Eerste klap herstelprogram Suriname bij bankwezen

26

PARAMARIBO, 2 apr – Het bankwezen behoort tot de eerste sectoren waar de impact van het herstelprogramma van de regering Bouterse te merken is. De vakbeweging voert de daad bij het woord na maanden van waarschuwen. Het bankwezen zit met een loonsverhoging van maar liefst vijf en twintig procent in de maag.

De schrik is nu al merken bij de directies. “Een vrij stevige eis en best een zorgwekkende ontwikkeling”, zegt voorzitter Jim Bousaid van de bankiersvereniging tegenover de Ware Tijd. Het valt namelijk te verwachten dat ook andere sectoren zullen volgen. Het zogenaamde Surinaams Verbeteringsprogramma, SVP, laat zich danig voelen. Met name de devaluatie van de Surinaamse dollar valt zwaar.

Ook de opgevoerde brandstofheffing wordt aangemerkt als directe aanleiding. De regering voerde het programma in met als argument dat er geen geld was voor het betalen van de verhoogde ambtenarensalarissen. De verhoging kwam onder druk van de ambtenarenbonden om het nieuwe functiewaarderingssysteem, Fiso, uit te voeren. De vorige regering keurde Fiso al goed, ondanks waarschuwingen voor inflatie.

26 REACTIES

 1. Overal waar DDB en zijn benden opduiken gaat het verkeerd niets nieuws onder de zon mi boi.
  In de begin jaren tachtig is onze sterke munt één van eerste slachtoffers geweest van bendeleider Bouterse, nu gaan we weer de zelfde kant op. de reactie van zijn volgers is precies het zelfde als in de begin jaren tachtig, iedereen zwijgt en wacht op welvaart die nooit onder Bouterse zal plaats vinden omdat deze man geen vrienden heeft in de democratische vrije wereld, enige wat hij heeft is grote demagogische smoelwerk die Suriname voor meer en meer ellende zal storten.Bouterse lijd aan grootheidswaanzin, de wereld is zich in snel tempo aan het veranderen toch blijft deze domme idioot Bouterse zich vasthouden aan oude en domme denkpatroon die hebben bewezen dat ze nooit hebben gewerkt.Deze didibrie maakt meer kapot dan hij ooit goed zal kunnen maken .


  Maak melding

 2. De vorige regering had geen andere keus en moest dit accoord door voeren,want er werd elke dag in een andere sector gestaakt. Men wilde gewoon dat fiso uitbetaald werd.De laatste die staakte was ’t personeel van L.P.I. en dat was nog 2 dgn voor de verkiezingen. Ik zie het personeel nog zo voor me op de t.v. en roepen dat Hasankhan over de brug kwam met ’t geld.Ai Bosje thank you thank you 1000X bedankt met je strategische groepen die je moest zoet houden met die hoge salariering.niet klagen,maar dragen guys…………
  odi odi Guno,Limbo en volk van Sur
  Glenny


  Maak melding

 3. Aan het einde van de maand lange rijen seniore burgers voor het loket bij de bank om hun karige AOV’tje op te halen. Dat wordt nog een leuke discussie als ze geholpen worden door een bankemployee die zojuist een kwart maandsalaris erbij heeft gekregen. De inflatie giert straks naar ruim 30%. Verdere devaluatie is hierdoor niet meer te vermijden. Mark my words. Een gulden middenweg is blijkbaar niet te vinden. Suriname gaat heel langzaam naar de kl….


  Maak melding

 4. Fiso 2, doorgedrukt door Venetiaan en Hildenberg…

  Hopelijk wordt Venetiaan hiervoor nog aansprakelijk gesteld. Want het kan nooit zo zijn dat een kruimeldief de bak in gaat en een dief van het gehele Surinaamse volk in de assamblee van de hoogste toren blaast.

  Wanbeleid van Venetiaan, andere woorden kan ik er niet voor verzinnen.


  Maak melding

 5. soso sabimangs aan het stuur..

  wat zal de toestand zijn na vier jaar in surbo..

  ik hoop niet dat wij de richting opgaan van 1 op duizend als in de tachtiger jaren,lege schappen armoede tot en met ..

  enfin vul maar zelf in..

  nogmaals vluchten kan niet meer..waarheen surbo..


