donderdag, april 25, 2024
HomeOnderwerpenEconomieIMF:inflatie intomen grootste uitdaging Suriname

IMF:inflatie intomen grootste uitdaging Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 mei – Het in toom houden van de inflatie is de belangrijkste uitdaging voor de regering. Dit stelt het IMF in zijn laatste evaluatierapport. De kunst wordt vooral weerstand te bieden tegen stuwende krachten achter inflatie. Met name de lonen van ambtenaren verdienen constant aandacht.

De lonen vormen nog immer een bron van zorg. Ook het particulier bedrijfsleven waarschuwt tegen onverantwoorde looneisen. Het IMF vindt het van het grootste belang dat de overheid de eigen uitgaven beperkt. Dus zullen vooral de lonen gematigd moeten worden. Die vormen namelijk de grootste uitgavenpost. Het uitblijven van beperkende maatregelen leidt ongetwijfeld tot een loon- en prijsspiraal.

Dat moet worden voorkomen. De regering is nu op het goede spoor, vindt het IMF. Er wordt onder meer een strak financieel beleid gevoerd. Vicepresident Robert Ameerali zegt dat het nog strakker wordt. Ministers en ambtenaren mogen slechts bij hoge uitzondering nog op reis. Uitgaven aan tramsport en brandstofverbruik worden beperkt. Ook het gebruik van diensttelefoons wordt aan banden gelegd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
  1. en laat inflatie bestrijden nou juist hetgeen zijn waar Bouta en vriendjes berucht om zijn en inflatie creeren olympisch en wereldkampioen zijn door de malversaties en diefstallen gepleegd onder de naam van de staat Suriname, de ellende afwentelend op de arme bevolking

    wie niet leert moet voelen, idiote bevolking en corrupte somo en brunswijk die deze brokkenpiloten in het zadel hebben geholpen puur ter zelf verrijkking


    Maak melding
  2. Heb je de goud industrieën in eigen handen dan komt er meer geld in de staatskassa,dan is er meer geld uit te geven.Goud en zilver worden vandaag als reserve valuta’s gezien niet meer de US dollar.Een land die veel goud in zijn kassaval heeft is gezegd rijk.Heb je niets dan ben je arm.


    Maak melding
  3. Ja hoor voor de gewone man en vrouw op straat wordt het strakker maar niet voor degene die het wanbeleid bepalen.Ik vraag mij af hoe Bouterse zijn zoon aan 400.000 euro komt om een luxe bolide te kopen.Om maar niet te spreken over dure ambassade, reizen ,werkkamers die verbouwd word,monument van de onderdrukking en achteruitgang, mevrouw, B die een 8000 srd per maand verdiend ga zo maar door jongens.


    Maak melding
  4. Inflatie is inderdaad 1 van de grootste zorgen, maar ja wat wil je met vakbondsleden in Suriname (uitgezonderd Ronald Hooghart, die in niet mis te verstane woorden tegen Fiso 2 was).

    De rest van de vakbondsleiders kijken alleen maar naar hun volgende verkiezing.


    Maak melding
  5. Iedereen met een beetje gezond verstand had front regering gewaarschuwd dat FISOII inflatie zou aanwakkeren, toch zijn ze mee akkoord te gaan.


    Maak melding
  6. Het is jammer en zeer kwalijke zaak om te lezen dat sommige Surinamers het niet kunnen verkroppen dat de huidige regering economische vooruitgang voor Suriname nastreeft.
    Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is een organisatie voor monetaire zaken. Het is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties met totaal 185 lidstaten. De belangrijkste doelstellingen van het IMF zijn: het bevorderen van wisselkoersstabiliteit en een vrij internationaal betalingsverkeer, het voorzien in de behoefte aan internationale liquiditeiten en het verlenen van financiële steun aan leden die problemen hebben met hun betalingsbalans. Het bewaken van de economische groei,wisselkoerssystemen, werkgelegenheid etc,.. in verschillende landen gebeurt middels jaarlijkse consultaties en rapporten. Kortom het IMF is een onafhankelijk en invloedrijke instituut in de wereld.
    Het is daarom postief om te lezen dat dit instituut zich schaart achter het beleid van de huidige regering om een strakker financieel beleid te voeren, gericht op ordening van staatsfinanciën. Ik ga er van uit dat de regering Bouterse/Ameraali de kanttekeningen van het IMF (versterking van sociale vangnetten en voorkomen van prijzeninflatie) ter harte zal nemenn.

