Grondgebied Suriname duizenden kilometers groter

44

PARAMARIBO, 29 apr – Suriname is tachtigduizend vierkante kilometer groter geworden. Dit zegt ex-president en parlementariër Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS). Het Internationaal Hof voor het Zeerecht gunt Suriname honderd en vijftig zeemijlen extra. Een diplomatiek succes dat de huidige machthebbers schijnen te negeren.

Want waarom is de uitbreiding nog niet formeel bekendgemaakt? “Ik kijk uit naar een mededeling van de regering over de uitbreiding van Suriname. Dit is een succes”, zei Venetiaan in het parlement. Hij beroept zich op “harde informatie” dat het Hof positief reageerde op een Surinaams verzoek. Dat was het werk van de vorige regering. Die diende nog tijdig het verzoek in, nog voor afloop van de deadline.

De uitbreiding geeft recht op economische activiteiten in het zeegebied. “Het betekent dat nog meer spoed geboden is om het leger en ook de nog op te richten kustwacht, te voorzien van de nodige faciliteiten, zodat de bewaking van dit gebied op behoorlijke wijze plaatsvindt”, aldus Venetiaan. Overigens let hij erop dat de regering Bouterse niet gaat pronken met andermans veren. Alle lof komt de regering Venetiaan toe.

44 REACTIES

 1. Als je 15 jaar lang niks gedaan hebt, smacht je inderdaad naar succes Vene.

  Het is je gegund hoor, maar jij bent ook degene die nooit heeft willen investeren in het leger, dus vraag ik het mij af waarom je nu hiermee komt.


  Maak melding

 2. Sinds president Barak Obama aan de macht is, hoor je niets meer van Bush. Sinds Mark Rutte minister president is van nederland,hoor je niets meer van J.P. balkenende. Maar sind Suriname president Bouterse kent, is de vorige president venetiaan zoveel aan het woord. Ongelofelijk!Soms vraag je ej af of de VHP en de NPS een soort van trauma hebben opgelopen door het verliezen van de democratische verkiezingen. Zoveel hadden deze lui Suriname al tot hun bezit gerekend. Maar dat is feitelijk ook zo, sinds de jaren 1950 al. Eerst als lite schhothondje van de kolonisator Nederland en daarna de familie VHP en NPS kliekjes.


  Maak melding

 3. Ze kunnen niet reageren omdat deze regering bestaat uit bedriegers, ik zie Bouterse en Bosje en tante simons nog voor mij tijdens de uitspraak van het hof, die leugenaars, er komt een tijd dat het volk deze leugenaars bende van DDB gaat ontmaskeren.


  Maak melding

 4. Wat dan?

  We kunnen dit gebied niet bewaken, de eerstkomende tien jaar niet. We hebben de middelen hier niet voor en zoals het politiek nu gaat komen ze de eerste tien jaar ook niet.

  Afrikaanse landen hebben in 1978 een uitbreiding van hun kustgebied toegewezen door hetzelfde hof. Maar ook zij kunnen dit gebied niet bewaken. Tot vandaag niet. Wat gebeurt er vandaag de dag?
  Kolossale Nederlandse en andere Europese schepen vissen de gehele Afrikaanse kustlijn leeg, nadat ze de visstand in hun eigen Noordzee hebben verpest. De vis wordt dan gedumpt bij de Lidl en Albert Heijn tegen echte dumpprijzen terwijl de Afrikaanse visser honger lijdt. Pangafilet wordt bij tijd en wijle bij tonnen in Europa weggegooid omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Zo overdadig haalt men de Afrikaanse kuststrook leeg.
  De Afrikaanse visser moet met zijn klein bootje nu 20km de zee op in plaats van 5 km vroeger om een beetje vis te vangen.

  We kunnen blij zijn met deze uitbreiding, maar als Chavez met zijn schepen onze vis weghaalt, kunnen we er niets tegen doen.


  Maak melding

 5. Nou was rekenen niet bepaald mijn favoriete vak, maar gezond verstand heb ik wel. 80.000 vierkante kilometer? Dat is bijna de helft van het totale grondgebied van Suriname, dat bestaat uit 165.000 km2. 1 km = 0,53996 zeemijl. 150 zeemijl = 277.8 km. Slecht geredigeerd artikel derhalve.


  Maak melding

 6. Nee meneer de Krobia,

  Het grote probleem is dat Venetiaan en die chamoe’s van hem er heilig in geloofden dat zij en zij en zij alleen in staat zijn om dit land te besturen.

  het hen een grote P in the ace dat zij aan uitgerekende Bouterse moesten overdragen.

