Zwarte Pasen

5

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Op Goede Vrijdag werd ik wakker met het nieuws dat een hoogzwangere moeder die bruut was beroofd, was komen te overlijden nadat ze in coma had gelegen. Haar zoontje van twee, die bij haar achterop op de fiets zat, heeft de overval meegemaakt. “De blauwe man heeft mama geslagen”, zit het reeds traumatisch genesteld in dat jongetje. Vervolgens Stille Zaterdag is het leven van Wesje als een ballon geklapt. Ineens, uit het niets.

Ik kende Wesje niet persoonlijk. Maar natuurlijk wel het fenomeen Wesje. En zoals in het ‘kleine’ Suriname betaamt, groette je elkaar altijd bij het passeren. Na Jörgen Raymann zag het ernaar uit dat Wesje de volgende Surinamer zou worden die, geheel op basis van eigen kracht en talent, op het punt stond Nederland te gaan veroveren. Dan ben je steengoed. In menselijk kapitaal uitgedrukt was Wesje goud en het rinkelen van de kassa moest nog goed op gang komen. In één klap verstomd. Dat gold evengoed voor zijn kameraad en danser ‘Turbo’ Marlon, die naast hem stierf. Suriname heeft twee gouden talenten verloren, die van grote multiplierwaarde waren; ze wisten ook anderen op te trekken.

Bij mijn terugkeer in Suriname, begin voor jaar, bleek ‘Bonjo Boy’ Wesje doorgebroken met zijn ‘Wes for Pres’. Die grote doorbraak heb ik dus niet van dichtbij mogen meemaken, maar toch kon ik mij daar alles bij voorstellen. Want hij was hard op weg een vergelijkbare route te bewandelen als Raymann. Nog steeds kijk ik met een bepaalde verwondering naar Raymann als grote Nederlandse televisiepersoonlijkheid: is dat die jongen die ons hier lokaal in de broek heeft laten pissen van het lachen?! Toen al was zijn talent onmiskenbaar universeel: datgene wat hij deed was kwaliteit van de bovenste plank. En zo is het ook met Wesje gegaan.

Gek, zaterdagochtend bij het opstaan was er nog geen vuiltje aan de lucht. Moe van het nachtbraken was ik weer lekker in mijn bed gekropen, om een paar uurtjes later wakker gebeld te worden door een collega: “Je hebt het gehoord neem ik aan?” Nee, maar op die vraag volgt meestal spectaculair nieuws. Alleen weet je nooit van welke categorie of magnitude. Kon evengoed zijn dat de Centrale Markt in lichterlaaie stond. “Wesje is dood. Ook danser Turbo Marlon is overleden. Ze waren samen op weg voor een show in Nickerie.”

Uitgerekend voor de zaterdagkrant, had ik de avond ervoor gekozen op de voorpagina te verwijzen naar een succesvolle ‘Comedy Jam’ in café Rumors met de zakelijke overweging: “Wesje is hot.” Onwerkelijk dat een half etmaal later zijn vurigheid gedoofd was. Hè, kan dat zo maar, is ook het leven van een fenomeen zo betrekkelijk en nietig?!

Mijn column in dezelfde editie heeft als kop ‘Niet vrolijk’. Vanwege die overleden zwangere moeder, die het symbool is geworden van een zich grenzenloos verleggende en verruwende criminaliteit. Maar ook vanwege de 10-jarige Safiro, die ik vorige week ’s avonds laat van straat had gepikt. Safiro heeft als verwaarloosd ‘zwerfkind’ vele lotgenoten. Het verband tussen deze kinderen en de verruwende criminaliteit is evident: zo worden immers (hardvochtige) criminelen gekweekt. Lui die niets om de maatschappij geven, omdat ook niemand om hen gaf. Los van uiteraard de eigen individuele verantwoordelijkheid, zijn zwerfkinderen een armoedevraagstuk van jewelste.

