Suriname’s herstelprogramma heeft zilveren rand

13

PARAMARIBO, 1 mei – “De regering is zich ervan bewust dat de maatregelen in het kader van het verbeteringsprogramma zowel loontrekkers als ondernemers treffen.” Dit zegt minister Ginmardo Kromosoeto van Arbeid. De vakbeweging is er steeds nadrukkelijker over: de prijzen van goederen en diensten drukken zwaar. Toch zien sommigen een zilveren randje.

Die hebben vooral te maken met internationale marktontwikkelingen. “Er zullen spoedig verbeteringen optreden door betere prijzen voor grondstoffen als aardolie, goud en bauxiet. Dit zal uiteraard de loontrekkers ten goede komen”, zegt Kromosoeto in zijn 1 mei-boodschap. Ook de voorspellingen van het Internationaal Monetair Fonds en het Planbureau verwachten economische groei. Aan de andere kant is vooral de oppositie kritisch.

De koopkracht daalt zienderogen en de inflatie giert in hoog tempo. De vakbeweging ziet de bui al hangen als de situatie uitzichtloos blijft. President Desiré Bouterse heeft de vakbeweging en het bedrijfsleven beloofd dat het verbeteringsprogramma niet wordt uitgebreid zonder onderling overleg. Kromosoeto is optimistisch. De economische verbeteringen zullen niet uitblijven. Ook komt er meer moderne wetgeving om de werkomstandigheden in bedrijven te verbeteren.

13 REACTIES

 1. Praatjes vullen geen gaatjes mi boi.
  Alles wat krom is gewoon recht praten jongens dat is de opdracht van jullie Misleider.


  Maak melding

 2. ik denk dat hoge energie prijzen de inflatie opwakkerd ,en door o.a. lage energie kosten zorg je voor banengroei en dus ook groei van je economie.

  dus eerlijk gezeg weet ik niet precies waar deze meneer het over heeft.

  nu is de binnenlandse consumptie gedaald , terwijl de export niet het grootste deel van de B.N.P. van Suriname is.


  Maak melding

 3. Bubulaas,

  Goed gezien!
  Sommige zinnen en uitspraken van regeerders raken kant noch wal. Het is een verhaal omdat er een verhaal moet worden verteld, maar de logica; ver te zoeken!

  Opkrikken van de prijs voor Goud, aardolie en bauxiet heeft inkomensgevolgen maar ook gevolgen aan de andere kant van de balans.
  Zeker voor de samenleving zal he penibel zijn de komende jaren. Passen en meten!

  Deze regering heeft de volgorde gemist. Is het opzet of ondeskundigheid/niet beter weten? Je gaat eerst praten met de belangen behartigers en dan pas uitvoeren. Nu wil Desi gaan overleggen met de vakbeweging en het bedrijfsleven terwijl de grote zonde al is geschiedt.

  Kritiek van de opositie zal moeten wijzen op de foute weg die gekozen is, zonder persoonlijk op de man te spelen. Door 1 man of vrouw te raken, kan je het debat niet winnen. Je moet de coalitie raken.


  Maak melding

 4. beloftes beloftes beloftes beloftes duizend tien duizend maal..

  al lang voor de verkiezing hoorde je niks anders van deze lijders het beloofde paradijselijk toekomst,..

  wat heden ten dage alleen maar armoede bitterheid teleurstelling verdriet ja zelf tot moorden heeft gelijdt..

  vele movinas weten niet wat te doen in deze ellende ,vluchten kan niet en nergens meer..

  de tijd om b.v.naar holland te vertrekken kan niet meer die weg is afgesloten..

  de trotse surinamer poept in zijn broek die achter is gebleven na ultimo 25 november 1975

  de gelukkige SME die weg-gelopen is,is de lachende derde met een goed AOW/pensioen/w.w. van de NederLandse regering..

  zelfs de suralco geeft een pensioen aan arbeiders die meer dan 35 jaren gedient hebben niet meer dan 235 srd per maand..

  bouta heeft goed gezorgd voor al die criminelen in de overheids dienst met een goed salaris,kijk maar naar hem zelf zijn eigen vrouw zijn zoon en dochter ,,alle maties jules wijdenbosch allie-buks en al die crimies gelieerd aan de njang-dringie-partij ook alle 16 coup-plegers moordenaars..

  lang leve sme..waarheen..de rest kan gewoon dood vallen letterlijk..

  als de verkiezingen komen als ,dan gaan we weer als stemvee achter deze lijder aanhollen..

  z.a. een blaka-mang zegd,,,ba soekoe ba tjarie.. a.u.b..