  Als wij in Afrika woonden, “wedden dat hij niet was afgetreden?”

  Het is gewoon bittere afgunst.


  Maak melding

 7. Al hebben we honderd en vijftig zeemijlen gehad,hebben we matrialen genoeg om die gebied te bewaken.toen de vorige regering in de macht was hadden ze de kust gebied goed bewaakt.


  Maak melding

 8. krobia, jij hebt boter op je hoofd, de kolonisator heeft de surinamer goede onderwijs en medische zorg gegeven. in mijn jeugd was suriname top in het car.gebied. onze gulden was sterk en gewaardeerd, door die boze kolonisator. alles wat fout gaat in suriname daar krijgt wisie en de kolonisator de schuld


  Maak melding

 9. De kreet van de jaren 80 was mik ding kong wi e waktie ding. President Vene was altijd fout notie no bing bun. Welnu DiDiBrie kong baka voor de vierde keer als leier van Su en hij kan alles.Dus vrees niet hij gaat met de boten die Bosje toen had gekocht de boel bewaken en verdedigen
  somo had tegen Tjon geroepen je lijkt je lijkt je lijkt .en disie na DiDiBrie a lafbek a no durf.Hij lijkt op.
  Het enige wat deze DiDiBrie kan is het land altijd weer in een diep dal storten.Dan komt Vene het land weer opbouwen.Daarna komt deze lafbek boterzachte leba president en trawanten het volk weer voor de gek houden.Dan zinken we weer als volk ,want de NDP heeft dit volk altijd weer stappen achteruit gezet en 0,0000 stappen vooruitgang gebracht.Dan begint weer ’t puin ruimen. Krobia een symphatisant van jou in Ned zou zeggen:dit is stof tot nadenken.
  Un waka un pasie yere.Het volk van Su is nu wakker.Zo straks volgen de acties met Hooghart in jullie achterzak
  Glenny


  Maak melding

 10. The major Loser with clean dirty hands snakt naar succes.Venetiaan denkt dat Suriname haar eerste astronaut op Mars heeft gezet.Niets is minder waar omdat alle landen die een verzoek indienen om uitbreiding van hun territoriale wateren,gehonnoreerd worden zolang als dit geen gevolgen heeft voor de buurlanden.


  Maak melding

 11. @ 5 Prik: Sorry mi boi, maar er zal weinig goud te vinden zijn in het water. Het gaat namelijk over uitbreiding van het zeegebied van Suriname, de zogenaamde territoriale wateren.


  Maak melding

 12. Zielig zoals deze man toch nog probeert om zijn 15 jaar nietsnutten nog een positieve draai te geven. Extra grond in zee, hoera!! Had toch liever het gebied Tigri en het gebied aan de Franse kant als extra teruggewonnen grondgebied gezien en de zeegebieden die dankzij Venetiaan en Lim A Po nu aan de Guyanezen behoren. Ach ja, hoe zei hij het weer?…”we moeten niet hebzuchtig zijn” Een stommere uitspraak is haast niet te bedenken. Dus Vene, klep dicht!


  Maak melding

 13. @ 12 Uty: Kun je dan uitleggen waarom de NDP twee jaar geleden zo moeilijk deed over de herindeling van de territoriale wateren? Guyana zou teveel hebben gekregen en Suriname tekort. Suriname is toen in beroep gegaan en met succes, blijkt nu. Daar heeft de regering-Bouterse absoluut de hand niet in gehad. Die hebben alleen maar negatief gereageerd. De commissie onder leiding van Hans Lim A Po heeft wat dat betreft uitstekend werk verricht.


  Maak melding

 14. @ Wikileak: Wat een haat, wat een pijn. Zoek hulp en gebruik dit forum niet om je gehavende psyche de vrije loop te laten. Ga bij professionals te rade, wij kunnen je niet helpen. Meelijwekkend gewoon!


