Ziekenhuizen Suriname in financiële ademnood

9

PARAMARIBO, 30 apr – De ziekenhuizen verkeren in financieel zwaar weer. De overheid is al voor de derde achtereenvolgende maand ‘te hulp’ geschoten. Pijnlijk is dat het steevast op de valreep gebeurt.

Deze maand was het weer raak. Op de laatste werkdag kregen de ziekenhuisdirecties te horen dat er geld is gestort op hun bankrekening. En konden dus de lonen worden uitbetaald. Een onhoudbare situatie, vindt de Nationale Ziekenhuisraad. “Het is niet leuk om steeds weer gestrest te zijn aan het eind van de maand”, zegt raadsvoorzitter Manodj Hindorie tegenover de Ware Tijd.

Eigenlijk ligt alles aan de overheid. “We willen duidelijkheid over onze netto tegoeden bij de overheid”, aldus Hindorie. Die tegoeden zijn voor de sociale gevallen van de afgelopen jaren. Maar ook de opnametarieven zijn dringend aan een aanpassing toe. Er is een commissie die de financiële staat van de ziekenhuizen moet doorlichten, maar die schiet niet echt op. Intussen geeft de kalender de nieuwe maand aan. Stressvrij.

9 REACTIES

 1. Stabiliteit van Venetiaan en Hildenberg baja in actie. Dit is stabiliteit.

  We yere noh, laten deze grappenmakers me laten hoor met hun schijnstabiliteit en smoesje dat het goed ging in Suriname, waardoor de vakbonden genoodzaakt waren met FISO 2 op de proppen te komen, terwijl er geen wezenlijke productiviteitsverhoging aan vooraf ging.


  Maak melding

 2. Het is altijd zo geweest in suriname met die ziekenhuizen dat ze eind van de maand die lonen niet kunnen betalen en dat de overheid steeds moet bijspringen.Ook toen ik in het diaconessen huis werkte 30 jaren geleden.


  Maak melding

 3. Wie zijn billen brand moet op de blaren zitten.
  Er is geen geld voor de noden van het volk, maar wel voor dure bolides die meer dan half miljoen euries kosten .


  Maak melding

 4. Geld is geld!

  Het geld voor het organiseren van de antidrugs-conferentie in Suriname hebben de ziekenhuizen dringend nodig. Wanneer verslaafden zich ziek willen snuiven is het hun schuld. Terwijl geld voor echte zieken naar de haaien gaat voor iets dat nooit en te nimmer succesvol kan worden bestreden. Weggegooid geld!


  Maak melding

 5. Het structurele probleem van Su door o.a.vriendjespolitiek:

  jarenlange mismanagement van (semi)parastatale bedrijven en instellingen.


  Maak melding

 6. n.d.p de oplossing is simpel..

  je hebt Parmisser in huis laat hij direct president directeur opperbevel-heber worden van alle zieken-huizen..

  dat is dat ding..

  maar durft ddb dat te doen..

  die water-berg dus geen waterhoofd heeft geen hersens boven in die hoofd..hij kan het niet,weet niet hoe te handelen,dan anderen te beledigen..schop hem eerst er-uit..


  Maak melding

 7. Net als in de 80-s wil DDB ook nu weer op comunistiese wijze vast stellen wat iets mag kosten. Het maakt hem niets uit of bedrijven dan niet meer instaat zijn om de goederen te leveren. Omdat sluiting van de ziekenhuizen tot grote onrust zal leiden neemt hij zijn uitvlucht tot het op het laatste moment beschikbaar stellen van wat geld. Maar dit zal nooit werken en toont hun onkunde en onvermogen om te begrijpen waar ze mee bezig zijn.

  Elke onderneming moet in staat zijn om goederen tegen minimaal de kostprijs te verkopen. Als dit niet mogelijk zal het bedrijf interen op de reserves, noodzakelijke investeringen achterwege laten, de dienst verlening aan patienten vermideren, goede artsen en ander personeel verliezen, etc.

  Met zijn beleid legt DDB de basis voor een situatie waarin we na zijn regering weer 20 jaar lang bezig moeten om bij ander ziekenhuizen te bedelen voor overtollig materieel, als we al ziekenhuizen hebben.

  Ondertussen verdienen de adviseurs afkomstig uit de persoonlijk omgeving van DDB enorme salarissen voor het geweldig doen zonder enig zinvolle productie.


  Maak melding

 8. De president van de centrale bank kan zijn salaris toch schenken…Het zijn dit soort salarissen die het land achteruit brengen.Bouta met zijn grote mond surinamers worden allemaal rijk.Zoveel planning….maar geen plan op papier .ik laat me niet leiden door domme gasten ,die geen plan op papier kunnen zetten.80% van lands inkomsten gaat naar salarissen,is dat wat hij het volk ,zijn volk heeft belooft.


  Maak melding

 9. Het speelgoed van Dino was dringend nodig. de straten van de stad zijn niet geweldig, maar Dino mag vrolijk rond rijden in zijn speeltje. ziekenhuizen worden sterfhuizen, want als je er levend uit komt kun je het overal redden. Jammer voor personeel en patienten. Het personeel kan verhuizen naar het buitenland, de patienten treft een zwaarder lot. maar Dino is gelukkig met zijn speeltje en kleine Pocahontas? Heeft zij haar rijbewijs al? Als preesie een ziekenhuisje daarvoor moet sluiten, who cares, als de kinderen hun speeltjes maar hebben. Financiele nood, wedden dat preesie zegt, ik was daarvan echt niet op de hoogte.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.