangen na de afzegging van de haitianen.Dan mogen de hele tak Breevelds in de oppositie zitten, de lus van isolatie wordt steeds strakker aangehaald.En als Obama straks een beetje scheef kijkt naar China,dan staat bout daar met zijn ambassade in Parijs maar zonder enige nut.

  Cobie.


  Maak melding

 10. Het Nieuw Front heeft het Surinaamse volk jaren misleid.Ze hadden het parlement nodig om hun vuile spelletjes te spelen.Maar niet iedereen heeft deze vuile spelletjes door.In een parlement moet men op niveau kunnen beraadslagen over gewichtige kwesties m.b.t de sociaal-economische ontwikkeling van het land.Bouterse had het spelletje snel door. Men gebruikte de parlementaire demoktatie om Bouterse en de NDP een voet dwars te zetten. Het ging de heren niet om behoorlijk bestuur van het land. Nee, het ging om hun eigen belang en vieze politieke spelletjes.


  Maak melding

 11. Een juf als Jenny is natuurlijk 100.000 keer beter dan een Tjkrodikoko als voorzitter van onze hoogste college van staat.

  Zie jij Jenny al trappen uitdelen als een paard?

  Jenny zal vragen van buitenlandse collegae echt niet beantwoorden meet jesjes en nono!


  Maak melding

 12. Een heel goed verhaal mevrouw Simons. Alleen vraag ik mij af of het artikel wel goedgekeurd is door het perschef van de president… die ene Limbo. Als het niet zo is heeft U een probleem binnenkort. Want het verhaal van U strookt niet met de mening van de President. Mevrouw Simons, ik denk dat U voortaan niet uitegenodigd zal worden om het kabinet voor te zitten. Dit komt omdat U de waarheid spreekt.!!!!


  Maak melding

 13. @parapinto,
  Hier ben ik weer jij vindt het heel erg dat een parlementsvoorzitter niet als een paard mag schoppen.Maar jij vindt het niet erg dat jou president een massamoordenaar , drugshandelaar , dictator is. inconsequent ding dat je bent


  Maak melding

 14. Wikistront,
  Van hem is transparant! Van jou zeggen wij toch ook niet dat je verslaafd bent, ook al is dat ook een beetje waar.


  Maak melding

 15. Het parlement is er om de regering te controleren en niet om keet te trappen en je eigen zakken te vullen. Maar als de voorzitter van het parlement al gelieerd (en dus partijdig) is aan de zittende machthebbers, dan zal niet veel goeds te verwachten zijn,dan alleen maar mooie woorden om de plebs zand in de ogen te strooien. Begin maar met het in acht nemen van fatsoensnormen bij besprekingen i.h. parlement, i.p.v. het houden van scheldcannonades.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.