  Maak melding

 15. @Ce margaret. Ten eerste was de welvaart die de kolonisator hier zogenaamd had gevestigd een schijnwelvaart, want we hadden geen economie cq industrie waardoor die zg welvaart gedekt was. We werden bedrogen en worden dat nog steeds. Het onderwijs was puur gericht op de ontwikkeling van Nederland. We wisten waar de maas en de Waal lagen, waren nooit in NL geweest maar kenden het land beter dan Jan uit Lutjebroek of Mien uit Goes. Wij kenden het Wilhelmus uit het hoofd, wat je nou niet echt kan zeggen van de doorsnee Nederlander. Kijk, als je in Cuba de Medische faculteit volgt of in Nederland, is een hemelsbreed verschil. In Cuba wordt dan je qua kennis en vaardigheid een van de beste artsen ter wereld, maar komt in NL niet aan de bak. Hiermee wil ik aangeven dat het onderwijs in elk land zo in elkaar zit dat het ten bate van het betreffend land is. De normen en waarden die in dat land heersen worden uitgedragen door het onderwijs. Daarom noemen de Europeanen de Caribische en andere landen 3e wereld landen die zg lager ontwikkelde mensen voortbrengen. De zogenaamde beschaafde wereld heeft de hoge beschaving die de zg 3e wereld landen hadden op barbaarse wijze vernietigd en hadden het lef te beweren dat zij die continenten ontdekt hadden en dus konden claimen voor hun vorsten. Wie zich verzette werd uitgemoord, over beschaving gesproken. Als ik jou ergens tegen kom kan ik ook moeilijk zeggen dat ik je ontdekt heb. Ik heb je dan ontmoet en leren kennen.
  Ga nadenken over wat ik hier beweer en kijk dan of je je maning kan nuanceren of mogelijk veranderen, hoeft trouwens niet hoor, een ieder zijn ding!


  Maak melding

 16. @nr 11 Glenn Pengel. Een rasechte NPSer. Haal je hoofd uit de kont van Vene, pas dan ga je helder kunnen denken. Of zit ook jij met onverwerkte trauma’s? Zoek dan hulp, hier zal je het niet krijgen, maar zal je ziekte alleen maar erger worden. Beterschap!


  Maak melding

 17. Er was reeds een kustwacht en Venetiaan heeft uit rancune of met boosopzet dit legeronderdeel ter ziele laten gaan.Het was je reinste kapitaalvernietiging.Dit heeft deze onbenul ook met de helicopters en vliegtuigen van het leger laten gebeuren.Dit hoorde eenmaal bij het smerige politieke spel dat hij kon spelen.De Surinaamse wateren zijn uitgebreid en we hebben nu geen faciliteiten tot onze beschikking om het gebied te controleren.Ik stel voor dat Suriname splinter nieuwe patrouille boten in Rusland besteld voor zeer schitterende prijs, of men kan voor heel veel geld een aantal, dus vele malen afgeschreven Nederlandse mijnenvegers aanschaffen.De Hollanders moeten immers uit bezuinigingsoverwegingen leger en marine inkrimpen.


  Maak melding

 18. dag lieve mensen,zoals ik lees word gepraat over uitbreiding zeegebied.onze voorouders hadden geen ballen om dit te doen.alleen gezin uirbreiding konden ze wel.ik vind de nieuwe generatie tijd is aanbroken leest het nieuws van de arabieren het is een voorbeeld zoveel onschuldige burgers zijn all omgekomen.ik hoop dat in suri dit nooit zal voorkomen of het gaat over goud of zilver.leven en laten leven is de beste oplossing.alvast bedankt voor het lezen.


  Maak melding

 19. Venetiaan, tja….VHP……tja…

  In de tijd dat ze het moesten waarmaken, heb ik niet veel gemerk. De criminaliteit was toen ook zeer hoog en ruw. Zijn die mannen die in Papatam massaal hebben geplunderd en verkracht al opgepakt, hoor ik niets meer van. Japanners waren toen als bezig het zee leeg te plunderen.

  Guyana heeft veel meer zee toegewezen gekregen dan Suriname. Terwijl het Surinaamse grondgebied was en de regering lag te slapen.

  Over het Surinaams Tigriegebied is ook niets mee gedaan. Hoewel ik absoluut geen fan ben van de huidige regering, zou ik graag willen weten wat voor goede, nuttige dingen Venetiaan heeft gedaan. Rijken zijn rijker geworden over de lijk van de armen en de armen, straatarm geworden. Dankzij het corrupte systeem en het oneerlijke belasting paradijs voor rijken.

  Welk normaal mens kan tegenwoordig een kavel van 20 duizend euro betalen. Zelfs deze sector wordt gemonopoliseerd door kapitalistische speculanten.


  Maak melding

 20. Beste lucien,
  Jij noemt het haat, ik noem het de ontmaskering van zoveelste leugens en bedrog van die criminele bende die nu aan de macht is in suriname.jullie hebben heel veel te klagen over vene soms terecht, maar soms ook heel onterecht, maar wanneer jullie worden geconfronteerd met die leugens en bedrog van Bouterse en zijn bende dan noem jij dat haat en dat vindt zeer opvallend dom van jou en de rest van de volgers, toe het hof zijn uitspraak deed over de maritieme grens was Bouterse en zijn bende niet weg te slaan van het buis. nu hoor je niets meer over guyana sterker nog bouterse gaat op bezoek in guyana en zwijgt in alle talen over tigrie, maar toen vene an de macht was had hij een grote bek.Bouterse is onbetrouwBAAR Beest.


