Machines voor snelle groei rijstindustrie Suriname

10

PARAMARIBO, 29 apr – Het eerste financieringsmodel voor de rijstindustrie ligt klaar. Badrissein Sital, presidentieel afgezant voor de branche, heeft het model uitgekiend met handelsbedrijf Kersten. Tegen relatief lage rente zijn tractoren en combines aan te schaffen. De eerste resultaten moeten al binnen twee jaar te merken zijn.

Dan moet het totaal aan beplante arealen al met zeker tienduizend hectare zijn toegenomen. “Dit doel kunnen we onmogelijk realiseren met een oud machinepark”, zegt Sital. De meeste padieboeren komen nauwelijks nog voor financiering in aanmerking. Velen hebben al leningen lopen bij de bank. Die kunnen nauwelijks of niet terugbetaald worden.

Tegenvallende productiecijfers gelden als voornaamste oorzaak. Sital ziet de productie aanmerkelijk toenemen met nieuwe machines. “ Terreinen worden beter geëgaliseerd, het oogsten kan vlotter en productiviteit kan omhoog.” Voorlopig kunnen maar vijf en twintig boeren aan een tractor geholpen worden. Sital verwacht dat er op termijn meer financieringsmogelijkheden beschikbaar komen.

10 REACTIES

 1. Jullie kunnen nieuwe tractoren en combines aan schaffen om de productie te verhogen dit vind ik prima, levert meer geld op voor het land.Koop in godsnaam geen gemodificeerde padie en pesticiden van Mosanto dan zijn jullie verloren.


  Maak melding

 2. Landbouw mag gesubsidieerd worden wat mij betreft. Als er geen eten is dan gaat heel Suriname honger lijden.

  Dan moet je je gouden kettingen en opgepimpte auto’s gaan opeten.


  Maak melding

 3. Mooie ontwikkeling. Maar hoe werkt het financieringsmodel? Geeft Kersten een lagere rente aan risicovolle boeren die zelf niet bij de bank kunnen lenen of bestaande leningen niet kunnen aflossen? Ben benieuwd?


  Maak melding

 4. Behalve machines heeft de rijstbouw te maken met andere zaken die van eminent belang zijn:
  -Voldoende en betaalbare zaken als zaaizaad mest brandstof enz.
  -Begeleiding en constante bijscholing van begeleiders en landbouwers
  -Goede infrastructuur zodat men ook kan oogsten wanneer het flink regent.
  -Dusdanige prijzen dat men winst maakt:vele landbouwers zijn totaal afhankelijk van de rijstbouw.Wanneer zij geen winst maken kunnen ze het niet overleven.
  -Voldoende zekerheid m.b.t. verwerking en afzet van padie.


  Maak melding

 5. Hèhè Jako,

  Eindelijk iemand die niet zomaar iets uitkraamt.
  Ik hoop dat ze je berichtje lezen ik in ieder geval wel.
  Maar eerlijk is eerlijk ik weet zeker dat ze niet aan jouw opmerkingen hebben gedacht. En ik kan het weten zit dichtbij het vuur.


  Maak melding

 6. jako heeft volkomen gelijk. Het beleid van Sital is slechts gebaseerd op een onrealisties vertrouwen dat nieuwe beter machines alles is geregeld.

  Vergelijk met het binnen dragen van een nieuwe grotere computer bij een bedrijf. Daarmee is er nog niets veranderd. Waar het omgaat is of de processen wel werken. Of de boeren wel de nodige kennis hebben om op een efficiente manier met de machines om te gaan. Maar ook andere zaken. Zoals de macht van de grondstoffen leveranciers, de opkoper en molens, etc.

  Ook biedt het plan slechts mogelijkheden voor 25 boeren?? Vreemd, welke kriteria worden er straks toegepast??

  Dit onderkennend is ook dit plan weer een school voorbeeld van onkund en gebrek aan inzicht en overzicht van wat er nodig is om de rijstsector uit het slop te halen.

  Sterker nog het kan best negatief uitwerken. De zwaardere machines kunnen de wegen verder kapot rijden, de 25 boeren krijgen relatief grote oogsten die de opkoopprijzen verder doen dalen waardoor nog meer kleine boeren stoppen, etc.

  Het plan is ondoordacht en mogelijk desastreus terwijl het enigste voordeel van het pla er in lijkt te liggen dat het geen enkele financiele en andere inspaaning van de overheid vergt.
  Haar taak in het structureren en ondersteunen van de landbouw wordt helemaal niet onderkent. Welke overheidsbeleid en handelne tgv de overige boeren staat er op stapel voor de komende jaren?? Gaat de overheid wel iets doen?? Begrijpt Sital er wel iets van??


  Maak melding

 7. Neus van jou is al bekend dat niet wat deze regering zal doen jou zla bevredigen. Ik zal je steeds de andere kijk blijven inpeperen, verwend kind dat je bent.


  Maak melding

 8. Het gaat om 25 boeren die hiervoor in aanmerking komen? Telt die schurk Manglie ook als een van die 25? Zijn imperium zal zeker groeien want zijn vriendjes zijn aan de macht. Wie is sital dat hij zich hiermee bemoeit. Er is geen minister voor Landbouw noh?
  Gloednieuwe machines zijn prima als het voor de gewone landbouwer is en niet voor die schurk. Wie draait er voor het onderhoud op? Hoeveel machines gaan kapot door verkeerd onderhoud. Waarom zit sital daar als hij geen minister is, waarom hoor ik niets van de minister. Hij moet zich over de landbouw buigen en niet sital. sital sluit deals en de minister is just the face? Lariekoek. De ex militair mag in het leger gaan zitten, daar hoort hij thuis. niet bij de landbouw. je zet toch ook geen stratenmaker om een bank te leiden. nou dan. waarom pikt die minister dit. preesie is bezig volgens het chavez model. alleen de trouwe volgelingen hebben mandaat.


  Maak melding

 9. @ parapinto .
  Je moet jou water hoofd uit de KOER halen dan zal jij ook zien dat deze regering het volk uitperst en wederom de armoede in dondert.
  Parapinto kom met een goed onderbouwd voorbeeld waar wij aan kunnen zien dat deze regering goed bezig is.


  Maak melding

 10. Heeft de regering de tractoren al aan de boeren gegeven? Volgens mijn gegeven staan die tractoren ergens in een loods onder de stof…. We zijn 3 jaar verder ……graag actie in 2014!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.