Zo ook zijn het vooral de armoedige fysieke omstandigheden van de wegen die hun hoge tol eisen. Eén klapband en je belandt morsdood en oneerbiedig in de trens. Naast het ongrijpbaar tragische is Wesje hierdoor onnodig vergooid menselijk kapitaal. Als de spaceshuttle Challenger, op weg naar grotere hoogten, nog ver voor het einddoel uiteengespat. Het overlijden van die ‘onbekende’ zwangere moeder, dompelde het land al in mineur. Dit gaat voor Suriname in de boeken als Zwarte Pasen. Het was evenmin een ‘Goede Week’ en een ‘Stille Zaterdag’. Te veel dreunen voor een kleine natie.-.

Iwan Brave

5 REACTIES

 1. Beste Iwan,

  Bedankt dat je op jou manier mensen aan t denken probeert te zetten . NU nog hopen dat ze t ook ECHT gaan doen, want als zij t niet zelf doen ,en hun eigen verantwoordelijkheid nemen, zodater een omslag plaatsvindt in hun mentaliteit dan is er een levensgroot probleem.

  Wat ik jammer vind ,is, dat ook jij bent overgegaan om wat betreft de criminaliteit in Suriname, t woord “”verruwing”” te gebruiken.

  Want de vormen van t toegenomen geweld, en mate daarvan ,zijn de fase “”verruwing ” al lang en breed overstegen.
  Omdat men konstant met dat achterlijke woord , te pas en onpas, om de oren werd geslagen ,werd de criminaliteit gebagatelliseerd, alsof t niet zo erg was.
  En als niet zo erg was, waarom zouden criminelen , dan niet harder en wreder worden ,bij anderen hun wil opleggen


  Maak melding

 2. Maar…..Iwan,

  Goede vrijdag blijft Goede vrijdag, toch?
  Pasen is in SU nog nooit zo zwart geweest.
  Maar de misdaad in Su is ook nog nooit zo crimineel geweest. Het is een optelsom.

  Zet de verkeersdoden naast de slachtoffers van roofovervallen dan heb je de hoogste som van doden in SU. Geen enkel Pasen is zo zwart geweest maar ook geen enkele 1e 4 maanden van welk jaartal dan ook waren zo zwart. Toeval? Neen! Het verkeer is drukker, de wegen zijn beter, we kunnen harder en de criminaliteitsaanwezigheid in de regering en eromheen is groter dan ooit.

  Witte donderdag daar hebben we nooit wat mee gedaan, Stille zaterdag daarentegen werd er flink gefeest tot nu toe. Ik zou feesten vanaf nu op stille zaterdag verbieden. Zeker ter nagedachtenis van Wesje en Turbo, maar ook de gedode zwangere moeder wiens zoontje
  getuige was, die ooit wraak zal nemen en een criminele stempel krijgt ingebrandt. Kan later toch een goede baan vinden.

  De Heere geeft, de Heere neemt.
  Niet alles heeft een oorzaak, maar veel wel!


  Maak melding

 3. Wat wij me zijn allen moeten doen, is deze zwarte dag aangrijpen om als mensen met elkaar om te gaan in het verkeer. dit is mijn boodschap.


  Maak melding

 4. Wesje stond symbool voor de selfmade man. Iemand die zonder bolletjes slikken rijk zou worden en zonder geld rond te strooien populair werd. Iemand die zijn talent te gelde kon maken. Entertainment voor een ieder,een voorbeeld voor velen, maar vooral voor een nieuwe generatie.

  En daarom komt het zo hard aan. Want laat nou door zo een onhebbelijkheid als slecht rijgedrag en pech onderweg hem de pas naar grotere hoogten is afgesneden…

  Dat is wreed, heel wreed.

  Ik ken die gast alleen maar van zijn optredens en toch voel ik het hoor. In mijn hart en aan mijn vel.

  Dede na wan sska saka


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.