  Maak melding

 6. PARAMARIBO, 2 mei Het bankwezen behoort tot de eerste sectoren waar de impact van het herstelprogramma van de regering Bouterse te merken is. De vakbeweging voert de daad bij het woord na maanden van waarschuwen. Het bankwezen zit met een loonsverhoging van maar liefst vijf en twintig procent in de maag.

  http://www.youtube.com/watch?v=ZybaFQidTgQ

  De Minister van financiën Boedhoe en de directeur van de CBvS van Suriname zouden strengere toezicht moeten houden op de commerciële banken in het land als zij aan hun liquiditeit vereisten voldoen bij gebreke zouden zij hun vergunning tot exploitatie kunnen verliezen indien zij niet binnen een bepaalde termijn van 9 maanden aan kunnen voldoen.


  Maak melding

 7. De directies moeten niet schrikken,maar meegaan met de rechtvaardige eisen van het personeel.Bedenk dat personeel dat elke dag met grote financiele problemen kampt,niet in staat zal om optimaal te presteren.


  Maak melding

 8. ach laten de banken de werknemers goed betalen. Ze maken zoveel winst dus …. winst maken is leuk he, maar teruggeven is moeilijk. Het leven is vreselijk duur dus we komen niet uit. Winsten maken ze door de arme bevolking die zaken met ze doet

  Blesi


  Maak melding

 9. Ja de banken zijn niet blij met deze acties van de regering. Feitelijk zijn alle leningen die ze accepteerde opeens 25% minder waard geworden.
  En als de verwachte loon prijsspiraal er komt dan zal dat zeker meer dan 40% worden.


  Maak melding

 10. Stelletje afgunstelingen. Lees Romeinen 13 zou ik willen aanbevelen aan zij die denken dat regeringen toeval zijn.

  Bouta moet nu de shit van El Pene opruimen.


  Maak melding

 11. Net zo lang als drugs- en alcoholverslaafden lopen te jereminjeren over de gang van zaken raak ervan overtuigd dat wij op de goede weg zijn.

  Het zijn echt wel de strukturele hand ophouders, die met de handen in het haar zitten. Mannen en vrouwen, die niet van aanpakken weten.


  Maak melding

 12. @ nummer 4,
  Dit noem ik top punt van hypocrisie,vene en hildenberg stel jij wel aansprakelijk.
  Wanneer ik Bouterse aansprakelijk stel voor de grote problemen waar hij Suriname heeft ingestort noem jij dat haat, ik noem jou reactie op nummer 4 demagogisch,dit is echt de omgekeerde wereld de man die ons land op rand van de afgrond heeft gesodemieter daar heb jij nooit kritiek op sterker nog jij moedig zijn wandaden en zijn misdaden aan , ik vraag mij af wat voor soort (mens)jullie zijn en in wat voor wereld jullie leven stelletje idi.


  Maak melding

 13. Dit zijn de wetten van de economische wetenschap.Ook in Nederland,Belgie,Amerika,enz. wordt er zwaar bezuinigd.Dit is niet de schuld van Bouterse,maar de schuld moet gezocht worden bij de vorige regering onder Sinterklaas Venetiaan,de man die met cadeautjes ging strooien.Vene had de werkers in het land loonsverhogingen in het vooruitzicht gesteld in aanloop van de verkiezingen van het vorige jaar.Hij had hij gehoopt herkozen te worden. Thans moet de regering Bouterse deze afspraken nakomen.Dus de dommies die Bouterse de schuld willen geven laten duidelijk zien geen inzicht te hebben in economische en politieke diepgang.Hun niveau is zeer laag.


  Maak melding

 14. Dinsdag 3 mei 2011.
  Brunswijk pleit voor verbetering relatie Suriname-Nederland.
  Kosi yu bigisma a no noti……
  Eigenlijk geeft Brunswijk duidelijk aan dat die grote smoel van Bouterse geen enkele zoden aan de dijk leg, het is in de jaren 80 niet gebeurd en nu zal het ook niet gebeuren. Nederland is en blijft de grootste donor van suriname, Waar is chavez, china india ?
  Ik heb een foto gezien van die krotten die Bouterse laat bouwen te redi doti, schandalige vertoning .


