Alternatief voor goudzoekers in Oost-Suriname

5

PARAMARIBO, 8 mei – De Commissie Ordening Goudsector heeft een alternatief bedongen voor de uit het Merian-gebied verdreven goudzoekers. Dit zegt commissievoorzitter Gerold Dompig. Het nieuwe winoord wordt het Tempati-gebied. Dat valt weliswaar ook binnen de concessie van multinational New Mount. Er zijn wel wat voorwaarden.

Onder meer moeten de honderden goudzoekers zich bundelen in een stichting. Die zal zich financieel moeten verantwoorden bij de overheid. “Het is rechtvaardig dat de mensen in de omgeving waar het goud ligt ook een manier vinden om hun geld te verdienen en tegelijk via de stichting in staat worden gesteld iets te doen voor hun stam en hun dorpen”, zegt Dompig tegenover De West. De winning in het Merian-gebied moest desondanks stoppen.

New Mount wil er het exploratiewerk afronden. Dit kon niet vanwege het mijnwerk van de illegale goudzoekers. De commissie wil het alternatief gereed krijgen, omdat het beloofd is. Bij New Mount is ook bedongen dat die een weg naar Tempati aanlegt. New Mount gaat nog even de kosten na. “Ik zal altijd optreden om zaken recht te zetten, maar zal ook altijd in actie komen om rechtvaardigheid te bewerkstelligen”, aldus Dompig.

5 REACTIES

 1. Registratie goudzoekers wordt geïntensiveerd 08 May, 12:10

  Nu de ontruiming van het Merian-gebied succesvol is beeindigd en de goudzoekers zijn geaccommodeerd, zal de registratie worden geïntensiveerd. De voorbereidingen zijn gaande om weer mijnbouw service center teams te sturen naar goudvelden om mensen werkzaam in de goudsector te registreren. Dit verneemt Starnieuws van de commissie Ordening Goudsector.

  Nadat de mensen in de sector geregistreerd zijn, kan er een beter beleid worden bepaald voor het opzetten van faciliteiten in de gebieden. De mensen die geregistreerd zijn, krijgen een registratiekaart. Het ligt in de bedoeling om verschillende voorzieningen in de gebieden te treffen, zoals politieposten, scholen, gezondheidscentra en andere overheidsvoorzieningen.

  De gebieden waar de goudzoekers nu bezig zijn, hoeven niet ontruimd te worden. De ontruiming in het Meriangebied was nodig omdat het hier ging om een concessiegebied van Surgold, een joint-venture tussen Newmont en Alcoa. Surgold is intussen begonnen met activiteiten in het ontruimde gebied.
  Bron Starnieuws


  Maak melding

 2. @ 4 Palulu:

  Dat had je gedacht! Dan ben je erg kort van memorie. Waren het niet die grondrovers uit de vorige regeerperiode(s) die schaamteloos stukken domeingrond verkwanselden aan familie en vrienden? Nou, ga het maar terughalen!

  Bovendien: Als de regering een contract afsluit met een multinational en een concessie uitgeeft, dan heeft die multinational alle recht om de concessie de exploreren en te exploiteren. Zo zitten de regels nu eenmaal in elkaar.

  Ik heb mijn perceel eerlijk gekocht en bebouwd en daar betaal ik ook belasting over. Het is dus MIJN stukje grond. Er hoeft dus niemand te komen om te zeggen: De grond is van elke Surinamer, dus ook jouw stukje. Want dan gaat vervolgens de Spoedeisende Hulp een hoop werk krijgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.