  Maak melding

 21. Uitgerekend de rancunist R.V., die het leger eigenmachtig heeft gedowndrained komt vandaag praten over het aansterken deze zelfde gewapende macht.

  Dat is pas hypokriet!!!


  Maak melding

 22. Venetiaan is sinds zijn aftreden in 2010 spraakzamer geworden dan in zijn hele politieke van de afgelopen 45 jaar.
  Heeft deze ex-president wel gecommuniceerd met het volk. Hij is wel 15 jaar president geweest. Toen was hij Ronald de Zwijger.


  Maak melding

 23. Lucien is de zoveelste geindoctrineerde zakkenwasser die op dit net is losgelaten.
  De kolonisator heeft het altijd gedaan dat is de slogan van ocer.
  Lucien de bevolking wil brood op de plank en niet dat gelul van jou en de rest van de volgers van Surinaamse grootste massamoordenaar de afgelopen 50 jaar.
  Suriname was voor 1980 op alle gebieden beter dan nu, als jij dat van vroeger schijnwelvaart noemt, vraag ik mij af hou jij het nu noemt. Voor de jaren was suriname op het gebied van economie, onderwijs , medisch ,sociaal en moraal beter dan nu . Nu vindt een deel van de bevolking het de gewoonste zaak van de wereld dat hun president een veroordeelde drugs crimineel is , met vindt het normaal dat die man een massamoordenaar is , men vindt het normaal dat die crimineel desi bouterse zijn eigen volk heeft onderdrukt vernederd geknecht vermoord en als beloning voor al deze misdaden mag hij president worden.
  Sommige zwarte broeders van mij hebben een heel vreemde manier om excuses te zoeken voor hun fouten en misdaden,ze verwijzen altijd naar de kolonisator ik vindt dat dom en achterlijk.


  Maak melding

 24. Uty de juiste analyse. Intressanter was geweest als opeenvolgende regeringen energie hadden gestoken in Tigri.

  Blakaboy, Krobia, DAS,Lucien, Drs R en Paagal I’m with you 🙂


  Maak melding

 25. Grondgebied? Zoals vene het zelf zegt is het zee, men kan er niet wonen, Tegerlijktijd eten guyana en frans guyana het zuiden van suriname op maar meneertje wilt zeewater beschermen


  Maak melding

 26. @Lucien

  Voor iemand van de partij die achteruitkijkspiegels afwijst heb je wel een erg vreemde, onvolledige en vertekende kijk op de geschiedenis en re realiteit.

  Feit is dat SME na de onafhankelijkheid zich zelfstandig als land moest ontwikkelen en dat we op dat moment de beschikking hadden over vele vrij besteedsbare miljarden, een vet jaarlijks inkomen dankzij bedrijven als Suralco, Billiton, Bruijnzeel, etc. Daarnaast beschikten we over enorme reserves aan goud, hardhout, vruchtbare grond, ontgonnen rijs arealen, etc.
  Ook beschikte we over een redelijk goed georganiseerde oveheid met alle nodige instituties.
  Kortom ten tijde van de onafhankelijkheid was de uitgangspositie van SME buitengewoon riant.

  In de dertig jaar die volgden zijn vooral onder DDB veel goede zaken vernietigd en is de overheid en samenleving in extreme mate gecorrumpeerd. Zijn essentiele zaken als rekenkamer, vrijheid van meningsuiting, kritiese media, etc. vakkundig omzeep geholpen om plaats te maken voor corruptie, nepotisme, dictatuur, etc.

  Hoe zeer DDB ook overtuigd is van zijn eigen kwaliteiten en hoe goed hij ook instaat is om mensen voor zich te winnen. Elke objectieve waarnemer kan niet anders concluderen dan dat alles wat hij aanraakt in stront veranderd.


  Maak melding

 27. De inspanningen van deze gevallen president gingen niet vereder dan een formaliteit, een pennestreek!

  Het weegt niet op tegen het verkwanselen van Surinaams territoor met zijn zogenaamde equidistantielijn-verhaal aan de Guyanesen, die overigens het Tigri-gebied nog steeds bezetten. Gewoon een oorlog ontketenen tegen deze dieven!


