Dodenherdenking Suriname: de boom wordt kaal

10

PARAMARIBO, 5 mei – “Steeds meer bladeren vallen van de boom, de boom wordt kaal.” Dit zegt Fred van Russel (80) van de Federatie van Surinaamse oud-strijders en ex-militairen. De dodenherdenking in Paramaribo kreeg dit jaar weer minder veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en de Korea-oorlog. Ook de strijdlust vermindert in hoog tempo.

Het pleiten voor een betere behandeling voor de Nederlanders die ze toen waren, zwakt af. Maar ook de waardering door de eigen mensen is verre van wat die wezen moet. “Worden we gezien als een raar groepje mannen, dat blijft vasthouden aan een onbekend verleden?”, vraagt Van Russel. Veel jongeren weten niet eens dat Surinamers actief bij de oorlog betrokken waren.

Het kan er eenvoudigweg niet in dat het verleden jaarlijks weer wordt opgerakeld. Van Russel vindt het toch belangrijk “deze herdenking jaarlijks voor te zetten.” Vrijheden van vandaag zijn toen bevochten. Het ministerie van Defensie heeft de organisatie van de dodenherdenking al formeel overgenomen. Van Russel wil ook graag een museum met het oorlogsverleden als vast thema.

10 REACTIES

 1. Was te verwachten, de huidige jeugd in Suriname maakt zich er heel gemakkelijk van af, ze kijken geen eens terug wat er in de jaren 80 heeft plaatsgevonden.


  Maak melding

 2. Het belang van herdenken.
  In een vrij land staat herdenken vrij,vrijheid spreek niet van zelf, recht spreekt niet van zelf,democratie spreekt niet van zelf het zijn de fundamenten en de waarden van ons bestaan die wij overdragen aan onze kinderen.
  Dit zijn paar regels die ik hebt geleend uit dat gedicht vat gerdi verbeet voorzitter van de tweede kamer.


  Maak melding

 3. Terecht moeten we nooit vergeten dat vrijheid niet zo vanzelfsprekend is als vaak wordt aangenomen. Maar vrijheid brengt ook de verplichting met zich mee van respect voor allen.

  Een museum zie ik wel zitten, want dank zij de strijd van vroeger kunnen we vandaag in vrijheid leven. Geef een houding van respect door aan elke nieuwe generatie.

  Zag gisteravond een goede film: Schindler’s list. Wauw ! Een echte aanrader ! Daarom is het ook goed dat Sur. de WO-II documenteert. Opdat wij het nooit vergeten!


  Maak melding

 4. Meneer van Russel, het enige wat ze herdenken is een omverwerping van een wettig gekozen regering en ook nog belonen met een onderscheiding. De echte helden van Suriname worden vergeten.


  Maak melding

 5. je zou je ook afvragen waarom,,je srevidinsie teki-kotie 25 februari gado-opé moét herdenken..

  het ligt toch ver in het verleden..

  mensen vechten voor het heden wat ter tafel komt,hoe naar school bekostigd moet worden,gasbom licht water betaald moet worden.

  de buiten-binnen-vrouwen onderhouden moet worden..
  al die vrije dagen leverd toch niks op..

  dat heeft de prioriteit heden ten dage..


  Maak melding

 6. Het ware misschien beter het objectief van de Dodenherdenking eens onder de loep te nemen. Dat is o.a. al gebeurd in Nederland, waar op 4 mei niet alleen de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog worden herdacht, maar ook de slachtoffers die onder de vlag van de internationale gemeenschap zijn gevallen. Denk aan Libanon, Afghanistan enz. Daarbij waren ook mensen met een Surinaamse achtergrond. Maar ook al is er nog maar één nabestaande over dan nog is een Dodenherdenking gerechtvaardigd. Voorlichting op de scholen bijvoorbeeld zou de jeugd gewust kunnen maken van hetgeen zich in die donkere tijden in de geschiedenis heeft afgespeeld. Interesse wekken, dat is het sleutelwoord. Als je je verleden niet kent, ken je je toekomst niet. Misschien dat dan de discussie over de waardering van deze mensen ook weer wordt geopend.


  Maak melding

 7. De surinamer heeft geen of weinig historisch besef,zie waarop de jongeren hebben gestemd.
  weten ze uberhaupt iets van de 2de WO.
  Maar je kan ze het niet kwalijk nemen, sie haben das nicht gewust,als je iets niet snapt,kun je het ook niet beseffen want je hebt het niet geleerd,en dat geldt even goed voor de ouderen.Het is de plicht van elke opvoeder de geschiedenis door te geven.


  Maak melding

 8. Dat dit niet leeft komt ondermeer door het zeer slechte onderwijs waarin vakken als geschiedenis en andere maatschappij relevante vakken slecht en met te veel blinde vlekken en waanideeen is.

  @Fred #4
  Dit gaat mn. over WWII, de strijd tegen Hilter, niet over de criminele coupe van die psychopaat.

  @blaka bakra
  We gedenken alle die stierven in de strijd tegen de vrijheid en moeten dat ook blijven doen lang nadat de laatste overlevenden van die oorlog heen gegaan zijn.


  Maak melding

 9. Sorry, ik kom met een lang verhaal 😛

  De jeugd moet men niet kwalijk nemen. Het zijn de volwassenen voornamelijk in het onderwijs, media en defensie die hen het historisch besef moeten meegeven, maar hierin falen.

  Laat de jeugd ZIEN wat er gebeurt is. Video is de mooiste manier om een boodschap over te brengen naar een groot publiek. Kijk bijvoorbeeld naar de nederlandse publieke omroep en de aandacht voor de eigen geschiedenis. Er zijn spelprogramma’s, documentaire’s, mini-series,film producties en meer. Alles om de nederlandse geschiedenis levend te houden in de harten van de nederlands bevolking. Het is brandstof voor patriottisme.

  Documentaires of films die in woord en beeld het surinaams verleden vertellen heb ik nog maar zeer weinig gezien. “De zonen van Suriname” en “Sonny Boy” zijn producties waar mijn hart letterlijk sneller van gaat kloppen. Er is nog heel veel meer te vertellen over Suriname, nog zoveel om trots op te zijn.

  60 minuten aan video maakt meer impact dat een minuut per jaar ergens over nadenken waar je geen enkel beeld aan kan knopen.

  Zelf ben ik ben geboren in Nederland. Mijn ouders in Suriname. Ik ben nog nooit in su geweest, daarom heb ik zelf haar geschiedenis onderzocht.

  Afgezien het dramatisch corrupte bewind van Bouterse vind ik Suriname een land om trots op te zijn. Haar geschiedenis is rijk en verrassend. Ik zou zo een intrigerend script kunnen schrijven voor een film of docu.

  Vertel het verhaal, jongeren zullen luisteren!

  ” The proper means of increasing the love we bear our native country is to reside some time in a foreign one. ”

  William Shenstone


  Maak melding

 10. De huidige jeugd van Suriname loopt achter de man die alle rechten van de Surinamers heeft vertrapt en geschonden zo is het nu gesteld met onze landgenoten, aan jonge kinderen wordt verteld dat Bouterse de man is die opkomt voor de rechten van de Surinamers zo ver gaat men in Suriname met geschiedvervalsing.kijk alleen maar naar het feit dan jongeren voor een president hebben gekozen die alle fundamentele grondrechten van de Surinamers op gruwelijke wijze heeft vertrapt met zijn militaire poten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.