Documentaire middag Vereniging Ons Suriname

1

Op zondag 8 mei 2011 organiseert de Vereniging Ons Suriname een documentaire middag die in het teken staat van de Tweede Wereldoorlog en Suriname. Daarbij zullen twee documentaires vertoond worden namelijk ‘Koninkrijk in Wereldoorlog’ (Regie en productie: Dorna van Rouveroy) en ‘Mayday in the West’ (Regie: Dave Edhard en Productie: Fawaka Creations).

Koninkrijk in Wereldoorlog‘ is een documentaire over de omstreden geschiedenis van de interneringskampen die Nederland had ingericht in de Tweede Wereldoorlog in het enige nog vrije stukje Nederland, n.l. Suriname en de Antillen. In deze kampen werden gevluchte Duitse Joden, Zuid-Afrikaanse dienstweigeraars, Duitsers, en anti-kolonialisten gevangen gehouden. In Suriname waren er interneringskampen op de Copieweg en op Joden Savanna. Bekende progressieve Surinamers die daar ook geinterneerd werden waren onder andere: Otto Huiswoud, Wim Bos Verschuur en Eddy Bruma.

‘Mayday in the West’: Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in Suriname 48 vliegtuigen neergestort. In 2008 ondernam de Surinaamse regisseur Dave Edhard expedities naar twee van deze neergestorte toestellen. Samen met expeditieleider Rob van Petten en militairen van het Surinaams Nationaal Leger werd gezocht naar restanten van de vliegtuigen in de Coroniezwampen en in de buurt van de Warapakreek in het district Commewijne. In eerste instantie dacht Edhard deze expedities vooral voor eigen gebruik vast te leggen, maar toen hij dieper in het verhaal achter de crashes dook en de expedities groter werden, besloot hij er een documentaire over te maken.

Tijdens intensief onderzoek in archieven en documenten ontdekte Edhard tot nu toe onbekend gebleven informatie over de rol van Suriname tijdens de Tweede Wereldoorlog. In gesprekken met nabestaanden ontdekte hij dat er rondom het in 1943 neergestorte vliegtuig bij de Warapakreek nog altijd een groot mysterie hangt. Het gebruikte archiefbeeldmateriaal verschaft een duidelijk beeld van het leven in Suriname tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zondag 8 mei 2011
Vereniging Ons Suriname
Zeeburgerdijk 19-a
1093 SK Amsterdam
Aanvang: 15.00 uur

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.