  Maak melding

 28. Inderdaad Paraman, alle geouwehoer ten spijt: DDB heeft tijdens zijn eerste officiele bezoek als president aan Guyana al gezegd het Tigrigebied niet als belangrijk te zien en er verder geen woord over vuil te willen maken. Dus hij heeft het als het ware weggegeven aan zijn vriend Jagdeo.
  Wat is het Tigrigebied? Een driehoek in het zuidwesten van het land vol tropisch oerwoud, niets meer. Wie wil er wonen? Een lap water van meer dan 150 zeemijl zal, als er olie gevonden wordt, economisch van veel meer waarde zijn.
  Het gebied wordt al sinds 1840 betwist, dus dat schiet lekker op.
  Natuurlijk wordt de toenmalige kolonisator weer op het matje geroepen door ongenuanceerde en geindocrineerde nietsweters, maar waar waren alle regeringen sinds die tijd? Groot geblaat van Wijdenbosch destijds, maar het is bij geblaat gebleven. Ja ja, en Suriname heeft ook nog een appeltje te schillen met de Fransen, toch? Nou, vergeet dat maar. Als er maar één verkeerd woord over dat gebied wordt gebezigd, kan de nieuwe ambassade in Parijs meteen haar deuren weer sluiten.


  Maak melding

 29. @ krobia,
  Jou reactie geeft precies aan waarom ik jullie leugens bedrog en halve waarheid bekritiseer,in Amerika en in Nederland houd iedereen zich aan de democratische spelregels , in Nederland heb je de eerste en de tweede kamer en andere controlerende organen, ook in Amerika .
  In Suriname heb je een ex dictator genocide pleger massamoordenaar drugshandelaar die nu president is,hij negeert het parlement hij bestuurd Suriname vanuit zijn achterkamer met oplichters.Dus jou vergelijking op nummer 2 is een domme misleidende leugen.


  Maak melding

 30. prachtig om te lezen hoe de MC aanhangers iederee uitspraak van vene aangrijpen om zijn(in hun ogen) mismanagement te bestraffen. jammer dat zij niet met dezelfde passie reageren op de huidige openlijke wanprestaties. ik begrijp het wel, wiens brood men eet diens taal men spreekt. over grond gesproken hoeveel goud consessiegrond heeft ddb en hoeveel heeft vene? hoeveeel heeft dino betaalt aan belastingen om zijn $ 350.000 kostende auto in te voeren?


  Maak melding

 31. @21,

  Bush en ballellende hebben het land heel goed financieel achtergelaten daar plukken Obama en Rutte de vruchten van.
  Paraman of Pinto ga weer in je boom hangen want je hebt weer aan die lijmpot van je kinderen gezeten. Hou nou eens op met snuiven.


  Maak melding

 32. Aanvulling op 32.
  Ook had Sur bij de onafhankelijkheid een redelijk goed ontwikkelde bevolking om de klus te klaren.Mensen die na 80 vetrokken en het heel ver hebben geschopt in den vreemde.

  Cobie.


  Maak melding

 33. Cobie Jacobus,
  Allemaal drogredenen om je onttrekken van jou morele verantwoordelijkheid jegens jou geboorteland.

  Ga maar voor de rest van jou bestaan door met het spuien van vuil en kwaadsprekerij. Wij, die achter zijn gebleven zullen er ooit wel komen, niet dankzij, maar ondanks alle geseik.


  Maak melding

 34. @ de aanhangers van sekte lijder Bouterse ,
  reageren jullie a.u.b op wat op nummer 36 staat.@ pinto heb jij (rancunist) zelf verzonnen zeker hahahaahaaa, over rancune gesproken moet ik jou verwijzen naar de jaren 80 daar kan je precies zien hoe een wraakzuchtige psychopaat tekeer is gegaan.Onder de naam gewijzigde beleidsplannen laat bouterse wederom zien hoe wraakzuchtig deze DIDIBRI is.


  Maak melding

 35. hahaahhahaha ik kom niet meer bij van parapinto zijn reactie,hij heeft het over morele verantwoordelijkheid jegens suriname.
  Wel yere dya parapinto jij hebt gekozen voor die DIDIBRI die mijn volk heeft geknecht, vermoord onderdrukt, genocide gepleegd op mijn land genoten, en jij durft met jou grote KAPA te praten over morele verantwoordelijkheid, parapinto volgens bij ben jij malende.Een drugs veroordeelde kies jij als president iemand die mijn land op de rand van de afgrond heeft gedonderd, de democratie met zijn militaire poten heeft vertrapt. zie je niet dat je niet goed ben bij jou waterhoofd ben parapinto.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.