  Maak melding

 15. @#13
  Het heeft geen zin jou inkt te verspillen MeerdereForum lieden hebbenhet duidelijk gemaakt dat dit een wereld probleem is.Maar bepaalde gasten op dit forum maken het tot een unique Surinaams probleem om het volk op te ruien
  De maatregelen die deze regering genomen heeft vallen in het niets bij wat er in Europa en elders gedaan wordt.
  De regering kon ook een andere weg zijn opgegaan en de helft van de staatswerknemers naar huis gestuurd hebben.


  Maak melding

 16. Iedereen heeft kritiek op Bouterse en zijn kliek, echter vergeet niet dat de man democratisch is gekozen. Met een beetje interesse in de man zijn verleden en juiste wetgeving had het allemaal voorkomen kunnen worden,en te wachten op de uitkomst van het 8 december proces.
  Bouterse is slimmer geweest dat zijn kiezer en bedankt ze nu voor hun inzet en voor zijn mogelijke vrijheid in de toekomst.


  Maak melding

 17. @10 Paraman: Ik lees liever Grieken 13 en Bouta=opruimen van levende wezens? Jouw taalgebruik, Bouta en opruimen en R 13.

  @13 Drs.Rob: Schande van de titel Drs die je gebruikt. Drs = Domme Representant Suriname?
  Je vergeet te noemen, alle vorige regeringen, alle blanken en de slavernij. Alle schuld ligt bij deze 3 groepen, nietwaar Rob? Wake up man.

  Ooit gehoord van cirkeldenken. Brunswijk geeft aan dat de regering bepaalde zaken niet goed doet, maar zijn korte termijn geheugen laat hem even in de steek. Hij vergeet dat hij ook deel uitmaakt van de regering met 6 ministeries, heel veel accommodaties van familie, vrienden en kennissen met maar 4,70% van alle uitgebrachte stemmen. Kan alleen in Suriname.
  Sprake van een vloek? (R 13)


  Maak melding

 18. @Drs.Rob

  Triest dat je bij gebrek aan argumenten je onzin verhaal tracht te ondersteunen door tenonrechte DRS voor je naam te zetten.

  Maakt het voor de lezers nog duidelijker dat je posting zonder waarde is.


  Maak melding

 19. @18,
  Neen jij hebt en bent het Zonnetje van Suriname.
  Jongen de zon gaat huilen als jij naar buiten loopt dus blijf aub binnen.
  Pinto graag wat echte wijsheden en niet van dat gebakken lucht!


  Maak melding

 20. Graman en Neus, ik kijk naar de economische werkelijkheid van dit moment.De Surinaamse economie moet gesanneerd worden.Het wordt een zware klus voor deze regering om de overheidsuitgaven terug te dringen en om de inkomsten van de overheid te vergroten.Het grootste deel van de overheidsinkomsten wordt uitgegeven aan lonen voor een zeer grote groep ambtenaren die onproductief zijn.Sinterklaas Venetiaan heeft het notabene klaargespeeld om deze onproductieve ambtenaren een loonsverhoging in het vooruitzicht te stellen.Bij Sinterklaas Venetiaan ging het om een uitzichtloze partijpolitieke belang dat moest prevaleren boven de realisering van een gezonde economie in Suriname.Graman en Neus jullie zijn beiden altijd gevoelig geweest voor de saaie-inhoudloze-populistische-mediaretoriek van Sinterklaas Venetiaan.Jullie beiden onvolwassen geesten zijn vervuild geraakt door de anti-held politiek van Sinterklaas.Nu worden jullie met de keiharde economische wetten geconfronteerd en het lijkt alsof jullie hersenen worden opgeblazen door een bloedhete cayenne peper.Ik heb het gezegd!!!!!


  Maak melding

 21. Wat is feitelijk jou/jullie probleem? We don’t give a damn. Bereidt je maar voor op verblijf in een Hallandse bejaardenverblijf.

  Zulke klootzakken hebben wij hier niet nodig.


  Maak melding

 22. De bank de bank maakt grappen zij investeren in consumptie…dus men blijft vreten en mooi doen….Maar hadden zij producten aan de man gebracht om behoorlijk geld voor land en volk te genereren(b.v.export)dan waren zij wijs geweest en wij wijzer geworden.
  Maar nee deze zogenaamde denkers sabi soso law denken en weten maar een ding op een plek in huis naar geld zoeken…dan fa dan.

