Surinaamse Nederlanders vaker hart- en vaatziekten

1

Surinamers in Nederland hebben de hoogste sterfte aan hart- en vaatziekten van alle migranten. Driehonderdvijftig personen per 100.000 mensen van Surinaamse afkomst overlijden jaarlijks hieraan. Dit is meer dan twee keer zoveel dan bij bijvoorbeeld Marokkaanse migranten (160/100.000).

Verwonderlijk is dat de sterfte onder Surinamers in Nederland ook hoger is dan onder Surinamers in Suriname. Daar is het sterftecijfer door hart- en vaatziekten, 270 per 100.000 per jaar. Dit schrijft Prechana Kewalbansing, arts in opleiding, in het jongste bulletin van het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO). Geen lichaamsbeweging, ongezonde voeding, roken, te veel alcoholgebruik en ook stress kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Het is ook mogelijk dat de ‘genetische’ factor een rol speelt. Hindostanen hebben een verhoogde risico op suikerziekte. Maar al deze factoren blijken het verhoogde risico op hart- en vaatziekte onder de Surinaamse populatie in Nederland niet te verklaren. Daarom is er een meerjarig onderzoek om de verschillen te verklaren. Wat zijn de veranderingen in risicofactoren tussen Surinamers in Nederland en in Suriname? Wat is het effect van migratie op hart- en vaatziekten onder Surinamers? Wat zijn de verschillen in stressniveau van Surinamers in Nederland en Suriname? Hoe adequaat worden mensen behandeld en wat zijn de verschillen tussen beide landen in behandeling van hart- en vaatziekten?

De resultaten worden meegenomen in deze studie en zal niet alleen meer inzicht geven in het risicoprofiel van de Surinaamse populatie, maar hopelijk ook concrete aangrijpingspunten voor maatregelen om de extreem hoge sterfte onder de Surinamers in Nederland te verlagen. Het Surinaams Inspraak Orgaan zal de gemeenschap op de hoogte houden van de vorderingen in dit onderzoek.

1 REACTIE

 1. SIO, MAAK JE BEKEND ONDER DE SURINEDS. VELEN WETEN NIET WAT SIO BETEKENT EN KENNEN ZELF DE DOELSTELLINGEN NIET.NOGMAALS,ONTWIKKEL EEN RUIME DRAAGVLAK ONDER DE SURINEDS!!!!

  Dat P.Kewalbansing een onderzoek start naar de oorzaken hart- en vaatziekten onder zeker de Surineds geeft straks meerwaarde op de inzicht van leven en functioneren van Surineds binnen de Nederlandse maatschappij.

  Toch adviseer ik een onderverdeling te maken in de te onderzoeken doelgroep(en). Ik denk hierbij aan Hindustanen, Javanen, Creolen, Indianen enz.

  Dit, omdat bijv. de leefwijze- denk aan sociale groepering, eetgewoonten, scholingsdrang enz.- bij elk van deze deelgroepen verschillend is en dus niet tot eenduidigheid in het onderzoek zal leiden.
  Vanuit de deelgroepen ontstaat er wel duidelijkheid over het geheel.

  Maar voor mij blijft het wel een interessant wetenschappelijk onderzoek en kijk ik nu al uit naar de publicatie van de resultaten over een aantal maanden.
  Srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.