  Maak melding

 5. Wikirotsooi,
  Heb jij hier een pasklaar antwoord op met jou twee linkerhanden?

  Kun jij de ontwikkelen vanuit Suriname beinvloeden en of reguleren?

  Jij gedraagt je net een publieke-man die aangifte doet van aanranding.

  Wordt een keer wijs klootzak!


  Maak melding

 6. Koopkracht daling en gierende inflatie waren te voorzien en zijn het gevolg van het beleid van deze regering met o.a. haar devaluatie van 20% en afbraak van de werkgelegenheid.

  Dat ze nu met werkgevers en werknemrsorganisaties gaan praten is te laat. Het kwaad is geschied en er is snelle actie nodig. Een praatgroepje is leuk maar zal nooit tot tijdige actie leiden en lijkt meer bedoeld om straks met de vinger naar dat overleg te kunnen wijzen. DDB heeft daarmee werkgevers en werknemers in een spagaat geplaatst. Doen ze niet mee dan krijgen ze de schuld doen ze wel mee dan ook. Terwijl de oorzaak ligt bij het wanbeleid van DDB.

  En een praatgroep over de werkomstandigheden is het laatste waar het volk op zit te wachten: Waarom praten over werkomstandigheden als er strak geen werk is??


  Maak melding

 7. mijn grootste hoop is dat surinamers van deze (letterlijk en figuurlijk) mis-leiding leren. Natuurlijk zal het op enig moment beter gaan. Als suriname op het niveau van Haiti is. De dozen stroom vanuit NL zal weer opgang komen en zo een schijnwelvaart creeren. Los van deze idiote regering ga ik mee met marcel nr 5. Suriname is nu nog interessant voro de Surinamers die ooit gevlucht zijn en nu dollars of SRD’s hebben. De diehards die zijn gebleven kunnen geen moer meer. Gaan we deze regering nu bedanken of zijn wij daar ook weer te lui voor.


  Maak melding

 8. @6,

  Pinto hoe zal dit land nu met het buitenland kunnen onderhandelen betreft import export etc. Om ervoor te zorgen dat het Surinaamse volk oftewel het bruto nationaal product stijgt? Hoe wil jij dat verwezelijken beste Pinto?
  Je kunt iedereen voor klootzak uitmaken maar helaas bezit jij niet de kennis en gelukkig ook niet de macht om al jouw zinvolle opmerkingen te kunnen verwezelijken. Oja en gelukkig heb jij ook niet de drang zoals de rest van het volk gewoon normaal uit bed te stappen en naar je werk te gaan.
  Tja van hol likken wordt je niet moe maar wel vuil beste Pinto.
  Dus beste vriend niet schelden want dat kunnen wij ook en dat mag jij niet van je heer.
  Oja heb je je vriend m.doorn nog bij zijn veter gehad?


  Maak melding

 9. @6,

  Is een aanranding niet erg dan Pinto?
  Jouw antwoord hierop zullen de vrouwen zeer interressant vinden.
  Oja voordat je mij voor alles uitmaakt .
  Peace man ik ben ook een knikker net als jij maar de k voor mij staat voor kaal. Die k voor jou staat voor kl.te ..kk..


  Maak melding

 10. Grote leugenaar,
  Vertel dit alles maar aan dat moedertje van jou. Als jij te persoonlijk wordt dan mag ook jij dit doorsliken kwal.


  Maak melding

 11. @parapinto,
  Ik vraag mij af of jou ouders hebt?
  laat de ouders van anderen buiten deze discussie toon beetje respect voor anderen hun ouders, respectloos hond dat jij bent.
  Deze hond Parapinto is de enige die andere hun moeder en vader erbij haalt dat laat zien dat parapinto een geestelijk zieke persoonlijkheid heeft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.