  Dan moet de overheid dan maar ondernemer worden hoor.
  Maar met deze lantiemans zie ik het niet gebeuren….die mannen zijn onproductief verstandloos en willen blijven zitten en blijven vangen maar prestatie 0,0 nul.
  Daarom a kondre e pina…..dus nu ziet u letterlijk stront van FRONT.


  Maak melding

 23. Mensen 1 van de grootste oorzaken van de afgekondigde maatregelen is Fiso 2.

  Wie zijn ogen daarvoor sluit, is een idioot en niet zuiver bezig.

  Fiso 2 had nooit ingevoerd mogen worden, nooit. Dat besluit van Venetiaan en Hildenberg hebben mijn laatste restje respect voor die heren definitief de das om gedaan.

  Dat ze met Fiso 2 zijn gekomen, komt omdat ze jarenlang het volk hebben misleid over stabiliteit. Het was schijnstabiliteit. Te koste van binnenlandse schuldenaren hebben ze de buitenlandse schulden afgelost. Daarmee kreeg Suriname weliswaar een veel betere rating, maar intern hadden ze hun zaakjes niet op orde.

  Vandaar dat Hildenberg het binnenlands schuld plafond heeft overtreden. Bouterse en Bodhoe, hadden Hildenberg voor het gerecht moeten slepen, maar kozen ervoor het plafond te verhogen (en tegelijkertijd het plafond voor buitenlands schuld te verlagen).

  Fiso 2 is de boosdoener, plus dat Bouterse en Bodhoe blijkbaar ook het begrotingstekort versneld willen verkleinen. Want de maatregelen die genomen zijn, dekken Fiso 2 ruimschoots. Of er is nog ruimte voor onderhandeling in het tripartiet overleg.

  De maatregelen van Bouterse en Bodhoe waren onvermijdelijk (gegeven Fiso 2) want het alternatief was een directe confrontatie met de (te) machtige vakbonden in Suriname. De vakbonden die dus met hun looneisen het land in een loon-inflatie spiraal gaan krijgen. Maar dat komt omdat je in Suriname geen ene kaas van de economie hoeft te hebben om vakbondsleider te worden.

  Ik had gehoopt dat de regering andersoortige maatregelen had afgekondigd, zoals vermogensbelasting en onroerendgoedbelasting. En de al afgekondigde verschuiving van directe naar indirecte belastingen.


  Maak melding

 24. Ik ben geen econoom en ook geen deskundige en ik doe mij ook niet zo voor.
  Een simpele optel sommetje laat zien waar en wanneer dit probleem is begonnen, als wij kijken naar voor de jaren tachtig,en na de jaren daarna dan kan iedereen zien dat toen de economische ellende is begonnen onder het militaire regime van Delano Desire Bouterse als je de geldwaarde van een land laat devalueren door jou wanbeleid dan krijg de problemen waarmee Suriname nu zit. en dan kan je gaan roepen dat vene sinterklaas is. dan zeg ik, dan is Bouterse pieterbaas. vene heeft zijn best gedaan om de boel niet in elkaar te laten storten en nu krijgt hij stank voor dank, en de man die verantwoordelijk voor die puinhoop waarmee wij nu zitten mag het weer doen, hij mag suriname nu de laatste trap geven richting afgrond.@ die pseudo Drs.rop, het is toch waar dat bosje goedschalk en bouterse een economische ravage hebben achtergelaten met toren hogen schulden, als jij ook dat ontkent dan weet ik nu 100% zeker dat de aanhangers van sekte leider bouterse in een andere wereld leven dan waar normaal denkende mensen in leven .


  Maak melding

 25. Ik vermoed dat doornroosje,de grote burikoe van océr, zich achter de drs verschuilt.Je herkent hem en enkele anderen steeds aan hun achteruit kijk spiegel.Bout wist wel wat hij overnam want vanaf de berm wist hij alles.Dus laat hij zich een keertje bewijzen en niet als een baby huilen dat er geen geld is.Hij heeft gedevalueerd en afgeroomd op benzine dan moet er redelijker wijs veel geld vrijgekomen zijn.Waar is dat geld gebleven?

  Cobie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.