    Met dit rapport van het IMF mag Suriname gematigd tevreden te zijn. Het is wel een goeie basis om verder te bouwen aan de economische ontwikkeling van Suriname.
    Het zou desastreus voor de huidige regering zijn indien IMF het financieel beleid van Suriname zou afwijzen en afkraken. Het is daarom goed dat er zulke internationale instituten bestaan die economisch gezien een vinger aan de pols houden van landen in de wereld. Zodoende kan een ieder op basis van onafhankelijke rapporten
    het financieel beleid van een regering in de peiling houden.

    Uitgedrukt in cijfers scoort Suriname naar mijn mening een 6-. Uiteraard moet het nog beter. Maar laten we de huidige regering de tijd daarvoor gunnen.

    Overal in de wereld (zonder uitzondering)is het zo dat indien een land maatregelen moet treffen om staatsfinanciën op orde te krijgen, het de mensen aan de onderkant van de samenleving zijn die het meest getroffen worden.
    Recente voorbeelden zijn Griekenland en Portugal.
    Het is daarom zaak voor deze huidige regering om een financieel vangnet voor de sociaal zwakkeren te ontwikkelen.
    Wat dat betreft heeft deze regering nog vele uitdagingen en ik hoop van harte dat de regering deze uitdagingen niet uit de weg gaat. Echter, we moeten wel enige geduld betrachten want hoewel het wel verwacht wordt kan deze regering geen wonderen verrichten. Het verwachtingspatroon vloeit voort uit het feit dat de president enkele beloften had gedaan die hij op dit moment niet waar kan maken. De staatskas was niet zo gevuld zoals de vorige regering beweerd had. Het is daarom begrijpelijk dat gedane beloften op dit moment niet uitvoerbaar zijn.
    Op basis van het rapport van het IMF mag de huidige regering nog geen hoesanna zingen maar het is wel een signaal dat de huidige regering financieel geen potje van maakt.
    Overigens ben ik wel eens met iemand die reageerde en die vindt dat de persoonlijke uitgaven van sommigen in de regering drastisch aangepakt moeten worden.
    Want ook daarvoor mogen we onze ogen niet sluiten.


    Maak melding
  7. de regering had de inflatie niet hoeven in te tomen als ze die niet zelf gecreerd hebben. overduidelijk dat deze regering geen visie heeft. het vergt geen hogere wiskunde om te begrijpen dat inflatie een van de gevolgen zou zijn. boedha zei 8%, ik had toen al het idee waar ze heeft leren rekenen. het grote probleem is dat er geen reeele positieve prognoses staan tegenover de inflatie. het wordt gewoon tijd dat deze regering opstapt voordat de puinhoop nog groter wordt


    Maak melding
  8. Een land met zoveel goud, bauxiet, hout, vis, olie en vanalles aan natuurlijke rijkdommen. En inflatie?????

    Ik denk dat econoom Prof.ing.drs. Bouterse wel uitleg kan geven hoe het komt.

    Dit inflatie is gekomen omdat velen hun srd hebben ingeruild voor echte valuta. Euro en dollars. Ook omdat er teveel wordt geimporteerd i.p.v. geexporteerd. Het is makkelijker om iets te kopen als zelf te produceren, want er is inkomsten uit grondstoffen nog. Maar als die op zijn kunnen we gaan naar een tijd van armoede. Vandaag lekker genieten morgen zien we wel.

    Het ontbreek in Suriname nog ernstig aan mensen met een toekomstvisie. Mensen die willen investeren voor de wat langere termijn.


    Maak melding
  9. Bouterse een vooruitgang gaat niet samen meneer.De huidige regering is voor zich zelf bezig en niet voor de bevolking want je kan de bevolking niet eerst armer maken om ze daarna rijk of welvarend te maken ik geloofd niet in deze poppenkast omdat ik wees dat de huidige president een recidivist is zijn cv is niet om naar huis te schrijven meneer Gudo Themen.
    Nu komt dit kleine licht in de tunnel jullie goed uit dan is Het IMF een zeer gewaardeerd organisatie.Als je jezelf niet kietelt doet niemand het Gudo. Die criminele regering bouterse snak naar lichten in de tunnel maar helaas pindakaas .


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES